Препоръчайте ми CRM система

vladinc

New Member
Безплатна (по възможност) , селф хостед (за предпочитане) .
Като функционланост - създаване на инвойси, изпращане на инвойси, създаване на ПДФ , bulk mail sending към клиентите, създавна на quote и изпращане чрез емайл, стандартна база данни за клиенти ( име, телефон, адрес , имейл, и т.н.)
Прегледах стандартните който са към CPanel и софтиколиоус ( ако така се пише :lol:) но имат само частична функционалност от това което ми трябва..
Има една - две които стават, но са толкова наблъскани с излишни функции и опции, че като гледам дашбоард-а и направо не знам от къде да почна ..
Нещо просто и бързичко най-вече
Не ми трябва мерцедес, едно рено ще свърши работа, ако ме разбирате :wink:

https://www.myerp.com/ това е добро , но пак е наблъскано с маса неща които не ми трябват
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Погледни в sourceforge (ако не си вече де). Има доста фрий ERP проекти писани на пхп. Може да започнеш с Dolibarr. Не че е ограничена, но можеш да си избираш модулите които са ти необходими, а останалите да скриеш.
 
От: Препоръчайте ми CRM система

иначе не , не съм се сетил да гледам в sourceforge :cry:

Ами аз от там си намерих каквото ми трябваше преди време - спрях се на edgeerp, която мисля е сглобена на базата на weberp. Има обаче доста повече неща от това което търсиш и иска свикване с начина на работа, но може да и хвърлиш едно око - http://www.weberp.org/
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Пробвал ли си sugarCRM? Има безплатна Community Edition тук, а функционалността може да видиш тук :)
 
От: Препоръчайте ми CRM система

какво стана, излъчихте ли лидер сред обсъжданите програми?
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Аз пък съм работил с Microsoft Dynamics CRM 2011 , ама то там си е чудо на чудесата :)) Много е флексибъл и може да къстъмизираш според нуждите. Та да, няма да ти свърши работа за това, което търсиш, Майкорософтския продукт си е направо Мерцедес на Мерцедесите :Д
 
Re: От: Препоръчайте ми CRM система

Аз пък съм работил с Microsoft Dynamics CRM 2011 , ама то там си е чудо на чудесата :)) Много е флексибъл и може да къстъмизираш според нуждите. Та да, няма да ти свърши работа за това, което търсиш, Майкорософтския продукт си е направо Мерцедес на Мерцедесите :Д
И аз съм работил с тази CRM система (Microsoft Dynamics CRM), а вчера видях и една голяма верига за мебели да работи с нея. Не е лоша програмата, но аз лично обичам нещо, което да е малко по-логично. Както каза колегата @galinstefanov, системата е доста гъвкава и може добре да се пренаправят модулите така,че да бъде не само полезна, но и лесна за употреба, но ми направи впечатление, че за всяка логическа разработка се искаше програмиране, което не е фри, а се заплаща на чат. Но това е може би при едно 99% от CRM системите. Няма проблем в това. Просто държа да кажа, че когато купувате CRM система е много важно (както направихме и ние в старата ни фирма - всеки отдел индивидуално си го направи) да се разпише много добре и подробно, спрямо изискванията на всеки бизнес.

Не залагате на това, че базовата версия ще отговори на всичко, което искате. После идва интересното и важното за бизнеса - доработките или дописването на модулите, които са специално обслужващи вашия бизнес. Има огромна разлика дали сте онлайн магазин с 2 офиса или компания с 20 служителя, разпределени в 4-5 отдела (поддръжка, маркетинг, продажби, администрация, счетоводство и човешки ресурси).

