Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

http://money.ibox.bg/news/id_1864057096

Код:
 Комисията за защита на конкуренцията установява, че е извършено нарушение по чл. 35, ал. 3 от ЗЗК от страна на ЕТ Вени Травел - Венелина Рачева, гр. Русе и налага имуществена санкция на дружеството в размер на 4 560 лв. Комисията постановява прекратяване на нарушението.
 Производството е образувано по молба на Неда Турс, гр. Русе, конкурент на ответното дружество при продажбата на туристически услуги.
 Молителят има създаден домейн www.nedatours.com, представящ основните услуги, извършвани от дружеството.
 При проверка в хода на производството е установено, че през октомври 2007 г. и април 2008 г. ответникът е регистрирал три домейна с изключително сходно наименование - www.nedatur.com; www.nedaturs.com; www.nedatour.com - след кликване върху които се появява линк за www.venitravel.com.
 КЗК приема, че регистрирането на домейните е направено умишлено, с цел възползване от утвърдения имидж на молителя на съответния пазар.
 Комисията счита, че едноличният търговец предварително е имал представа, че като регистрира горепосочените домейни, има голяма вероятност потребителят да попадне на неговата страница, а не на желаната от него страница на искателя.
 При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание периода на нарушението и финансовото състояние на дружеството.
 По-рано тази седмица КЗК глоби търговец на рибни принадлежности, който е действал недобросъвестно чрез името на домейна си.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

извинявам се ама как те доказаха, че сайта е твоя? утре някой доброжелател може да ти набичи и 50 сайта на твое име и какво ще дотираш държавата ли?

на твое място бих се поинтересувал от този сайт http://www.anticorruption.bg/ защото точно на това ми смърди. В интерес на истината, този сайт също не предоставя поисканата от тях информация. Може да предложиш на мъдрия испектор от комисията да състави акт и на тях
 
От: От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Услуги на информационното общество са такива услуги, които обикновено са възмездни и се предоставят от разстояние чрез използването на електронни средства след изрично изявление от страна на получателя на услугата
Да ти покажат къде твоите купувачи са дали изричното си съгласие - това значи да имаш електронен договор с купувачите в сайта си.

От къде знаеш как се тълкува "изрично изявление от страна на получателя"? В закона пише ли някъде какво означава това? Ако не пише - може да си го тълкуват както си искат.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Благодаря на всички, които са писали

Извинявам се за грешката, акта е наистина от комисията за защита на потребителите (не конкуренцията).

В акта пише:

При проверката е установено, че лицето като доставчик на услуги на информационното общество е нарушило разпоредбата от чл. 4 ал.1 от Закона за електронната търговия не е предоставил по безпрепятствен начин пряк и достъпен за потребителите на услугите и на компетентните органи следната информация:
1) Името или наименованието си – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 1 от ЗЕТ
2) Постоянен адрес или седалище на управление – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 2 от ЗЕТ
3) Адрес, на който упражнява дейността си – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 3 от ЗЕТ
4) Данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 4 от ЗЕТ
5) Данни за вписване в търговски или друг публичен регистър – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 5 от ЗЕТ
6) Информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 6 от ЗЕТ”

---

Вярно, че законът е неясен и може да се тълкува кой както си иска.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

url на сайт/ове не са ли написали в акта ?!


legalconsulting . hit . bg - безплатни юридически консултации -сигурно има и други подобни сайтове / форуми/на които Монев да изпратиш случката в детайли и да разбереш все пак как юристите мислят по въпроса... а между другото и горепосочения сайт е за глобяване ако ЗЕТ предполага това..
 
Последно редактирано:
От: От: От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

От къде знаеш как се тълкува "изрично изявление от страна на получателя"? В закона пише ли някъде какво означава това? Ако не пише - може да си го тълкуват както си искат.

