Продажба на апартамент без посредник

RankSecret

New Member
Здравейте.

Подготвяме семейния ни апартамент за продажба поради местене в друг град. Не желаем да се възползваме от услугите на брокер, понеже сегашният ни имот е придобит през агенция и имахме куп главоболия, поради непроверени стари задължения към общината, ВИК и т.н.

Имаме перфектно написано описание, професионални снимки на имота, много добра цена(10% под пазарната) за квартала и не търсим бърза продажба.

По какъв начин можем да се предпазваме от брокерските своеволия като копиране на снимки и описание? За сега обмисляме да лепнем по един голям воден знак на снимките с надпис ОТ СОБСТВЕНИК - тел. 0881234567, за да не могат да ги копират. Но въпреки това, те ще виждат моя номер и ще бъде подложена на телефонен тормоз "Искате ли да работите с нас"

Също така ако успеят да изкопират и редактират снимките, как да се предпазим от това нашата обява да не се появи х15 пъти в същия сайт с различни цени? Това доста би усъмнило потенциалните купувачи за истинноста на обявата. Може би трябва да звъня индивидуално и да заплашвам да свалят обявата?

Благодаря!
 
Намерете си читав брокер от Адрес или Явлена. Там все още могат да се намерят такива, някой с когото да се харесате. Ще се побъркате от огледи и занимаване с всякакви хора. Според мен не си струва заради 3% главоболията. Пък и те ще проследят всичко от началото до края на сделката.
 
Читавия брокер винаги ще си изкара тези 3-5%, ще ти спести куп разправии и т.н. всеки отбягва брокера, това е като тук във форума, защо друг да ти прави сайта, ще си го направя сам за да спестя едни пари и послееее ... помагайте
 
Аре ве? брокер, че и 3% мой ли им и*а мамата?
Тва са най-долната пасмина, по-долу са и от милиционерите даже. Добре си решил да не храниш тия плужеци.
 
Не аз, ами дори и брокера да ми плаща 3%, пак не бих искала да работя с тях. Всеки си има лични причини, търгуваме със земеделска земя, не ни свидят тези 3%, но не ядем доматите с колците.

Посочете ми поне 3 неща, които брокерът може да прави, а аз не мога. Завършила съм право, имам свободно време за огледи, от 10 години се занимавам с търговия.

Забравих да уточня, че градът ни е приблизително 100 000 души и интензивност при огледите не очакваме.
 
Последно редактирано:
Звъннах само веднъж на една обява за апартамент под наем преди години и това беше голяма грешка. Не стига, че ми звъннаха над 20 пъти, ами олигофрените си разменят списъци с телефони помежду фирмите си и ти вече си се объркал какво си търсил в началото. Да не говорим за известния номер с топ локациите в olx и когато звъннеш - ееЕЕееЕЕеее туко що преди 5 мин. го взеха, но можем да ви предложим друг невероятен апартамент (кашон под моста) ...
 
Добро решение е снимките да са с воден знак и той да е вашият телефонен номер + надпис "от собственик".
Също бих ви посъветвал да си промотирате обявата ако не постоянно, то поне на няколко интервала за да не се губи из останалите.

Никой брокер не чете описанието на имота, а машинално поглеждат какъв е, къде е, цената и звънят.
Ще започнат да се представят за клиенти и да идват. На място ще предлагат ексклузивни договори и все такива простотии, губещи времето на хората.
Преди две години си продавах жилището, може би 70% от желаещите за оглед бяха брокери замаскирани като:
- имаме клиент;
- клиент.
Като се представят, че имат клиент идват с техен колега.

