Плащане по банков път на китайски търговец.

Donchaz

New Member
Здравейте,
Харесал съм продукт на Китайска компания, имат собствен сайт и предлагат продукти на дребно като имат метод на плащане с карта или PayPal.
Изпратих им запитване за покупка на едро и ми предложиха конкурентни цени. Сглобих една поръчка на стойност около 3000лв., сега предстои плащането, което може да бъде осъществено по банкова сметка или Wеstеrn Uniоn (не предлагат PayPal). Сумата не е голяма, но за мен не са малко пари и ми е притеснено...
За първи път ще правя покупка от Китай като плащам по банкова сметка... Притеснението ми се дължи на това, че мога да бъда излъган и да не получа нищо или пък ако получа, да не е това което искам.
Досега винаги съм пазарувал от Alibaba, Aliexpress и др. китайски магазини като съм ползвал методите за плащане който предлагат платформите и тяхната защита.

Споделете как мога да се предпазя от злоупотреба... какви гаранции мога да изисквам от Китайците и как най правилно да премине сделката...
Вие как процедирате...? Всякакви мнения по темата ще ми бъдат от полза...


П.С. Ако темата не е в правилния раздел моля да ме извините, не съм сигурен кой е най правилния раздел...
 
Последно редактирано:
Странно, повече от 10 дни, нито една препоръка или коментар :)
Никой ли няма опит с това?
 
Странно, повече от 10 дни, нито една препоръка или коментар :)
Никой ли няма опит с това?
Май май не.
Мога да ти препоръчам това: https://www.amazon.com/Direct-China-Many-Other-Countries-ebook/dp/B074BKWHJL
Човека Walter Hay по принцип с това се занимава, има и preview на книгата.
Може би е каквото търсиш.

ПП. Защо не пуснеш една поръчка за 300 лева първо да видиш дали са кокретни?
Ако всичко е ОК, поне ще си една идея по уверен.
 
Здравей, аз работя с един и същ доставчик вече от години и му плащам парите директно на него в банковата сметка и да ти кажа си е доста рисковано, дори при мен става въпрос за по-големи суми. До момента никога не съм имал проблем, но някой път съм се филмирал, че може да събере достатъчно пари и просто да духне някъде, принципно не го правят защото явно печелят повече от търговията с теб отколкото да ти вземат парите и да се скрият.

Но те съветвам да не правиш така, още повече в началото. Използвай посредник, ще ти коства някакви пари, но ще спиш спокойно. Единият ти вариант е да използваш нещо като Escrow, другият вариант е както ти си казал да ползваш Aliexpress, възможно е да имат регистрация там, а ако нямат може да си направят заради теб, там мисля че ще се оскъпи сумата с 5% или нещо от този сорт, но си е пак вид посредник и гаранция.
 
Притеснението ми се дължи на това, че мога да бъда излъган и да не получа нищо или пък ако получа, да не е това което искам.
Здравей, това винаги го има, когато за първи път пазаруваш от някой, риск си е, няма как да си 100% застрахован. Може да поразровиш в нета за някакви мнения за фирмата, виж някъде по EU сайтове дали се продават техни стоки, ако работят често с клиенти от Европа може и някакви сертификати за стоката да имат, питай ги..., защото като дойде стоката в БГ, ще има мито евентуално, ДДС, които ще трябва да платиш.
 

Горе