Преден край и Django

grino

New Member
Здравейте, правя тази публикация главно защото навлязох в света на уеб разработката и почти нищо няма смисъл. Разбирам, че има преден и заден край, но не много по-далеч от това.

Бих искал да използвам Django, но когато използвам Django за back-end, какво да правя за front end? Мислех си, че ще мога да използвам Wordpress за стила и да го разкрася, след това Django за действителната логика на сайта, но не мисля, че работи така.

По принцип това, което питам, е как да направя уеб страница, която има бутони и всичко това, след което да добавя логика към нея. Знам HTML и CSS, но бих предпочел да използвам нещо, което да улесни този процес.

Също така, за хостинг съм напълно загубен. Бих ли могъл да направя нещо като Green Geeks?
 
Django Framework работи на принципа на MVC но там се води малко по-различно. MVT мисля че беше. Както и в други Framework имаш модели, вюта и контролери. Щом не може да асимилираш още нещата как работят те съветвам да прочетеш още книги, статии, уроци и да гледаш видеа като например:

Няма как да използваш Wordpress и да пишеш логиката отзад на Django/python. Wordpress работи на PHP и няма нищо общо.
Предния край обикновено е UI потребителски интерфейс и той се кодира на езици като HTML, CSS, JavaScript.
На кратко за да разграничиш и разбереш Frontend и Backend в джанго ти трябва да пишеш твоят UI като View/template и можеш да използваш готови дизайни като например за обучение можеш да изтеглиш безплатно от тук: https://bootstrapmade.com/
и да се опиташ да го интегрираш. След като имаш например форми с полета бутони и тн.. трябва да напишеш своята логика в приложението ти като се натисне/напише нещо си какво да става. Това обикновено се прави в Controller.

Всичко написано на HTML, CSS което се визуализира в браузъра е преден край а логиката която обработва данните се нарича заден край. В твоя случай виж също Flask Framewrok той работи също на MVC или ако си захапал Django трябва да разбереш как точно работи той, да усвоиш всички сегменти и да започнеш да се упражняваш.
 
Едит: тия краища леко ме озадачиха :eek:

Да го комбинираш с Wordpress няма да стане. Поне не се сещам за лесен вариант. 🤔 Със сигурност може де, но едва ли си струва.

Избираш си произволен framework с подходящи за твоя проект елементи и търсиш готова тема ако целта е да се пести време.

Два примера:
- tailwindcss https://www.tailwindawesome.com/?price=free&type=template
- bootstrap https://startbootstrap.com/themes

Като бих препоръчал да не пишеш къстъм CSS/JS и т.н., а само да използваш готовите елементи. Т.е. викаш ресурсите през CDN-а им. Отново за да се пести време и за да е по-лесна поддръжката после.

За хостинг според мен най-добре да си го хостнеш на VPS с Докер. Така можеш и да си направиш пайплайни, които автоматично билдват проекта.

Ако си кажеш инфраструктурата нямам против да ти сглобя един docker-compose.yaml за development, който да го пускаш с docker-compose up -d. ;)

В Hetzner ARM сървърите с 4гб рам са по 5 евро. Имам машинки там за 5 цифрена сума и съм повече от доволен от услугите им.

Клауда последно, когато слагах нещо сериозно беше малко :hankey:, но напоследък са го оправили откъм uptime.

Screenshot 2023-11-03 at 14.56.38.png

Интел и AMD също стават.

Screenshot 2023-11-03 at 14.57.18.png
 
Последно редактирано:
Стига сте отговаряли на ботовете.
А Блинки е крайно време да почне сам да си съчинява темите вместо да ползва тия шитни.

И все пак на въпроса :) ... няма никакъв проблем WordPress да се ползва като фронтенд - даже си има вградени функции за заявки към външни API-та. Дали има смисъл от упражнението е отделен въпрос. Единствената възможна причина дето ми идва на акъла е: ако е много важно да се ползва някакъв готов темплейт или пък дизайнът да се прави с Елементор или нещо от рода (за по-лесно/евтино).
 
  • Like
Реакции: Sky
Стига сте отговаряли на ботовете.
А Блинки е крайно време да почне сам да си съчинява темите вместо да ползва тия шитни.
Минават, Блинки и Кула нямат общо, пробиват и пишат. :)
Ако трябва да съм честен, добри коментари се изливат. Дори още не съм много наясно и как уцелват секцията. Винаги е правилната. На доста хора тук им е трудно и това даже. Ще помоля в този ред на мисли, да рипортвате.
 

Горе