Помощ при популяризиране на уеб сайт

BruTa

New Member
Здравейте. Изчетох доста голяма част от форума и намерих някои близки статии до моя проблем, но като цяло нищо практично. Наскоро създадох нова фирма и съответно уеб сайт. Сайта е качен в хит бг на първо време. Тъй като във форума става въпрос главно за начини, чрез които да се печелят пари от уеб сайтове, затова може би не намирам решение. Въпросът ми е как мога да популяризирам сайта на фирмата си в България и по специално София. Тъй като дейността й е насочена към живущите в този град. Не ми е приоритет да печеля пари от него. Опитах да рекламирам чрез гугъл, като не пожалих и средства и резултата беше нулев. Въпреки че доста добре селектирах, как да се рекламира сайта ми. Може ли да споделите ваши идеи, как да достигна възможно най-бързо и най-евтино до определена група от хора (главно селектирана по местожителство). Няма да ви откажа и някое безплатно решение :). Благодаря предварително.

p.s. Изчетох няколко статии за писане в директории и регистриране в сайтове които да пускат еднопосочни линкове към мен. Това до каква степен може да ми помогне? Ще ми спечели ли по-добро класиране в гугъл?
 
Ти хубаво си хвърлил пари за реклама, но явно не е била ефективна. Зададе ли си въпроса ЗАЩО?
Аз мога само да гадая, но нека пробвам да позная - решил си да спестиш 50 лв. на година и си си забил сайта в най-мизерния възможен хостинг. Не си си купил домейн, не си си купил хостинг, така че да си имаш собствено местенце в интернет, с твой си адрес, където да разположиш сайта си.
При положение, че не искаш да отделиш 50 лв. за хостинг и домейн и като вземем предвид факта, че в hit.bg се поддържат само html сайтове, 100% съм убеден, че сайтът ти е правен от 12 годишното синче на комшията срещу 2 сладоледа и една близалка, че да стане за по-евтино. Ако и това ти се е сторило скъпо си решил да си направиш сайта сам с dreamweaver, front page или още по-лошо - с MS word. Сайтът вероятно е с посредствена визия и директно гони посетителите към конкуренцията.
Така че, заглавието на темата ти "помощ при популяризиране на уеб сайт" не е подходящо. Първо трябва да имаш нещо подходящо, което да популяризираш, а след това да го популяризираш.
Каква е основната ти дейност, с какво се занимава фирмата?
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

@vBTK може да си с остър език, но си прав. :)
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

100% подкрепям горните мнения.
И само нещо да доуточня за хит.бг. Един от първите ми сайтове беше хостнат при тях, класираше се добре в нишата си, но напоследък изпадна от всякъде. Така че, не очаквай да си популялизираш сайта щом е в хит.бг.
И какви сте вие бизнесмени ве! Щом 50лв. на година не можете да отделите за подръжка на собствен сайт!
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

На мен ми е интересно да дефинираш "Не пожалих пари за реклама" в цифри и факти. Наистина с безплатния домейн и хост без практически много възможности и това, че не ти е приоритет доста пречи.
Дай да видим сайта ти, за кои думички желаеш да се класираш, кои са ти целевата група клиенти
vbtk, точно в десятката :neutral:
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Здравейте. Благодаря за критиката въпреки че малко се засегнах. Не знам на каква възраст сте и дали до момента сте стартирали нещо, в което да инвестирате лични средства, време и труд, но все пак приемам критиката ви. Може и да бъде полезна. Аз съм на 23 години имам вече един основен бизнес, който никак не върви добре в момента и сега стартирам втори. Разберете ме, но на тази възраст дължа много пари на институции, които съм вложил в нещо, което временно не върви добре. Съответно гледам да цепя стотинката на 2. Но да не се оправдавам. Първо сумата, която похарчих в гугъл е 400лв. Второ фирмата се занимава с обработка против насекоми и гризачи. nejelanigosti.hostoi.com От вчера сайта е преместен на този хост ВРЕМЕННО!, докато реша къде да си закупя такъв. Прави сте че сайта не е професионален правил го е мой служител от другата ми фирма. Няма да кажа за каква сума, без да съм много запознат, смятам че сумата си отговаря на работата. 3-то Не знам на каква програма е правен. pestcare.bg vrediteli.org newfresh.org Надявам се да не го приемете за реклама, това са първите 3 сайта, които излизат в гугъл. Ако може да ми кажете с какво толкова конкуренцията е по-професионална /като изключим онлайн магазина на 3-тия сайт/. Очаквам вашите коментари. Благодаря отново.
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Bruta, написаното беше с цел не да се засегнеш, а да те накара да се замислиш. Имаш проблем-търсиш решение. Ако искаш да получиш съвет, да се държиш надменно не е най-правилния подход. Има много работа по сайта ти.. не казваш в какви ключови думи се целиш. Няма как да се синтезира в пет реда това, от което се интересуваш, но все пак ще ти изброя няколко неща:
- липсва ти съдържание
- липсват ти ключови думи
- информацията за контакти не е предоставена професионално, дори не става ясно в кой град работиш, няма адрес..
- за хоста и домейна вече ти казахме
- сайтът ти въобще не е индексиран и съответно няма как да бъде намерен
....
Позавърти се из форума, има много информация, почни да четеш. Успех! :)
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