Преди да се досетя за снимките с водния знак, два дни ми стоя обявата в и**т.бг, през това време бяха откраднати и пуснати обяви за имота от няколко други агенции без мое знание и естествено - цената на имота по-висока от тази, публикувана в моята обява. Разликата беше до 2000евро отгоре.
Звънях им да свалят обявата, сигнализирах и на сайта, където вървят обявите. Имаше резултат. Но както казах - после започнаха да се крият и идват уж с клиенти или като клиенти. Като отвориш вратата им виждаш фотоапарата в джоба.
Опитват се освен 3% от купувача да вземат още толкова и от продавача, но това не е достатъчно, затова завишават цената с малко, което после искат като депозит, който не бива предаден на продавача както твърдят пред купувача.
Това е масова практика, прилагана от всички агенции. Проверил съм и съм се уверил, бидейки не веднъж и от двете страни (купувач/продавач).
Занимавайки се с брокер и хващайки се на думите им е все едно да кажеш - тези тука Х хиляди евро не ми трябват, почерпи се заради хубавите ти очи...защото с друго не са полезни.

Затова ако се случи да си харесате имот и да не може да откриете продавача или същия да настоява да бъде представляван от брокер - оставете го да си троши главата, но комисионна не плащайте, щом толкова иска - продавача да си я плаща.
Ако пък сте продавач и брокера сам ви е цъфнал с клиента, да си търси комисионната от него. След него ще дойде друг брокер или заинтересован клиент.
 
Тия мърши брокерите нищо не вършат. Едно време като се местих в София, първо наех, после купих жилище - само ядове с брокери. Примерно като наемах в обявата пишеше - изготвяне на индивидуален договор. Исках да впиша една клауза - шах и мат му обявих на пича сякаш... Той беше извадил един договор, типов, който от толкова копиране на ксерокс едвам се четеше, мястото за година беше “200..” а бяхме 2015 вече. Едвам го склоних да допише на ръка 2 реда, с които хазяйката беше напълно ОК, сякаш адвокат трябваше да вика. Ако някой път наемам или давам под наем, ще отида при адвокат да ми изготви договор за същите пари като таксите на брокерите, че и по-малко сигурно и ще го напише както трябва, а не както му скимне.

Както са ти казали - и аз звънях на няколко брокери по обяви, които “тъкмо ги бяха наели” и после месеци ми звъняха за всевъзможни апартаменти в крайните квартали, обикновенно с 3-4 спални, а аз търсих двустаен в центъра. Последните директно им теглех по една българска, още преди да са довършили тирадата, как нищо, че апартаментът бил в Люлин, бил на много комуникативно място - само на 15 минутки от метрото, за София не било нищо ... А после още колко ще пътувам и чакам - друга тема ... Или какво ще правя излишните 2 спални, които няма да ползвам, но ще плащам.

После като купувах бях по-обран в отношенията си с тях. Само един път една ме излъга за един оглед, после ме помъкна по всичките строежи в квартала, нито имаше идея кой строи, нето какво, нито кой продава, но просто искаше да ме върже, да подпиша документ, че съм бел с нея на оглед там. След първия обект я усетих и теглих една и приключих контакт с нея...

Не знам на какво основание искат пари, но нито проверка на наемателите/купувачите/хазяина/продавача и имота извършват, нито качествен договор изготвят, нито ти помагат с огледите и обявата. Накрая прибират по една тлъста комисионна от купувача и продавача. Аз лично бих платил комисионна, но не и за нищожната услуга която предлагат. Реално в белия свят брокера върши всичко, ти само отиваш, отлеждаш и плащаш, а тук сам си следиш обявите, звъниш и онзи прибира парите. Много добре сте се ориентирали да не им ползвате услугите на тези балъци ...


Какви мерки - първо - тава с водния знак. Второ - предплатена карта, която закривате в деня в който продадете жилището. Трето - не вдигате на нито един номер който позвъни. Виждате обаждането, първо номера в гугъл, номерата на брокерите излизат веднага по сайтовете за имоти с име и фамилия. Ако не излиза, чек тогава вдигате или връщате обаждането. Четвърто - ако все пак са брокери - теглете им по една майна до девето коляно, бъдете груби, за да не искат да работят с вас, тогава шанса да ви копират обявата, намалява. Също така напишете в оригиналната обява с големи букви, че с брокери не желаете да работите. Това няма да ги спре, но след n-тия препсуван такъв може и да им узрее главата. Не е много възпитано това. Но пък с техните камъни по тяхната глава...
 

Горе