Преинсталиране на Wordpress

mimilisa

New Member
Много се извинявам ако има подобна тема, но аз не я открих.
От скоро имам сайт на частен хостинг на WP платформата.
Стана така, че автоматично ъпгрейднах до най-новата версия , но нещо не съм доволна. Искам да мина на по-стара стабилна версия , но не знам как става. Или по-точно искам да преинсталирам наново целият си сайт, но да запазя само вече публикуваните страници. За плъгините съм готова да ги изгубя и да си поиграя да ги добавям на ново.

И имам още една дилема. Намерих си тема, която ми задоволява вкуса, но така като гледам тази платформа, май няма много варианти да си направиш раздвижен сайта и да не прилича на блог. Примерно не мога да открия как да сложа на началната страница всичките новини от сайта си, като последно публикувани, най-четени , различни раздели да излизат в малки прозорчета, тоест сайта ми да прилича на сайт , а не на блог. Сега има някакви джаджи, които показват последни публикувани , но на вид са много невзрачни и незабележими и излизат без картинка. Някой има ли идея , как да го направя това или да се ориентирам към други платформи.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Здравей! Опитай се да изтриеш WP от хостинга ти без базата данни. После изтегли версията, която желаеш. Преименувай "wp-config-sample.php" на "wp-config.php". Отвори го и попълни данните ти ( това е за връзката с базата данни ). Би трябвало да стане. Но това намалява сигурността.

Мисля, че най-лесния начин е да потърсиш някой plugin. Може да закачаш постове. Погледни това :). WordPress има доста голям избор от plugin-и. Няма как да не намериш някой за своите нужди.

ПС: Внимавай какви plugin-и слагаш, понеже има доста уязвими. Аз винаги гледам да е някой с по-голям рейтинг и също така разглеждам коментарите за него. ;)
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Стана така, че автоматично ъпгрейднах до най-новата версия , но нещо не съм доволна. Искам да мина на по-стара стабилна версия...
И имам още една дилема. Намерих си тема, която ми задоволява вкуса, но така като гледам тази платформа, май няма много варианти да си направиш раздвижен сайта и да не прилича на блог. ...

Не знам защо не си доволна от най-новата версия - според мен тя е и най-добрата за в момента.

И имам още една дилема. Намерих си тема, която ми задоволява вкуса, но така като гледам тази платформа, май няма много варианти да си направиш раздвижен сайта и да не прилича на блог. ...

Напротив - има начин да се направи, но за целта ще трябва да разбираш малко от кодиране - html, css, може би и php. Също така може да използваш някоя готова тема, но внимавай откъде я вземаш, по принцип най-сигурни са темите от официалния сайт Уордпрес: може да ги видиш тук.
Независимо от къде вземаш тема за сайта си - проверявай дали е читава.

Също така тук във форума има достатъчно теми, от които може да повишиш сигурността на сайта си.

И един съвет - ако нещо не разбираш, не го прави. Първо чети и се научи или си инсталирай опитен блог, където да се учиш. Ако промените не търпят отлагане - другата алтернатива е някой друг да ти го направи срещу заплащане.

Успех!
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Цъкаш на разни от админ панела, и там си пише:

Изберете какво да експортирате

Цялото съдържание

Съдържа всичките ви публикации, страници, коментари, собствени полета, категории, етикети, навигационни менюта и собствени типове публикации.

Публикации

Страници

Feedbacks

И след като си свалиш всичко на компютъра, качваш си старата версия като изтрий новата. После пак отиваш на разни, и цълаш на импорт, и готово. Но попринцип ако базата данни ти остане като се върнеш на стара версия както devastion те посъветва, може и да изпищи за грешка. В такъв случай я изтрий и си качи публикацийте от вече сваления на компютъра ти .xml файл.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Да, аз наистина в момента се уча в движение и докато разучавам платформата, ми излизат доста проблеми.
По въпроса за преинсталацията , открих и преди откъде да си запазя xml файл , защото това често го използвах в blogger, но не съм му пробвала възможностите тук.
Ако си изтрия целия сайт с базите данни и след това в една нова чиста инсталация, при импорт този xml файл автоматично ли ще си отиде на мястото, защото някъде прочетох , че трябвало да сложиш елементите по папките им, а аз въобще не съм наясно кое от къде излиза?
Базата данни ако я изтрия, има ли отношение към съдържанието /страниците/на сайта ?

По въпроса за дизайна, моята тема много ми харесва и не искам да я сменям, само искам да я направя раздвижена, като оформя началната страница като на сайт с информация от целия сайт. Примерно последната публикация от блога на сайта, искам да излиза на първа с част от текста и картинка и да са си в свое собствено поле до другите новини от сайта.

