Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Здравейте,

Честно да си кажа - нов съм в темата със статиите. Но реших да напиша простичка система за статии. Такава, че потребителите лесно да могат да добавят статия, да могат да я редактират, да има админ панел с одобрения. Кода е писан в стил "start from scratch", без да използвам някакви готови системи. Мислех да я напиша само за мен си, но в последствие реших, че мога да я довърша за комерсиален софтуерен продукт. Добавих и административен панел, който изключително изчистен и лесен за работа. Добавих възможност да се добавят препоръчани (Featured) статии.
Всъщност най-добре да видите самата система и админ панела:

Демо-система за статии: http://nediko.info/articles-demo
Админ панел: http://nediko.info/articles-demo/admin

Ще съм благодарен да споделите какво мога да добавя, за да направя системата по-добра. Като за начало мисля да добавя още 2-3 тимплейта с различен дизайн. Ако забележите груби грешки, моля да ми ги кажете.
Мисля да добавя възможност за смяна на езика, затова и все още е на българо-английски. Отделил съм кода от дизайна и не е проблем да променям каквото си поискам.
Критиките са добре дошли, така че няма да ви се разсърдя :beer:.

PS: Хостинга, където съм турнал демото, чат-пат припушва и след някое време се отпушва. Писал съм им нееднократно, ама са си такива. Ако не ви се заредят страниците, пробвайте отново.
 
Последно редактирано:
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Tи ли си този за който те мисля? :)

по темата: ще разгледам системката. Ако има нещо ще пиша :)
Поздравления за труда, въпреки, че почти всички използват wordperss
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Tи ли си този за който те мисля? :)

по темата: ще разгледам системката. Ако има нещо ще пиша :)
Поздравления за труда, въпреки, че почти всички използват wordperss
Благодаря ти за коментара!
Не знам за кой ме мислиш :). Може и да съм аз.
Знам, че всички ползват WP. В началото и аз се насочих към него. Но ми се стори глупаво за подобна лека система да ползвам нещо толкова тежко. В смисъл, че ми се губи идеята за нещо от 500 реда код да използвам 30 000 (примерно, нямам си на идея колко реда е WP). А и не мисля, че щеше да ми е по-лесно да пиша плъгин за WP със всичките му зависимости, при условие, че за по-малко време мога да напиша подобна система. Затова реших да е от нулата. Ако нещо се прецаква ще знам много добре какво и къде.
Пиши ми за всяка хрумка!

Разгледах някои подобни системи, които използват други потребители тук. Мисля, че набелязах някои моменти, които могат да се добавят. Примерно - вотинг на статиите, ще е добре да добавя и възможност потребителя да вкарва и ключови думи към статията си.
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

PhrozenCrew oт download.bg? :)
На мен лично би ми било интересно да споделиш как откри Предприемач.ком, защото преди години съм чел твои постове във download.bg - кой от кой по-полезен. Даже си ми помагал не един и два пъти :)

