Питане за стоковата борса

От: Питане за стоковата борса

MAiK88, не дей да четеш книги от рода "Богат Татко,Беден Татко" или "Как да забогатеем за 21 часа". Това са пълни глупости и за правени за хора, които ги мързи да четат и нямат усещане за реалност. Не се лъжете хора....

Книгата, която може наистина да помогне е "Investments" на Zvi Bodie... има я преведена на български, но много трудно се намира. Последно я гледах за 120 лева. На английски в pdf формат може да се намери.

Всеки знае, че бързите пари се харчат бързо. Примера са тото милионерите. Какво става с тях? След 2 години тото милионите ги няма. Затова не се подвеждайте на рекламите за бързи пари... такова нещо няма. За да имате реална възращаемост от инвестиции в акции трябва да почакате поне 1 година, освен ако не се занимавате цял ден с това.

Друго нещо за което също трябва да внимавате е hype-а. В момента пазарите започват да се оправят и брокерските къщи започват да пускат реклами за големи печалби без нищо да правите. Това са същите брокери, които от 2008 до 2010 никакви ги нямаше, защото посоката на пазара беше само на долу и нямаше какво да рекламират.

МИСЛЕТЕ, НЯМА НИЩО ЛЕСНО НА ТОЗИ СВЯТ.
 
Последно редактирано:
От: Питане за стоковата борса

За да имате реална възвращаемост от инвестиции в акции трябва да почакате поне 1 година, освен ако не се занимавате цял ден с това..

Можеш ли да препоръчаш брокер за такъв вид инвестиция? Имам предвид да купя акции (търгувани на NASDAQ и NYSE) и да ги продам след 1 година (евентуално на печалба). Гледам в Google Finance как се движат акциите на някои компании и забелязвам доста компании, които са увеличили цените на акциите си с около 50% за една година.

Тъй като сумата за инвестиция няма да е голяма мисля, че няма да е добра идея да инвестирам в много на брой компании тъй като за всяка отделна компания се плаща по още една такса за продажба и още една такса за покупка на акциите (и така има вероятност платените такси да станат значителен процент от инвестираната сума). Затова търся някой брокер с по-ниски комисионни. И не само затова - да платиш по-малко винаги е предимство ;)

Гледам, че interactivebrokers.com има сравнително ниски комисионни (около долар на сделка; не разбрах дали има месечни такси или други такси) обаче има големи банкови такси при прехвърляне на парите към банковата му сметка и обратно. Цената на банковия превод ще е около $100 в едната посока и пак толкова в другата (това е само предположение, защото нямам представа колко взимат банките кореспонденти - те могат да си вземат колкото желаят, защото нямам договор с тях, в който да пише колко е цената на услугата). Ако ползвам български брокер ще мога за съвсем символична такса (напр. 5 лева) да прехвърля пари в сметката му, защото мога да имам банкова сметка в същата банка.

Нямам намерение да търгувам краткосрочно (договори за разлика, Форекс и подобни глупости), защото нямам намерение да си увреждам психичното здраве и не желая да губя време и пари.
 
От: Питане за стоковата борса

Абе Вие ще ме уморите,
[FONT=&quot]До сега пишете неща, кой чул недочул видял не видял, това е чист хазарт.[/FONT]
Има два принципа за анализиране Технически и фундаментален, до сега само шикалкваите. Като искате да си управлявате сами парите, а не на фонд накупете си книжките за технически анализ има ги и в нета, аз навремето си направих голям пак от пдф-и. Сядате, почвате да чете след като натрупате някаквки теорититични познания, почвате да чете за паричното управлние и след това скачате на демото там от 6 месеца до 1 година практикувате наученото, изграждате си системата, създавате си навици за дисиципилинрана търговоия. След като сте убедени в себе и наученото, още няколко месеца отделете в демо, строго и дисципилнирано все е едно играете реално, ако резултатите са задоволителни, можете да мислите за реална търговия. Имайте на предвид, да сложите много малко пари, защото винаги 1-вия път ще се опарите, защото в реалното ще се сблъсквате със самия себе си.

Относно книгата- богат беден татко, това е може би една от най-добрите написани книги за създване и възпитване на бизнес култура, етика и принципи в човек, но тя не е книга за анализи и търговия.
 