вярно е доста остър тонът, но и това, което са ти направили като сайт е доста зле. абсолютно безсмислено е да даваш пари за реклама, преди да си направил сравнително читав сайт. на твое място бих си изтеглил един wordpress с няколко задължителни джаджи за оптимизацията и една прилична тема и бих почнал
отначало.
 
Така... няма какво да се засягаш, когато някой ти говори истината и се опитва да ти налее акъл (макар и да го прави малко по-остро, като мен).
Евала, че развиваш собствен бизнес. Аз съм на 24, също имам два бизнеса и съм стартирал преди 4 години със 100 лв. в джоба. Затова ще си позволя да ти дам един генерален съвет за развитието на бизнесите ти - нещата, от които не разбираш, но са важни за бизнеса (като уеб сайта, например) ги аутсорсвай към хора, които са професионалисти в областта и задели нужния бюджет за да си платиш. Ти инвестирай времето си да правиш това, от което разбираш, а не по цял ден да се занимаваш с глупости, които не са ти работа.
Ще поясня по-подробно какво имам предвид - ако ти капе кранчето на чешмата в офиса, а нямаш пари да викнеш водопроводчик да го оправи, викаш неволята, запретваш ръкави, искаш водопроводен ключ от съседа и си оправяш нещата сам. Това е нещо, с което дори да не се справиш добре, бизнесът ти не зависи от него, така че единственото, което ще загубиш е времето си. Това би могъл да си го позволиш само, ако наистина нямаш какво по-важно да правиш с времето си, което да ти донесе бъдещи дивиденти.
Офисът ти се нуждае от освежителен ремонт - хващаш кофата с латекса и си го правиш. Дори да поомажеш тук-там и да не се справиш много добре, това няма да повлияе значително на бизнеса ти. Отново губиш само времето си.
Какво става, обаче, ако решиш да спестиш от: 1. пръскачки, 2. отрови, 3. реклама, 4. уеб сайт?
По т. 1 можеш да спестиш като си загубиш времето да си направиш самоделна пръскачка или ако използваш някаква супер остаряла лозарска пръскачка, с която дядо ти е пръскал на село. Тъй като това ти е основния инструмент, с който си изкарваш парите, спестяването от него ще ти донесе само негативи и пропуснати ползи. Все едно Металика да забиват на концерт с китари от 50 лв.
По т. 2 може да си учил химия в 8-ми клас и да решиш да си позабъркаш отрови за да не купуваш готови и да ти излезе по-евтино. Обикновено, ако познанията ти в тази област са малки, единственото, което ще постигнеш е да забъркаш някакъв бълвоч, който няма да върши никаква работа. Ще напръскаш тук-там и никой няма да те извика повече, защото няма да си му свършил никаква работа.
По т.3 - ако не си в бранша, нямаш опит и познания как да вложиш парите си, обикновено се получава това: "Опитах да рекламирам чрез гугъл, като не пожалих и средства и резултата беше нулев." - много пари хвърлени на вятъра с нулева възвращаемост.
По т. 4 - уеб сайтът. Един от най-важните инструменти за повечето съвременни бизнеси. Тук хората грешат най-често и смятат, че могат да се справят сами или да се възползват от услугите на "12 годишното съседче, което разбира от сайтове".
В момента, твоят сайт е за боклука. Както и предполагах, правен е с WYSIWYG редактор, но резултатът е дори по-лош, отколкото предполагах. Използвали сте някаква free програма (http://www.dfm2html.com/), която не разбира кирилица и в кода на сайта всичките ти букви са трансформирани в html кодове:
Код:
Използваме коктейл от най-модерните препарати предлагани на пазара. Който все пак ще запазим в тайна. Целта на отровата, която
Title-а на всички страници е един и същ (а не трява) и е абсолютно безсмислен от гледна точка на оптимизация на сайта - NEJELANI GOSTI (дори не е на кирилица).
Линковете в основното ти меню са изображения, дори нямат alt текстове: http://nejelanigosti.hostoi.com/Link3_nm.gif
Доста сериозни грешки и още куп други, които е напълно нормално да се допуснат от човек, който не разбира нищо от изработката и популяризирането на уеб сайтове.

