Проблем с ubuntu

mvmrik

Well-Known Member
На компютъра имам ubuntu и постоянно забива. Днес го направи няколко пъти, докато просто си пишех. Без никаква видима причина, изведнъж всичко забива и дори мишката не работи. Оправя се само с рестарт, но след това пак се случва същото. На този компютър имах пак ubuntu, но тогава нямаше проблем. Всичко започна, когато преди няколко дни разделих харда и сложих windows, за да ги имам и двете. Там е работата, че при windows-а няма проблем, дори при по-големи натоварвания и пускане на игри.

Не е от версията на ubuntu или на windows, защото съм сложил същите и на лаптопа, а на него нама проблем. Не мога да разбера от какво се получава така. Има ли някакъв начин да се разбере от къде идва проблема?
 
От: Проблем с ubuntu

При линукса всичко се логва. Гледаш си логовете и разбираш какво крашва...
Мен ми се струва нещо хардуерно, или нещо не направено както трябва при разделянето...
Добър вариант е да си направиш тест на хардуера. Памет, твърд диск...
 
От: Проблем с ubuntu

Едва ли е от разделянето. Имам 3 харда и първоначално сложих убунтуто на единия, след което го преинсталирах и на другия - няма разлика. Правих тестове на хардовете и ги дава 100%. Там е работата, че като пускам по-тежки неща, като клипове - няма проблем. Забива най-вече докато съм отворил libre office и пиша. Мислех, че е от него, но пробвах да пиша на gedit и пак се получи проблема.

А тези логове от къде да ги видя, има едно syslog - него ли да гледам или има и нещо друго?
 
Преместих темата в правилната категория. ;)

Аз съм с Минт и съм доволен....на убунто съм от време на време последните години. Честно казано, имал съм проблем с него и аз - с убунтото. А преди време и с Дебиан, но някак Минта си ми седи стабилен. ;)
 
От: Re: Проблем с ubuntu

Преместих темата в правилната категория. ;)

Аз съм с Минт и съм доволен....на убунто съм от време на време последните години. Честно казано, имал съм проблем с него и аз - с убунтото. А преди време и с Дебиан, но някак Минта си ми седи стабилен. ;)

Аз 1 година го ползвах без проблеми, но се наложи да слагам и windows и след това почнаха проблемите. Смених драйвъра на видеото, защото имам съмнения че може и да е от него. За сега не е забивал, но ще го тествам известно време.
 
От: Проблем с ubuntu

Всеки един текстов редактор в графичната среда ти създава временен файл, нещо от сорта на ~filename или .~filename . Там някъде може да се крие проблема. Все пак е съпроводено с unattended automatic disc operation .
 
От: Проблем с ubuntu

Грешка е да рестартираш компютъра от бутона на кутията, ако Линукса ти забие.

Правилната стратегия е да се ползват магическите клавишни комбинации.

Най-напред натискаш и задържаш в натиснато положение клавиша Alt, натискаш и задържаш Sys Rq (известен и като Print Screen) и натискаш r (и чак след като натиснеш r пускаш всички натиснати до момента клавиши).

Сега вече може да превключиш с Alt+F1 (или Ctrl + Alt + F1) към първия виртуален терминал.

Ако случайно това не подейства - значи трябва да добавиш някой друг клавиш. Например може да пробваш да натиснеш и задържиш Ctrl, натиснеш и задържиш Alt, натиснеш и задържиш Sys Rq и накрая натиснеш r (и чак след като натиснеш r пускаш всички натиснати до момента клавиши).

Ако пак не се получи - пристъпваш към следващата комбинация - същото като по-горе, само че вместо r натискаш k - това ще избие всички процеси на седмия виртуален терминал (където е X сървъра и всичко стартирано от него).

Ако и това не помогне - същата клавишна комбинация, само че с e - това ще изпрати SIGTERM сигнал към всички процеси (без init).

Изчакваш десетина секунди и натискаш магическата комбинация, но с i накрая - това ще прати сигнал SIGKILL.

После същата комбинация, но с s - това ще запише данните от буферите по дисковете.

Следващата комбинация е с u - това ще монтира файловите системи в режим само за четене (преди това са били в режим четене-запис).

След това може да пристъпиш към клавишната комбинация с b накрая - това ще рестартира системата.

Ако успееш да си върнеш контрола след r има голяма вероятност да успееш да се логнеш и да видиш кой процес прави проблема. Ако успееш да се логнеш след клавишната комбинация с k - вероятността да намериш проблема намалява. И така с всяка следваща комбинация.

На екрана няма да видиш резултат от тези клавишни комбинации, само комбинацията с b ще е забележима (компютъра ще се рестартира, ако е успешна). Затова е добре да изчакваш десетина секунди между всяка клавишна комбинация, да пробваш Alt + FF (Ctrl + Alt + F1) и само ако не подейства - преминаваш към следващата.

Допълнение: ако виртуалния терминал не се чете, може да пробваш с команда reset или textmode да го оправиш (преди това се логваш "на сляпо").
 
Последно редактирано:
Re: От: Проблем с ubuntu

Спасявай се от това Ubuntu, ужасно е. Ползвал съм го и съжалявам че съм се занимавал с него!

Здравей и добре дошъл при нас. Приятен престой тук.

Иначе новия вид на Ubunto-то е ужасно, не ме кефи, винаги като го слагам гледам да си е с класик люка. ;)
 
От: Проблем с ubuntu

Може да се ползва Fluxbox примерно, ако не ви харесват модерните графични допълнения на Ubuntu.
 
Re: От: Проблем с ubuntu

Може да се ползва Fluxbox примерно, ако не ви харесват модерните графични допълнения на Ubuntu.

Те са по-скоро някакво редизайнване, не съм забелязал да има някакви допълнителни неща в него. То си те пита класика или уж мобайл изпълнението. :) Все пак си трябва да предложат и нещо интерактивно, нали? Не може само Windows да имат мобайл режим. :)
 
От: Проблем с ubuntu

От драйвъра на видеото е било явно. Откакто го смених не ми е правило проблем вече няколко дни. Малко ми е странно как така забиваше само докато пиша в текстови програми, но е факт, че проблема вече го няма.
 
От: Проблем с ubuntu

Ако пак прави подобни проблеми може да провериш оперативната памет с memtest86+ (натиска се Esc в начало за да се покаже менюто на Grub и се избира memtest86+).
 
От: Проблем с ubuntu

Control+Alt+Backspace сработва много рядко при забиване. При някои дистрибуции е изключен.

По-горе обясних как да се действа с магическите клавишни комбинации. По-важните от тях обикновено са активирани.
 
От: Проблем с ubuntu

Да, да, не оспорвам думите ти. Много хубаво си го написал даже. Давам пример само, лично аз отключвам комбинацията, не съм сигурен по дефолт как е в Ubuntu.
 

Горе