Писмо от НАП с Искане за документи на ФЛ

ivanzitedi

New Member
Здравейте,

миналата седмица получих това писмо от НАП. Моля някой да сподели имал ли е подобен опит и какъв е най-благоприятния начин за справяне със ситуацията. Писмото е изпратено до мен като физическо лице, но имам и регистрирана фирма ЕТ.

Много неясна ми е точка 5 в която ми искат информация за Електронен магазин, хостинг компания и кой го е регистрирал. Имам е.магазин който е на OpenCart, регистрирал го е мой приятел и е в Host.bg, ама .... както следва от това? Каква информация могат да вземат от хостинг компанията или ще изискат от мен някакви справки?

Другото което не ми е ясно в НАП дали имат подробната справка от всички товарителници, или ще я изискат от мен. Ще сравняват товарителница по товарителница или ?

Другото което че в момента ако събера сумата която са ми извадили от Еконт + сумите които са в ЕТ-то ще се наложи да мина по ДДС, какви варианти има за да намаля малко сумата.


-------------------------------------------------------------------

ИСКАНЕ

за представяне на документи и писмени обяснения от задължено лице


Във връзка с извършването на проверка, с № П-***************-ОРГ1-001/04.10.2018г., следва да представите:


I На основание чл. 37. an 2 и ал 3 от ДОПК - следните документи /заверени копия/-


1 Във връзка с извършваната от Вас електронна търговия и събрани суми по наложени платежи и пощенски парични преводи, изплатени от "Еконт Експрес” ООД във Ваша полза, следва да приложите документи и дадете писмени подробни обяснения поради каква причина не сте декларирали процесиите доходи и съответно не сте внесли в републиканския бюджет дължимите данъци в тази връзка.


2. Моля да представите писмени обяснения относно извършваните от Вас доставки на стоки чрез куриерски дружества - посочете услугите на кои куриери сте използвали и представете сключени договори с тях при наличие на такива Опишете начина на работа с тях и начина, по който Ви се изплащат сумите от наложен платеж Посочете дали сте извършвали доставки и със собствен транспорт, като дадете подробни писмени обяснения е тази връзка (per № на МПС. документ за собственост и т.н.);


3.Представете документи и обяснения относно произхода на продаваните от Вас стоки - посочете конкретни доставчици, издадени Ви фактури и други разходи във връзка със закупуването, рекламирането и съхранението на процесиите стоки;


4. Каква е търговската надценка, с която реализирате/продавате стоките?;


5. Притежавате ли собствен електронен магазин”? Коя е хостинг компанията, която го е регистрирала? Представете информация чрез кои сайтове, платформи за онлайн търговия, онлайн магазини във Facebook и др извършвате продажби в Интернет;


6. Представете писмени обяснения относно процеса на извършване на продажбите - как се регистрират поръчките от клиентите, как се доставят поръчаните стоки от клиентите, начин на плащане, как получавате изплатената сума от клиента, в кой момент се издава фискален бон;


7. Освен онлайн търговия извършват ли се продажби и в търговски обект? Следва да представите писмени обяснения чрез кое фискално устройство (ФУ) се регистрират извършените продажби чрез Интернет и съответно в стационарните търговски обекти;


8. Какъв е начинът на заплащане на поръчаните онлайн стоки - по банков път. в брой. с наложен платеж или пощенски паричен превод, чрез дебитни или кредитни карти, чрез международни платежни инструменти и др.;


9. Изпращали ли сте пратки и получавали ли сте суми по наложени платежи в полза на трети лица - представете конкретни идентификационни данни за същите, посочете конкретни пратки и дати. на които сте им предавали сумите.


На основание чл 37 ал 2 от ДОПК следва да посочите всички трети пица. органи и учреждения, у които се намират данни сведения, документи, книжа, носители на информация и други доказателства, отнасящи се до Вашите права и задължения или до фактите и обстоятелствата, подлежащи на установяване в настоящото производство


В случай, че изисканите с настоящото искане копия на документи, справки, обяснения или части от тяx са представени от Вас пред органи на НАП във връзка с друго производство, следва да посочите УИН на производството, във връзка с което са били предоставени


Цитираните в настоящото искане документи, справки, декларации, обяснения и пр. следва да бъдат представени в 14-дневен срок от връчване на настоящето искане, в ТД на НАП Пловдив, офис Пловдив, ул *********** *. ****** ******** - главен инспектор по приходите, тел ****/********