Уеб сайтът може да ти докара страшно много клиенти. Това е най-силният ти инструмент, едно от най-важните неща за бизнеса ти. Инвестирай в него и инвестицията ти ще се върне след време. Ако имаш проблеми с един от най-важните органи в човешкото тяло - сърцето, правиш ли си сърдечна операция с кухненския нож в домашни условия? Ако не - защо тогава правиш аналогичната грешка с един от най-важните инструменти за популяризация на бизнеса си?

Както вече казах - занимавай се с нещата, от които разбираш, а за останалото се обърни към други хора, които си разбират от работата. Изказването от първия ти пост би звучало така (ако е зададено от специалист по изработка на сайтове във форум за борба с вредители):
Здравейте. Изчетох доста голяма част от форума и намерих някои близки статии до моя проблем, но като цяло нищо практично. Наскоро създадох нова фирма за разработка на уеб сайтове и наех офис. Офисът ми се намира в циганското гето на първо време. Тъй като във форума става въпрос главно за начини, чрез които да се третират мазета и промишлени помещения, затова може би не намирам решение. Въпросът ми е как мога да изчистя офиса си от хлебарки, плъхове, мишки, бълхи и молци. Тъй като в момента щъкат доста гадини там. Не ми е приоритет да използвам офиса си по предназначение. Опитах да напръскам помещението с един стар дезодорант, който намерих в мазето, дори купих още няколко чисто нови флакона, като не пожалих и средства и резултата беше нулев. Въпреки че доста добре подбрах аромата на дезодоранта. Може ли да споделите ваши идеи, как да убия гадините възможно най-бързо и най-евтино. Няма да ви откажа и някое безплатно решение :). Благодаря предварително.

p.s. Изчетох няколко статии за третиране на помещенията със специализирани отрови. Това до каква степен може да ми помогне? Ще успее ли да убие поне част от гадинките?


Надявам се схващаш колко нелепо звучи. Сега прочетох и това "Не ми е приоритет да печеля пари от него." - ти от сайта ще печелиш пари КОСВЕНО като ти докара тълпи от клиенти. Така че сайтът ти ТРЯБВА да ти е приоритет.

УСПЕХ!



P.S. Мисля, че това е най-дългото мнение, което съм писал в този форум. Написах го с цел да ти помогна и се надявам да ти бъде полезно да осъзнаеш грешките си, а не да го приемеш "на нож" като някакво заяждане и неоснователна критика.
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Освен всичко друго и маркетингово страницата е пълно зле! Почваш с това --->
"Ние сме новосъздадена фирма на българския пазар." Този факт можеше да го спестиш на потенциалните си клиенти, а ти си натъртил, че сте нови в бранша. Всеки би предпочел някой от лидерите на пазара, а не да се занимава с новобранци.
 
