Търся: Програмист за Онлайн Игра

Value

New Member
Рейтинг - 100%
2   0   0
Здравейте,

В момента обмислям инвестиция в изграждането на онлайн мултиплеър игра, която ще се играе през браузър. Самата игра ще е със статична графика, със съответните активни елементи по картата, които ще имат различни функционалности.

Стила ще е стратегически - изграждане на опит и умения и съревнование с останалите играчи.

Това, което ме интересува е как протича самия процес по изграждане. Предполагам ще са ми нужни три умения: дизайн, програмиране и звукови ефекти.
При положение, че графиката (картите и елементите) ще са статични картинки, възможно ли е да се обърна към дизайнер за създаването на виртуалния свят, за да може след това уеб дизайнера да го преправи, за да може да се интегрира в сайта или е нужно да работя само с уеб дизайнер, който да нарисува света/картите/елементите в електронен вариант?
Другия елемент е програмирането. Какви езици се използват за изграждането на такъв тип стратегически игри където съревнованието е между играчите и тяхните умения в играта? Към отделен програмист ли ще ми препоръчате да се обърна или по-скоро към агенция? Имате ли конкретни предложения.
Звуковите ефекти са ми най-далечни. Тъй като те ще са нужни след като самата система е изградена, предполагам на този етап може да останат настрани. И все пак ако имате съвети, ще съм благодарен да ги чуя.

Много ще се радвам ако някой може да сподели какво мога да очаквам от гледна точка на времето за изграждане на такъв тип система, както и каква цена мога да очаквам за различните сфери на работа (дизайн, програмиране, звуково озвучаване). Знам че е почти невъзможно да се каже на такъв етап и с талкова ограничена информация, но ако някой може да ме насочи, ще бъде много удобно.

Ако съм пропуснал да дам друга информация, която ще е важна, моля да ми кажете и ще я добавя.

Понеже знам, че няма как да не минем без негативно отношение, ще поясня, че съм наясно, че такъв проект ще изисква сериозна инвестиция. Знам много добре, че с 1000лв няма как да се изгради сериозна система, но искам да поясня, че ако съвета ви е да платя като на френски програмист, по-добре да търся във френски форуми.

Между другото, ако тук има хора, които могат да се нагърбят с направата на такъв проект (в една от трите области, за които ми трябва човек), ще се радвам да пише в темата или на лично.
 
Ходил съм на няколко конференции и отворени лекции по темата. Има доста инфо в youtube. Като цяло няма такива лаици, които си поръчват игра на някои хора/ фирми. Повечето такива стартъп са между приятели, или вече големи фирми като XSSOFTWARE, изгледай има някои интересни неща в youtube от семинари. В края на поста ще лепна някои видеа.
Как се прави - ами избира се платформа, може да е C#, може да е Питон, може да е PHP, може да е JS, може да е Java, всичките имат WEB базинарни неща.
Ще трябва софтуерен архитект, който да измисли главната концепция и като цяло да опише базовите класове, да напави съответните диаграми, да измисли базови класове, релации между тях и т.н.. Оттам вече трябват програмисти, които да кодят това нещо, а пък тях трябва да ги води project manager, след това трябва да се работи близо с дизайнерите, след това трябва и QA инжинери ( чупатори на код), които да направят тестове на играта и т.н.. Въобще забрави да наемаш хора, ще ти излезе безбожно скъпо, или пък ще излезе калпаво накрая.
Повечето стартъпи са тип гаражни фирми между приятели.



И ако си тръгнал към стартъп - задължително, ама задължително попиваш цялото видео на тоя пич

https://softuni.bg/trainings/resour...ra-the-false-entrepreneurship-and-the-big-lie Само, че ще ти трябва регистрация, понеже по някое време ще ти писне, че за да гледаш още от видеото, трябва да се регистрираш, регистрацията е free.

Иначе при нас някои лекции в софтуни ни води един пич, който 3 години е бил PHP dev и след това QA във xssoftware и доста неща ни е разказвал.
 
Първо е важно да отбележиш дали играта ще е 2д или 3д. Лично аз ако трябва да разработвам такъв проект бих ползвал някакъв фреймуърк за да се случват нещата по-бързо а и да не измислям топлата вода. Аз бих ползвал юнити 3д, т'ва е платформа, която ти позволява да правиш 2д или 3д с помоща на чист C# или JS, мисля че имат и някакъв си техен език, но нямам опит с това. Много е важно да знаеш на какво искаш да заложиш, т.е. искаш ли графиката ти да е уникална? Защото има възможност да си купиш "материали" от магазини специализирани за това. Излиза доста евтино и си спестяваш услугите на дизайнер. Същото важи и за звуците.
 
