През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

Тъй като от много скоро се занимавам с подбни неща (като цяло уеб ПР, маркетинг и развиване на сайтове) не претендирам информацията да е пълна и завършена. В следващите редове искам просто да споделя лични наблюдения върху това как може да съсипем една герила маркетингова програма.


Регистрация във форум, пускане на рекламно съобщение и дим да ви няма... – Като изключим, че повечето форум системи не позволяват вече такива изпълнени, то те са много често срещани. От това нещо само губите. Ще получите някой друг линк и толкова. Остава лошото мнение за вас и съответно евентуална забрана да посещавате форума. Ако искате дадено общество да разбере за сайта ви станете част от него. Покажете, че разбирате от нещо.Дайте нещо на потребителите в това общество. Не насилвайте никой. Ако има хора, които се интересуват от темата на сайта ви те определено ще го посетят. Тук е място да призная, че съм го правил този номер...

Прекалено често пращан newsletter – Повярвайте, колкото и да са запалени по темата вашитe потребители, то едно такова изпълнение ще ги прогони. Даденият потребител ще търпи до едно време, после ще кликне – report spam (да, няма да е unscribe).

Грешката да не се вслушвате в поддръжниците(потребителите) си – Ако счетем, че от сайта си правите пари, то потребителите ви са ваши клиенти. Всички знаем, че е трудно да спечелиш клиент но е много лесно да загубиш. За това слушайте какво искат да ви кажат и приемайте сериозно съветите им. Пример – скоро след като пуснах сайта си за рецепти, ми писа потребител. В писмото си пишеше, че шрифта му се струва много малък и не може да го чете. В интерес на истината шрифтът не беше чак толкова малък (може би човекът е имал проблеми със зрението), но това не означаваше, че няма да го променя. Промених го и сега сигурно имам 1 потребител в плюс.

Да вдигнете бяло знаме прекалено рано – Когато човек не разполага с големи средства е принуден да ползва този вид маркетинг. С него обаче резултатите идват бавно. Много е вероятно да се разочаровате много пъти. Възможно е да се зачудите защо правите всичко това като няма ефект. И тук ако се откажете конкуренцията ви печели голяма победа. Не се отказвайте! Работете осърдно, развивайте се и успехите ще дойдат.

Да коментирате там където не разбирате
Много хора дори когато не са компетентни в дадена тема изразяват мнението си. Повечето пъти е с цел да се види и тяхното линкче на сайта/блога/форума. Разбира се линкът си е линк, но за цената на един линк да те мислят за „дебела глава”? Струва ли си? Не мисля. (ето сега може да си помислите, че пиша само за да си постна линкчето... Не е така!)

Масов спам– Случвало ми се е да получа писма от сайтове, в които дори не съм влизал.
Не говоря за стандартните глупости, които повечето мейл системи ги филтрират. Говорим за сайтове, които претендират да са нещо. Такова писмо разбира се веднага бива изтриравно. А дали бих им влезнъл в сайта? Друг е вариянтът – спам по чатове и програми за комуникация. Последствията са същите.



Да си поставяте нереални цели - Бъдете реалисти. Не си поставяйте нереални цели. С малко инвестиции постигате и малко печалба. Важно е обаче тази малка печалба да я използвате за малко по-голяма цел. Накрая всичко ще си дойде на мястото. Ако направите обаче грешката да искате да постигнете много още в началото - по вероятно е да вдигнете бяло знаме.



Разбира се може да се изброят още много фактори но това оставям на специалистите.



Димитър Димитров
 
Последно редактирано:
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

Мерси за интересния пост, на мен ми се вижда добре структориран и много информационен. Ей така се прави също такъв вид маркетинг - нямаше начин да не кликна на линка в подписа ти за да видя какво реално предлагаш.:)

Продължавай все така и успехи.;)
 
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

Определено ми хареса поста!Нямам нарушено правило за сега, обаче още нямам и реални доходи :) Сега ще те помоля да напишеш и малко правила "как да възродиш" или нещо от сорта :D

П.П. Интригуваш сайт имаш и както видях потребители които харесват твоите рецепти, поздравления ..... въпреки че какво ли разбирам ... аз съм само консуматор (макар и 60кг ям доста:p)
 
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

Грешката да не се вслушвате в поддръжниците(потребителите) си
Ааа... това е много относително "на вкус и цвет...". Добре е да се вслушва човек, ама имайте в предвид че хората са склонни да мрънкат като нещо не им харесва. Като са ОК, рядко се сещат да похвалят. При такова вслушване в един потребител, дане изреват 200 "що прее*ахте сайта!". После особено ако те усетят конкурентите, седи та гледай какво става.
Иначе каквато и да е лична реакция си е много хубаво нещо :)

Добър пост, браво.

-------

Offtopic: как да не спомене човек легендите Апостол(ов) и Добри Божилов :lol:. Последния беше пуснал агитационна тема "гласувайте мъдър евродепутат - мен" на връх нова година в секция "любов" на един форум.
Иначе към администратори и модератори - като нещо ви се стори леко странно - http://copyscape.com/ (за бан или просто триене)
 
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

crowdadmin
Съгласен съм с теб, че понякога хората в дадени общества доста мрънкат за каквото и да било, най - пресния ми спомен за такова мрънкане сега като се замисля е от една българска онлайн игра, в която да си призная играх по едно време :rolleyes:, но лично бях от хората (около 50-100 човека), които търпяхме глупостите на админите там половин година и накрая просто спряхме да играем, тоест тази игра остана без 50-100 човека по - малко. А влизахме и се логвахме в сайта всеки ден по няколко пъти. Предполагам че авторът точно това е имал предвид като каза, че е добре да се вслушваш в съветите на клиентите си.

Иначе за поста, наистина беше полезен от няколко гледни точни, за съжаление още не съм развил до там сайта си, че да имам реална полза от всички съвети, но да видим... :)
 
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

наистина много интересен пост и всичко е вярно за клиентите едни мрънкат за едно едни за друго, но не винаги може да се угоди на всички :)
 
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

може да е добре написан поста, но не казва нищо ново а само старите клишета поднесени с малко гарнитура...
за мен е безсмислен и безинтересен - може пък на някой който се занимава с подобна дейност от две седмици да се стори полезен ...
 
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

Самоизтрито че много сарказъм имаше.
 
Последно редактирано:
От: През очите на новака или как да съсипем една герила кампания

Да коментирате там където не разбирате
Много хора дори когато не са компетентни в дадена тема изразяват мнението си.

В този форум се навъдиха доста такива :D
 

Горе