В Blogger има много удобни динамични джаджи, които тук не ги откривам. Главният ми проблем ако WP има същите джаджи, е че не знам как се казват и не знам за какви плъгини да търся. Как се нарича подобно оформяне на страницата?
Първо пробвах на drupal , но там е висш пилотаж за мен , въпреки , че има хубаво оформление по мой вкус , имат проблем с качването на картинки в сайта. Поне аз не успях , въпреки голямото ровене и четене, и инсталирането на всякакви необходими модули.
И на Джумла пробвах, но техните теми не могат да се променят по твой вкус по цветове и дизайн, или поне не е като за хора, без познания по кодиране, а и всички готови на които се спрях са за стара версия 1.5-1.7.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Страниците, постовете, коментарите и т.н. се съдържат в базата данни ( поправете ме ако греша ). От "Инструменти / Tools" давате export > all content и запазвате файла на вашата машина. Триете всичко + базата данни, инсталирате наново wordpress и пак от Инструменти > import и импортирате файла.

Това за постовете искаш да има картинка, малко текст и read more? И да е подредено на боксчета/кутийки? За това мисля, че трябва да се редактира по стила на темата. Или искаш да ти се появява само последния пост и отдолу страниците? Това според мен няма, да ти свърши работа, но все пак го погледни.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Това което си разбрала че трябва всичко да е в папките както е било се однася за плъгините, който са били инсталирани. Страниците, публикацийте, регистрираните потребители и настройките се съхраняват в базата данни, те не седят там където е wordpress. А именно в този xml файл се запаметяват настройките, страниците и публикацийте.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Много благодаря за отделеното внимание.
Това което разбрах до тук е че мога да изтрия целият сайт с базата данни и благодарение на XML файла ще си възстановя основната информация .
Това което разбрах по дизайна, е че това което искам аз
Това за постовете искаш да има картинка, малко текст и read more? И да е подредено на боксчета/кутийки? За това мисля, че трябва да се редактира по стила на темата
трябва да търся подходящата тема. Вероятно платена. С плъгини май няма да стане.

Между другото хостинга ми предлага безплатна инсталация на платформа liveSite. Сложих една пробна инсталация на него и оформлението напълно ми допада, само трябва да разуча дали дизайна ще мога да го докарам по мой вкус и май ще местя всичко там. Предполагам, че няма да мога да инпортирам там WP сайта си и ще трябва да копирам и създавам на ново страниците и на ново да се индексират от търсачките.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

При всички случай си свали базата данни на сайта, за да не стане някой гаф и да изгубиш всичко. Този хостинг, който ползваш не прави ли редовни резервни копия? Ако прави - просто да върнат последното копие, което е било преди да обновиш системата.

Ако още срещаш трудности с това, можеш да се свържеш с мен на скайп elated_m и да се опитам да ти помогна.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

...Предполагам, че няма да мога да инпортирам там WP сайта си и ще трябва да копирам и създавам на ново страниците и на ново да се индексират от търсачките.

Не е така. В течение на времето един сайт може да си сменя системата: примерно да бъде на джумла, после на Уордпрес и т.н. . Няма значение каква е системата на сайта ти - важно е интернет адресите. Да ги направиш хубави,както трябва (сега сигурно и ще питаш как трябва да се правят? :) ). И веднъж индексирани от Гугъл така и ще си останат и на старата и на новата система.

Пак ти казвам - няма смисъл да се връщаш на по-стара версия на Уордпрес - последната излязла версия си е най-добрата. Това, че на теб не ти харесва си е твой проблем. Кажи какво не ти харесва, ако може ще ти помогнем.
Относно визията на темата ти - покажи нещо което ти харесва, за да те насочим какво да търсиш. Има такива теми - и то безплатни, които са динамични и може да ползваш джаджи и да си наместваш каквото си искаш. Но запомни - всяка тема си има свои джаджи - за това не ги откриваш. Има такива теми, в които може да извеждаш най-отгоре последно добавена статия, както си искаш - с откъсче, снимка, малко текст.

Както и преди и сега те съветвам - откажи се да го направиш веднага. Вземи и отдели малко време, попрочети и се ограмоти, че не знаеш и питаш за основни неща. Ако нямаш време - наеми някой да ти го направи.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Първо, това с минаването на по-стара версия е уникално глупава идея. По много причини, мързи ме да изреждам.

XML файлът ще ресторне целия контент... без картинките и разните там ъплоудвани файлове. Ако са били делнати, както се съветва горе.

