Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

От lex.bg още не са благоволили да вземат отношение...
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

От lex.bg още не са благоволили да вземат отношение...

като не знаят какво да отговарят поне едно мерси да бяха казали, че направихме темата свежа:)
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Няма кой да благодари там вече. От последните прегледани теми бие на очи, че там си играят на прескок кобила няколко озлобено-отчаяни от кризата брокери, които съвместно се дървят на клиенти, протестиращи срещу необявени предварително такси за оглед на недвижим имот, и тук-таме се мярка стажуващ юрист за респект. За трагичната ситуация може би са повлияли миналогодишните идеи да взимат пари за консултации онлайн - мъдро на теория и несъобразено с реалността, което се е отразило на салдото във всякакъв аспект.
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Ако бях на мястото на Monev, щях да последвам примера на Еленко Еленков и неговата статия за онлайн покупките и митниците и да напиша една подробна статия за проблема. После я изпращам по вестници, блогове и т.н. и стискам палци да се създаде достатъчно шумотевица, която да принуди властимащите да погледнат на ИТ индустрията като на приоритетен сектор, който не трябва да се ограничава, а да се насърчава!
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

аз съм адвокат и ми стана интересен случая. Ако ми пуснеш сканирано копие от акта мога да ти дам съвет.
 
От: От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

шумотевица, която да принуди властимащите да погледнат на ИТ индустрията като на приоритетен сектор

Те вече го гледат като приоритетен сектор - за тях това е добра възможност да спечелят пари без да работят - подкупи, изнудвания, кражба на информация и т.н. И вече го правят.

Затова - слагайте си VPN, криптирайте си дисковете и не си публикувайте личните данни по сайтовете (и ползвайте whois privacy или някакви други камуфлажни данни - не вашите). И не говорете по телефона или около телефона когато има батерия вътре (микрофона го включват отдалечено)! Парите да минават през офшорни фирми преди да минат през българската ви фирма, а най-добре изобщо не ги харчете в България - като ги харчите плащате данъци (най-много ДДС) и по този начин финансирате крадливите и корумпирани държавни чиновници. В идеалния случай трябва да харчите малко и да печелите не много повече, отколкото харчите. По този начин количеството на данъците, които ще плащате ще бъде минимално (и данъците, които плащат вашите доставчици на стоки/услуги също ще бъдат минимални).

Аз лично действам така - харча не повече, отколкото имам реална нужда. По този начин прецаквам системата. И никаква икономическа дейност в България (преди време мислех да наемам хора да ми пишат голямо количество статии и да правя голямо количество сайтове, обаче се отказах - така стимулирам българската икономика, което води до повече данъци и съответно повече кражби от държавната мафия. Варианта да наемам хора от други държави също не е много добър, защото така мафиоти от други държави ще крадат съответните данъци - и другите държави не са "цвете за мирисане" - и те плуват в море от лайна™).
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

да и от случая с Вецков се видя че не се ограничават само със сайтове на български език и на български хостинг ...
до къде ли им стига компетенцията ?
 
От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Глобиха 10 сайта с игри за нарушения (В същност са глобили фирмата, която получава плащания чрез сайтовете, а не сайтовете - сайтовете няма как да бъдат глобени.)

11:40 | 18 юли 2012 | Технологии | WEB / Редактор Гергана Мишева

Комисията за защита на потребителите (КЗП) глоби фирма доставчик на услуги "Майсайт" ЕООД за нарушения в 10 нейни сайта с игри, където се обещават както реални парични и предметни награди, така и виртуални.
Нарушенията са констатирани във vbox7.info, zvyn.com, vsekidenpari.com, jaltici.com, spe4eli.com, koledninagradi.com, nagradi.bg, nagradite.bg, tejkari.com, bogatashi.com.
Проверката е извършена по сигнал и със съдействието на сектор "Компютърни престъпления" на ГД "Борба с организираната престъпност".

