Планиране на Блог

Svetla Vasileva

Active Member
Вече 6 месеца съм блогър. Имам си тема всеки месец, но трудно си организирам писането, тъй като темите са много всеобхватни.

Искам да попитам блогърите как планират своето писане за най-добро преживяване на читателя.

Някакви идеи?
 
Чудесна тема! Записвам се. Ами опитвам се да напиша как точно планирам писането на теми, но ми е трудно. Затова обичам блогването, защото нямаш ограничения и специализирани теми. Освен да пиша, обичам и да чета. Като чета по някоя тема си създавам мнение. Изпитвам нуждата да добавя нещо или да критикувам. Тогава затварям всички табове на браузера и започвам да пиша по темата. Даже пиша по няколко статии на дадена тема, докато се изчерпя. После се захващам с друга тема и т.н. Но, често пъти пиша и за случайни неща от живота. Абе, в блогването няма правилна стратегия и трудно се планира, защото това е емоция :)
 
Свалила съм безкрайно количество книги на всякакви теми. Само в pdf формат имам десетки хиляди. И това някак си не ми помага, а още повече ме кара да се загубвам и забутвам ...примерно единият ден ще пиша за храносмилане, а на следващия за келтската митология...:) и се получава един борш...не че се оплаквам, но се лутам;)
 
Ами преди имах друга технология, но е малко ангажиращо. Имам около 10 категории. Всяка седмица си поставях задача да пиша по една от тях. Това, обаче не е творчество, ами си е направо работа без заплащане. Блоговете, освен полезна информация, трябва да предават и емоция. А, когато е насила, просто си личи. Ако вече имаш аудитория, която те следи, можеш да си позволяваш и емоционални паузи. Първият пост след паузата оживлява феновете, които мислят, че вече блога е забравен или те самите са го забравили. Абе... блогването е емоция (нещо много емоционално стана :) )
 
Избирам глобални теми като здраве и писане (нямащи нищо общо едни с други) и после се оказва, че нямам достатъчно "страст към темата" за да чета неща по въпроса и да се вдъхновявам, и примерно 3 дена ровичкам, за да установя, че ме интересува примерно Емоционалното здраве и да се фокусирам на него. И всичко е на такива напъни..., знам че много от колегите ще напишат, че е основно това, от което идеалния ти читател има нужда...но това е толкова трудно да се предвиди....:) изобщо съм в една голяма креативна каша.
 
Ами най-силните ми постове са тези, които съм искал да напиша, т.е. интересни за мен. Явно това си личи или знам ли, но се четат повече, отколкото, когато съм искал да пиша за потребителя и когато съм се опитвал да отгатна какво точно искат да четат хората. Блогването не удовлетворява нуждите на хората, а твоите потребности и страст към перото.
 
Един приятел ме пита: "Абе ти посетители ли искаш или обожатели?" (предвид, че посетителите идват, когато има нещо за тях, а обожателите, когато има нещо за теб...)
 
Ами истината е някъде там, в случая по средата... Защото само с посетители, трудно се монетизира блог, например. Обожатели е неточна дума, но ангажирани със съдържанието потребители е почти същото... Само от тях можеш да очакваш да купят, да кликнат или да осъществят някаква дейност в сайта, т.е. да са ангажирани. Няма музика за всички, както филм или книга. Няма и блогове за всички. Аз предпочитам да намеря точно тази аудитория, която харесва това, което умея и ме интересува най-много. Т.е. пиша за себе си, обграждайки се с органична, натурална и с моята кръвна група аудитория.
 
Бих била напълно щастлива с блога си, ако нямаше дълги периоди на procrastination (отлагане), в които просто мисля... и съм изпуснала нишката... логиката, която ми дава вдъхновение...
Току що попаднах на много обещаващо freebie...от Problogger - при регистрация ти дава списък с варианти на теми за 6 месеца... и с малко въображение, току виж!:)
 
единият ден ще пиша за храносмилане, а на следващия за келтската митология...:) и се получава един борш
М-не, така и борш не става. Справка.
Или пишеш, да си чешеш егото, или пишеш тематично.
Професионалните писатели имат график (щото са взели аванс и имат крайна дата) - всеки ден по 5000 думи, например. Със сигурност не ги пишат ката ден. Или, ако ги пишат, имат в графика и дни за редактиране и преправяне.
Творчеството не е струг, който може да прави 38 гайки всеки 16 минути.