От: Питане за стоковата борса

happyslacker,

Имаше в един друг форум дискусия за interactivebrokers.com и дадоха добри отзиви за него. Добре си се ориентирал, но проблемите с тези online брокери сам си ги изтъкнал. Скъпи са! Като цяло за нормалния българин е много скъпо да търгува на чужди пазари (а от 1 януари 2011 вдигнаха и минималната такса за сделки на бъгларската фондова бора на 2 лв).

Аз лично използвам Карол за брокер от 2006 година. Нямам оплаквания от него. Работи с много дребни клиенти като мен. Разбира се има и други брокери: елана, бенчмарк и т.н. Може да си ги намериш.

Ще ти кажа за Карол, защото там знам как стават нещата. Можеш да търгуваш реални акции, като имаше минимум от 2000 долара или евро. Цената на 1 сделка е 15 долара, а на теб ти трябват 2 седлки, което означава 30 долара. С този минимум от 2000 долара трудно се правят 30 долара печалба.... не е невъзможно, но трябва късмет (ако нямаш професионални знания).

Това че за последната година цените на акциите са се вдигнали с 50% не трябва да те лъже, защото в началото на кризата същите тези акции паднага много повече... просто са върнали цената си от преди кризата... демек си изпуснал момента. Говори се, че заради всичките тези пари около TARP няма как да не се вдигнат акциите, защото това са почети 500 милиарда долара... те все пак трябва да отидат някъде, но прочети малко за голямата депресия в USA в началото на миналия век... точно 10 години преди нея е имало пак голяма рецесия и спад на всички акции, но тогава с печатане на пари са се оправили нещата... а депресията е тръгнала от прибирането на тези пари....

Та на думата... ако искаш да търгуваш с акции на NASDQ или NYSE, то се насочи към CFD. В българия има много брокери, които го предлагат това. Излиза много по-евтино от реални акции, само където не отразяват дивидента. Това е по-добрия вариянт от колкото да се хвърлиш в дебрите на реалните акции и големите пари... поне докато свикнеш....

От личен опит ще те посъветвам да направиш нещо друго... С 60-70 % от парите си купи 1 или 2 взаимни фонда, а с останалите търгувай на българската фондова борса... поне докато свикнеш... Знам че Адванс Източна Европа инвестира в акции на страни от източна европа (включително Русия), разбира се има и други фондове... просто разучи.

----
Мнението ми не е препоръка за взимане на финасово решение
 
От: Питане за стоковата борса

avalchev аз я имам на бг пдф и не си прав за книгата "богат татко ,беден татко" мноого грешиш .Прочети я моля те ;) тогава ще си приказваме
 
От: Питане за стоковата борса

MAiK88, всеки има собствено мнение и наистина аз може да греша, но попитай някой бизнесмен или CEO с какво може да ти помогне тази книга, ако изобщо са чували за нея.
 
От: Питане за стоковата борса

Хубава е ! Тя е основа , обяснява кое е пасив ков актив ! Мотивира те и тн. Ако искаш книгата ИНВЕСТИЦИИ на бг pdf ми пиши в скайп (maikcho)
 
От: Питане за стоковата борса

Някак си по-лесно се харчат парите като са онлайн.

Така е, но с времето се научаваш да цениш всички пари, независимо дали са в кредитна карта, в Пейпал акаунт или кеш в джоба ти.
Всъщност една от тайните на успеха в борсовата търговия е да спреш да мислиш за акаунта като за пари.

Аз от около година си разцъквам един акаунт за кеф и за около година от $500 вече го вдигнах на $1700. Но тези суми не ги приемам като пари и играя без притеснение. Виж ако сложа $100К тогава вече гредата ще ми е прекалено високо и надали ще мога да направя 200% растеж за година.

А демо акаунтите са загуба на време. Дори и с учебна цел, акаунта пак трябва да е реален, за да се учи човек от грешките си и най-важното да си вади поука.
 
От: Питане за стоковата борса

Това са същите брокери, които от 2008 до 2010 никакви ги нямаше, защото посоката на пазара беше само на долу и нямаше какво да рекламират.

За къси позиции чувал ли си?
 