При някои от игрите има възможност за вкарване на допълнителни суми чрез изпращане на SMS-и.
Доставчикът на услугите не е посочил името, адреса или седалището си, телефон и електронна поща за осъществяване на пряка и навременна връзка с него, което би възпрепятствало потребителя да упражни правото си на рекламация при необходимост, смятат от комисията.

Той не е предоставил и данни за вписването му в търговски или друг публичен регистър, което е задължително при осъществяването на подобна специфична дейност.
Липсва също и информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му, добавят от КЗП.

За всяко от посочените нарушения Законът за защита на потребителите предвижда глоба от 500 лв. до 2500 лв.

След като нарушението е извършено на повече от един сайт дали и глобата се налага повече от един път? Какво значи "за всяко от посочените нарушения"? Счита ли се за повторно нарушение едно и също нарушение извършвано чрез повече от един сайт? В закона пише, че глобата е за нарушаване на чл. 4 (всички точки от този член): няма значение дали е нарушена една точка или повече точки - глобата е една и съща.

Законът:

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННАТА ТЪРГОВИЯ

Чл. 4. (1) Доставчикът на услуги на информационното общество е длъжен да предоставя безпрепятствен, пряк и постоянен достъп на получателите на услугите и на компетентните органи до следната информация:

1. името или наименованието си;

2. постоянния си адрес или седалището и адреса си на управление;

3. адреса, на който упражнява дейността си, ако е различен от адреса по т. 2;

4. данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща, за осъществяване на пряка и навременна връзка с него;

5. данни за вписване в търговски или друг публичен регистър;

6. информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му, когато тази дейност подлежи на уведомителен, регистрационен или лицензионен режим;

7. когато осъществява регулирана професия - информация за камарата, професионалния съюз или организацията, в която доставчикът членува или е регистриран, професионалното звание и държавата, в която то е предоставено, както и препратка към приложимите разпоредби относно правото на упражняване на занаята или професията и указания за достъпа до тях;

8. съответно указание, ако е регистриран по Закона за данък върху добавената стойност;

9. друга информация, предвидена в нормативен акт.

(2) Когато при предоставянето на услуги на информационното общество се посочват цени, те трябва да се обозначават по ясен и разбираем начин. Доставчикът на услуги е длъжен да указва дали цените включват данъци, такси и разноски, които формират крайната цена.

Чл. 23. (1) Доставчик на услуги, който извърши или допусне извършването на нарушение по чл. 4, чл. 5, ал. 3, чл. 8, ал. 1, чл. 9 или чл. 10, се наказва с глоба в размер от 200 до 1000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

(2) В случаите по ал. 1 на юридическото лице или на едноличния търговец се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2500 лв.

(3) При повторно нарушение глобата по ал. 1 е в размер от 500 до 1500 лв., а имуществената санкция по ал. 2 - в размер от 1000 до 4000 лв.

Обърнете внимание, че глобата е налице, въпреки липсата на валиден адрес във whois на домейните (има само име/фамилия, електронна поща и липсващ адрес). Така че ако работите на българския пазар само whois privacy или фалшив/невалиден/непълен whois не ви спасяват. Щом получавате плащания ще ви спипат и глобят (ако някой реши да се занимава с вас - например някой ваш конкурент може да напише донос срещу вас).

Този закон се отнася за собствениците на всички сайтове, не само за сайтовете, където се продава нещо (тук обясних защо)! Например собствениците на този форум също ще ги глобят, ако ги хванат - не са посочили данните на фирмата си.
 
От: От: Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Например собствениците на този форум също ще ги глобят, ако ги хванат - не са посочили данните на фирмата си.

Нали форума се хостваше в Канада? Малко ме съмнява да могат да направят нещо. Някой да провери от къде са закупените домейни (които с глобени). 99% съм сигурен, че са закупени от БГ регистратор и са хоствани в БГ.
п.с. Не мога да проверя защото пиша от телефона.
 

Горе