Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Blinky

Owner
Вярвам, че много от вас са чували многото мърморения защо някой не би искал да стартира собствен бизнес. Било то защото е много рисковано, бе е за него, не обича напрежението и не е отговорен, защото така няма да има социален живот, и така докато не ви убедят, че няма смисъл. Странно е, че после ще ви обяснят тези хора колко смисъл има да си купиш телефон, за който ще работят 2 месеца за него, но това е друга тема. Но въпреки това тези хора биха дали всичко, за да са на мястото на вече успелия предприемач. И има защо.

Вие от ваша страна можете да дадете куп повече причини защо да стартирате собствен бизнес и да им опонирате, ако желаете или поне е хубаво да ги знаете. Ще изброя някои мои, които мисля, че с тях ще застъпя някои и от вашите причини защо бихте стартирали собствен бизнес или още един, май както е тук. :)

1. Имате достатъчно свободно време, а сегашната ви работа не ви осигурява достатъчно доход.

2. Така имате истории за разказване. Вашите истории ще са интересни за всички. Как сте започнали, какво сте направи, как се справяте. Самото виждане за нещата ви прави интересен за останалите, вие сте предприемач.

3. Облекчения при данъците. За малки суми не, но при печалби в големи размери е по-добре да сте с фирма, отколкото без. Всички други разходи като вечери, пътувания, техника, телефонни сметки и др. могат да минат за ваш разход, ако са заведени фирмени. Има и други облекчения идващи от различни прогами, за развитие на малкия и среден бизнес.

4. Гордеете се с постигнатото. Вашето бизнесче си е ваше дете - вие сте го създали, отглеждате, а то расте и ви кара да се чувствате по-значим и горд от постигнатото. Можете да погледнете от страни и да си кажете "Аз успях, направих го".

5. Минава в друга лента. Ако сте някой обикновен служител, трудно или почти никога не стигате по-горно ниво по ред причини, често независещи от вас. Тук това зависи изцяло от вас - нивото на вашия бизнес зависи изцяло от вас - ние определяте къде искате да отидете и го правите.

6. Несигурност. Мислите, че собствения бизнес е несигурна "работа". Да, но в наши дни и работата не е сигурна работа вече. Вие водите парада, вие решавате кога сте уволнен или се оттегляте в заслужен отдих.

7. Работата в екип. Хубавото на това да си предприемач е, че комуникираш освен със себеподобни, така и с хора, от които пряко зависи вашия бизнес - партньори, доставчици, клиенти, разработчици по проекти, подизпълнители и др. Благодарение на това вие улеснявате начина си на работа, както и осъществявате полезна комуникация, в която разменяте опит и друга ценна информация.

8. Да бъдете какъвто си искате. Можете да насочите финансите си на където искате - към благотворителност, да увеличите заплатите на служителите си или изпълнителите по проектите си. Една от най-хубавите неща на това да имаш собствен, вече печеливш, бизнес е свободата да правите добро и да бъдете важен фактор в живота на други хора.

9. Новостите са друга причина, която си струва - откриването на нови висини. Всеки човек е любознателен и винаги търси приключения, нещо което да направи живота му по-интересен, по-жив, по-истински. Стартирането на собствен бизнес определено ще ви изстреля там. ;) Няма съмнение, че ще минете през път, през който никога до сега не сте минавали. Ако сте хора, обичащи да се сблъсква с предизвикателствата - това е за вас.

10. Вие ставате ментор. Така както вие сте следвали някой, така след време това, че имате собствен бизнес означава, че вече вас могат да ви следват. Да, това ще ви накара да се почувствате много добре. И нормално - хората случат тези, които има какво да кажат. А вие определено ще имате.

11. Ще станете експерт. Рано или късно след като минете през нивото ментор, ставате експерт. Тогава вече е друго. Хората ще ви търсят, за да им помогнете, и това е защото сте станали много добри в това, което правите. Ще ви канят по интервюта, защото ще им е интересно какво бихте споделили пред тях и тяхната аудитория.