Относно системата - да, това което написа е така. Обърни внимание на опциите за onpage seo. Това е много важно за такъв тип сайтове - за wordpress има доста плъгини които допълват системата.
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Същият съм. Радвам се, че си ме запомнил!
Намерих предприемач-а случайно от google, като търсих възможности за backlinks. Ще поработя тия дни още над SEO-то, което потребителя ще попълва. Въпреки, че хората обикновено отсвирват досадните полета за попълване. Гледат да си напишат основния текст с няколко линка и другото не ги вълнува много. Поне такива са ми личните наблюдения.
Знаеш ли някоя подобна free система за WordPress? Ще ми е полезно да почерпя идеи.
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Една идея, върху която мисля от доста време и реално имам работещ прототип(никакъв дизайн, само 2 от функциите внедрени). Много бих искал да направя(или някой друг, просто да има работещо) онлайн/офлайн комюнити за фрийлънсъри и по-специфично за хора, които обичат да пишат(за пари, за кеф, за всичко).
*Проекта ми е силно вдъхновен от LinkedIN за профилите, т.е информация за теб, снимки, твой блог, статии, които си писал, книги и т.н
*Вместо групи, обмислях форум система, която да се използва за разговори, взаимопомощ.
*Онлайн книжарница за е-книги и статии, които са пускани от авторите(не съм се заинтересувал от DRM и други видове защита, добре е да се потърси адекватна информация по този въпрос)(Това се използва като монетизация на проекта).
* Онлайн поръчка на статия(изпраща се мейл на всеки регистриран и абониран автор, който може да поеме проекта, като само един получава задачата и има 12 часа да изпълни статията, възможности за филтрация по качество и цена)
## Backend
Тук става забавно
*[Готов]To-Do лист със задачи за изпъление
*[Готов]Time Tracker - колко време ви е отнела дадена задача/статия
*[Полуготов]Хостинг за статии и картини - Markdown панел, където можете да напишете статията, интегриран брояч на думи, интегриран с time tracker, проверка на правопис и граматика на български и английски(това не знам дали е възможно, не съм проверявал за такъв софтуер/API , би трябвало да има), интегрира се с Dropbox/Drive за подсигуряване, възможност да се заместят определени думи с друг текст(пр. ако напишете "ipsum50" да го замени с 50 изречения от Lorem Ipsum, като тези могат да бъдат конфигурирани от всеки потребител)
*Папки за различни проекти
*Възможност за публикуване и оформление на текстове като е-книга за Kindle(допълнително и за другите големи книжарници и формати)
*Version control на статиите, автоматичен сейф на 20-30 секунди и връщане назад.
*Възможност да се направи линк към статията, който човек с линка да може да редактира и това да минава през version control, какъвто има в GitHub.
*[Paid] Всеки автор да може да поиска редакция и feedback за своята статия/книга. Цената и редактора не са доизмислени, но може да се ползва за монетизацията.
*Проста система за фактури - плащане за статии, както и статистика за приходите за ден,седмица или месец.
*LaTeX support
*Проверка за уникалност, разбира се
##Проблеми
*Защита на авторите.
*Задържане на комуникацията между автор и клиент в сайта, вместо по скайп. Основно предимство за да използват нас е онлайн защита, положителна оценка за проектите си, които да им помогнат да намерят следващия клиент.
*Какви такси и лицензи ни трябват за да имаме права да сме брокери и да задържаме пари за 1-2 дена при преводите. Каква фирма?
*Хостинг.VPS Сървър е задължителен, но .txt не са толкова големи(обикновено). Доста сериозен въпрос е датабазата и засега нямам идея кой би предложил най-добра скорост.
*Офлайн софтуер - Всичко ще става онлайн, така че няма как да се работи офлайн.
*Редактор. Обмислях това като платена позиция, за да може времето за отговор да максимално малко. Аутсорсване на тази задача към няколко студенти, учещи българска фиология може да свърши работа в начален стадий.
*Доверие - Трябва да се спечели/заслужи доверие, че статиите им няма да бъдат откраднати. Няма да е лесно
## Печалба
*Редактор
*Вип акаунти(повече статистики, повече конфигурирани "text expanders", vip support, подпомагане на системата, други екстри)
*Минимална комисионна при плащане за книга/статия


Това е Copy/Paste от бележките за страничен проект, който определено бих искал да видя в българската(а защо не и в световната) мрежа. Страничен проект ми и е доста малко от функционалността му е готова. Проекта се пише на Django(Питоня), ако някой иска да работи по него има моята благословия, мога да споделя GitHub repo или пък може да си почне начисто на PHP/Ruby/друг език/framework. По този начин някой ще преглежда статиите, ще може да банва, наказва и спира потока на парите при сериозно нарушения, но определено ще изисква доста работа по него, което е и основната причина да съм го оставил на заден план.

Получи се доста дълго, но ще ми простите. Повтарям, ако някой иска файловете, до които съм стигнал да ми прати ЛС(трябва да разбирате от Python и Django, че кодът не е документиран както трябва за Open Source) и всеки който иска е свободен да почне свой проект взимствайки целия(или част от) горният проект. Само споделете линк, когато е готов

П.С Нямам предвид това да се направи от админите(освен ако те не искат :p), а просто е отбелязана като идея, която да може да се изпълни от който желае и има уменията за да го изпълни.

