Проблем с дропшипинг

N.Georgiev

Member
Здравейте колеги,
започвам да се занимавам с дропшипинг, но имам един проблем, а както народът е казал: "две глави мислят по-добре от една" 8)
Проблемът:
да предположим, че сайта работи с 2-3-4 и тн дропшипъра и клиент влиза и си поръчва 3 артикула, като всеки е от различен дропшипър.
проблемът тук е, че когато подам заявките към всеки от дропшипърите, клиентът ще получи 3 отделни пратки и ще плати куриерска услуга за всяка от тях, което е недопустимо.
Ако пък го направя с безплатна доставка, то трябва да оскъпя всеки продукт със сума от порядъка на поне 4 лв, което никак не е малко, като се има в предвид, че и аз вдигам цената малко, все пак трябва да печеля.
Моля ако някой има свежи идеи по казуса да помогне. Може и някой друг да има този проблем.
Решението може да е очевидно, но на мен просто не ми хрумва.
Благодаря на всеки, който помогне.
 
От: Проблем с дропшипинг

И при мене го има този проблем и аз още не съм намерил решение.
Мисля, че това е проблем, който няма решение.
Или ще е за сметка на купувача или на продавача.
Пълно щастие няма :)
 
От: Проблем с дропшипинг

Няма начин. Единствено ако вземеш първо ти пратките и после да ги пуснеш като една обща.
 
От: Проблем с дропшипинг

Според мен има един тънък момент, който можеш да използваш, но тук трябва да се говори с дропшипинг партньорите ти!

Ако имаш двама или трима дропшипъра в един и същи град, заявяваш куриер, който да мине през следните адреси и да вземе съответните продукти, и съответно да ги направи в една! Има една триъгална логистика на еконт (може и да свърши работа, не съм сигурен), но трябва да се разбереш със дропшипърите, ако имаш такъв случай да използваш този вариант! Ако нямаш си караш по стандартната процедура :)

Обаче имаме друг проблем тука :) Тъй като заявителя ще си ти, то съответно и паричките ще дойдат при теб! Варианта е пак договорки с дропшипърите или тук вече говорим за покупко-продажба на стоки! Какво имам предвид - ти предварително купуваш артикулите, дропшипърите ти в края на месеца ти праскат една фактура обща за всички артикули (за да не е да плащаш всеки ден или 2,3 в седмицата, щото си е занимавка и губене на време) и ти си плащаш частта, която дължиш на дропшипърите, процента остава за теб!

Не знам дали съм бил в помощ, но за мен това е вариант! Всичко вече е до договорки!

Лек Ден :)
 
От: Проблем с дропшипинг

Благодаря Ви колеги!
Да вметна, че и на мен ми хрумна нещо. До някъде е подобно на това, което каза minimalvoice, с мааалка разлика:
Поръчваш на седмична база, какво имам в предвид:
Клиент поръчва 2 продукта - 1 от Дропшипър А и 1 от дропшипър Б.
Ако накараме да ни ги изпратят на нас и ние да ги комплектоваме и да ги изпратим на клиента ще имаме разход 3-4 лв от дропшипър А и толкова от Б. (8 лв за 2 продукта).
Идеята е, тези поръчки да ги отлагаме и на края на седмицата да ударим чертата. Например имаме 10 продукта от дроп. А и 10 от дроп Б, пак ни ги изпращат но на КУП и ние плащаме само 4 лв за 10-те продукта на дроп. А и 4 лв за 10 продукта на дроп. Б. Пак сме назад с 8 лв, но за 20 стоки, а не за 2. Този разход можем да го отразим в цената и той ще я натовари с 40 стотинки (или ще изяде 40 ст. част от печалбата).
Така може да се практикува само в случай на поръчка от 2 дропшипъра. Смисъл, нормалната поръчка си я изпращаме нормално.
Лошото е, че се забавя доставката, но винаги можем да опишем в сайта, че доставката трае от 2 до 7 работни дни.
По-добре клиент да чака 7 дни отколкото да си поръча 2 артикула за примерно 10 лв и да плати 8 лв доставка.

Надявам се, да съм го обяснил разбираемо.
Очаквам още мнения и евентуално критики (не претендирам, че е идеален вариант, може да съм пропуснал нещо) по моя вариант за справяне с казуса.
 
От: Проблем с дропшипинг

Трябва да споделиш дропшипърите чисто физически къде се намират - в твоя град, в страната, извън страната...
 