За това, че не приличало на сайт ами на блог - админската част на Уордпрес е минималистична и си е на типична блог система, не е като Джумлата да има хиляда неща за кликване и отмятане. Но възможностите са си там, нищо че не се виждат. Уордпресс си е пълнокръвен CMS от известно време. Просто трябва да намериш подходяща тема (която ползва тия "скрити" възможности) и плъгини за да постигнеш каквото искаш.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Извънредно учудващо е блог-платформа да прилича повече на блог отколкото на сайт :p
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Здравейте отново!
Имам едно важно питане , но понеже не знам как да го формулирам, пускам си въпросчето тук.
Проблемът ми е, че въпреки, че сайтовете ми са много посещавани, нямам никакви гласове или присъединени приятелства и абонамент за сайтовете ми. Единият ми сайт е с повече от 5000 посещения на месец и е на възраст две години. Дори нямам нито един коментар, въпреки, че съм разрешила анонимните. Има нещо съмнително при положение, че темите предразполагат за такива. Вероятно някъде нещо съм маркирала , но въобще нямам познания да се ориентирам как да си разреша проблема.
Можете ли да ми помогнете?
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Разгледай цъкалките в Settings - Discussion.
Logout-ни и пробвай да изкоментираш някоя статия.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Всичко е наред в цъкалките или поне така ми изглеждат. Разрешила съм всички анонимни коментари. Но освен че нямам коментари, нямам и никакви "харесвания" или "абонаменти" , "споделяния" в социалните мрежи , макар, че съм сложила цяла палитра бутони.
Нещо интересно ми се случи. Имам охранителна програма на сайта си, която ми засече IP, което се е опитвало да се логне като администратор. И това от доста време насам. Просто аз не съм и разглеждала до сега опциите на тази програма. Блокирах му достъпа, но вероятно това IP вече е прониквало в сайта ми. Едното е от Русия, другото от Враца.
Бихте ли ми казали ако знаете, какви настройки може да са направени в база данни и важните файлове, които управляват сайта, за да го имам този проблем. Това явно е някой мой конкурент, който иска да ме лиши от обществена популярност. Това е причината! В другият ми сайт , който е на blogger няма как да му управлявам администрацията централно и там го имам абсолютно същия проблем. За две години никакви абонаменти, харесвания, споделяния и прочие а посетителите ми са достатъчно, за да съм по първа страница на търсачките.

Имам още един въпрос, ако може и него да задам тук.
Днес като си разглеждах статистиката забелязах, че търсачките са ми индексирали категориите от менюто. Обаче, когато набереш само категорията от менюто излиза празна страница с надпис
Not Found
Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.


Това е така, защото когато цъкнеш на линка на категорията /тя се явява родител в менюто/ , нейните деца -страниците не се показват.
Тук сигурно трябва да инсталирам някакъв плъгин, който да изкарва категория-страница с линковете на прилежащите и страници като списък. Сега в момента страниците , които принадлежат в тази категория се виждат само в менюто и само от там могат да се изберат. Ако някой от търсачката влезе направо в категорията и не вижда принадлежащите страници към тази категория и остава с впечатлението , че на тази страница няма никаква информация.
Имате ли идея какъв плъгин ми трябва?
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Ако не е успал да влезе като администратор, няма страшно. Ако беше влязал, щеше да разбереш предполагам.
Може просто да изтриеш 'admin' акаунта - създай нов юзър с друго име, сложи му роля Administrators, после се логни с него и изтриj юзъра 'admin' (или му смени ролята на Subscriber).

Ако ползваш стандартното WP меню и се кликне линка на родителската категория, би трябвало да покаже постовете от всички дъщерни категории. Ако не - вероятно нещо не е съвсем в ред, примерно темата ти е някаква странна...
 
От: Преинсталиране на Wordpress

Ако не е успал да влезе като администратор, няма страшно. Ако беше влязал, щеше да разбереш предполагам.
Може просто да изтриеш 'admin' акаунта - създай нов юзър с друго име, сложи му роля Administrators, после се логни с него и изтриj юзъра 'admin' (или му смени ролята на Subscriber).

Ако ползваш стандартното WP меню и се кликне линка на родителската категория, би трябвало да покаже постовете от всички дъщерни категории. Ако не - вероятно нещо не е съвсем в ред, примерно темата ти е някаква странна...

Не е от темата, защото пробвах да сложа от стандартните теми на WP и проблема си остава. Тук не става въпрос за категории с дъщерни КАТЕГОРИИ, а за категории с дъщерни страници. така съм си организирала менюто- Категория и към нея закачени страници със съдържание. Искам когато посетителя цъкне на категорията от менюто да му се отвори като страница с изредени заглавия на дъщерните страници.

