Питане за стоковата борса

Maverick

Well-Known Member
Някой занимавал ли се е да прави пари от стоковата борса? Попаднах на този сайт plus500.com И сега разглеждам демо сметката. Ако някой е наясно с тези неща може да ме светне малко :)
 
От: Питане за стоковата борса

Не бих те посъветвала да се занимаваш точно с това. Необходими са задълбочени познания в бранша, за да се докарва приличен доход. Диверсификацията /търгуване с различни инструменти в портфейла/ е ключов момент, а за това са необходими доста финанси. Обмисли и възможността за капиталова загуба при търговия с високорискови инструменти.
Ако имаш желание поиграй си с демо-сметката :)
 
От: Питане за стоковата борса

Има си статитика - 98 % от тези, които започват, губят парите си и се отказват още в първите три месеца. Със сигурност от малкото печеливши са тези, които предлагат платформите - те винаги печелят. Участието в такива мероприятия е близко до хазарта и води до силно пристрастяване, ако не спреш на време. Имам познати, които изхарчиха нещ като пари за един апартамент с учатие в платформи за форекси и стокови борси.
 
От: Питане за стоковата борса

Въобще и не пробвай демото - няма нищо общо с реалността - при демото почти всички печелят
 
От: Питане за стоковата борса

plus500 е букмейкър, не брокер... щом не правиш разлика между тези 2 неща, започвам да си мисля, че правиш лека реклама :)
 
От: Питане за стоковата борса

Подкрепям колегите над мен. Ако нямаш пари и знания почти сигурно ще се набуташ. Гадното на този вид този търговия е че от демото оставаш с впечетлението, че всичко е лесно и печелившо, а то съвсем не е така, но това го осъзнаваш по трудния и скъп начин. Иначе ако се хванеш сериозно да учиш но нямаш достатъчно пари (поне 15-20к) има два възможни сценария.
Първият е моя другият е на приятел с когото заедно 2008 си отворихме реални сметки.
1. Максимално сигурна стратегия и много стриктен риск мениджмънт
2. Обратното
Резултатите бяха - аз печелех толкова малко на месец че не си заслужаваше да се занимавам, а той въпреки че първите 2 месеца беше на сериозен плюс в крайна сметка се заби със почти 30к които даже и не бяха негови.
П.С. ако все пак си решил, не вкарвай пари в plus500.com, има доста кофти мнения за тях.
 
От: Питане за стоковата борса

брокери колкото искаш, булброкерс, карол, елана.... избор голям, стига да знаеш какво правиш, но сега пазарите са прекалено волатилни и нещата могат да се предсказват само от анализраторите на JPMorgan и Bank Of America (защото те са едни от собствениците на FED)...

затова ако нямаш цял ден за губене не се занимавай а си дай свободните пари на някой фонд - Capman Capital, Advance Invest, и т.н.

Мнението ми е любителско и не е препоръка
 
От: Питане за стоковата борса

Аз съм се занимвал и още се занимвам, но вече като инвеститор

Изисква се доста време за да имаш добри познания в зависимост кой подход ще предпочетеш за анализи, за да не прекрачиш границата м/у хазарт и търгуване. А за нашата ниско ликвидна борса направо си е виж пилотаж да се заниимваш с нея.

Разумният развой е да затовриш сайта на плус500, а и те не са добър брокер :D
 
От: Питане за стоковата борса

Аааа, току що се сетих, че има една платформа MetaTrader 4. Тя има език за програмиране наречен MQL 4 (мисля, че така беше)... Там може да си правиш всякакви стратегии и е много увлекателно... езика прилича малко на "C".

Дори съществува състезание за роботи на MQL4 (робот = програма)... като преди няколко години един българин го спечели...
 
От: Питане за стоковата борса

Е добре, отказахте ме :) То и демото нещо бъгна и това също спомогна. А и има някакви ограничения като се вдигнаха акциите и можех да спечеля стотина лева бутона за продаване не беше активен.


plus500 е букмейкър, не брокер... щом не правиш разлика между тези 2 неща, започвам да си мисля, че правиш лека реклама :)

Ей как ме разобличи.
 