12. Ще придобиете умения, които не сте предполагали, че дори ще се сблъскате с тях. Дори някои хора ще ви питат "Абе ти как знаеш какво е SWAT анализ?" или "От кога си запознал да разбираш от счетоводство?". Знаете ги, защото сте отделили време, за да се фокусирате върху тях. Нормално, всеки малък собственик на бизнес минава бавно или бързо през тези неща - администрация, финанси, маркетинг и PR, HR, продажби и т.н. Това, че придобивате нови умения си прави по-добър от повечето хора. Можете да сте компетентен в много теми, свързани с бизнес процесите във всяка една организация.

13. Променя личния ви живот. Да, точно така, предприемачеството раздвижва силно лични ви живот. Ставате по-комуникативен, Бизнес не е затворена система, напротив, тя е отворена - а вие сте двигател, следователно вие правите системата отворена. Доста хора стават и по-отговорни, по-силни, по-възпитани, по-спазващи бизнес етикети, и т.н.

14. Получавате отличия, награди, признания. Дали ще е на местно ниво, или не - вие ще бъдете със сигурност забелязан ако добринасяте на обществото по един или друг начин. А един предприемач успява е някакъв етап на развитието си и на бизнеса да стигне това ниво - обществено полезен. Дали ще е защото сте оправили светофара, на което кръстовище се намира вашата бизнес сграда, или награда за най-бързо развиваща се фирма в областта на селскостопанството.

15. Имате абсолютна финансова независимост. Това ми е от любимите. Може би един от най-големите мотиватори. Както казват, парите не купуват щастието, но помагат да го намерите по-бързо. Няма какво да се лъжем, наистина някои почват и заради тази причина.

16. Можете да го правите отново и отново - да реинвестират. Всеки път когато го правите, чувството е едно такова, на нещо ново, интригуващо, забавно, неизвестно. Всеки път ви се отваря възможност.

17. Вие променяте света. Да, променяте света и на хората. Дори и малък, бизнесът дава работни места, тези хора хранят семейства и вие така променяте нечии съдби. Чувството е уникално. Лично аз съм го изпитвал и продължавам да го правя. Всички стартиращи бизнесмени сте ги чували да казват "Аз ще променя света", да в някои случаи е така. Вземете за пример Бил Гейтц, Сергей Брин, Стив Джобс и др. Всеки собственик на свой бизнес променя света малко или много. Въпрос на мащаби.

18. Създавате работа, създавате нова бизнес единица, създавате история. Чувството, че някой зависи от вас и вие сте отговорен за някой е уникално и винаги ви приземява приятно. Ви им давате не само работа, но опит, занаят, умения, култура на работа и още много. Те вече споделят това с всички в обкръжението си. Влияете повече, отколкото си мислите.

19. Ставате име. Това, че имате бизнес и сте експерт ви прави лесно разпознаваемо име, когато стане дума за сферата, в която оперирате. А това е много приятно. И вече колелото се е завъртяло - идват хора, препоръчани от други хора, които познават вас и бизнеса ви. Изграденият бранд си казва думата. Нещо, което няма как да стане ако сте на заплата зад някое бюро и не ви се дава шанс за това.

Дайте още причини? Ще ми е интересно да чуя вашите. :)
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

щото трябва да имаш капитал,това е спънката и това не е за всеки да започва с това
 
Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

щото трябва да имаш капитал,това е спънката и това не е за всеки да започва с това

Капиталът е хубаво да го имаш, но не е това ключа. Преди време си спомням, че стартирахме едва с има няма 300 лева и много блъскане. То тогава и се зарибих истински. ;)

Много по-важно е това, което описах. За жалост, все още има хора, които мислят, че не може да се почне, ако нямаш стабилен финансов гръб. Все пак не правите корпорация, а стартирате дори и малко гаражно бизнесче. Не е нужно да имате дори и лъскав офис. Всичко с времето си. ;)
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

За мен най-голяма мотивация винаги е била да създадеш нещо твое си. Също така да направиш живота си 100 пъти по-интересен от това на обикновения човек.

Иначе Блинки много добри причини е дал, от всички тях съм получавал мотивация през годините и съм се замислял за тях.
 