-------------------------------
По смисъла на §1, т.3 от ЗЕТ по изрично изявление на получателя на услугата означава, че услугата се осигурява при изрично заявяване на желание за ползване от страна на получателя. Нещо повече, при финансовите услуги законът изисква предварителното съгласие на потребителя при използването на следните средства за комуникация от разстояние от страна на доставчика на финансови услуги: автоматизирани системи за позвъняване без човешка намеса; факс; други средства за комуникация от разстояние, различни от горепосочените, които дават възможност за осъществяване на индивидуална комуникация (чл.17, ал.1 ЗПФУР). Използването от доставчика на посочените средства за комуникация от разстояние не може да бъде свързано с разходи за потребителя.
---------------------------------------------------------
За доказване предоставянето на преддоговорна информация, както и на изявления, отправени съгласно ЗПФУР, се прилага чл.293 от ТЗ, а за електронните изявления Законът за електронния документ и електронния подпис.
----------------------------------------------
И цялото тълкуване на закона ТУК
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Много е ясно че никой не си е давал съгласието. Имало ли е бутон съгласен сам да получа стоката, или пък услугата, която нито е възмездна, нито нищо.

Успехи и не се поддавай.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Извода май е само един. И без това БГ сайтовете не са от най-печелившите, май ще се пускат само чуждестранни проекти вече.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

От това което съм учил по право, реално могат да те глобят за това, че на сайта не е посочено лице за контакт, емайл, т.н.

Ето и няколко от тълкуванията на закона, които си спомням:

1. Самия сайт само по себе си е предоставяне на услуга за информационното общество.

2. Това, че има реклами, означава, че се извършва търговска дейност

P.S. То реално могат да те глобят за какво ли не. (Особено ако продаваш нещо, там по закон има и изисквания как да ти изглежда web form-ата, с която клиента си поръчва продукта).
Да не говорим за crack-ването на нелегален софтуер, тогава наказанието е дори лишаване от свобода за няколко години (не, не се шегувам).

Това, че вече има такава наложена глоба, означава че подобни неща ще бъдат все по-чести. А за това имат интерес както разните измислени комисии, така и адвокатите. T.ч. като собственици на bg сайтове определено не ни чакат по-добри дни.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

lex.bg - Пиши им във форума
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Темата вече е пусната във форума на lex.bg
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Обаче не са коментирали, защото явно заглавието не звучи интересно.

Какво точно е "съдържанието генерирано от посетителите"? Да не би да е сайт за безплатни обяви?
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Аз не мога да възприема защо слагането на реклами да означава търговия с читателите?
Поставянето на реклама е вид търговия с рекламодателя. Читателя няма нищо общо!

А, и още нещо:
(3) Услуги на информационното общество са такива услуги, които обикновено са възмездни и се предоставят от разстояние чрез използването на електронни средства след изрично изявление от страна на получателя на услугата.
А това "след" защо го забравяте. Аз от тази точка разбирам че първо клиента трябва да ти каже "Абе ей я сложи инфо как се прави курник" и след изричното му изявление бай Пешо да сложи информацията дори и без да взема пари за това.
Не мога да асимилирам как със съгласяването му с правилата във форум той изрично е заявил че иска определена безплатна услуга.
Съгласяването му с правилата на форума е съгласяването му с изрично обявените правила, а не заявление на читателя че иска "безплатни услуги".
И това е другото за което ще се хвана. Не може изрично да заявяваш че искаш каквото и да е било! В смисъла на по-горното изречение (за цитата от закона става въпрос) означава че трябва да има дадена услуга, която клиента да иска и уебмастъра да предостави.
Във един форум не можем да говорим за електронна търговия! Той може да търгува с рекламодатели и пак да е вид електронна търговия, но взаимоотношенията с клиента са съвсем други. Клиента по никакъв начин не е заявил изрично че иска да чете безплатното инфо. Той се е съгласил с изрично исискваните правила на форума/блога, но не е заявил изрично нищо. И няма как да стане след като няма данни за контакт де. :)


Нещо друго, ако приемем че читателят "изрично е заявил" услугата, той би следвало да може да съди уебмастъра ако не я получи!


