Правна дискусия/Нарушение на ТМ и домейн имена

entrepreneur7

Active Member
Здравейте, от скоро се итересувам от покупката на домейни с цел продажба. Обаче колкото повече чета толкова повече въпроси възникват. Прочетох доста от темите тук и видях, че и други хора се интересуват, затова реших да събера някой от въпросите да създам тази тема и да можем всички да си помогнем и избегнем всякакви правни проблеми или заплахи. Тъй като понякога нарочно ви пишат адвокати, че нарушавате търговска марка само и само да свалите цената или да им го подарите.
Ще започна с няколко въпроса и нека някой от по-опитните домейнъри да помага.
1. Преди да регитрирате домейн проверявате ли дали има такака регистрирана търговска марка ?
2. Аз до колкото проверявах за търговските марки каквото и да напиша винаги излиза, че има такава търговска марка - например пиша dog, shop, stop и тнт и каквото и да напиша винаги излиза нещо. По тази логика аз няма какъв домейн да регистрирам.
3. Изпращали ли са ви съобщения разни адвокати със заплахи. Как им отговорихте, какво наприхте и какво се случи след това ?
4. Някой имал ли е проблеми с wipo/udpr ? Кой спечели ? А до съд да се е стигало ?
Много хора ще си кажат, че има толкова много "домейнъри", които регистрират, но на никой не му правят проблем. Аз обаче намерих много много домейнъри на който са им правили проблеми.
Във почти всеки чуждестранен форум за домейнинг има такава тема legal discussion/trademark infringement, затова реших и аз да отворя тук, за да сме полезни един на друг.
Ето няколко обвинения и как са завършили. Първото е чрез съд, вторите чрез wipo
 
Последно редактирано:
Лично аз съм регистрирал няколко домейна на търговски марки, не съм имал проблеми. Според това, което аз съм търсел и разглеждал зависи за каква цел са домейните. Ако домейн, който е свободен, но има заета търговска марка и не го ползваш за търговска цел, а за блог или редирект или нещо друго, няма проблем. ВТОРО и най-важно. Моя личен случай спорихме с много хора и ... понеже никой не вярва, въпреки че и адвокати се изказаха по въпросите. Аз имам домейн продавалник.топ и никой заради него не иска да купи уебсайта ми, принудих се да го сменя и преместя на друг, който е в пъти по-кратък, но .... Оказа се че, ако бях регистрирал МОЯ търговска марка, включваща текст: продавалник.топ и на латиница същото, както и логото което беше сложено в сайта е можело да развивам търговска дейност, защото думата в този вид не е заета като марка. Зависи и кое как и какво е направено. Някои умишлено слагат по няколко комбинации на своите думи за да защитят марката си повече и да могат да прецакат някой обикновен човечец, дето и хабер си няма, че съществува такава марка. Но са малко такива, които имат по няколко думи и включени опции. Минуса на това да регистрирам моя търговска марка е, че е скъпо и хипер, мега флегматичен процес, като естествено разузнавачите веднага ще кажат на който трябва, той ще си плати и ще се уреди "законно" преди теб да добие марката и ти да го духаш....
 
Ако регистрираш домейн и има такава търговска марка, но на сайта продаваш нещо различно от нейния клас няма проблеми. Например регистрираш нещо с думата apple, но продаваш ябълки едва ли ще има проблем, но ако продаваш електроника, телефони и тнт ще имаш проблем. Мен обаче ме интересува регистрацията на домейн с цел продажба т.е нищо няма на сайта и нищо не продавам. До колкото знам ако нарушаваш търговска марка и нямаш нищо на сайта и е пуснат за продажба е нарушение. Т.е за да регистрирам домейни с цел продажба трябва да не нарушавам търговска марка. Обаче тук идва въпроса как да не наруша ТМ(търговска марка). Влизам в uspto, trademark247, wipo и всякакви сайтове за проверка, но например домейна, който искам да регистрирам е securitycamshop.com и като тръгна да проверявам в uspto и др-те винаги има например търговска марка с частично съвпадение например има търговски марки securitycam, securityshop, securityguard, security и тнт. И това искам да кажа, че е много трудно да намеря свободен домейн и след това думите от свободния домейн да няма такава търговска марка. Първо, че почти каквото и да намиша има такава ТМ, второ понякога има частични съвпадения, трето има марки, който изглеждат или звучат по подобен начин. Не мога да проверя всички начини на изписване, а ако има частично съвпадение е много спорно кой ще спечели при един UDPR или съдебен процес...
 
