Препродажба на продукт

Здравейте, искам да попитам по-запознатите...

Харесал съм си даден продукт, мога да го купя и да го продам някъде на по-висока цена(говорим за друга държава). Какви са правата ми в случая? Имам ли право да направя сайт в който да продавам продукта след като вече съм го закупил и е моя собственост? Имам ли право да закупя домейн име което съдържа името на бранда на продукта? Задължен ли съм да се свържа с производителя и да продавам продукта по неговите условия? Може ли производителя да ми наложи някакви ограничения в цената на която го продавам?

Правилно ли разбирам... че например ако съм купил чисто нов айфон и искам да го препродам като чисто нов айфон напрактика е незаконно ?
 
А какво ти коства да попиташ самия търгове / дистрибутор / производител дали не може да го правиш. По принцип много го правят, но не влизат в дълбоките води с това да регват бранд име за адрес на сайт, използват марката без да са запознати при какво условия трябва да се случи и т.н. най-чистия ти вариант е просто да се свържеш с хората, да им обясниш плана си, а те съм сигурен, че ако им докарваш бизнес няма да ти обърнат гръб. Дори ще ти помогнат, а може и да се стигне и до някакъв търговски маржин за теб, което да увеличи и печалбата ти с всяка една продажба. ;)

Лош сценарии, ако станеш популярен и те надушат. Следват много разправии и в този случай ще се от губещата страна.
 
За съжаление отговорите на въпросите ти могат да варират доста в зависимост от това кой бранд искаш да продаваш, къде като територия, къде като маркетплейс и тнт.
Ще нахвърлям на бързо как седят нещата за щатите, като отново много зависи какво искаш да продаваш и къде, някой марки или техните дистрибутори са по-либерални в това кой може да продава техните продукти, други не са. Също така това е според законите и изградените принципи за търговия в САЩ, ако ти си решил да правиш retail arbitrage си зависи от теб дали ще ги спазваш или не и съответно ти си носиш отговорноста.

Имам ли право да направя сайт в който да продавам продукта след като вече съм го закупил и е моя собственост?

Ако си закупил продукта като физическо лице можеш да го продаваш, но не и като нов.

Имам ли право да закупя домейн име което съдържа името на бранда на продукта?

Тук много зависи до колко бранда си пази името, някой като Disney, Apple или Nike например ще те натиснат веднага ако/като те забележат.

Задължен ли съм да се свържа с производителя и да продавам продукта по неговите условия? Може ли производителя да ми наложи някакви ограничения в цената на която го продавам?

Да, когато купуваш стоката от производител или дистрибутор търговските взаимоотношение се определят с договор. В този договор има определена MAP pricing , реално ти нямаш право да продаваш под тази цена, като условията за промоции също в повечето случеи са описани.

Правилно ли разбирам... че например ако съм купил чисто нов айфон и искам да го препродам като чисто нов айфон напрактика е незаконно ?

Незаконно е малко силна дума (навява ми асоциации на съд и затвор:D), но да ако купиш нещо като физическо лице, продукта излезне от търговската мрежа, имаш касов бон и гаранционна карта на твое име няма как да твърдиш че е нов, дори и да не е отварян.
 

Горе