Лошо впечатление прави изказването ти за френският програмист. Това къде се намираш чисто физически не е от никакво значение в света който живеем.

Остави частта с "трите умения" това е много, много към края на целият процес.

Първото и най-важното е имаш ли изготвено задание/описание на проекта?
Ако не сядай и пиши.

Какво значи статична графика? Разбрах, че искаш играта ти да достъпна през браузър, но до там ли се ограничаваш? В смисъл може да планираш така нещата, че да имаш заложени Х на брой клиенти - било то браузър, app за телевизор, телефон и т.н.

Ще има някаква "яка" рисунка и на на нея ще са разположени Х на брой полета на които ще се клика и ще се случват разни неща? Примерно: КАзарма - кликаш на нея и ти започва тренирквата :)
Това ли имаш предвид?

Има вариант и с наемане на служители да станат нещата. Въпроса е какво точно планираш да правиш в дългосрочен план.

За времето на изпълнение е малко субективно, а и не си дал достатъчно информация. Може да отнеме от месец до година :).

Ако искаш пиши ЛС може да измислим нещо за бъдещо сътрудничество. Като за сега не ми трябват подробности (нямам нужда от притеснение че ще ти открадна идеята :)), а само от описание на проекта и какво планраш в близктие 6 месеца примерно.
 
@ReminD, благодаря за информацията. Ще прегледам видео материала. Това, което ме смущава от поста е че до колкото разбирам, за да започнеш такава инициатива, трябва да имаш познания и да го направиш с други приятели или да си корпорация с неограничен бюджет. В такъв случай, всеки с идея и желание за такова начинание е обречен.

@ArtBean, играта ще е 2D. Благодаря за съвета. На няколко места видях Unity2D като предложение. Днес ще попрочета.
Това което искам е графиката ми да е уникална и съм готов да наема дизайнер да визуализира виртуалния свят. Не искам да използвам готов engine или темплейт. Ако приемем, че намеря някой да изобрази визуалната част от играта, това което ми е трудно да разбера е какъв човек ще ми е нужен, за да конфигурира въпросната стратегия, съревнование на базата на умения, изграждане на умения и т.н.
 
Добре де, за колко хора, които имат стартъпи си чувал, които не разбират от това, с което се захващат? Марк Зукърбург е бил програмист, всички гаражни "apps" също са правени от хора, които разбират. Не може само с идея, може де, но тогава липсата на умения ги компенсираш с наемането на хора, които разбират от тези неща, и пак нещата са сложни, като цяло ако не разбираш от това, само с идеята ще си останеш.
 
@ReminD, благодаря за информацията. Ще прегледам видео материала. Това, което ме смущава от поста е че до колкото разбирам, за да започнеш такава инициатива, трябва да имаш познания и да го направиш с други приятели или да си корпорация с неограничен бюджет. В такъв случай, всеки с идея и желание за такова начинание е обречен.

@ArtBean, играта ще е 2D. Благодаря за съвета. На няколко места видях Unity2D като предложение. Днес ще попрочета.
Това което искам е графиката ми да е уникална и съм готов да наема дизайнер да визуализира виртуалния свят. Не искам да използвам готов engine или темплейт. Ако приемем, че намеря някой да изобрази визуалната част от играта, това което ми е трудно да разбера е какъв човек ще ми е нужен, за да конфигурира въпросната стратегия, съревнование на базата на умения, изграждане на умения и т.н.

Седни и помисли какво очакваш от тая игра. Направи едно задание, опиши колкото можеш по-подробно играта като функционалности. Всеки един адекватен човек в тая област може да те опъти от там натам. Ако обема не е много голям, според мен всеки с поне 2-3 години опит в това би могъл да ти помогне. Много зависи и какъв ти е бюджета, и на мен не ми хареса това за френския програмист :) Ако искаш драсни ми едно лично с повече инфо за бюджета ти, за играта и за очакванията ти.
 
Как да ти обясни като само има идея? Мислиш ли, че може да ти направи някаква архитектура кое какви релации ще има, как ще си взаимодейства и т.н.., това пак програмиста ще трябва да го мисли. Че говорим и да е читаво, да няма много бъгове, да не е омазан кода, да може да се чете и т.н...