Май... си по незапознат от мен... Една търговска марка не е валидна в цял свят..... Правилата за глобален трейдмарк и цените са съвсем различни от тези за марка само за ЕС или марка само за държава. В ЕС правилата за последните две са сходни, но може да се регистрриа марка само за България, както и марка за ЕС, като в повечето случаи се избира марката да е валидна за целия ЕС ( кой колкото пари има де ). Пример: при мен продавалник е регистриран за ЕС ( преди беше само за България, след това като продадоха продавалник-а на olx след година или две им изтече и подновиха ). Та, ако сега регистрирам продавалник с български и латински думи на територията на САЩ, Индия, Китай, Япония и Русия, могат да ме цункат отзад... ;) ..Е... разбира се, този трейдмарк не мога да го ползвам за търговски цели в България, но ако сайта за обяви не извършва търговска дейност, тоест само фрий обяви.... мога да го позлвам, защото сайта може да не се намира в българия, като собственост на трейдмарк регистриран другаде, без значение на къв език е. И тъй като е свободен за позлване глобално и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. изобщо.. много т.н. :) И честно казано няма кой да тръгне да те съди защото НЕ МОЖЕ... Ако нещо такова се случи, то това е незаконно и може да се обърне обратно и да спечелиш, а по ирония на съдбата такива случаи .... има.
ПС: Аз нямам толкова пари за да си регистрирам продавалника във няколко държави....., нямам и за дена възможност, камо ли за няколко. Иначе с удоволствие бих се погъбаркал :D:D:D

Видове регистрации:
Единна регистрация за държавите от Европейския съюз
Вижте полезна информация за марките на Европейския съюз [тук]

Международна регистрация по реда на Мадридската спогодба и Протокола
Международната регистрация не е еквивалент на "световна марка". Каква е разликата разберете [тук]

Национална регистрация в съответната чужда държава
Подходящ е основно в два случая: когато закрила не може да се постигне по друг начин или когато интереса на заявителя се отнася само до въпросната държава. Особеностите на този подход зависят от конкретната държава.

За българските предприемачи от основно значение са две възможности за базова регистрация: Марка на Европейския съюз и национална регистрация в България.

Ето и още малко повод за размисъл ;)

Фирма и търговска марка
В практиката често се смесват понятията “търговска марка” и “фирма" (фирмено име/наименование). Докато марките разграничават конкурентните продукти – стоки или услуги, то фирмените имена идентифицират самия търговец, без връзка с конкретна стока или услуга.
Възможно е едно предприятие да реализира продукцията си, означена с една или повече търговски марки, които не съвпадат с търговското му наименование (фирмата). Съвпадението на търговска марка с фирма може да е рисковано, когато са притежание на различни лица, от какво зависи и т.н., тук: [вижте повече].
 
Да, но той регистрира търговска марка в САЩ, а аз съм в България, но я пускам за продажба в сайт като Sedo,afternic т.е я пускам за продажба в цял свят. Тогава какво е значението дали марката му е регистрирана за ЕС или САЩ. Освен това дали е регистрирал в ЕС или международна по реда на Мадритската спогодба България се включва и там. Но както казах дори да е регистрирал само в САЩ или национална в някоя държава аз пускам домейна за продажба в цял свят т.е и в страната за която е регистрирал ТМ това не е ли пак нарушение ?
За фирма и търговска марка правя разграничение напълно.
Иначе влизам в регистъра на wipo и проверявам например както дадох пример с security cam и излиза, че има регистрирани търговски марки в САЩ, Франция, Бразилия, Италия. Аз влизам и регистрирам домейн securitycam.com и го пускам за продажба в Sedo,Afternic, namecheap и другите сайтове това не се ли води пак нарушение нищо, че няма такава регистрирана ТМ в България, но аз я пускам за продажба в сайт и включително САЩ, Франция, Бразилия, Италия.
 
Последно редактирано:
Става въпрос не за единичен случай, а за системно умишлено купуване на домейн имена с цел продажба. Но както казваш и още няколко познати ми казаха, че най-вероятно няма да имам проблеми. Дано да е така :)
Благодаря за отговорите, ако някой има мнение или въпроси нека да пише да си помагаме. Още веднъж благодаря ти за отговорите !
 

Горе