Помощ за избор на система за онлайн магазин

Здравейте на всички и честита Нова година!

С началото на новата година съм решил да захващам и ново начинание. Във връзка с това ще ми е необходим онлайн магазин. Така съм го намислил де... но се надявам хората в тази сфера да дадат по-компетентно мнение от моето.

Не мога да реша върху кой вариант за изграждане на магазина да се спра. Дали да е OpenCart, WP или SAAS варианти, като Шопико и т.н. Важно е да спомена, че до сега не съм правил подобно нещо и ще ми е сефте. Като цяло ми се иска сам да го направя, защото продуктите, които смятам да предлагам са всичко на всичко 3-4 до максимум 10. Поради тази причина не ми е необходим някакъв супер магазин.

Другото, за което се чудя са тези колички, кошници и т.н. Необходимо ли е всичко това при положение, че съм се ориентирал главно към БГ пазара. Евентуално може да дойде запитване и от съседна страна.
Изчетох доста теми от форума за това как българина предпочита да се обади по телефона и да поръча вместо да си дава данните на картата в този и онзи магазин, но тези теми бяха с по-стари дати. Към ден днешен как стои този въпрос? Другото е, че и продуктите не са познати много все още на тукашния пазар, което поставя още една въпросителна.
Вече започвам да се питам дали изобщо е необходимо да е магазин или сайт...

Ще съм много благодарен да изкажете мнение по въпроса, защото ми стана доста мътна темата :)

Благодаря предварително!
 
Здравей Стан,

Първоначалната идея ми беше да е магазин с блог, в който да се качват статии за продукта.
Колебанията ми идват от там дали въобще някой ще тръгне да поръчва с карта, но пък сега се сещам, че някъде бях попадал и на такъв тип колички и кошници, в които добавяш, а след това оставяш адрес и заплащаш с наложен платеж на куриера, а не през сайта. Това според мен е по-удачно в конкретната ситуация.
От всичко, което изчетох до тук оставам с впечатление, че Opencart е най-удачен вариант за онлайн магазин.
Какво ти е мнението за тези Шопико и останалите подобни. Някъде четох, че ги препоръчвали за начинаещи, защото като такъв следвало да оплескаш яко нещата, а те ти спестявали време с оптимизации и т.н.
 
Правил съм магазин на WP и там може да се направи точно това кошница с наложения платеж. Идеята за блог и магазин според мен е много добра. Виж ако искаш това http://www.ucoz.ru/ като вариант
 
Здравей karlson,

Като вариант за начинаещи не е никак зле, но съм с намерение да си купя домейна и хостинга. Някак по-сериозно ми изглежда.
 
Колега Alexander_B, ако питанията ти не са "шегаджийски", по добре седни и почети още по темата.
От всичко което си написал до тук, подозирам, че имаш много неизвестни. както казват колегите по горе "ще помагаме", но с какво и за кое по-напред?
Виждам, че не си ориентиран не само каква система да избереш, но и не си наясно как тя оперира./в предвид изказването ти: "Другото, за което се чудя са тези колички, кошници и т.н. Необходимо ли е всичко това"
Преди да направиш каквато и да е инвестиция, чети, питай, разпитвай, но не се надявай, че някой ще седне да отдели няколко дена, а те няма да са малко. за да те научи на интернет търговия.
Изработката и конфигурирането за правилна работа на магазина е един от етапите. Следват писане на текстове, качествени снимки, оптимизация, допълнителни подобрения по магазина и куп други неща.
За да бъде успешен един интернет проект се изискват задълбочени познания освен добра цена на продукта.
Моят съвет е да отделиш още време в четене на стойностни материали, да се доограмотиш и едва тогава да пристъпиш към индивидуален проект за твоите нужди.
И да знаеш, че интернет магазин за 10-15 и за 1000 продукта се прави по един и същи начин, така, че на твоето заключение: "да предлагам са всичко на всичко 3-4 до максимум 10. Поради тази причина не ми е необходим някакъв супер магазин. " ще кажа, че за каквато и стока да е и каквото и да предлагаш, ако искаш да има успех и да печелиш, а вярвам, че точно това ще целиш, магазинът ти трябва да бъде "супер".
Желая ти успех, но няма да е лесно повярвай.
 