:) Не толкова стара моя идея, с малък бизнес план. За съжаление не ми остава никакво време да работя над проекта :(
 
От: От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

:) Не толкова стара моя идея, с малък бизнес план. За съжаление не ми остава никакво време да работя над проекта :(
Изключителна идея! Мислил съм над нещо подобно, но по-скоро в стил онлайн седмично списание със статии. Моята идея беше да има точно определени времена за писане, редактиране, дизайн и изобщо в стил проектен мениджмънт. Както и да е.
Copywriter, идеята ти е много сериозна и си личи, че си мислил по нея. Определено ще иска яко бачкане, но си заслужава. Лично аз не мога да се ангажирам с толкова сериозен проект, защото програмирането ми е само между другото за кеф. Но съм сигурен, че някой може да я оцени достойно и да я осъществи!
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Не за SEO-плъгините. Идеята ми беше за плъгините за статии за WP.

Плъгин за статиите не се ползва. Системата е за статии (нали е блог система) - плъгините само допълват системата с опции които не съществуват по default.
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Добра идея е опростена система за статии. Наистина няма смисъл от найсе файла, цяла инсталация и хиляди реда код, както е при цмс-ите за целта.
За статии са горе-долу тия основните изисквания:
-Заглавие (като екстра ще бъде да е активно за линк)
-Контент 1 (кратко инфо преди пермалинка)
-Контент 2 (основен)
-Етикети (ключови думи изведени в сърча)
-Мети (и дескрипшън и кл. думи)
-Да има код за снимки и клипове
-Да поддържа форматиране
-Коментари
-Рейтинг система
-Брояч
-Шер бутони (социалки)
-Шер бутони (френд, принт, пдф и кво се сетиш)

Те това е общо взето :) Мисля, че ще има интерес от нещо супер опостено/олекотено
 
От: От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Добра идея е опростена система за статии. Наистина няма смисъл от найсе файла, цяла инсталация и хиляди реда код, както е при цмс-ите за целта.
За статии са горе-долу тия основните изисквания:
-Заглавие (като екстра ще бъде да е активно за линк)
-Контент 1 (кратко инфо преди пермалинка)
-Контент 2 (основен)
-Етикети (ключови думи изведени в сърча)
-Мети (и дескрипшън и кл. думи)
-Да има код за снимки и клипове
-Да поддържа форматиране
-Коментари
-Рейтинг система
-Брояч
-Шер бутони (социалки)
-Шер бутони (френд, принт, пдф и кво се сетиш)

Те това е общо взето :) Мисля, че ще има интерес от нещо супер опостено/олекотено
Супер коментар, пич! Мерси!
Ще се възползвам от съветите ти! Към момента по твоите точки:

-Заглавие (като екстра ще бъде да е активно за линк) - направено е (не е качено на демото)
-Контент 1 (кратко инфо преди пермалинка) - направено е
-Контент 2 (основен) - направено е
-Етикети (ключови думи изведени в сърча) - ще го направя
-Мети (и дескрипшън и кл. думи) - прави се в момента
-Да има код за снимки и клипове - ще го направя
-Да поддържа форматиране - частично форматиране поддържа (bold, italic, underline)
-Коментари - все още се чудя дали има нужда
-Рейтинг система - в момента я работя
-Брояч - ще бъде добавено
-Шер бутони (социалки) - ще бъде добавено
-Шер бутони (френд, принт, пдф и кво се сетиш) - ще помисля, дали има смисъл

Жив и здрав и отново благодаря за добрите идеи!
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Коментарите са едни от най-важните :wink: Може да направиш опция "забраняване"
Принт и пдф си е добра екстра - По-добре го пусни мултифункционално, ако искаш наистина някой да загърби врътпреса :)

Другата част е ако можеш да направиш и паджинирането (юзера да определи къде ще е границата от контент 1 към контент 2)
Също паджиниране на самата статия (ако е дълга) и вече другите стандартни - страници по номер и архивите
Може да помислиш и за линковете, в контента да сложиш опция "нофолоу", тва вече много зависи :)

