Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

... аз лично стартирах без нито един лев. Ето ви схемата: Добра идея - бизнес план-инвеститор (кредит, или съдружник, ако не се падате по идеята да работите за другите) ... другия вариант е да бачкате на къра, или в гръцки шивашки цех.

Аз отделих от заплатата си и това беше най-умното. За това всичко, което изкарам отгоре се чудя в каква идея да налея. Никога не съм си купувал нещо да се разглезя, когато пред мен има някаква възможност, която е на парите на това, което съм си харесал. И за да не говоря празни приказки ще си задам въпроса така - добра ли кампания ще направите с парите, с които бихте си купили iPhone 5S нещо си. :) Според отговора може и да се класирате в някой от 4те квадранта на Киосаки. ;)

Аз искам да се замислим върху "Работя за себе си" и "Работя за някой". И в двата случая работиш. :)
 
От: Re: От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Чакай, чакай. Кой почва от регистрация на фирма. Започва се с идея и бизнес план. Ако е добра и я представиш пред някой с пари (ако ти нямаш никакви), не мисля, че 300 лева ще те спънат. :) И не, че не е бизнес, но под бизнес идея съм имал нещо малко повече от това да седнеш да пишеш на някой статии. И определено не съм фиксирал някакви суми. Не знам от къде с появиха тези 300 лева. :)

И осигуровките са поне с 40% под сумата, която каза. Говоря за минимални, после ако вярва на пенсионната ни система и бизнеса върви - може и до максималния праг. :) Но това е друга тема.
А каква ще е тая уникална идея, която да ми хрумне и да зарибя света с нея, сега хит в мрежата kickstarster е някаква картофена салата, с която човека събра вече 50 000 долара. Поне според мен първият бизнес трябва да е нещо просто и което го има, тоест да има конкуренция, а не да мислиш някакви мега уникални идеи, за които никой не е чувал. Писането на статии за някои е някакво спасение и начин да придобиеш някакъв опит и да се ориентираш кое как върви в Интернет. Това е моя поглед върху нещата макар и аз да съм един по-скоро общ работник в интернет и то от 20 дни :D
 
От: Re: От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Чакай, чакай. Кой почва от регистрация на фирма. Започва се с идея и бизнес план. Ако е добра и я представиш пред някой с пари (ако ти нямаш никакви), не мисля, че 300 лева ще те спънат. :) И не, че не е бизнес, но под бизнес идея съм имал нещо малко повече от това да седнеш да пишеш на някой статии. И определено не съм фиксирал някакви суми. Не знам от къде с появиха тези 300 лева. :)

И осигуровките са поне с 40% под сумата, която каза. Говоря за минимални, после ако вярва на пенсионната ни система и бизнеса върви - може и до максималния праг. :) Но това е друга тема.

А кой е казал, че става дума за статии?

И за 300-то лева, имам предвид, за предното ти мнение, където пише, че сте стартирали навремето с 300 лв.

300 лв са добра възможност за стартиране на проект, но не и на собствен бизнес. Свързвам бизнеса с фирма, защото няма как да предлагаш нещо, без да имаш фирма - поне, ако говорим да се издържаш от това. Тук вече говорим за изкарване на сериозни суми, които съответно трябва да се декларират (примерно).

Ще дам няколко примера.

1 пример

Човек Х може да прави "това и това" - има тлъсто портфолио - много е добър! Решава, че ще предлага въпросната услуга. Тук възниква въпроса "откъде клиенти?". Да кажем, че клиентите са фирми - ако те плащат, ще искат да си осчетоводяват разходи, да видят с каква фирма или човек работят и т.н. Ще се фокусирам върху "осчетоводяването", защото ако говорим за голяма сума - един, два, пет, 10 пъти може да мине номера - и после?

Второ - може пък клиентите да не са фирми, а обикновени хора - те също ще искат някаква сигурност, някакви гаранции и ако човека Х е инкогнито, трудно ще ги спечели.

Трето - ако услугата се предлага онлайн, то трябва да има данни за информация - адрес на фирма и телефон. Телефона не е проблем, но адреса на фирмата? При положение, че няма фирма?


