Продаване в ЕС - регистрация по ДДС?

webstil

Well-Known Member
Искам да попитам, тези които продават стоки в ЕС на крайни потребители, които не са регистрирани по ДДС - клиенти. От регистрирани фирми ли го правят или не? Съответно, ако са регистрирани - само в БГ или и в страната членка? Чета ЗДДС и пише, че се изисква регистрация, но има и праг 20 000 лева. Тоест до достигането на този праг не е нужна регистрация или?
 
Предполагам, че питате ако не сте регистрирани по ДДС и продавате стоки от България-ЕС и България-България. Почвате да следите облагаем оборот 50хил. за регистрация по ЗДДС.
След като се регистрирате по ДДС и продавате стоки на физически лица от ЕС ще трябва да начислявате ДДС за тези продажби.
Следите и продажбите в отделната държава - ако надвишите определения оборот/продажби трябва да се регистрирате в съответната държава членка.
Праг 20хил. е за ВОП - покупки.
P.S. горното е с много условности и в най-идеалния случай.
 
Точно за нерегистрирана по ДДС фирма става въпрос, дали може да започна да продавам с нея или изначално трябва да се регистрирам? От България да продавам на клиенти в ЕС - крайни клиенти. Доколкото разбрах от обяснението - няма проблем с нерегистрирана по ДДС фирма да се продава в началото. Следя си оборота и като стане 50 000 лева се регистрирам тук, съответно ако премина границата за регистрация в някоя друга държава членка се регистрирам и там. Нали така?
 
Ти можеш да направиш и доброволна регистрация и от ден 1ви да си регистриран по ДДС.

Но, ако ще продаваш физически стоки ще трябва да се регистрираш при определени нива и във съответната страна. А там какви изненади те очакват... д**е да ти е яко!
 
Е като стигнем до това ниво ще се мисли. Аз тепърва започвам и честно казано не знам дали и 1 продукт ще продам, затова идеята ми е ако може поне в началото да не се товари излишно с регистрации и допълнителни разходи докато може да се избегне това.
 

Горе