А Нещо да ми помогнете по въпроса :

Но освен че нямам коментари, нямам и никакви "харесвания" или "абонаменти" , "споделяния" в социалните мрежи , макар, че съм сложила цяла палитра бутони.

Бихте ли ми казали ако знаете, какви настройки може да са направени в база данни и важните файлове, които управляват сайта, за да го имам този проблем. Това явно е някой мой конкурент, който иска да ме лиши от обществена популярност. Това е причината! В другият ми сайт , който е на blogger няма как да му управлявам администрацията централно и там го имам абсолютно същия проблем. За две години никакви абонаменти, харесвания, споделяния и прочие а посетителите ми са достатъчно, за да съм по първа страница на търсачките.
 
От: От: Преинсталиране на Wordpress

mimilisa: Мислех да не коментирам, но продължаваш да питаш упорито. Мислех, че го правиш нарочно, но май наистина не знаеш.
Значи - в интернет се коментира малко. Коментират главно "свои" хора. Също така ако си някоя важна клечка - всеки ще иска да се изреди и да се запише при теб.
Един от методите за привличане на коментари е да ги направиш техните линкове да са дофолоу. Тогава бъди сигурна, че ще се изреждат да коментират много хора, твърде вероятно е и да те залеят със спам.
Също така какво означава, че сайтовете и блоговете ти са много посещавани? На каква база е сравнението? Примерно аз - имам по над 60 000 уникални посещения месечно и пак няма коментари. И пак не се оплаквам. Процента на харесване чрез бутона на гугъл + е малък, и пак не се оплаквам. Може да се каже, че процента на харесване на статиите с бутона на фейсбук е голям, но това е защото успях да изградя общност, която харесва това, което правя и който и да е от тази общност като види нова статия и я харесва. Но не коментира. Мен не ми пречи това - въпреки това намирам начин за комуникация и знам как да разбера какво се харесва и какво не.

Всеки има различна тактика - примерно аз не искам много коментари. Искам смислени, ако ще и това да означава само един коментирал на няколко месеца. Писнало ми е от спам и да се правят на идиоти, търсейки линкове. Че и сега покрай пингвина захетряха и почнаха да коментират и за линкове с нофолоу. Но коментарите на всички тия тарикати са изтривани.

Я покажи да видим твоите блогове какви са? Български или английски? Каква е тематиката им? И не, не мога да се съглася с теб, че посочената цифра от теб е голяма посещаемост. Бих казал, че 5 000 за месец е много ниска посещаемост за блог, който се поддържа. Обаче пък казваш, че си много търсена и че си на "първа страница на търсачките." Как си на първа страница, а имаш толкова малко посетители? Но все пак това зависи от тематиката на блога, от нишата, в която е сайта.
 
От: От: Преинсталиране на Wordpress

Не мога да разбера защо ми се ядосвате . Ако съдя по себе си , аз коментирам при съвсем непознати хора, стига с нещо да са ме заинтригували. Не мога да се съглася с вашата теория , но както и да е . Зная за хората , които сами се коментират, но на мен не ми хлопа дъската за да го правя за единия рейтинг. Държа на нормалната комуникация с хората.
А как ще ми обясните факта, че според статистиката, сайта ми в един момен замира откъм всякакви посещения и щом направя бакъп на системата и само до 15 минути рязко скачат отчетените посещения? Това не е ли доказателство , че някой се бърка в системата ми и ме лишава от нормална комуникация с хората?

Нещо да кажете по другия въпрос с категориите ,който съм описала , или да го пусна в отделна тема. Ако не можете да ми помогнете, кажете ми. няма да ви досаждам повече и да ви навъртам излишен трафик.
 
От: Преинсталиране на Wordpress

mimilisa => за категориите не ти обяснявам, други хора, много по-компетентни от мен по въпроса се опитват да ти помогнат в темата: слушай ги. Аз ти обяснявам само за практиката на коментарите. И това което говоря го знам, правя го, не само четене. И не ти се ядосвам ни най-малко.
Но ето - питаш конкретни неща, и идва ред да ти видим сайта. Как да ти обясним едно или друго, ако нямаме поглед над нещата, ако не ги видим?
И не съм искал да те обиждам и да ти се ядосвам, но ако сама се обиждаш - това си е единствено твой проблем!

А и какво спомена за бекъпа? Това не успях да го разбера. Как така след направен от теб бекъп посещенията рязко скачат? Какво правиш, как го правиш?
 

Горе