Плащате ли данъци върху чековете от гугъл

От: Плащате ли данъци върху чековете от гугъл

Ей, гледам темата е ъпната, да барем и аз да попитам.
Понеже съм непълнолетен, при регването в адсенс за бенефициент писах сестрата, която току-що завърши даскало (демек има 18), но сега ще учи във ВУЗ. Та въпроса ми е - понеже тя се явява един вид "средството"да си получавам кинтите (тя не прави нищо по сайтове и т.н.) аз или тя трябва да плаща данъци?

Тя трябва да плати данък.
 
От: От: Плащате ли данъци върху чековете от гугъл

Ако случайно някой не е разбрал: ако си физическо лице и искаш да платиш данъци за приходи от чужбина, няма да стане, защото от агенцията по вписванията ще откажат регистрация по БУЛСТАТ (причина: липсват „документи, удостоверяващи извършването на определена дейност“ - това е договор, подписан от двете страни и диплома (???) - не знам къде в закона е обяснено, че точно тези документи „удостоверяват извършването на определена дейност“, но така ми каза служителката от агенцията по вписванията).

В случай, че някой се обърка да декларира доходите си без да има регистрация по БУЛСТАТ (което какато казахме по-горе е невъзможно!) със сигурност ще го глобят (не е подал декларация за започване на трудова дейност, не се е регистрирал по БУЛСТАТ в срок и т.н.), а ако не подаде декларация вероятността да го хванат е нищожна (или поне така пише по форумите - хора са получавали пари чрез чек, PayPal, WesternUnion и не са ги хващали (напомням, че даже и за дарение се плаща данък)).

Важно уточнение: това, че законът не позволява да се платят данъците, не означава, че позволява да не се платят - както плащането, така и неплащането е забранено! Единственото спасение (за тези, които искат да са 100% легални) е да не извършват трудова дейност и да не приемат плащане (дори и да няма плащане, за извършване на трудова дейност се подава декларация за започване и прекратяване на трудова дейност и се дължат осигуровки независимо от това дали има приходи в резултат на трудовата дейност; във всички случаи тези осигуровки не се връщат (дори и да няма приходи през годината)!).

Ако някой е успял да си плати данъците като физическо лице ще се радвам да напише точно как е успял да го направи :) Ще е от полза на много хора, които се чудят как да го направят.


1. Имам чувството, че нещо бъркаш. Посъветвай се със счетоводител-експерт. Същото е като да си работил в България по граждански договор, който те задължава сам да си платиш данъците (поне така беше до преди година). Но по-добре говори със специалист в тази област.

2. Практически според Вас (към всички от форума е въпроса) как може да бъдеш "хванат", че си получил пари от Гугъл и от който и да е от вън, ако някой не те топне или няма някакво разследване срещу теб ??? (лично аз невиждам как, което не означава, че нетрябва да се плащат данъци - рискът си е само ваш)

3. Искам да споделя нещо, което много хора пропускат, като си мислят, че една фирма им идва по-скъпо от това да работят без фирма:
ПЪРВО ако сте без фирма на вас ви се отдържа данък преди да сте получили парите на практика, т.е. вие взимате някакви пари и ви отдържат данък върху тях - след това отивате да ги харчите за нуждите ви,
НО АКО СТЕ ФИРМА вие взимате някакви пари, след което си приспадате всички разходи според нуждите ви (а те може да са страшно много - няма да ги изброявам тук) след това върху това което е останало плащате данък. Това е разликата и тя е колосална - повярвайте ми (особенно тези които нямат фирма).
 
Последно редактирано:
От: От: От: Плащате ли данъци върху чековете от гугъл

Същото е като да си работил в България по граждански договор, който те задължава сам да си платиш данъците (поне така беше до преди година). Но по-добре говори със специалист в тази област.

Нямам договор (на хартиен носител) и няма от къде да имам. За да си плащам сам е задължително да съм регистриран по БУЛСТАТ като самоосигуряващ се (така поне прочетох в законите), което не е възможно според същите тези закони...

Някой успял ли е да си плати данъците след консултация със специалист (като физическо лице)? До момента не ми е известно да има такъв случай...
 
От: От: От: От: Плащате ли данъци върху чековете от гугъл

Нямам договор (на хартиен носител) и няма от къде да имам. За да си плащам сам е задължително да съм регистриран по БУЛСТАТ като самоосигуряващ се (така поне прочетох в законите), което не е възможно според същите тези закони...

Не зная какво целиш и защо се натискаш да си плащаш, но това ми прилича на нещо от сорта: Отидох в полицията и казах, че съм убиец.... те ме попитаха къде е трупът .... аз им казах, че няма труп - но нали съм си признал, значи трябва да ме вкарат в затвора и да лежа до живот. Извинявай за сравнението но трябва да имат основание на базата на което да ти отдържат парите - разбираш ли, иначе можеш да ги съдиш, а твоето голо самопризнание не е достатъчно.
 
Последно редактирано:
От: От: От: От: Плащате ли данъци върху чековете от гугъл

Някой успял ли е да си плати данъците след консултация със специалист (като физическо лице)? До момента не ми е известно да има такъв случай...

Задаваш въпрос и сам си отговаряш. Трабва да кажа, че отново не си прав. Въпроса ти е тотално грешен, защото Едноличния търговец също е физическо лице. За това ще повторя - посъветвай се със специалист (казвам ти го от дългогодишен опит). Не искам да влизам в такава дискусия - така, че ако искаш ме послушай, ако не - недей.
 
Последно редактирано:
От: Плащате ли данъци върху чековете от гугъл

Със щатите имаме договор за избягване на двоино данъчно облагане. А аз лично мисля да не плащам данъци на парите които съм спечелил от адсенс. Fuck the system.
 

Горе