От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Капиталът е хубаво да го имаш, но не е това ключа. Преди време си спомням, че стартирахме едва с има няма 300 лева и много блъскане. То тогава и се зарибих истински. ;)

Много по-важно е това, което описах. За жалост, все още има хора, които мислят, че не може да се почне, ако нямаш стабилен финансов гръб. Все пак не правите корпорация, а стартирате дори и малко гаражно бизнесче. Не е нужно да имате дори и лъскав офис. Всичко с времето си. ;)

Тук не си прав, онлайн бизнес може да се започне с малко капитал, защото по принцип в ИТ бизнеса най-скъпия ресурс е човека. Не мисля, че същото може да се каже за офлайн бизнеса.

Жалко, че не сме се родили по-рано в момента всяка ниша или идея която ми хрумне изглежда пренаситена, а както знаем ако трябва да се борим с вече утвърдена конкуренция е трудно изискващо много финанси, което не може да се каже когато си пионер в дадена област. Поради тази причина аз гледам към иновациите.
 
Re: От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Тук не си прав, онлайн бизнес може да се започне с малко капитал, защото по принцип в ИТ бизнеса най-скъпия ресурс е човека. Не мисля, че същото може да се каже за офлайн бизнеса.

Като го писах визирах моя опит. Той е пряко свързан само с онлайна. Демек има начин, за офлайна - сигурно не е така. Но замисли се следното при офлайна - консултант си и си попаднал в предприятие, което има нужда от внедряване на няколко машини. Като консултант по оптимизиране на работния процес ти реално имаш възможност да си мидъл мен, който да закупи и да продаде тези машини на даденото предприятие, като предложиш като допълнение - внедряването им и синхронизацията с другите бизнес процеси. Кажи ми какъв капитал е нужен, при положението, че имаш вече купувач и продавач. Един вид, вече си в бизнеса с търговия на машини и поддръжката им.

Прав съм за конкретни случаи, поне така мисля и вярвам, че го е имало това като случай. Дори може да се е случвало многократно. ;)
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Да де аз също съм съгласен, че онлайн бинзес може да се почне с минимален капитал и много работа..
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Може и офлайн бизнес да се стартира с малък капитал, стига да имаш нужните умения и качества. Тук обаче зависи какво разбираме под малък капитал. Лично според мен до 8 000 лева за стартиране на офлайн бизнес е сравнително малък капитал.
 
Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Може и офлайн бизнес да се стартира с малък капитал, стига да имаш нужните умения и качества. Тук обаче зависи какво разбираме под малък капитал. Лично според мен до 8 000 лева за стартиране на офлайн бизнес е сравнително малък капитал.

Бих добавил и контакти. ;) Ако не знаеш къде, става сложно, а никой няма да те чака. :)
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Има доста интересни книги за това как предприемачи са започнали от нулата. Една такава е The Art of the Deal на Доналд Тръмп и Тони Шварц. Разбира се това, което ще прочетете не може да се приложи в днешно време, но е интересно, поучително и вдъхновяващо.
 
От: Re: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

И Киосаки от там е почнал, а не съм чувал да се изявява в онлайн сферата. Има начини разбира се. ;)

Да, неговата книга за богатия и бедния татко беше една от първите, които прочетох. Не знам дали има вече, но е хубаво да направим една тема с книги за предприемачи. Тази която ти препоръчах на ЛС също е много добра - Въведение в маркетинга от Филип Котлър.
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

С удоволствие ще следя темата. Поздрав към Блинки.

- Дори и да фалираш някой стартиращ бизнес опита, който натрупваш не може да го прочетеш никъде.

- Парите са ценни само като са инвестирани и носят добавена стойност и реална продукция - нещо което можеш да използваш в практиката.

- Все пак животът е само един и трябва да се стремим да създаваме нещо, което работи, което помага, което се използва и което ще остане и след нас.
 
Да, определено е така. Много се радвам когато в темата взимат участие много знаещи и можещи хора. Особено такива, които ми правят добро впечатление нон стоп. ;)

И знайте едно - парите са, за да правят пари, а не за да седят или да ни купуват предмети, на които да слугуваме. Казвам го защото не е изтъкнато в точките, а именно:

- Бихте дали последните си пари, за да създадете нещо свое, работещо и носещо ви някаква възвращаемост, отколкото нова придобивка, с която да се хвалите пред останалите. Истинския предприемач никога няма да пренебрегне това. Успехът е преди всичко вътрешното чувство на задоволство. Не е външните, лъскави неща, които карат другите да се впечатляват.
 