Ако държиш и на храносмилането, и на келтската митология, поне пиши за храносмилането на келтските богове и пренебрегвай това на боговете на ацтеките. (Европейската кухня по онова време е била много по-бедна и лесна за описване от тази в Централна Америка.)
 
Сега тепърва да търся връзка между келтските богове и храносмилането?:) Или да правя борш и да се откажа от блогърското поприще? Или да изстискам една тема от до? Което е толкова неподходящо за мен, тъй като обичам да се разсейвам с всякакви интересни неща...
 
Е... чак пък да се откажеш... Има един момент, в който все още няма никакъв успех и аналитикса стои на една голяма НУЛА на преглед в реално време, но ако превъзмогнеш този момент, нещата се случват, някак си изведнъж. Ами ще повторя, блогването е необходимост, която и да те препятстват, ще намериш начин да удовлетвориш. Ако си ходила по градските кенефи от соца, ще ме разбереш. Там съм лайквал първите блогъри :)
 
Аналитикса си е добре. Адсенс стои на нула:)
М-м-м, това е друга бира... Позиционирай си правилно рекламните елементи. Щом имаш трафик, а нямаш кликове, значи не са на мястото си. Оправим и цветовете, така че елементите да са по-ярки от останалия текст и въобще рекламите да са най-видимата част, като се влезе в страницата. Сложи и едно внедрено в самия текст на статията. Експериментирай с рекламните елементи.
 
Занимавам се с блогърство от около 3 години. Ето няколко изпитани съвета, въз основа на опита ми:

- фокусирай блога си върху една тематика - така заинтересованите читатели ще те намират по-лесно от една страна, а от друга - ти ще се съсредоточиш в изследване на определени неща и няма да се разпиляваш по всичко, за което ти хрумне;
- предоставяй винаги точна и проверена информация;
- пускай поне по 2 статии месечно - колкото по-често, толкова по-добре;
- влагай лично отношение във всяка статия и избягвай енциклопедичните статии - няма да се пребориш с енциклопедиите, личното отношение ще те отличи от всички останали;
- пиши за читателите си, общувай с тях - например задай някой въпрос в края на статията - така може да породиш интересна дискусия, обръщай се директно към тях - ти, вие.

Това са основните неща, за които се сещам.
 
Благодаря ти, много ми хареса идеята да го направя интерактивен....но ми се струва, че ще остане разпилян, защото самата ми личност е такава:)
 
Благодаря ти, много ми хареса идеята да го направя интерактивен....но ми се струва, че ще остане разпилян, защото самата ми личност е такава:)
моля, както решиш, това си е твоят блог, все пак :) . Успех!
 
Днес се хванах да пиша на политическа тема. За Бога, не разбирам нищо от политика:) все пак се получи една от най-очарователните ми статии в секция Off Topic...
 
Вземи си забързай малко сайта :)
Така няма да стане работата - ще чакам 1 минута да ми зареди страницата, че и на реклами ще кликам после...
1) Ограничи публикациите, показвани на началната до не повече от 10
2) Ползвай читав хостинг
3) Сложи си рекламите на правилните места и се концентрирай в оптимизацията на рекламите за мобилни устройства.
...и ще видиш как приходите ще скокнат
 
Абе, в блогването няма правилна стратегия и трудно се планира, защото това е емоция :)
Грешиш.
Ако искаш да популяризираш един блог, правилната стратегия е една:
1. Намираш нещо, в което не просто имаш интерес, но си експерт;
2. Пишеш за него и само за него и не правиш лучена чорба с банани и пипер с бисквитки Орео;
3. Пишеш редовно - аз ако пропусна ден без статия, се чувствам зле;
4. Пишеш кратко, ясно, точно и интересно, на наболели теми.
Това е. Никаква емоция няма тука. :)
 

Горе