Здрасти Alexander_B

Като ще правиш нещо го прави както трябва, не сериозно е на платформи под наем и тнт. Така правят еднодневките.
Ако сериозно си решил да развиваш продукта в БГ направи си магазин с блог, с социални мрежи, канал в тубата и почни популяризация и продажба на продуктите.
Аз съм правил подобни неща. Даже наскоро мигрирах един от шопико на опенкарт.
http://bioesens.com/
Нищо че приятеля има 1 продукт в 2 разфасовки... догодина ще произведе други продукти ще сложим и тях.
Обаче си има всички функционалности на магазин и пълна свобода на работа
 
Здрасти Alexander_B

Като ще правиш нещо го прави както трябва, не сериозно е на платформи под наем и тнт. Така правят еднодневките.
Ако сериозно си решил да развиваш продукта в БГ направи си магазин с блог, с социални мрежи, канал в тубата и почни популяризация и продажба на продуктите.
Аз съм правил подобни неща. Даже наскоро мигрирах един от шопико на опенкарт.
http://bioesens.com/
Нищо че приятеля има 1 продукт в 2 разфасовки... догодина ще произведе други продукти ще сложим и тях.
Обаче си има всички функционалности на магазин и пълна свобода на работа
Да ти казваме ли косурите или сам ще ги оправиш?
 
Давай с опънкарт. Най-лесно ще се оправиш. Има мого ресурси и хора които да ти помагнат със съвети.
 
И кое му е лесното на Opencart? 100% wordpress -> една тема, woocommerce plugin, няколко плъгина за чекаута, тук там пипане и магазина е готов. С wp ще има готов блог на /blog/ , докато с Opencart не ми се мисли що за изращения трябва да прави за да заприлича на блог + магазин.
https://themeforest.net/category/wordpress/ecommerce/woocommerce
 
Таман някой е вдигнал темата ..
https://www.predpriemach.com/threads/Коя-shopping-cart-система-използвате.31822/page-15
Първа грешка: "блог + магазин." на човека му трябва магазин + блог. В магазина се продават продукти, а не в блог.
Втора грешка: "няколко плъгина за чекаута, тук там пипане и магазина е готов.", това всичко си го има готово в ОC.
WP - за уебсайтове тип блог.
OC - за уебсайтове тип магазин.

Може да разгледаш демота на различните системи и да си прецениш кое ще ти свърши работа. Така ще направиш собствено проучване, което ще ти даде най-добра преценка, какво точно е за теб.
 
  • Like
Реакции: CTAH
Ами да, нека да прави отделно онлайн магазин, след това да прави и блог, след това да мачва и да гледа цветовете да са еднакви и като цяло плъгините и настройките на WP са много по-user friendly от тези на OC.
 
Това не е така и зависи от нивото и начина на работа на конкретния човек. Аз лично хич не обичам хвърчащи функции. Дебъга също куца при ВП. Тоест тази система е направена за малки проекти. Имах наскоро дебъг с недефинирана променлива в PHP, но при капсулиран код нещата се получават бързо. Не случайно фреймуорзите са с капсулиран дизайн (Симфони,Ларавел) и се ползват за сериозни проекти. Но да за 5 продукта + блогче смело към WP.

ПП няма смисъл от цитата и го изтрих.
 
Нека и аз да изразя мнение
Ако смяташ да се развиваш в правене на сайтове го направи с WP
Ако смяташ да се развиваш в правене на магазини го направи с Opencart
 
Че не е ли по-скоро личен избор?
По скоро трябва да се опита да извлече изгода от труда който ще положи по-голяма от тази която ще получи за самият сайт
Това имам в предвид
 
Снощи четох. Сега пак чета. Не виждам прогрес.
Александър май сега навлиза, но тук са писали все объхтани човеци...

Сайт се прави по три начина:
1. Прогресивно - по модата. Важно е да е модно, независимо от всичко останало.
2. Консервативно - по пристрастия и "традиция". Това са сайтове тип "Едно си баба знае, едно си бае".
3. Практично - според конкретните нужди. Може технологично да е архаичен, а може и с най-новите технологии да се изгради.

Сайт и за един, и сто продукта, може да се направи по всеки от горепосочените начини.
Но дали наистина е нужно да се ползва CMS за такова малко количество? Една CMS винаги прави сайта по-тежък.
Сто продукта + блог чудесно се правят без CMS (едва ли ще се блогва целогодишно, по 2-3 пъти седмично) - само с форма за поръчки. Пък ако целевата група клиенти са от най-дебилните, и такава форма е излишна - само телефонен номер е достатъчен.
Не съм търсил и не съм наясно, ако ще има картово плащане, дали има модули за вграждане в чиста HTML страница.
 
  • Like
Реакции: CTAH

Горе