От: Питане за стоковата борса

Maverick, на всеки се случва да разобличи погрешно :)

Ама ако ти се занимава с тия неща пробвай MetaTrader... наистина ще ти стане интересно
 
От: Питане за стоковата борса

avalchev, прав си руснаците са направили една много увелкателна платформа. Tолкова е увлекателна, че като почнеш да прибягваш до автоматизирани системи за търговия супер увлекателно ти завличат акaунта, навремето бях теслтвал над 50 от най-добрите системи и развоя бе в най-добрия случай 0 или +1 2%, докато не прибягнах до собствена система.
 
От: Питане за стоковата борса

Еее, възможно е... аз си бях направил едно роботче, което на демото изкарваше добра печалба, но не посмях да го пусна на реална сметка, защото съм участвал в разработването на система за търговия на валута и знам какво правят там....

Но въпреки всичко е много интересно, КОГАТО Е ДЕМО :)
 
От: Питане за стоковата борса

А така добре си го каза, иди и пусни на евро/йена този робот и как ще се скапи после сметката ти, не го зарибявайте човека с това демо, пречупваш действителността спрямо демото и после що фалирах :D
 
От: Питане за стоковата борса

Това е лошото на демото... че много пречупва реалността.... моя робот беше за евро/долар... на евро/йена и евро/швецарец правеше ужасни неща :)

Бях го направил да използва SAR и ADX... само тези двата индикатора. В последствие се опитах да вмъкна осцилатора или R%, ама не успях....

Но всеки, трябва да спре до демото... повече пари се правят ако продаваш книги за такива платформи :) хихихихихихих
 
От: Питане за стоковата борса

Е ок избрал си произволни индикатори, но те не са важни.
Най-важното е money managment-a и risk/reward-a, без тях се обезсмислят автоматизираните системи, които ти дават сигнали за търгуване с тях и после защо има фалити
 
От: Питане за стоковата борса

Виждам, че доста от вас са минали през Форекса :) А някои са и чели доста...

Да добавя към всичко казано, че освен стратегия и риск мениджмънт, психологията е основна част от играта.
Разликата между демото и реалната сметка е като да сложиш една дълга греда широка 10 сантиметра на метър над земята и да минеш по нея. Повечето от нас ще минат безпроблемно. Но сложете тази греда на 20 метра над земята? 99.9% ще се парализират още при първата стъпка...
 
От: Питане за стоковата борса

Колегата Spy е прав,
Пазарните принципи се базират не на някакви икономически, а на 2 психологически приниципа - страх и алчност.
Виждам, че много говорим в цифири та и аз да си кажа - 90 процента е психология другите 10 процента вече ги спонахме :), 90% са донори на пазара т.е. фалират остналите 10% печелят, средно положение няма :)
 
От: Питане за стоковата борса

Аз пък мога да поспоря с колегата Spy. Хубав пример си дал, но той е валиден само ако действието се развира в реална обстановка. Докато всичко което се развива виртуално се възприема повече като игра. При мен е така, както и при 5-6 приятеля. Например като си вкарат 200 лева в сметката за онлайн залагания се отнасят с тях като с 2 лева. Или пък ако трябва нещо да се плати през нета натискаш бутона "плати" без да осъзнаваш колко пари в действително даваш. Някак си по-лесно се харчат парите като са онлайн.
 
От: Питане за стоковата борса

maverick аз в момента уча от тук от там за инвестициите и ми е интересно ! Прочети книгата "богат татко ,беден татко" на Робърт Киосаки .Влез в инвестор.бг и почни да четеш за инвестициите на бфб или друга борса.Има една игра "улицата на парите" в нета регни се там също играта cashflow 101 i 202 на Робърт Киосаки можеш да я намериш в замунда ! ОТНАЧАЛО ЩЕ ТИ СЕ СТРУВА МН СЛОЖНО ,НО ПОСЛЕ ПО-ЛЕСНО И ПО ЛЕСНО ! а сега на мен някои да ми помогне как да си направя сайт и домейн и малко защото не разбирам нищо(skype;maikcho) помогнете благодаря ! Някой ако се интерсува от инвестиции мога да му препоръчам книги , сайтове и семинари(безплатни) ! ЗАБОГАТЯВА СЕ С БИЗНЕС И ИНВЕСТИЦИИ има и други начини ама те са вятър работа ! Мерси и ми пишете(skype:maikcho)
 

Горе