От: От: Проблем с дропшипинг

Никои ли няма други идеи, критика към моята ?

Идея да дам вероятно няма да мога, но ще попитам като клиент, а ти го разгледай като критика.
Каква ще е силата която ще ме накара да купя от твоят сайт вещ която в днешно време ще трябва да чакам цяла седмица да ми я доставиш?
Нима ако ми кажеш, че ще ми изпратиш флашка и мишка за компютъра които ми трябват за утре и те ще пристигнат при мен след 7-9 дни?
Ми нали точно тези модели ще ги има на поне още 20-сет интернет магазина, включително и на фирменият магазин на твоят вендор-доставчик.
Не вярвам стоките които ще продаваш твоят доставчик да разчита на твоят магазин който тепърва ще стартираш да продава всичко което той внася или произвежда. Почти всеки едрови доставчик си има магазин или поне няколко дистрибутора.
Ще ти дам хипотетичен пример:
Незнам какво ще продаваш, но поръчвам си от тебе:
1,Лаптоп -употребяван
2. Блуза дамска
3. Обувки
Виждам ги на сайта ти, поръчвам ги и ти звъня за информация.
Имам няколко кратки въпроса:
Лаптопа има ли видими следи от употреба, къде са и какви са? Захабени ли са клавишите или тъч пада? Екрана как е с осветеността-яркост, контраст? Бутоните на клавиатурата излъскани ли са? Батерията колко държи?
Блузата - колко е дълъг ръкава и в сантиметри, и колко е широк ръкава в китката?
Обувките: колко сантиметра е стъпалото и кафевия цвят на снимката реален ли е в какъв нюанс е? Подметката силиконова ли е и огъва ли се лесно?
Понеже ги платих току що в 11,00 ч. може ли да си ги получа утре след 9,00 ч от офиса на Еконт?

Та питам аз сега: каква ще е силата която ще ме спре да не те направя "шут и рогат" ако ме омоташ една седмица с доставката, не ми дадеш точна информация на това което те питам и недай си боже да ми изпратят твоите вендори стока която да се разминава от това което съм видял на снимката.
Директно няма и да отида до куриера след седмица, защото вече ще съм забравил от къде съм си купил същите неща и са ми ги доставили на другия ден.
Дропшипинга е доста сложна пазарна структура. Изисква абсолютна координация, доверие, партньорство, да не кажа и лични ваимоотношения между вендор и продавач.
Не го приемай като тотална критика, а само като възможност да ти се случи и това което съм описал по горе.
Казвам ти го от опит.
Знам, че страшно много колеги работят на дропшипинг, но не е лесно да знаеш.
Работата и опита който ще натрупаш ще те научи как да постъпваш.
Поздрави и успех!
 
От: Проблем с дропшипинг

Не мисля, че дългата доставка е проблем. Хората, които разчитат на нещо спешно обикновено не са добри клиенти, аз бих разчитал повече на такива, които предвиждат нуждите си отрано и планират. Имат повече пари.
Ако обяви достатъчно явно какви са условията на доставка, не виждам проблем? Въпрос на търговски условия...
 
От: Проблем с дропшипинг

Не мисля, че дългата доставка е проблем. Хората, които разчитат на нещо спешно обикновено не са добри клиенти, аз бих разчитал повече на такива, които предвиждат нуждите си отрано и планират. Имат повече пари.
Ако обяви достатъчно явно какви са условията на доставка, не виждам проблем? Въпрос на търговски условия...

Уважавам и съм съгласен с вашето мислене.
Споделих само хипотетични ситуации базирани на опит.
Не ангажирам с моето мнение.
 
От: Проблем с дропшипинг

Благодаря за градивната критика kirsen, оценявам го. Всеки съвет или критика на база на която да направя извод са ми добре дошли. До някъде си прав, че 7-9 дни за някои нетърпеливи клиенти са доста, но пък ако си харесал наистина нещо не смятам, че няколко дни отгоре ще те откажат (е има и такава възможност), но просто аз не виждам друго адекватно решение на проблема със стоките от няколко доставчика (особено ако не са от един и същи град). Има и друго, каквото и да правиш, каквото и да продаваш винаги има конкуренция и клиента винаги може да си поръча от някой друг. Всичко е въпрос до маркетинг и реклама. Благодаря за мненията, надявам се да има и други, защото наистина всяко мнение е полезно :)
 
От: Проблем с дропшипинг

Отделяйки от времето си за да пиша в твоята тема, е с най-благородната цел да ти помогна и покажа различна гледна точка.
Дали съм прав или не е твое право да тълкуваш написаното.
Успех ти желая!
И да се похвалиш след година как вървят нещата.
 
