Помагат ли PBN за линк билдинга според вас?

Blinky

Owner
Здравейте народе. Минавах през фейса и видях един въпрос, който сигурно мъчи много от вас. А именно: Дали помагат PBN (Private Blog Networks) за линк билдинга? Ще дам и моя коментар:

Да, ако мрежата е изградена от наистина добре направени и добре развити блогове. Както знаете, нужно е само да се за разгледа част от тях, може би 1-2, за да се прецени дали линк билдинга от там би повлиял положително или отрицателно на самият таргет сайт.

Има много такива услуги из нета, и знам, че доста от вас ги ползват. Темата е и подходящо място, хората, които са получили добри резултати от използването на подобна услуга, да споделят коя е, какъв пакет са взели и какви резултати са получили в последствие (да, ще е хубаво и да споделят в какви срокове се е отразило). Същото се отнася и за тези, които са "изяли дървото" с някоя друга "качествена" PBN услуга. Според мен това е един много хубав бизнес модел, разбира се, ако е направен така, че да не си личи.

Ето какво казват също експертите: https://www.semrush.com/blog/private-blog-network/

За жалост съм съгласен отчасти с написаното, защото детекването на качествената мрежа е много по-трудно от написаното там. Изключвам примерите, които са инсталирана тема с 2-3 уникални статии, зарязан блог, и скок на следващия, който е абсолютно същия.

Надявам се да се получи добра дискусия. :)
 
Нещо, което е по темата и реших да го споделя с вас:


Накратко. Пише, че малките блогове, микро-инфлуенсъри, предоставят по-добро ROI, защото тясната им аудитория има пълно доверие на това, което те предоставят, и идва момента, в който промотиран от тях бранд печели повече доверие. Всичко това е благодарение на идеята "хора като мен" (така потребителите чувстват малките инфлуенсъри), с което се самоопределят потребителите, четящи даден блог / автор. Просто некомерсиялноста е по-силно оръжие. Има логика. :)
 
Качественият PBN изисква много работа и предварителна подготовка. Както и ресурси, тоест време и пари. Ако зеленият флаг за успешна реставрация на изтекъл домейн или развитие на нов е навлизането на трафик в сайта, то това значи, че трябва да правим PBN-и "за хората" :) Гугъл ще се мъчат всячески да ги хванат, като затягат кръга на изискванията и разширяват начините за намиране на фингърпринтове по сайтовете. Все по-малко сайтове ще могат да преминават през филтъра, но никога няма да могат да го спрат изцяло.

Но практиката е доказала, че много бизнеси развиват беклинк профил от сайтове без трафик и това работи добре. Засега. В БГ има доста грозни PBN-и, които направо ме изумяват. Грозни налинквания директно един към друг, всичко на едно IP, само дето не пише "Добре дошли в нашата ферма за линкове". Има някои безплатни сайтове за публикуване, които са далеч по-напред.

Има и други, които изглеждат доста добре и моя статия се класира в топ 3 по ключовата дума, която беше и anchor текст. Интересното е, че дори и те не отговарят на всички изисквания за заличаване на следи. Когато купуваме или създаваме такива линкове трябва да очакваме движения във всички посоки. Ако днес бууства, утре може да вреди.
 
Абсолютно е така. Ето защо дори и да си някакъв маркетинг любител, ако не си добър SEO експерт, закупуването на подобни оферти са нож с две остриета. Експертът веднага ще надуши нещо съмнително, докато някое нуби ще се впусне - я заради цена, я заради друга "привлекателност" на самата оферта.

Абе, някои си мислят, че SEO-то е просто бухане на линкове и контент в сайт. А е доста повече, плюс има голям мисловен процес тук.
 
Да. Особено ако нишата е натоварена и трябва да се бориш срещу големи и развити компании. Те пък от своя страна поякога си съставят вътрешен SEO екип, който винаги прави пропуски, защото се занимава и с отделни задачки. Тогава добрият PBN може да обърне играта, но ако е добре миксиран с малко почти white hat медийни публикации от платен вид.

Да не говорим, че почти никой не използва правилно изходящите do-follow, за PBN и за money-site, от гледна точка подобравяне на собствените позиции. Ама да останем на PBN.

Според вас какво трябва най-вече да се избягва при създаване на PBN?
 
Според вас какво трябва най-вече да се избягва при създаване на PBN?
Според мен лично всичко що може да се детектне от бота, а и дори от човек:

- Мрежи, на които са разположени дадените блогове;
- Груба междулинкова стратегия;
- Лошо изпълнение на дизайна и UX-а;
- Кофти съдържание, целящо единствено да труда нещо в блога;
- Много нисък тръст рейт на блоговете;

Това са основните неща, има и по-малки, които вече са от по-висока експертиза:

- Кейуърд спаминг в контента;
- Неправилни атрибути в линковете (екстърнал и интърнал);
- Еднаквост на блоговете в мрежата - от дизайн, до структура и контент;
- Други вид тагове - изборажения, менюта, хедъри, абе да не изглежда претупано;
- Какви анкори и как са използвани и дали е направен добър линк билнигн микс;

Има си доста аспекта, които трябва да се погледнат, което на практика като обобщим, правиш си супер добър блог все едно за себе си. И е доста работа, защото след направата, пишем статии, или ни пишат статии, които сами бихме си направили за сайта си. И такава това в мрежа от минимум 5 блога, които да не са разположени на една машина или мрежа дори. Да изглежда наистина натурално. :)
 
Много бих искал да чуя мнения на хората със сравнително големи мрежи тук. Доста съм слушал какво говорят БГ експертите по въпроса, но ако изкарат нещо от практиката ще бъде дълбоко оценено.
Аз започвам работа над един проект по възстановяване на домейн, но все не ми остава време да го вдигна. Ще пиша повече като се надъхам, може би след НГ.
 
Има такива хора, познавам и в моето обкръжение, и честно казано повечето ги използват или за свои проекти или за много важни клиенти. Има случаи, в които не продават линк, два, или статия, а правят някакви пакети, като някои от тях дори гарантира някакви покачвания на трафика и класирането.
 

Горе