Няма да ти е лесно ако искаш да стане "мулти", но наистина си заглужава една алтернатива, тъй-като 90% от статиите/новини/блогове използват тежкият вордпрес
В тоя ред, можеш на направиш и нещо като блок-система, показваща на определени места (най-често лев/десен сайтбар) екстри като "най-четени", "най-коментирани", "рейтинг и тн, па ако и сложиш и тумб да има - става перфе :)
 
От: От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Аааа и да не забравиш известията :)
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Тези дни ми остана малко време да поръчкам този проект.
Послушах някои от съветите copypaster и добавих още функционалност, включително и за потребителите (концепцията ми е, че авторите са потребители). Промених напълно стратегията за дизайна, като преминах на foundation zurb и си улесних генерирането на различни цветни схеми за дизайна. Стария дизайн го разкарах напълно, защото доста ме ограничаваше. Сега всичко трябва да е респонзив. Цветните схеми се избират от административният панел:
0xfj.jpg
Чудя се, дали да не пусна системата да се продава. Мисля си, че цена от $18 е приемлива или за българи примерно 25 лв.
Как ви се струва? Дали мога да продам на запад подобно чудо Gest bloging?
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Не вярвам да се продаде, това чудо
Тези дни ми остана малко време да поръчкам този проект.
Послушах някои от съветите copypaster и добавих още функционалност, включително и за потребителите (концепцията ми е, че авторите са потребители). Промених напълно стратегията за дизайна, като преминах на foundation zurb и си улесних генерирането на различни цветни схеми за дизайна. Стария дизайн го разкарах напълно, защото доста ме ограничаваше. Сега всичко трябва да е респонзив. Цветните схеми се избират от административният панел:
Виж файлът 7730
Чудя се, дали да не пусна системата да се продава. Мисля си, че цена от $18 е приемлива или за българи примерно 25 лв.
Как ви се струва? Дали мога да продам на запад подобно чудо Gest bloging?
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Не вярвам да се продаде, това чудо
В смисъл, че са безсмислени системите за статии, щото пазара е препълнен или цената е висока? Сподели, моля те!
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Минуси:
- няма ъпдейти
- няма теми
- няма плъгини
- за WP примерно има решение за всяка прищявка, просто търсиш в нета и намираш решението за секунди а с това чудо какво правиш?
- сигурноста
- кеширане няма
- SEO издържана ли е, никой не знае
има сигурно и други неща ама това са най-важните. Не си споменал и дали си ползвал някой фреймурк или теплейт енджин
В смисъл, че са безсмислени системите за статии, щото пазара е препълнен или цената е висока? Сподели, моля те!
 
От: Пиша система за статии - и моля за тест, идеи и критики

Минуси:
- няма ъпдейти
- няма теми
- няма плъгини
- за WP примерно има решение за всяка прищявка, просто търсиш в нета и намираш решението за секунди а с това чудо какво правиш?
- сигурноста
- кеширане няма
- SEO издържана ли е, никой не знае
има сигурно и други неща ама това са най-важните. Не си споменал и дали си ползвал някой фреймурк или теплейт енджин

Точно тези неща и опита ми със CMS-ите през годините, ме накараха сам да го напиша от нула. Всъщност си изброил едни от основните недостатъци на WP. Башка, че няма подобна безплатна система или плъгин за WP. Което означава, че ще се счупя от писане на тонове код в преправяне, ще трябва да спазвам съвместимости и т.н.. На подобни ужаси се плодлагам само след добро заплащане и ако клиента изключително държи да работи с WP. За неща, които могат да се напишат много по-елегантно и чисто и с много по-малко код, няма смисъл от CMS-и.
Иначе използвания темплейт енджин е възможно най-бързия и стабилен на който съм попадал - Tenjin. Фреймуърка представлява един файл с базови функции.
Поработил съм върху сигурността и допълнително кеширам сесиите в db. Системата може лесно да се ъпдейтва. Възможностите са SEO са безкрайно много. В момента мета-съдържанието се генерира от скрипта, но може да се освободи модула, който дава възможност на потребителя сам да добавя мета съдържанието. Иска довършване, но не знам дали има смисъл да го дописвам. Първо ще реша, дали да го продавам или да го пусна с OpenSource лиценз.
 

Горе