От: Проблем с дропшипинг

здравей,
след като емаг не са намерили решение - следователно няма истинско такова :) В емаг маркетплейс продават различни търговци - и ти ако поръчаш три неща - примерно продукт на емаг, продукт на търговец-партньор 1 и един продукт от търговец-партньор 2, също ще платиш три доставки.
 
От: Проблем с дропшипинг

Емаг бяха намерили решение преди. Ще получиш 3 доставки, но няма да платиш нито една, защото там всички продукти бяха с безплатна доставка. Такова беше изискването и към всичките им партньори, за да станат такива преди :) Но явно доста партньори не са искали да се включат при това условие (разбира се, много стоки до някъде не го позволяват) и са го променили за да привлекат повече, а пък те нали ламтят да вкарат всички (било то и за сметка на сървиза и удовлетвореността на клиентите) .... са го променили за да вкарат повече продукти и партньори.
Това (старото им решение) е и от части най-правилното решение за казуса посочен по-горе ако цениш клиентите и искаш да останат доволни. Информираш клиента, че ще получи няколко доставки, но ще плати само едната, а другите ще са безплатни. Правиш си сметка коя е по-добре да плати клиента и другите си правиш уговорки с дропшипърите да ги платят те и после да ти ги пуснат във фактурата или да ти ги удържат от комисионната. Пиеш една студена вода за разходите и пропускаш тази печалба, но мислиш за това клиента да е доволен и да предложиш по-добър сървиз, за да може след време евентуално да се върне пак при теб, а не да търси друг. Ако пък по никакъв начин не искаш да се "набуташ" за тези доставки - ползваш който и да е от вариантите, които вече са дискутирани в темата :)
Така разсъждавам и практикувам аз, когато ми се случи и се наложи. Но разбира се, това много зависи от естеството на продуктите, цените на продуктите и маржа печалба при продажба. Ако продаваш неща за по 3-5-10лв. и печелиш по 1-2лв. на продажба, вероятността да имаш такива ситуации е много по-голяма отколкото ако продаваш по-скъпи продукти, а и тук "набутването" за доставките ще ти дойде повече отколкото печалбата и този вариант като цяло не е опция, на която да разчиташ и практикуваш постоянно.
Надявам се да съм бил полезен :)
 
От: От: Проблем с дропшипинг

Благодаря на всички, които се включиха в темата!

Оказа се, както и предполагах, че казусът няма рационално решение, от което всички да са щастливи.
Ще си карам за сега с един дропшипър, пък натам, живот и здраве, ще го мисля :)
 
От: Проблем с дропшипинг

Ами честно казано ако става въпрос, както е и при мен, за скъпи стоки като таблети от порядъка на 100-8-900 лв, то оскъпявам цената задължително с 5 лева освен моята надценка и така всичко си е ок. Лошото е, че не мога да предлагам пакети като калъфки, външни батерии и такива неща с таблета. Но аз и това реших в един мой магазин, който работи само с китайците от BangGood, ама тука доставките са бавни...
Идеален начин щом стоката не е твоя няма, въпросът е да намериш най-добрия вариант за себе си и за твоите клиенти.
 
От: Проблем с дропшипинг

Ами честно казано ако става въпрос, както е и при мен, за скъпи стоки като таблети от порядъка на 100-8-900 лв, то оскъпявам цената задължително с 5 лева освен моята надценка и така всичко си е ок. Лошото е, че не мога да предлагам пакети като калъфки, външни батерии и такива неща с таблета. Но аз и това реших в един мой магазин, който работи само с китайците от BangGood, ама тука доставките са бавни...
Идеален начин щом стоката не е твоя няма, въпросът е да намериш най-добрия вариант за себе си и за твоите клиенти.

Благодаря за предложението, но при мен стоките са евтини и подобно оскъпяване много ще товари потенциалните клиенти. Е, по всичко личи, че ако потръгне (дай боже) ще мисля подходящи варианти :)
 
От: Проблем с дропшипинг

Винаги проблема е за дребните риби ....
Емаг въртят големи обороти и не ги бърка да плащат доставката ( имат и стабилни договори с куриери )
За сведение : ВСИЧКИ книги и детски играчки от емаг са с безплатна доставка - това как се конкурира като цена ?
 

Горе