Аз лично бих направил проучване. Пред да се спре бившата ми фирма на този система, си направи проучване. И щом група IT-та се спря на нея, то определено е имало нещо, което ги е грабнало. Но аз бих проверил и Oracle и подобни.
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Ами аз бях на стаж в IT отдела на една фирма, която се занимаваше с продажби и целият бизнес се движеше, чрез Microsoft DCRM 2011 и се наложи да изчета всички книжлета за да разбера логиката на системата. Прав си, че има нужда от много донастройки за спецификата на бизнеса. Има нужда от дописване на код на C#, но това е.. няма как да предложат нещо отговарящо за всички аспекти на бизнеса. И да, ако тръгне някой някога да си внедрява CRM система във бизнеса, моят съвет е..да си наеме човек, който го е правил за да разгледа всички възможни процеси от вашият бизнес и как да бъдат интегрирани в системата, защото това ще ви спести много главоболия. Изглеждат уж много прости нещата, ама хич не са:)
 
То че няма как да предложат нещо универсално за всеки бизнес във всяка една CRM система - спор няма. Тук е много важно, преди сформирането на офертата, е екипът на фирмата да разпише какво е нужно за всеки отдел като модификация, а администрацията да успее да навърже отделите в логически връзки. Например отдел маркетинг трябва задължително да има връзка с 4те основни други отдела - продажби, съпорт, счетоводство и партньори (ако има такъв). Ето и общото - маркетинг измерва чрез отдел продажби какъв е резултата от някоя кампания. Отдел маркетинг също така комуникира със счетоводството, за да разбере колко е струвала кампанията и колко продажби е донесла като приходи. От там си вади и сметка и история за следващата. Със съпорта е ясно защо - фидбек от клиентите и технически характеристики на продукта.

Реално фирмата, която ще ви внедри CRM система няма дави остави без да ви пусне някой консултант или проект мениджъри / експерти. Няма толкова смели, които сами да си го внедряват без консултантски услуги. :) Сигурно има, но не стигат далеч, пак опират до тези експерти. Хората си сядат и започват да си пиша и разписват какво е нужно на база това каква е структурата на фирмата, какви отдели има, дейност на фирмата и всичко около нея.

И ако някой си мисли, че нещата са лесни и елементарни, то е в голяма заблуда. Ако за пръв път се оперира с такова животно, но определено ще е нужно време да се се свикне с него. На нас си спомням, че ни дадоха доста менюали за четене. Естествено, не бяха много лесни за изпълнение, но както е и в живота на теория е добре направено, но е важно да се види какво се случва на практика. ;)
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Аз бих препоръчал този лист тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/CRM_система

Както се вижда от листа, най-тачени са: SAP, Oracle, Salesforce, Microsoft и Amdocs. Аз лично бих заложил на SAP, Oracle и Microsoft. Ползвал съм само Oracle и да си кача честно има някои доста добри, безплатни неща, но ако искате да сте на професионално ниво е нужно инвестиция. Бях го ползвал за проекти и отчитане на време - рабтни човекочаса. Върши идеална работа, но CRM системите са далеч повече от това, за което на мен ми бе нужно. ;)
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Хм, има мноого скъпи и направо безплатни :).

Ако ще се плаща, според мен е по-добре да се плати на екип програмисти и да си направят нещо конкретно за твоите конкретни нужди.
 
Re: От: Препоръчайте ми CRM система

Ако ще се плаща, според мен е по-добре да се плати на екип програмисти и да си направят нещо конкретно за твоите конкретни нужди.
Ама то това реално ще ти го направят и вече отвордените в бранша фирми, които са споментати по-горе. :) То няма как да не ти направят по нуждите, иначе си е загуба на време, пари и нерви. Или казано по по-прост начин - бизнес самоубийство. :)

Винаги ще има екип, който да го разработи по нуждите, бил той от Microsoft, SAP, Oracle. :)
 
От: Препоръчайте ми CRM система

Имах предвид да не се купува готов масов продукт и общ за всякакви бизнес цели, а след това да се плаща за доработки. Направо да се плати за разработка от 0-та с конкретни задания.

На един акъл сме и двамата :).
 

Горе