Въобще как така ти хрумна, че ще имаш игра и няма да разбираш от това играта ти как рънва и въобще какво се случва с нея като код/ архитектура? Учи 2-3 години, пък вземи и започни да си я правиш сам, иначе няма да стане, изобщо забрави за под (и аз нз каква сума да сложа .. лв) да направиш нещо, да не говорим, че после ще трябва да цъкаш пари за реклама, а впрочем кой знае какви функционалности ще трябва да се пишат/ дописват - някакви смси, пък евентуално да си добавят валута, пък играта сигурно ще си има апи-та, пък ДБ-то да се мисли, въобще наясно ли си, че ако един направи базовите неща, втори започне да пише кода, трети после редактира кода и добавя функционалности ще стане пълна каша? Големите фирми могат да си го позволят, понеже решават да правят игра -> намират 2-3 сениор девелопери, намират още няколко junior, намират Project manager, намират архитекти и след година - 2 играта им е готова и пак има да се чистят една камара глупости.


И примерно тоя програмист, който ще наемеш ако той те зареже кво праим? Намираш нов и му казваш ето ти кода, разучавай си го 1- 2 седмици, понеже аз не разбирам нищо от програмиране.
Bullshit.
@AMitrev е прав, то това няма да е като да хвърляш някакви класове наляво и надясно в кода.


 
Последно редактирано:
Човек с 2-3 години може да накоди играта, но не стига да я проектира.
 
Човек с 2-3 години може да накоди играта, но не стига да я проектира.
Казах, че зависи от обема.
@ReminD, ти на всяка манджа си мерудия, но никъде не съм искал той да ми прави архитектура, точно обратното искам да разкаже за играта, аз архитектурата сам ще си я направя.
 
А аз теб къде съм те споменавал в целия пост? И защо си мислиш, че поста е предназначен за теб конкретно? В целия пост се обръщам към него, ако с нещо не си съгласен може да го дискутираш.
 
А аз теб къде съм те споменавал в целия пост? И защо си мислиш, че поста е предназначен за теб конкретно? В целия пост се обръщам към него
"Как да ти обясни като само има идея? Мислиш ли, че може да ти направи някаква архитектура кое какви релации ще има, как ще си взаимодейства и т.н..," - това мислих, че е за мен, както и да е :)
 
Да седна да уча 2-3 години, за да имам базови познания и да мога да съм навътре докато се разработва проекта е изключено. Като електротехника, който ще помоля да ми свържи бойлера да ме накара да седна да науча как се променя напрежението при промяната на ампеража. Всеки си има специалност. За да искам да реализирам такова нещо, аз си имам специалност, от която изкарвам пари пък и ако всеки с идея в дадена област, в която няма познания реши да я изучава вместо да пита за съвети и консултация, какъв е смисъла от форумите.

Аз идея имам. Знам как ще са свързани различните умения, как те ще влиаят на съревнования и тн. Това обаче е в начална фаза. Разбира се, като се стигне до етап, в който да се започне ще е подготвено всичко в проект, обяснено от-до. Всяка една функционалност. Надявам се разбираш, че няма как аз да имам идея и да започна да записвам и описвам всичките и функционалности и в най-малките детайли, без дори да знам дали мога да я реализирам. Какво ако съм подготвил 23лв за проекта а той струва 42лв? Защо аз да си загубя 1 месец от времето в описване на детайли и данни, които са неизползваеми?

Единствено исках да разбера дали тук има хора с опит, които могат да ме насочат или евентуално да свършат част от работата. Целта ми е да съм подготвен ако отида в агенция, защото ако им кажа онлайн игра в браузър, те може да решат да ми направят flash игричка. Със сегашните ми познания няма да мога да си кажа дори изискванията. Затова и исках да използвам този форум.

@ArtBean, благодаря за инициативата. Ще се свържа с теб!
 
@Value не го слушай ReminD. От скоро ходи на курсове и това му оказва влияние :D.

Не може да започнеш без да имаш описание на крайният продукт. Може да не е разписана механиката на играта в подробности, но трябва основното да го има. Какво значи да си губиш времето? Имаш идея, която искаш да се реализира без да я опишеш как да стане това?

Да отидеш в агенция? Грешен подход.

Не знам кой подход ще е подходящ за теб, но това с ходенето в "агенция" ще те закопае от раз. Ако не искаш да споделяш повече в публичното пространство напиши ми на лично малко повече от играта и ще ти кажа 2-3 варианта пък ти ще си прецениш кой те у-ва (и трите са работели в различни случаи на успешни игри).

@ArtBean за какъв обем става дума? Говорим за проектиране на програма, а не за наливане на ракия ;). Опита си е опит без него няма как да се случи. Рано или късно проблемите на кофти проектирането ще лъснат.
 
