Програмен език на който програмирате

На кой език програмирате (в работа и/или за удоволствие)

  • Java

    Votes: 7 16.3%
  • C

    Votes: 2 4.7%
  • Python

    Votes: 7 16.3%
  • C++

    Votes: 5 11.6%
  • Visual Basic .NET

    Votes: 1 2.3%
  • JavaScript

    Votes: 22 51.2%
  • C#

    Votes: 3 7.0%
  • PHP

    Votes: 30 69.8%
  • SQL

    Votes: 15 34.9%
  • Objective-C

    Votes: 0 0.0%
  • Друг

    Votes: 6 14.0%

  • Общо гласове
    43
Честно казано пича е прав. Не го защитавам на 100%, но заплатите са повече там, нищо че масовката в нета е PHP и доста години ще бъде. В момента обаче има и друга тенденция - голмите корпорации имат тежки системи, да речем виж тол системата ни, която не става за нищо. Там не е PHP, според мен си е или Java или C#, а сайта и админа, що пак да не е на такова. Но за някакви си магазинчета, блогчета и корпоративни сайтове, визитки и ей такива, да - там ще е самоубийство да се правят на Java и C# отзад, но пича явно подготвя хората корпоративни, огромни проекти. Не за некви изтръпнали магазинчета или сайтчета на бозави фирмички, които дори никога след това и не мислят за дорабитки и поддръжка. :) Дава им малко по-перспективна опция. Аз бих се доверил на такива лектори честно казано. А и разбираш ли Java, PHP-то ще ти е като разходка из парка после. Но след Javascript, нищо не може да те събори. :)
 
Да ако имаш солидни познания по Java няма що да те бутне все пак принципите в програмирането са едни и същи. Но не си прав, че PHP става за малки неща, погледни големите проекти та дори и WP
https://www.wappalyzer.com/technologies/php
та дори и този форум се движи с php. Бачках в сх и в хост.бг има няма едни 80000 сайта се движат от php, сайтове със по 50-80хиляси дневни посещения. Реално за да пуснеш сървър на java какво ти трябва, машина няма споделен хостинг, c# същото. Иначе да те си подготвят кадри според търсенето на пазара.
Факт е, че при едно търсене в jobs и става ясно
https://ilink.ooo/bvhm - java developer (815)
https://ilink.ooo/7ysh - php developer (248)
 
Да, не съм. Вярно, че Facebook има доста парчета код на PHP, за което съм сигурен, че Марк още съжалява. :) Но примера ти не е подходящ, това е сайт, описваш CMS системите и технологиите, които се намират по сайтовете. Аз говоря за проекти като Google, големи агенции (чуждестранни, че нашите не стават за нищо), електрони правителства. Както казах, PHP сформира най-големия % в мрежата и това няма да се промени скоро. Аз лично залагам на няколко технологии, гледайки в бъдещето и там определено го виждам и PHP-то, но не и за тежките проекти. ;)
 
Големите проекти като Google, Yahoo и YouTube използват солидно поне едно 30% Python. За големи и тежки PHP също е добре, ООП със Symfony Framework може да захрани много мащабни проекти.
Python в днешно време не се използва толкова колкото Framework като Laravel, Symfony и Zend, за уеб проекти PHP ще си остане алтернатива и с тези Framewok който има за него всичко става песен.
Гледох интервю или нещо от сорта на Главен програмист в Google който споделя че YouTube и Google използват доста Python, Mobile.bg също е много посещавам сайт в България и той работи с Python.
 
Принципно чувам, че javascript след няколко години ще е топ в програмирането. Ще видим. Иначе ако сравним сравним колко лесно се пише
https://excelwithbusiness.com/blog/say-hello-world-in-28-different-programming-languages/
php е сред няколкото който с малко код правиш чудеса в сравнение с други езици.
 
Принципно чувам, че javascript след няколко години ще е топ в програмирането. Ще видим. Иначе ако сравним сравним колко лесно се пише
https://excelwithbusiness.com/blog/say-hello-world-in-28-different-programming-languages/
php е сред няколкото който с малко код правиш чудеса в сравнение с други езици.
Ако по принтването на 2 думи съдиш значи имаш проблем.
 
Не искам да звучи дребнаво, но мобилето мисля, че е писан на perl (PCGI - Perl Common Gateway Interface Class). Според мен би трябвало да фигурира в анкетата но явно вече не е популярен.
Ако се доверим на една друга класация (https://www.govnokod.ru/) php определено води.
 
