Ползвате ли някоя от алтернативните банки?

Ползвате ли някоя от алтернативните банки?


  • Общо гласове
    12
PaySera излиза най-изгодна при банкови преводи с цел превалутиране от лева в евро и ползване на това евро за каквото ти харесва. Имат левова сметка в бг банки. Доколкото знам май имат и еврови сметки в бг банки, но не съм убеден на 100% дали това е така. Ако е - то значи са много изгодни за преводи в SEPA, ако ти имаш евро тук в БГ сметка - не се налага да плащаш по 20+ евро на траснфер, а просто си превеждаш еврото по PaySera бг сметката и оттам се разпореждаш. Дори и да нямат бг еврова сметка пак си струва да платиш еднократно 20 евро трансфер и след това от PaySera да си пращаш свободно отколкото всеки път по 20, нали? :)
Минуси: поне за мен outdated website, too much верификация - разговор по Skype с камера, покажи си личната карта и т.н. Корекция: пейсера имат карта, но условията, поне според мен, не са толкова добри спрямо картите на Revolut и TransferWise: https://www.paysera.bg/v2/en-BG/fees/payment-card-fees / https://transferwise.com/gb/borderless/pricing :)

Revolut - най-доброто като технология. Свързваш си картата и си ти, добри валутни курсове, безплатни преводи в SEPA. Можеш да си изкараш карта и да я ползваш за покупки с валутите, които имаш налични в wallet-а. Дават безплатно теглене на банкомат до определена сума (ниска) месечно. Имат разни други екстри premium като безплатни loung-ове по летищата, по-висок месечен лимит за теглене от банкомат и т.н. можеш да се запознаеш по-подробно чрез приложението им. Имат други готини функции като split the bill, когато сте много хора на една сметка, а само един извършва плащането към търговеца, другите може да си разделите сметката чрез Revolut и да му преведете Вашата част от нея.
Минуси: нямат бг банкова сметка, тоест засега вариантът е само с карта да ги ползваш (уж работели по добавянето на бг банкова сметка, но засега няма). Отскоро имат левов wallet, който можеш да си заредиш с картата.

Payoneer - това го ползвам само за разни shady истории - получаване на пари от Amazon USA, Stripe и разни такива, тъй като ти дават US банкови данни. Имат отвратителни такси (1% входящ превод в долари такса, картата им е с гадни такси - 1% при покупка онлайн) и т.н. + е че са регнати в Белиз, така че трудно ще стигне инфо от тях до данъчни в ЕС. Няма и бг баланс, така че винаги трябва да превалутираш. Тегленето става в местна валута (BGN), имат високи FX такси спрямо другите в поста, не са и толкова бързи. Общо взето, ако не ти се налага - не ги ползвай, само за специфични неща са тия. :D :)

+ още една TransferWise: чакам да ми дойде картата, мисля, че са по-добър вариант спрямо Payoneer. Също ти дават US банкови данни и можеш да получаваш пари от Amazon USA, Stripe, но +ът спрямо Payoneer е в картата - можеш да харчиш от наличните ти в wallet-а валути без такси. Тоест като получа US долари по Transferwise ще мога да си ги харча без да плащам Пайонерските такси. По-неизгодни са спрямо PaySera при банкови преводи и превалутиране лева/евро, но технологията им е по-модерна и няма досадна подробна верификация. Имат бг банкови сметки и бг баланс в уолета. Регнати са в UK, така че не са толкова "safe" колкото Payoneer от гледна точка на данъчния шпионин/крадец.

Това се сещам за момента. Ако нещо по-конкретно те интересува - питай.
 
Последно редактирано:
Някой има ли опит с transferwise.
Опитах се да преведа 2000 евро на белгийска банкова сметка. Уж имам borderless акаунт.
Тъй като излиза че е най-изгодно и бързо, да преведа пари от моята левова УниКредит Булбанк фирмена сметка към transferwise чрез плащане с дебитна карта.
Картата ми е Visa Bisness Electron, но транзакцията не мина, защото уж съм надвишил лимита на картата, но според банката лимита е 9000 лева за плащане в Интернет.
А да преведа пари като банков превод е безмислено., Като такси. Накрая преведох парите с електронното банкиране и Сепа превод срещу 20 евро.
 
Най-доволен съм от TransferWise за преводи от UK към България! Курса си остава същият от началото на превода.
 
Как точно правите преводите, тоест как ги плащате? За transferwise питам.
 
аз ползвам Revolut и съм много доволен, превалутирането им е най-добро, най-подходящи за пътуване
 
Revoult картата ми дойде миналата седмица. Това което забелязах до момента е че събота и неделя курса за превалутиране е много неизгоден. За сравнение Paysera при прехвърляне на 2000 лв получавам 1021 евро. Тепърва ще пробвам как е на банкомат в чужбина. Payserа за теглене във Финландия на 200 евро ми взеха 3.55 такса + 1 евро някаква комисионна.
 
От днес има Apple Pay в България.

В момента се регистрирам само заради тази услуга. Ще видим дали ще бъде доволен и заслужава ли си след може би поне седмица-месец активно ползване.

Edit: След регистрацията и получаването на виртуална карта не успях да я добавя в Apple Pay. Ще изчакам до утре и ще опитам отново.
 
Последно редактирано:
В момента се регистрирам само заради тази услуга. Ще видим дали ще бъде доволен и заслужава ли си след може би поне седмица-месец активно ползване.

Edit: След регистрацията и получаването на виртуална карта не успях да я добавя в Apple Pay. Ще изчакам до утре и ще опитам отново.
И аз само заради това бих се регистрирал. Надявам се да започнат да работят и с други банки, че не ми се плащат такси на 5 места.
Ще чакам обратна връзка от услугата.
 
Ква е кирията от тоз Apple Pay, ако някой може да обясни, ще съм благодарен?
Че плащаш с телефона. Допираш си телефона до ПОС терминала, кликаш пръстовия отпечатък / отключваш с faceid и плащането минава. По-удобно ми е от плащането с карти - нямаш пароли, няма нищо.
 
Още една добра новина - Phyre също ще имат поддръжка на епъл пей съвсем скоро.
И тъй като са български старт ъп, ще изчакам тяхното решение и ще си открия сметка там :)
 
И аз само заради това бих се регистрирал. Надявам се да започнат да работят и с други банки, че не ми се плащат такси на 5 места.
Ще чакам обратна връзка от услугата.

Вече няколко дни ползвам Revoult + Apple Pay и от тогава не съм ползвал физическа карта. Много съм доволен понеже пестиш време за въвждане на пин и пари от такси за плащанията. Единствените такси които видях до сега са при добавяне на пари към сметката, но те са от банката ми понеже се води плащане на пост в чужбина. Дори ползвам Revoult картата и при онлайн плащания.

Разгледах и Phyre, но нещо не ме грабнаха и ще продължа с Revoult
 

Горе