От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Капиталът е хубаво да го имаш, но не е това ключа. Преди време си спомням, че стартирахме едва с има няма 300 лева и много блъскане. То тогава и се зарибих истински. ;)

Много по-важно е това, което описах. За жалост, все още има хора, които мислят, че не може да се почне, ако нямаш стабилен финансов гръб. Все пак не правите корпорация, а стартирате дори и малко гаражно бизнесче. Не е нужно да имате дори и лъскав офис. Всичко с времето си. ;)

Блинки, я ми обясни как с 300лв ще си регистрираш ЕООД или фрийлансър примерно, ще плащаш осигуровки (като само те са към 200 лв месечно) и куп други дребни глупости, в продължение на няколко месеца - докато дойде печалба. То е ясно, че от първия месец няма как да стане.

Кажи ми как и веднага влагам 300лв - без проблем и правя фирма - съвсем сериозно говоря.

Обаче няма как - дори и да предлагаш услуга - тоест да нямаш разходи за разни материали или стока и т.н., не ми е ясно с такава сума как може да се направи фирма. :confused:
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Вариант е да работиш нелегално, например да пишеш съдържание и като събереш клиенти тогава да тръгнеш фирма да правиш и като примерно 3-4 месеца приходите са над 600 лева, за да може като платиш осигуровките и за теб да остане някакъв лев тоест около 400 лева, но ако имаш жена и деца това са смешни пари и жена ти няма да те търпи и ще си потърси друг, а теб ще те осъди да плащаш издръжка на децата.
 
Re: От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Блинки, я ми обясни как с 300лв ще си регистрираш ЕООД или фрийлансър примерно, ще плащаш осигуровки (като само те са към 200 лв месечно) и куп други дребни глупости, в продължение на няколко месеца - докато дойде печалба. То е ясно, че от първия месец няма как да стане.

Кажи ми как и веднага влагам 300лв - без проблем и правя фирма - съвсем сериозно говоря.

Обаче няма как - дори и да предлагаш услуга - тоест да нямаш разходи за разни материали или стока и т.н., не ми е ясно с такава сума как може да се направи фирма. :confused:

Чакай, чакай. Кой почва от регистрация на фирма. Започва се с идея и бизнес план. Ако е добра и я представиш пред някой с пари (ако ти нямаш никакви), не мисля, че 300 лева ще те спънат. :) И не, че не е бизнес, но под бизнес идея съм имал нещо малко повече от това да седнеш да пишеш на някой статии. И определено не съм фиксирал някакви суми. Не знам от къде с появиха тези 300 лева. :)

И осигуровките са поне с 40% под сумата, която каза. Говоря за минимални, после ако вярва на пенсионната ни система и бизнеса върви - може и до максималния праг. :) Но това е друга тема.
 
От: Re: От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Чакай, чакай. Кой почва от регистрация на фирма. Започва се с идея и бизнес план. Ако е добра и я представиш пред някой с пари (ако ти нямаш никакви), не мисля, че 300 лева ще те спънат. :) И не, че не е бизнес, но под бизнес идея съм имал нещо малко повече от това да седнеш да пишеш на някой статии. И определено не съм фиксирал някакви суми. Не знам от къде с появиха тези 300 лева. :)

И осигуровките са поне с 40% под сумата, която каза. Говоря за минимални, после ако вярва на пенсионната ни система и бизнеса върви - може и до максималния праг. :) Но това е друга тема.
с 300 лева нищо не може да се право тука,камули за бизнес печеливш
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Вярвам, че много от вас са чували многото мърморения защо някой не би искал да стартира собствен бизнес.
Като причина да не стартират използват често и реплики :

с 300 лева нищо не може да се право тука,камули за бизнес печеливш

... аз лично стартирах без нито един лев. Ето ви схемата: Добра идея - бизнес план-инвеститор (кредит, или съдружник, ако не се падате по идеята да работите за другите) ... другия вариант е да бачкате на къра, или в гръцки шивашки цех.
 

Горе