Политическата криза вдигна рязко доходността по дълга на България

blackout8

Well-Known Member
Политическата криза, оставката на вицепремиера Дянков и насрочения за утре аукцион за 6-месечни държавни ценни книжа за 800 млн. лв., оказаха своето влияние върху настроенията на инвеститорите.

Вчера (18 февруари) Министерство на финансите проведе аукцион за 5-годишни ДЦК в лева на с обща стойност 45 млн. лв. Резултатът е доходност от 1,99%, което е доста над 1,66% постигнати на 23 януари 2013 г.

Допълнителна лоша новина е, че търсенето е било за само 77 млн. лв., спрямо за 126 млн. лв. на 23 януари тази година.

Всичко това прави още по-интересен утрешния извънреден аукцион за продажба на 6-месечни ДЦК за 800 млн. лв. Парите ще се използват за попълване на фискалния резерв, който намаля след плащането на 1 млрд. лв. субсидии за земеделските производители.

Важно е да се отрази и официалното тълкуване на вчерашния аукцион от Министерството на финансите.

Според тях "доходността по 5-годишните ДЦК остава стабилна, възлизайки на 1,99%", тоест не е споменато, че реално тя се увеличава рязко. Официално МФ мълчи и за по-малкото търсене.

Банките са придобили 87,16% от общото количество 5-годишни ДЦК, следвани от пенсионните фондове с около 12,22% и други инвеститори.

Постигнатата доходност е под съответните стойности на облигации със сходни характеристики на редица държави-членки на ЕС, като Унгария (5,61%), Словения (5,26%), Испания (3,86), Румъния (3,73%), Хърватия (3,73%) , Италия (3,20), Латвия (2,10%) и други.

Междувременно Европейската централна банка публикува на 12 февруари 2013 г. данните за дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване на всички държави-членки на ЕС.

Според тях през януари 2013 г. дългосрочният лихвен процент на България е 3,27%, което е близо до регистрираната исторически най-ниска стойност на показателя – 3,22% за месец ноември 2012 г. и е намаление спрямо предходния отчетен период - месец декември 2012 г. - 3,44%.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-...zko-dohodnostta-po-dylga-na-bylgariia,147086/

Това от което се опасявах стана, от поредната малоумна постъпка на ББ. Ти да си махнеш фин. мин дни преди важен аукцион, не е никак добре!!!
 
От: Политическата криза вдигна рязко доходността по дълга на България

Да доста тъпа постъпка като цяло...
 
От: Политическата криза вдигна рязко доходността по дълга на България

"инвеститорите" ни са главно колонизатори :oops:
не може да изнасят суровините и да просперираме...няма как

не драматизирайте толкова много :D не мисля, че положението е толкова сериозно
всяко чудо за 3 дни/месеца
 
От: Политическата криза вдигна рязко доходността по дълга на България

И как така реши, че са колонизатори?!
Тези банки са финансирани с наш БГ капитал :)

Да ти покажа зле ли е или не на 800 милки 1% повече са 8 милиона от твоя моя и всеки джоб, доброто е че не взимаме с голям матуритет а 6 месеца така че 1% ще са около 4 милиона повече. Проблема е в това, че толкова време се борихме за тази рекорнда ниска доходност и сега ББ я осра! Разбира, че е моментно това което присъстаме сега!
 

Горе