От: Re: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Здрасти, няколко бързи съвета и от мен. Вече сигурно си разбрал, че си започнал зле. Изгубил си време и пари, напразно. Рано или късно, по-добре рано, ще трябва да започнеш отначало. Какво бих направил аз на твое място:
След като явно не разбирам от уеб, а нямам и достатъчно пари да платя на някой който разбира, да ми направи всичко, ще гледам и ще взема най-доброто от конкурентите си. Какво правят конкурентите ми?
1. Използват готова CMS-система, а не плащат на някой приятел да им направи умопомрачителен зелен сайт, съдържащ около 0 байта информация за фирмата ми и е абсолютно не-СЕОптимизиран.
2. Избират семпъл и информативен дизайн за сайта си, все пак това е сайт за унищожаване на хлебарки, а не за life-stile.
3. Слагат на сайта си не само информация за цените си, и един ред за контакти, ами и много допълнителна информация за вредителите, като по този начин правят сайта си по-интересен не само за хората, но и за търсачките.
4. Опитай се да рекламираш фирмата си не само чрез сайта, ами и офлайн, примерно разпечатай малки рекламки и ги напускай в кутиите на хората в квартала и залепи по стълбовете. Това е много лесно, бързо и по-евтино и ефективно от това да плащаш на Гугъл.

Засега ти стигат толкова съвети. Прочети малко за CMS, примерно за най-лесната - Wordpress, събери малко информация и почвай. За няколко дена можеш да си готов с един хиляди пъти по-добър сайт от това, което имаш в момента. Успех!!!
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Здравейте. Реших да се вслушам в съветите ви. Отделих си последните няколко дни, за да се опитам сам да си сглобя нещо с въпросния уордпрес. Инсталирах xampp и си направих примерно сайтче с готова тема на уордпрес. Няма да ви казвам, че ми отне повече време да си регистрирам акаунт, отколкото да създам сайт. Сега обаче имам проблем и не знам как да се оправя. Сайтът, който създадох, се намира на localhost. Предполагам е трябвало да задам някакви настройки при създаването на база данни и регистрацията на акаунта в уордпрес, така че да ъплоудвам директно онлайн а не на локалхост. Искам да ви попитам как да ъплоудна сайта. И как да променя настройките за този акаунт, така че да го редактирам директно онлайн. Бих желал да го кача на първо време в 000webhost.com за да го тествам и евентуално редактирам, докато реша къде да си купя хостинг. Благодаря предварително.
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Ъплоуд с Ftp клиент ,kato Fille Zilla примерно, но има и още много подобни. Ако го качавш от хостинга трябва да имаш панел за Upload на отделни файлове или папки
 
От: От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

И "import" на създадената база данни, сега забелязах, че имаш такава ...
 
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Преди да качиш сайта, настройки> смени home и URL site ( но по-добре това да направиш после от ДБ-то на сайта ( wp-options).
Иначе те слагам в моята любима графа -типичен български бизнесмен . Бизнес искаш да правиш нямаш 10 лева на месец за хостинг.
Искаш ли да ти дам един cpanel ако си толкова беден бе деба? Аман от стиснати хора, наскоро бях пуснал тема преди няколко дни че раздавам безплатно хостинг, никой не писа, е, за какво говорим.
ПРЕПОРЪЧВАМ ТИ ДА СИ КУПИШ ХОСТИНГ ЗА 1 ЛЕВ , СИГУРНО И ТАКИВА ИМА, ЧЕ ДА ТИ ОСТАНАТ ПАРИ ЗА БИЗНЕСА!!!
 
Последно редактирано:
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

ПРЕПОРЪЧВАМ ТИ ДА СИ КУПИШ ХОСТИНГ ЗА 1 ЛЕВ , СИГУРНО И ТАКИВА ИМА, ЧЕ ДА ТИ ОСТАНАТ ПАРИ ЗА БИЗНЕСА!!!
Има, има http://hostsean.com/hosting/shared
Нищо лично спрямо колегата gshopov, просто се сетих първо за неговата хостинг услуга, а не че подценявам качеството.

По същество - е наистина не мога да разбера до кога ние (българите) ще си въобразяваме, че можем да направим абсолютно всичко сами! Евала на vbTK, защото написаното от него на предната страница е може би една от най-добрите публикации във форума в последния месец-два, за което си получи и заслужена репутация.