@Value не го слушай ReminD. От скоро ходи на курсове и това му оказва влияние :D.

Не може да започнеш без да имаш описание на крайният продукт. Може да не е разписана механиката на играта в подробности, но трябва основното да го има. Какво значи да си губиш времето? Имаш идея, която искаш да се реализира без да я опишеш как да стане това?

Да отидеш в агенция? Грешен подход.

Не знам кой подход ще е подходящ за теб, но това с ходенето в "агенция" ще те закопае от раз. Ако не искаш да споделяш повече в публичното пространство напиши ми на лично малко повече от играта и ще ти кажа 2-3 варианта пък ти ще си прецениш кой те у-ва (и трите са работели в различни случаи на успешни игри).

@ArtBean за какъв обем става дума? Говорим за проектиране на програма, а не за наливане на ракия ;). Опита си е опит без него няма как да се случи. Рано или късно проблемите на кофти проектирането ще лъснат.
:) Добре де, ако тая игра цялата и идея е нещо сходно на тия 2d action games ( дето ходиш и прескачаш/трепеш нещо), за какво проектиране говорим, какви релации и т.н., такива игрички се правят за най-много седмица стига идеята да е ясна. Прекалено се overthink-ват нещата тук още преди да се е видяло задание, цели и т.н. на проекта.
 
Последно редактирано:
@ArtBean реалции? Седмица? 2д акъшн геймс? Прочете ли първият пост в темата или ...?
 
Не знам, по това време на деня вече ми идва в повече :D, някой по-горе писа нещо за релации,бд и т.н., май не си бил ти :D Както и да е.
 
Понеже знам, че няма как да не минем без негативно отношение, ще поясня, че съм наясно, че такъв проект ще изисква сериозна инвестиция. Знам много добре, че с 1000лв няма как да се изгради сериозна система, но искам да поясня, че ако съвета ви е да платя като на френски програмист, по-добре да търся във френски форуми.

Value - много глупости изписа в тази тема, а това надминава всичко. Искаш без да даваш пари да направиш нещо? Тези 1 000 лв. в случая са ти джобни пари ... та само дизайна ти ще струва четирицифрено число! Къде си тръгнал с жълти стотинки да бориш конкуренцията?

Имаш идея - добре, това е хубаво. Но послушай другите, хем не знаеш, хем и с претенции? Примерно @AMitrev колко пъти ти каза да си направиш заданието? А вместо това се оправдаваш, че не искаш да направиш описанието, заданието, защото не си разбирал, а в същото време не искаш да отделиш малко време за да се научиш? Ами ако ти самият не разбираш своята идея и не можеш да я опишеш, тогава кой?

Единствено исках да разбера дали тук има хора с опит, които могат да ме насочат или евентуално да свършат част от работата.

Да, тук има хора, които могат да ти помогнат. Мой добър приятел работи точно това - във фирма, която прави игри. Мога да те свържа с него, има си екип и разполага с всичко. Та въпросът ми към теб е: Защо да го правя, защо да си "хабя патроните" за теб, след като не знаеш нищо а си с такива претенции? ;)
 
@AMitrev, благодаря за мнението. Ще пиша на лично повече детайли.

@Странникът, ще поясня относно въпроса, който повдигна - сумата 1000лв е примерна. Аз може да съм подготвил 200, може и 200хиляди. Разбира се, че не очаквам някой да вложи 2 месеца работа в такъв проект и след това да не му платя две заплати. Но пък и не очаквам някой да ми каже, че може да се направи за 2 месеца, реално да вложи 2 седмици, а пак да очаква 2 заплати. Amitrev ми каза веднъж, че без подробности не може да се помогне, а аз дори не съм му отговорил още. Както на другия колега, който помага с мнение, така и на него ще споделя подробности на лично. Това, че писах, че няма да си губя времето 1 месец да пиша детайли си го разбрал погрешно. Имам предвид, че нямам намерение да опиша всичко до последния детайл и накрая да се окаже, че не мога да си го позволя или пък да мина през 10 агенции/програмиста и да им оставя всички детайли и те да преценят дали да го правят с мен за пари или сами за себе си.
Относно патроните, по-добре наистина да не си ги хабиш. За момента е достатъчно, тези които имат желание да ме посъветват пък след това ще търся хора/агенции.

Та както казах, идеята я имам и то в детайли. Просто се опитвам да обясня най-важното тук или на лично така, че и вие да можете да ми обясните общо какво да търся и очаквам.
 

Горе