Уведомяваме Ви. че на основание чл 56. ал 2 от ДОПК в случай че изисканите писмени обяснения не бъдат представени в определения срок. ще бъдат приети за доказани, съответно недоказани следните факти и обстоятелства
 
Според мен е редно да се консултираш с някой счетоводител, ако нямаш такъв. Аз така бих направил. Може да е ротинна процедура, но все пак - колкото по-компетентен човек ти окаже съдействие, толкова по-малко главоболия ще имаш в последствие с представянето на изрядни документи. ;) Възможно е и други хора с онлайн магазини да са получили такива писма, тъй като от моя позната знам, че са почнали да следят и доста от онлайн търговците през Еконт. Няма нищо лошо в това, разбиа се, нужно е разбира се всичко да е ОК.
 
Консултирах се със счетоводител. Разяснил ми е как седят нещата от счетоводна гледна точка, но му е напълно неясно какво е електронен магазин, olx, facebook и дали ще има някакви насрещни проверки като ги декларираме. Не знам какво точно да кажем в 5-та точка.
 
Консултирах се със счетоводител. Разяснил ми е как седят нещата от счетоводна гледна точка, но му е напълно неясно какво е електронен магазин, olx, facebook и дали ще има някакви насрещни проверки като ги декларираме. Не знам какво точно да кажем в 5-та точка.
Значи просто го смени. Извинявай много, ама ако всяка “лелка”(използвам го като нарицателно за хора, които не са в час, дано да няма обидени) ставаше за счетоводител щеше да е много лесно да се прави бизнес.
После като им кажеш за електронно подписване например сигурно ще те гледат странно, по-добре даже да не изреждам какви проблеми може да станат.

Пиши на лично ако искаш препоръки
 
Надскочил си сумата от 50 000 за последните 12 месеца като физическо лице.

Просто отиди и си направи регистрация по ДДС като ФЛ. Плати си актовете. За първи път са минимални - 50 лв примерно. И плати ДДС то по данъчната декларация като ФЛ.
 
Консултирах се със счетоводител. Разяснил ми е как седят нещата от счетоводна гледна точка, но му е напълно неясно какво е електронен магазин, olx, facebook и дали ще има някакви насрещни проверки като ги декларираме. Не знам какво точно да кажем в 5-та точка.
Що за счетоводител е това. То вече останаха ли някакви вериги за небързооборотни стоки без онлайн магазини? :)
 
Общо взето се приготви за плащане.От началото на годината вървят такива проверки на ФЛ и масово(70-80%) са обвързани с информация подадена от Еконт,Спиди и т.н.
Приятел изгоря така,беше прехвърлил 50 000лв за 2017год като ФЛ по еконт, съответно еконт подават тази информация към НАП(ако имаш Х сума през годината те подават към НАП) и от там минаха и към фирмата му.
В крайна сметка се рег. по ДДС,плати си ДДС-то върху сумата + актове,лихви и каквото друго им е оферта.Отделно го погнаха и за онлайн магазина му,нови наредби,новите касови апарати,документи,хостове,GDRP,eлектронен подпис и т.н.
 
Последно редактирано:
Проверка във връзка с недекларирани доходи/данъци и евентуално пропусната регистрация по ЗДДС. Tова е сериозно - задължително се обърнете към компетентент в областта на данъчното законодателство адвокат/счетоводител.
 
Те ако имат данните от еконт както е описал колегата по горе и е логично да е така и си минал 50к за последнните 12 месеца, глобата е от 500 до 5000лв мисля че беше таванът. Минималната съм убеден, че е 500 лв за първо нарушение я пишат нея или примерно 700 лв.

На сумата над 50к ще си платиш ДДС със задна дата + лихви и съответно ако имат оборотите ти от еконт, което е логично, няма какво да се правиш на ударен, защо най-вероятно ще си навредиш.

Не знам като те връщат назад би трябвало да вземат предвид разходните фактури да им приспаднат ДДС, и съответно да си намалиш ДДС за внасяне, но последното ми изречение е лично мое размишление което не е подкрепено с факти.
 
Еконт декларират всички наложени платежни (мисля, че ДАЕУ го бяха пуснали пилотно от миналата година).
Ддс-то е за последните 12 месеца и ако си минал и с 1 ст и не си направил доброволна регистрация, подлежи на проверка, административна санкция на фирмата и също на физическото лице, в качеството си на управител/собственик.
Хубаво е да имаш документи за всички операции.
Нещо интересно е т.4 :) Знам защо питат, но тази информация си ще я получат от документите.

Btw, от кой адрес си получил това писмо?
 

Горе