От: Питане за стоковата борса

Сядате, почвате да чете след като натрупате някаквки теорититични познания, почвате да чете за паричното управлние и след това скачате на демото там от 6 месеца до 1 година практикувате наученото, изграждате си системата, създавате си навици за дисиципилинрана търговоия. След като сте убедени в себе и наученото, още няколко месеца отделете в демо, строго и дисципилнирано все е едно играете реално, ако резултатите са задоволителни, можете да мислите за реална търговия. Имайте на предвид, да сложите много малко пари, защото винаги 1-вия път ще се опарите, защото в реалното ще се сблъсквате със самия себе си.

Много правилно, но никой новобранец не се вслушва и предпочита да се опари сам.
 
От: Питане за стоковата борса

Spy, остави навремето съм спорил с младите надежди и резултата бе нулев, като се замислиш без тях не може, ако ги нямаше нямаше да има пазар, някой за да печели друг трябва да губи и то по-много.
Преди имах един познат дето се хванах го обучвам след като му говорих, кое как, много му наблягах да има уважение към парите и най-вече да се гледа % отношение на сметката, защото при сметка 10к да имаш +1к в процентно отношение е същото като да си плюс 10к на сметка 100к, това много малко го проумяват хората, всички гледат парите. Мислих си, че поне на нещо съм го научил и скришом е вкарал 10 бона и след 2 дни ми се хили радва се спечеили 7500 евра ама на чист късмет, чисто съмоубйстиво на сметката, след 1 седмица го питам кво става и разултата бе фалит :D и от отогава съм спрял да давам акъл, само на тези, които наистиа искат и го заслужават, а аз винаги им казвам да бягат далече от това. Това си е чисто психично пристрастение.

Avalchev, това е книга за бизнес култура приятелю, недей бърка едно с анализиране и търгуване :D, чудно ми е ти с какво точно се занимваш, че имаш големи дупки.

Поздрави
 
От: Питане за стоковата борса

Да изкажа и аз моят скромен опит на "Форекс" пазара. Запалих се преди 4 години. Отначало ползвах 6 месеца демото на Tradaer.bg. Започнах да чета много на тази тема. Светлин Минев и Ивайло Кръстев/ Даниел Груев бяха издали много добри книги на български език на тази тематика. Използвах техническият анализ. Числата на Фибоначи, Вълновият принцип на Елиът. Всичко беше добре, докато не вкарах пари във РЕАЛНА сметка. Няма и за месец и я занулих, че и бях още назад.

Обаче си извадих поука от всичко това. На борсата не се търгува с емоция. Ако мислиш за парите като пари, а не като инструмент, трудно ще се задържиш дълго на нея. В допълнение към предходното изречение, бих добавил, че трябва и дисциплина. Без дисциплина, самоконтрол и план за развитие, нищо не става.

Относно книгите на Р. Кийосаки. Ами той е един от най-успешните брокери на недвижими имоти в САЩ. Подобен род книги, няма да ви дадат милионите в ръцете, но ще ви помогнат да промените мисленето си. С пожелание, повече хора от тук да бъдат в 4-ти квадрант ( тези, които са чели книгите му ще ме разберат).

My 2 cents. :)
 
От: Питане за стоковата борса

Мерси за пожеланието ivo1017, прав си без дисицплина си загубен, както писах по-рано пазара е подвластен на страха и алчността, т.е. емоции. Ако можеш да се контролираш и да разчиташ какво правят големите акули и при добра парична политика, понятие като фалит не съществува :)
 
От: Питане за стоковата борса

Супер тема! Поздравления на всички, който са се включили до тук! Аз няма да изказвам компетентно мнение, защото единствения ми сбълсък с тоя род бизнес беше катастрофален:) и нямам намеринение да се развивам в тази посока.

А за книжките, който споменахте мога да кажа, че "Богат татко, беден татко" е най-полезната книга, която съм чел през живота си! Първия път я прочетох за два дена. На мен ми беше полезна с това, че ми потвърди изводи до който бях стигнал сам, но на по-младите колеги може да е полезна с друго. При всички положения трябва да се прочете от всеки, който иска да се развива в посока "излизане от матрицата".

Ако някой я иска мога да я изровя от архивите и да я шерна тука!
 
От: От: Питане за стоковата борса

Да изкажа и аз моят скромен опит на "Форекс" пазара. Запалих се преди 4 години. Отначало ползвах 6 месеца демото на Tradaer.bg. Започнах да чета много на тази тема. Светлин Минев и Ивайло Кръстев/ Даниел Груев бяха издали много добри книги на български език на тази тематика. Използвах техническият анализ. Числата на Фибоначи, Вълновият принцип на Елиът. Всичко беше добре, докато не вкарах пари във РЕАЛНА сметка. Няма и за месец и я занулих, че и бях още назад.

