Приемане на плащания. Реална алтернатива?

fcolor.bg

New Member
Здрасти,

Отворех подобна тема и в други форуми, но Predpriemach.com e водещ в областта на e-commerce дискусиите, затова искам да си говорим за това и тук.

Първо се чудя, защото навсякъде дискутираме PayPal, Google checkout, e-Gold, 2Checkout и какви ли не трудни и извънземни начини за приемане на пари, като у нас вече има реална конкуренция между eBG и ePay. Вторите са стария монополист, а eBG са реална конкуренция, каято работи добре. И с двата можете да приемата плащания и да си развивате онлайн бизнеса. И двата позволяват приемане на плащания от хора, навсякъде по света.

Искам да кажа нещо, което според мен е важно. Ако нямаме собствени добри доставчици на решения за Интерне разплащания (тоест Merchant Accounts), то пазарът ни ще остане неразвит и никой отвън няма да има интерес към него. Тоест, ако един ден искате да си продадете template уеб сайта, SEO компанията или форума например, потенциалния купувач, ще види, че в тях няма бизнес, не приемат плащания, нама реклама... тоест няма търговска стойност.

Затова ми се струва, че трябва да имама развит български пазар на чисто български инструменти, с които се прави електронна търговия. И тогава ще имаме развит Интернет пазар.

Затова питам ползвате ли... ePay или eBG? Аз ползвам и двете системи, като дава леко предимство на по-новата... Не знам вие, коя бихте предпочели, но си мисля, че е добре всеки да има догвори за приемане на плащания.
 
Не разбира се. Имаше един проблем в законодателството, идващ от един текст, че не можеш да приемеш плащане преди да си доставил услуга или продукт. В същото време обаче, търговците не са благотворителни дружества, нали :)

Както и да е този текст отпадна или е на път да отпадне и чоже да се прави свободно e-commerce.

Въпросът е, че пазарът е силно олигархизиран, а административните пречки са високи. В същото време, като гледам помечето хора, които имат онлайн бизнеси се оправят или с външни онлайн плащания или с банкови трансфери... което разбира не е добра опция.
 
Благодаря ти за стотията, наистина много хубава е тази информация за нас. Аз искам да допълня че и www.epassporte.com е още един метод за трансфер на пари, който е широко рапространен и много афилиейт програми работят с него. А тези които си дал за пример - ePay или eBG - с тях мога да си платя за интернета на моя доставчик. :wink: Но неудобството идва от там че всичко се прави от офиса на тези фирми (от откриване до рестартирване на парола), Може да се погрижат по-добре за онлайн модолите си - но това ще стане след време сигурен сум. :)

Още веднъж, мерси за полезната статия и се надявам да има повече такива от теб, чао и успехи.
 
fcolor.bg каза:
Здрасти,
Първо се чудя, защото навсякъде дискутираме PayPal, Google checkout, e-Gold, 2Checkout и какви ли не трудни и извънземни начини за приемане на пари, като у нас вече има реална конкуренция между eBG и ePay. Вторите са стария монополист, а eBG са реална конкуренция, каято работи добре. И с двата можете да приемата плащания и да си развивате онлайн бизнеса. И двата позволяват приемане на плащания от хора, навсякъде по света.

Поради една проста причина, хората изкат да получават разплащания от чужбина. И дори двте eBG и ePay да дават възможности за получаване на разплащане и от света, идва момента за Доверието. Чужденците са свикнали да правят разплащания с PayPal или 2Checkout и им имат доверие и ако са решили да ти купят продукта ще го направят.
Иначе eBG и ePay стават за българския пазар и гоздравявам, че го правят за бг пазара. Впрочем, услугата "Микросметка" на ePay е почти същата като PayPal, даже с повече екстри от гледна точка на нашия пазар. От извстно впреме все се оглеждам да видя някой, който да предлага някаква услуга, да продава нещо и т.н и да пише "Приемам плащане чрез микросметка" ;)
 
Двете български компании всъщност ти дават "реален" Merchant Account. Тоест плащанията, с български карти и с карти от цял свят минават през Интернет merchant терминал и ти влизат в банковата сметка. 2checkout и PayPal са 3rd party merchant providers... тоест акаунта ти с тях... реално не е твой и могат да ти го затворят по всяко време.

Преди години един канадски Merchant provider фалира и фирмата ни изгуби около $7000. Просто не ни пратиха парите от продажбите.

Иначе е много добре да се появят различни форми за приемане на плащания, а пък всеки да си работи с когото иска. Все пак най-добре е да имаш съвсем реален собствен акаунт за приемане на кридетни карти.

У нас проблемът е в монопола на Борика и в невъзможността да има конкуренция между доставчици на решения. Но това е друга тема.
 

Горе