BruTa, имаш бизнес А, мъчиш се да разработиш бизнес Б, защото бизнес А не ти е потръгнал. Ще ме прощаваш, но и аз имам малко пиперлив език, но цялото това нещо ми звучи толкова несериозно, че просто нямам думи. Доста голяма част от нас, хората в този форум сме тръгнали от нищото. Доста от нас сме ползвали хит.бг в края на 90те години, но вече е несериозно да градиш бизнес имидж по този начин.
vbTK, точно това се опита да ти обясни, но след като ти прочетох последната публикация, оставам с впечатлението, че дори не си осмислил написаното, камо ли да приемеш дадените ти съвети. Виждам, че си ентусиаст и си решил, че можеш и сам да се справиш с това, но не винаги става по този начин. Сам каза, че си вложил 400 лева в реклама, та следвай долната сметка:
1. Домейн - 15 лева
2. Хостинг - 12х2.40 лв = 28.80 лева
3. Момче наето от форума, което да ти направи едно скромно сайтче пък било то на wordpress като хората - 150 лева
Общо: 193.80

Следвай следната хронология сега:
08.12 - пускаш темата, на 09.12 отговаряш, прочиташ написаното и вчера 15.12 отговаряш отново какви опити си правил. Като обобщение 7 дни, напълно и безвъзвратно загубени в опити да се справиш с нещо с което си нямаш идея как се работи. Та за да водиш някакъв живот, то се очаква да изкарваш поне едно 35-40 лева на ден печалба (говоря за сам човек). 7 х 30 = 210 лева.

Сега виждаш ли какво можеше да постигнеш ако следваше написаното от vbTK? Ако през тези 7 дни, ти си работеше върху това което се очаква да разбираш и да умееш да се справиш, нямаше да ти е проблем да отделиш пари за направата на горното.

Знам, че няма кой знае колко съвети в мнението ми, а повече критика, но тя е градивна. Хич не ми пука дали BruTa ще се разсърди от написаното, тук мен чувствата не ни касаят, не сме излезли на кафенце да се разчустваме - говорим за пари, профукани пари. Наречете ме хейтър и каквото искате, но това е моето мнение и не задължавам никой да го чете, а още повече да се вслушва в него.

Крайно време е да се разбере, че не може всеки да разбира от всичко. Аман вече от Ганьо политика, Ганьо треньора, Ганьо СЕО специалиста и т.н, и т.н. Ако всичко можеше да се върши само от един човек - професии нямаше да има.
 
Последно редактирано:
От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Не можах да изчета на места всичко ама ще кажа това, което аз съм научил с едно изречение:

Пари се правят с пари! :)

Може и да не сте съгласни с мен ама те така мисля аз. Подкрепям и ktomov за Ганьовщината (въпреки, че не мога да му дам репичка :(). С мишкарстване и мишкарско мислене не се прави бизнес и пари.

По темата:

1. Вземаш хост и домейн
2. Избираш си CMS (Woprdpress да речем)
3. Избираш хубава бизнес тема
4. Четеш в нета как се инсталира CMS-а
5. Имаш бизнес сайт

Най - добре е да платиш на дизайнери и програмисти да ти направят бизнес сайт, но за безпари и горният вариант ще стане. :)
 
От: От: Помощ при популяризиране на уеб сайт

Те повечето хостинги бече имат и ЦМС готови инсталират се за секунди

Да прав си че имат. Но за човек който никога не се е занимавал с нещо подобно ми отне доста време да разбера какво е хост и какво домейн. Отне ми и няколко дни да разбера как да инсталирам скапания уордпрес на хоста. Сега искам да се похваля с това което съм сглобил. nejelanigosti.byethost31.com преди да го преместя на платен хост може ли да ви помоля да хвърлите един поглед и пак да си кажете забележките, предложенията и т.н. И един технически въпрос. Като сменя хоста ще бъде ли достатъчно само да копи/пейстна файловете от този на новия и да редактирам wp-config.php или ще трябва да правя и други настройки ?
 

Горе