Обаче си извадих поука от всичко това. На борсата не се търгува с емоция. Ако мислиш за парите като пари, а не като инструмент, трудно ще се задържиш дълго на нея. В допълнение към предходното изречение, бих добавил, че трябва и дисциплина. Без дисциплина, самоконтрол и план за развитие, нищо не става.

Относно книгите на Р. Кийосаки. Ами той е един от най-успешните брокери на недвижими имоти в САЩ. Подобен род книги, няма да ви дадат милионите в ръцете, но ще ви помогнат да промените мисленето си. С пожелание, повече хора от тук да бъдат в 4-ти квадрант ( тези, които са чели книгите му ще ме разберат).

My 2 cents. :)
аз съм чел ,богат татко беден татко,четерите потока на парите,наръчник по инвестиране,млади богати,бизнес школа и 5 те книги са на Робърт Киосаки НЕВЕРОЯТНИ СА !
 
От: Питане за стоковата борса

Хайде сега някой да се похвали и да каже, че като ги е чел тези книги и е направил пари, че да му кажа на чист английски евалла, машалла, аферим :)
 
От: Питане за стоковата борса

Хайде сега някой да се похвали и да каже, че като ги е чел тези книги и е направил пари, че да му кажа на чист английски евалла, машалла, аферим :)

spy, точно това искам да кажа :)

Затова са хората учат по 4 години в университетите и после специализират още толкова... ако беше толкова лесно да се изкарват пари с богат татко,беден татко, то в света да няма бедни хора....

То май автора и издателя на тази книга само са забогатели :) останалите са си дали парите :)

П.С. лично мнение за книгата, не ме гледайте с лоши очи
 
От: Питане за стоковата борса

Не може само с четене да станеш милионер. Работата на стоковата борса е като всяка друга. Разликата там е, че парите са основният инструмент за търговия. Отново ще се повторя. Когато гледаме на тях като на пари, а не като на инструмент, трудно всеки би оцелял на нея. Тръгнеш ли да играеш на борсата с нагласата, че толкова пари по толкова пари, правят такава сума, ти е спукана работата. Това не са футболни залози, няма нищо общо с хазарта.

Когато имах допир с фондовата борса, бях чел за един много удачен пример, свързан със сърдечния хирург. Той всеки ден извършва сложни операции, но за него това е рутинна (ежедневна) работа. Със сигурност, успешните му операции са повече от неуспешните, иначе би загубил работата си като такъв. За нас, една сърдечна операция, със сигурност изглежда сложна. За човек, който е учил над 10 години, това е просто обикновена интервенция.
 
От: Питане за стоковата борса

Avalchev, Моля те прочети тази книга и после се изразявай компетентно, а иначе сори Технически Анализ в унверситет няма да научиш, най-много до добри познания по фундаменталения :)

И още едно нещо да си богат е начин на мислене, а не колко кинти имаш в банката, в тази книга и други неща можеш да научиш освен това.

Айде със здраве
 
От: Питане за стоковата борса

Avalchev, Моля те прочети тази книга и после се изразявай компетентно, а иначе сори Технически Анализ в унверситет няма да научиш, най-много до добри познания по фундаменталения :)

И още едно нещо да си богат е начин на мислене, а не колко кинти имаш в банката, в тази книга и други неща можеш да научиш освен това.

Айде със здраве
Много си прав ! Но хората или ги мързи да я прочетът или са вечно критично настроени.ПРОЧЕТЕТЕ ГИ и тогава ще имаме база за коментирари ! Така да си лаламе няма смисъл!!ТЕЗИ КНИГИ НЯМА ДА ТЕ НАПРАВЯТ БОГАТ !Ако ти сам не предприемеш нещо никой няма да ти го даде даром ;)Тука в бг не ми харесва също това ,че всички са много песимистично настороени винаги присъстват отрицания не мога, не знам, не става,не възможно и тн.Всичко е застинало движи се мудно има много бедност,простотия,комплексарщина,завист и това те убива,убива всяка мотивация ,всеки стремеж да израстваш . НО ИМА НАДЕЖДААА
 

Горе