Препоръчайте банка за спестявания и дебитна карта

ziro

New Member
Здравейте,нямам си никаква идея от банки,банкови карти и банкови сметки,затова искам да ви помоля за помощ и напътствия по 2 неща:

1.Имах(и още би трябвало да имам) пари на детски влог в банка ДСК,но вече станах пълнолетен и трябва да го подменя(сега в момента не знам какъв е влога и как се води),а и ми пратиха писмо,че от 06.2015г. променят условията.Към тази точка въпросът ми е - да преподпиша и да си остана на детски влог(сегашния),да подпиша друг влог/депозит(препоръчайте) към ДСК или да изтегля парите и да ги вкарам в друга банка на влог/спестовна сметка/депозит(срочен,безсрочен?)? Към днешна дата коя банка предлага най-добри условия?

2.Дебитна карта VISA ELECTRON.Трябва ми дебитна карта,която да използвам за интернет пазаруване,PayPal.Ако има и интернет банкиране през което да може да се изращат пари през Western Union онлайн e плюс,друг плюс е ниската месечна такса и евентуално лихва(имам предвид банката да ми дава пари за средствата в картата,не аз на нея :D) .Тук съм се насочил към 1.ЦКБ(най-много клоня към нея,защото пише,че може да се изпращат пари през wester union без да се налага да посещавам банката),2.ПИБ,3.УниКредит

Благодаря Ви предварително!
 
От: Препоръчайте банка за спестявания и дебитна карта

ПИБ . Аз имам дебитна Маестро (защото в Германия признават само тая) + кредитна Виза. Кредитната имаш 1 процент кеш бак , така че навсякъде където може да платиш чрез пос терминал го правиш с тая карта. Теглене ако се наложи само и ЕДИНСТВЕНО през дебитната, че таксите на кредитната са височки. Отделно си поръчваш токен , за да имаш интернет банкиране. С него може да си погасяваш задълженията в кредитната с парите от дебитната. Така ако редовно си ги погасяваш - не плащаш лихва а си ползваш гратисния период от 45 дни.
 
От: Препоръчайте банка за спестявания и дебитна карта

Ако искаш да ползваш ePay без такса (за да си плащаш ток/телефон/вода и т.н.): Как (почти) безплатно да ползваме ePay.bg за плащане на битови сметки. Накратко: ПроКредит банк.

Ако искаш да получаваш пари по картата без такса от 1% или 2% - виж тук:

fdhqTep0


Пак ПроКредит Банк се намира в списъка.

Имай предвид обаче и: Клиентите на ПроКредит банк, които работят с офшорни фирми - да прочетат това .

За транзакции от/към „офшорни“ фирми си направи отделна банкова сметка в друга банка. (Ограниченията вероятно не важат, ако транзакциите са чрез дебитната карта.)

За Интернет банкиране препоръчвам ТБИ Банк. Там цената на банковия превод е 0,50 лв (за физически лица) и няма месечна такса по сметките (не е задължително да имаш разплащателна сметка, може да имаш друга сметка, по която да ти плащат лихва и да я ползваш като разплащателна).

Препоръчвам ти да си отвориш сметки в повече от една банка (например ПроКредит Банк заради безплатния ePay, ТБИ банк заради евтините преводи (нямаш месечна такса) и друга банка, която ти дава възможност да ползваш удобно Western Union, ако много държиш на това).

Забрави за лихвите, твърде са малки за да си струва да мислиш за тях.
 
За спестовни сметки всяка банка е свалила лихвения %, което вече става трудно да си намериш нещо над 2%, ако има и толкова де. Всичко се дължи на това, което се случи с КТБ и реално хората в момента търсят да налеят в нещо парите си, защото са ликвидни. ;)

Дебитни карти, чувал съм добри неща за ПИБ, изключвам момента с това, че нещо си резнаха разкешването на чекове, но не знам дали са го върнали. Но това е ако имаш такива постъпления. Аз лично съм ба ЦКБ, махнах Райфайзен, защото не ме кефеха таксите им.
 
От: Препоръчайте банка за спестявания и дебитна карта

Мерси за отговорите ,имам само още един въпрос-сметката в каква валута да е лева,евро или?
 
От: Препоръчайте банка за спестявания и дебитна карта

Задължително сметка в лева за левовите плащания, долари за доларовите, евро за евровите. И обмяната я правиш не чрез банката, а през обменно бюро (някои имат сметки в същата банка, в която и ти).

Гледай сметката ти в евро да е в същата банка, в която е сметката на обменното бюро за да не плащаш голяма такса за банков превод (няколко десетки евро/долари). Внимавай - в ОББ таксата за валутен превод е жестока, бягай далеч от тях. Чети тарифата на банката преди да подпишеш.

Примерно Варчев има сметка в ПИБ. Правиш си и ти в същата банка, превеждаш доларите от твоята доларова сметка в доларовата сметка на Варчев чрез електронното банкиране (таксата е малка) и получаваш левове в твоята левова сметка в която си искаш банка (левовите преводи също са евтини). Алтернативата е да теглиш доларите на падеж (за да няма такса теглене) и да ги носиш на каса в обменното бюро, ама това е първобитния метод.

Не си и помисляй да превеждаш долари или евро от една банка в друга - таксите са жестоки (а при ОББ и вътершнобанковите преводи - между ТВОИ СМЕТКИ В СЪЩАТА БАНКА също имат жестока такса).

Има и един трик как да не плащаш такса за входящ ВАЛУТЕН превод (повечето банки нямат такса за малки преводи, но ако ти се наложи голям превод - да знаеш): правиш си "срочен депозит" и получаваш парите в него. После може да прекратиш предсрочно депозита и да ги теглиш на каса или да изчакаш падежа и да теглиш без такса на каса. Например при ЦКБ това е възможно.

Чети тарифите и мисли как да прецакаш банките като плащаш по-малко такси.

(В предното мнение допуснах, че става въпрос за сметка на физическо лице. Юридическите лица плащат по-големи такси или плащат такси за услуги, които за физически лица са безплатни - например няма разплащателна сметка на ЮЛ, която да е без месечна такса, доколкото знам, но за физически лица има - на ТБИ Банк разплащателните сметки нямат такса за ФЛ.)
 

Горе