Важно:
Ако бай Пешо пита във форум как се прави курник и точно "уебмастъра" му отговори, тогава вече може би може да се каже, че тази услуга е "електронна търговия" по смисъла на горния цитат от закона!
Имаме изрично заявление и предоставянето на услуга (информация), която се предоставя от разстояние чрез използването на електронни средства.
Като тука има значение и как е зададен въпроса. Бай Пешо може да е написал "Абе накой знае ли как се прави курник че да ме посъветва?" (това не е ЗАЯВЛЕНИЕ) Може някой да му отговори на въпроса, но щом бай Пешо не е упоменал към кого прави заявление това си е един обикновен въпрос.
Изричното заявление за услугата освен че трябва да е за точна услуга предварително поискано от читателя, то трябва да е насочено и точно към уебмастъра!
Пример: Моля собственика на сайта да постне детайлно инфо на тема "Как се прави курник". (изрично заявление)

Май точно тука има вратичка. :) Винаги може да постнеш инфо от друго име особенно ако си уебмастъра. И после да кажеш "Той бай Пешо искаше инфо, ама аз не съм му дал, следователно не съм участник в електронната търговия. Не знам кой му е дал инфото, ама трябва него да търсите".

Бре то като се замисля по смисъла на този закон, може примерно АЗ в някой форум примерно тука, ако някой ме пита директно мене за нещо аз да му отговоря и вече ще сме двамата участници в електронната търговия. Баси ташака, повече на никой няма да помагам ако пише нещо от сорта на "ThinkFast, а това как да направя?".

Бая се поизписах, ама отпуснах се к'во да пра'я. :)
 
Последно редактирано:
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Като изрично заявление може да се разглежда посещаването на сайта (подаване на заявка към уеб сървъра да върне някакви данни). И от тази гледна точка, всичките ти разсъждения губят смисъл.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Като изрично заявление може да се разглежда посещаването на сайта (подаване на заявка към уеб сървъра да върне някакви данни). И от тази гледна точка, всичките ти разсъждения губят смисъл.
Тогава сървърът ще е под наказателна отговорност. Изричното заявление трябва да е отправено към конкретен човек. В твоя случай към сървъра.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Къде в закона го пише това?
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Къде в закона го пише това?
Кое от всичкото?

Ако като изрично заявление може да се приеме всяка една заявка към сървъра, то дестинацията на заявлението е сървъра, следователно сървъра е отговорен за нередностите (ако има).
Ако изрично заявление е питането на въпрос, то човека към когото е насочен ще си носи отговорност.
Много ги смесваш нещата. Не може хем да заявяваш към сървъра, хем да търсиш отговорност от бай Илия. И двете неща "заявяването" и "получаването" трябва да са към/от едно и също лице.
Ако е сървър не знам как ще го глобиш. Освен да му продадат органите (cpu, hdd,....) :)

Твоята работа е все едно аз както сега си стоя тука да напиша на едно листче "happyslacker, отговори ми на последния пост!", и после като ми отговориш след малко да ти търся отговорност по смисъла на ЗЕТ.

Да не забравяме, че "електронният път" е средството за получаване на услугата и средството за подаване на изрично заявление. В този смисъл не можеш да разглеждаш "заявките" и "сървъра" като правни обекти. Те са само средства за реализация и не подлежат на дискусия.
 
Последно редактирано:
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

А защо тогава са глобили собственика на сайта, който се оплаква? Защо не са "глобили сървъра"?
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

А защо тогава са глобили собственика на сайта, който се оплаква? Защо не са "глобили сървъра"?
То покрай тази ситуация нищо не се знае, ни кой е сайта, ни кой е собственика, дали са го глобили и т.н.
Или собственика си премълчава нещо, или "баба Пенка" е писала глобата щото някой й е дал списък с уебмастъри за глобяване.

Питаш ме за неща на които не мога да ти отговоря.
Защо Monev е толкова потаен, та нищо не казва?
В крайна сметка не знаем какво са имали в предвид глобяващите когато са му писали акта. Не знаем и какво е направил Monve за да си го заслужи.

Моите приказки са принципни. Нито защитавам Monev, нито го опровергавам. Просто тълкувам закона.
 

Горе