Някой ако желае може да сподели колко получава като програмист и на какво пише. Ще е полезно за всички.
 
Някой ако желае може да сподели колко получава като програмист и на какво пише. Ще е полезно за всички.
Това е въпрос на договорка с работодателя. Зависи колко добавена стойност носи този програмист в крайна сметка. Може да си бог на ниско ниво за RAD750, но ако не работиш в Наса на дали ще взимаш голяма заплата. Имам познат, който поддържа една дърта FoxPro база (последна версия '94-'95-та година на миналият век) и заплатата му е повече от прилична.
Един програмист, трябва да владее основни принципи на програмирането. Ако с тях се справи - всичко останало е въпрос на време да се научи. А и като мине модата на node.js лесно ще се адаптира ;)
Предивреме идва един "гуру" на програмирането да кандидатства при нас, работил с larawel.. За очаквана заплата е написал 2-3к. Не знае какво е конструктор и деструктор на обект. Не прави ралика м/у стек и опашка. Ами няма как да взема 2-3К :)
 
Минаваме на Java - тва е истината.
Абе не е сигурно ... след няколко години като отпадне java-та от android и г си ползват своя език яко ще падне джавата. Сега масово се търси джава и това е така вероятно заради изкуствено завишено внимание към езика. Няма човек който може да ме убеди, че писането на джава за уеб е по-лесно от примерно пхп. Джава иска яко ресурс ... абе всеки си знае. Има работа за всички, но за тези дето летят яко в облаците и за junior иска 2к+ щото чули че така трябва а той нищо не знае направо си заслужава подобен тип да бъде смазан брутално.
 
Абе то и аз ползвам PHP ама сега отивам към Java (Android), че ми се струва бизнеса го изисква. А и скоро май javascript на по-сериозно ниво.
Бих ти препоръчал да се насочиш към Javascript. В момента е изключително популярен, а тепърва ще расте още. От години се работи в насока native apps на javascript и с PWA / React Native / CordoVa се доближаваме все повече до този момент.
А back-end на js е супер кеф да се пише. Front-end фреймовете стават все по-добри всяка година. От ES2015 има нормални класове и наследявания.

А за тези, където казват че PHP бил лош или пък js .. обикновено са .net или java програмисти, които са писали някакви мазочи, спагети гнусни на въпросните езици и казват - ми то е много лесно да се пише, пускаш го и почваш, под нивото ми е да пиша на такъв език, аз съм бог. PHP с Ларавел е толкова удобен за писане, че само човек, който не е писал би казал, че езика е зле. Верно е че почна като темплейтен език, но в момента има абсолютно читав обектен модел. Разбира се има и своите минуси, но хейта срещу него е абсурден и обикновено е от ламери, които не са писали или не могат да пишат код.

Всеки език си има конкретно приложение. Ако всеки ставаше за всичко, то тогава нямаше да има толкова много езици на разположение. Ако ФБ беше обикновен сайт, като този, пхп можеше и да му върши работа. Но ФБ е най-голямата социална мрежа в света, посещавана всеки ден от милиард потребители ... за изключителен проект като този, се иска изключително решение. Това че пхп не е подходящ, не го прави лош език.

Заплатите:
c++ взимат най-много, да кажем 7-10к , но е разбираемо. Относително по-трудно е да се пише на него, отколкото да речем PHP, където дори не се грижиш за паметта.
А почти всички други езици са на таван около 5-6-7к за София.
Senior dev с 4 години опит взима към 5к чисто.

Във Варна също се вдигнаха заплатите, вече гонят софийските, както и наемите де ... Имам приятели на по 4к+ там за по-малко от 5 години опит, което е смешно. По моето време заплатите бяха съвсем други ..

пс: Пак към заплатите: Ако ще почвате програмиране заради заплатите, няма да стигнете описаните суми горе. Това са суми за хора, които си вършат работата с кеф и разбират какво правят. Хората, които го правят само заради парите рядко минават 3к.
 
@Svetliooo подкрепям казаното на 102%. Ще видим до къде ще докарам java-та дал съм си месец и така.

Познати започват работа като junior php за 1000-1100лв. с минимален опит разбира се, разработил няколко проекта и така.
 
Качвайте се по корабите и програмирайте на морски език, там след 5 години сте на 7-8 хиляди евро. Няма данъци като прекарвате над 6 месеца извън България. Рай!
 

Горе