Претенции за авторство на статии.

Здравейте!

Имам следния проблем. Собственик съм на сайт, който засега се развива добре. Поради липса на време се наложи да ползвам услуги и на Копирайтър. Платих си за няколко статии, които качих на сайта. Вчера обаче получих имейл от една доцентка (поне тя твърди, че е такава), която претендира за авторство върху тези статии. Разбира се аз няма как да знам категорично как стоят нещата и доколко е автор въпросната доцентка. Преди да кача статиите на сайта проверих за уникалност и се оказа, че няма такива из интернет пространството. Как да процедирам според вас в този случай? Дали да сваля статиите и да пия една студена вода или......???? Колко Копирайтъра е Копирайтър и колко Доцентката е Доцентка и автор на статиите не знам, но ми създадоха главоболия. Дайте съвети как се процедира в тези случаи, защото до сега не съм се сблъсквал с подобен проблем.
Поздрави! Бъдете живи и здрави и дано не ви забъркват в подобни каши!
 
От: Претенции за авторство на статии.

Дай да видим писмото в оригинал?
Копирника от този форум ли е и той ?
 
От: Претенции за авторство на статии.

Неее "копирника" не е от този форум или поне аз не знам да е! За сега имената му запазвам в тайна, понеже все още водим кореспонденции с него! Писмото в оригинал ще пусна тук в по-късен етап! Същинския въпрос ми беше - Изпадали ли сте в подобна ситуация? И как да реша този проблем?
 
Ама не само тя да мрънка, да пусне едно дказателство, че са нейни. Как така само с един мейл. Да снима книгата и да ти я прати тази прословута статия. После, ако е истина е редно труда на други да не се публикува без тяхно разрешение. Което означава, че ще искаш сметка на копирайтъра. ;)

Няма какво толкова да го мисли, има си правила и принципи, които просто се спазват. А тя ако иска, може да и цитираш книгата или тма научния труд, който е положила. Защото на мен на такова ми прилича. :)

Кефят ме тези копирайтъри дето хващат една книга и я даже не си правят труда да я набиват, а сканират и с плес - продават. ;) За това, нека докаже, ама наистина и после сам ще си прецениш. Но и ти знаеш кое е редно и кое не. ;)
 
От: Претенции за авторство на статии.

Еее и ти си! Питай доцентката може ли да го докаже и как, същия въпрос и към копирайтъра! Аз си мисля, че всъщност ще се окаже, че копирайтъра е студент на доцентката и статиите са част от негов реферат, дипломна работа и т.н. , а доцентката просто си ги е присвоила и тъй като ти няма как да го знаеш това- "хоп, мои са си"!
И какво казва в претенциите си- да ги сваляш или иска пари?!!!
 
От: Претенции за авторство на статии.

Аз не бих трил статиите, докато не докаже по някакъв начин, че са нейни. Ако успее да ме убеди, ще ги махна, не заради заплахите, а защото ценя труда на другите и бих се поставил на нейно място.
 
От: Претенции за авторство на статии.

Засега доцентката казва, че няма намерение да се занимава с доказване на авторство. Аз съм почти убеден, че и да иска не може. Тематиката е такава, че няма как тя да е открила топлата вода. Нямала издадена книга, а това били нейни лекции - поне това твърди. В момента съм махнал статиите - докато изясним ситуацията. Предложих и да оставя статиите, като упомена нея като автор, щом така твърди, но тя иска да бъде свалена тази информация, понеже била предназначена за нейните студенти. Явно други нямат право да четат и се образоват. Кореспонденцията продължава и в момента.
 
От: Претенции за авторство на статии.

Кажи на доцентката да пие студена вода, не ти. В краен случай, ако все пак докаже по някакъв начин, че труда е неин, напиши и името и името на книгата (ако има такава) и проблема е решен. Принципно щом пишеш книга, искаш публичност, щом искаш публичност, значи ще те цитират, щом те цитират и си знаел, че ще стане така, няма от какво да мрънкаш. Случайно да си е патентовала труда?
 
И аз съм да пие една студена водя. Това може да го е преподавала тя, може и Мара от Варненския. Не е много ясно. Тази чувала ли е за патенти, права? Как може да имаш права върху материали, които пеподават всички учители. Кво измислила е деференцияла? Ако е така, щеше да е лореат. :) Ама не е, а просто даскал.

Ако не може да го докаже и не иска, както тя твърди, да ходи да си почива. Може ли да изисква нещо, а после да не може да го защити. Те такива са днешните доценти и асистенти, пълни кретени. Добре, че бързо минах моето висше.
 
От: Re: Претенции за авторство на статии.

След дълги диалози, доцентката кандиса статиите и да останат на страниците на сайта, тъй като нямало как да докаже авторството си, но все пак държи името и да се упомене. Ще го направя, че да видим дали няма да се пръкне и някой друг "автор" с претенции и неговото има да фигурира като автор на статиите. Жената взе правилното решение, защото имаше вариант да остане и без име под въпросните статии, което ще е кофти ако наистина тя самата е положила труд да ги пише. Истината така или иначе няма да узная. В случая се получи нещо като и вълка сит и агнето цяло, но да видим до кога ще остане примирието в сила.
Бъдете живи и здрави и благодаря за отзивите и мненията!
 
От: Re: Претенции за авторство на статии.

След дълги диалози, доцентката кандиса статиите и да останат на страниците на сайта, тъй като нямало как да докаже авторството си, но все пак държи името и да се упомене. Ще го направя, че да видим дали няма да се пръкне и някой друг "автор" с претенции и неговото има да фигурира като автор на статиите.

Направи го, но задължително не трябва да я споменаваш като автор на статията. Защото статията вече си има автор, макар и копирана (което няма как да се докаже). А още повече, че май се оказва, че статията даже и не е копирана, ами вероятно копирайтъра е студент, и е използвал лекциите за източник на информация! Така, че разкарай тая даскалка, да си гледа работата. Ако съм на твое място, само ще допълня някъде в или извън статията, че като източник на информация са използвани лекциите на ... .
Иначе според мен си е грешка да и пишеш името като автор!
 

Горе