2 пример

Човек Y решава да прави или продава някакви продукти - трябват му пари за фирма, пари за материали (или стоки) и други дреболии. Ако е нещо иновативно - инвеститори се намират, обаче ако не е - трудна работа.

Например, ако човека Х е решил да отваря поредната фирма за тухли, може да купи каквото му трябва и да го продаде, обаче като няма пари за материали и фирма и съответно наем на някакво си там помещение, което е нужно - кой ще стане инвеститор?

-------

Иначе да, оправдания винаги могат да се намират да не се започва собствен бизнес (даже четох скоро една много хубава статия, ще я постна тук тези дни).

И с нула пари или малко пари може да се направи нещо добро, от което да се издържаш - или кой знае... пък може да стане като Google или фейса.

Мисълта ми е, че не е толкова лесно да се започне собствен бизнес - иска се много работа, хъс и ПАРИ. Да, трябват пари по някое време - няма как да се мине без тях. :(

Но човек има ли желание, намира и начин!

Според мен човек колкото и пъти да се проваля (ако не стане от първия път), никога не трябва да се отказва! :)

Да, може да се започне от нулата, но в един момент ще затрябват пари за въпросния бизнес. :)
 
Идеите идват и се изпълняват. В началото не е нужно да е нещо мега велико, но поне да е старт. Нужно е и с малко да се набуташ, да видиш как стават нещата, къде може да се пробие, как играят другите на пазара. И след време и опит, вече си на линия за по-сериозни неща. Какво мислите, че идеи като Facebook, Pinterest, Whatsup и подобни не са били идеи в зародиш. Някой е станал и на следващия ден е имало Facebook. Всички сме гледали филма.

Или примерно Бил Гейтс, както е продал на IBM продукт, който не е имал. Ква фирма, кви 300 лева. :)
 
Re: От: Re: От: Re: От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

@fifi, има всякакви ситуации и казуси. Но ако трябва да бъда честен, хубаво е нещата да се погледнат от по-високо. Аз ако имаме идея, която след реализирането й ще успее да върне в пъти вложената сума, няма да се замисля. И няма нещо, което да ме спре - като пари, дори и като средства. Ще бъде набавено всичко необходимо. А и да не забравяме, че всеки голям инвеститор ще седне да те изслуша, ако пред него се разкрива възможност. Аз бих изслушал някой, който ще създаде следващия уникален апп. Дори и след мое проучване, ще се свържа с него и ще го помоля да участвам. Да не говорим, че има фондове, ангели, венчър фондове, програми и други.

Иначе определено доста добре го каза направя. Добро заключение. ;)
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Според мен не си права за фирмата. Има доста примери за големи компании, които са започнали от гаража. Да, може би е нелегално, но има и доста онлайн магазини в България, които работят нелегално. Иначе далеч не е достатъчно да имаш уникална идея. Трябва да имаш уменията и качества да я осъществиш. Така постепенно ще развиеш тази идея и при първа възможност ще направиш фирма, разбира се. Никой не казва, че може да има голяма компания без фирма, но много гиганти в момента от началото са били без.

Също така е важно, когато ти хрумне идея да направиш малко проучване, дали би имало търсене преди да прибегнеш към финансиране. На пример аз сега изпратих съобщения на някои хора от форума, във връзка с това дали биха имали интерес към дадена услуга, за да знам дали да действам. Ако потенциалните ти клиенти нямат интерес, то няма смисъл.
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

Аз искам да се замислим върху "Работя за себе си" и "Работя за някой". И в двата случая работиш.

От идеята до бизнеса често пътят е години. Не съм чувал за бизнес, който се състои от един човек... идеите са за това за да се споделят, доразвиват и работят... дълго ... постоянно и понякога безуспешно... а за да създадеш само една работеща елекрическа крушка е нужно преди това да откриеш 10 000 начина, по които НЕ работи. Тогава и бизнесмодела ви ще бъде траен и успешен.
 
От: Причини, поради които бих стартирал собстен бизнес

На мен ме спира това, че като днес не изкарам 20 лева и изпадам в тежка депресия :D, а бизнесът изисква много такива дни да влагаш труда си в него, без да можеш да си платиш надница :)
 

Горе