Продажба на продукти на фирми от други държави

maximal

New Member
Здравейте,


Имам едно малко проектче, онлайн магазин за женски дрехи. Имам си български доставчици(производители) на дрехи от които купувам и си продавам.

Наскоро се свързаха с мен няколко чуждестранни производители, които искат да им предлагам стоките, но някой хора ми викат, да не се занимавам с това, защото ми трябвало разрешителни, лицензи и т.н.

Марките(производителите) са малки и неизвестни, поне за мен, и не ми се струва, че е необходимо да имаш лицензи и т.н. за да можеш да ги продаваш, все пак няма да продавам реплики или оригинални стоки на адидас, армани и т.н.


Въпросът ми е има ли за какво да се притеснявам? Аз си мисля, че няма при положение, че ще си имам фактури за поръчаните дрехи и т.н. и никой нищо не може да ми забрани при положение, че си имам фактура от производителя.
 
От: Продажба на продукти на фирми от други държави

Здравей maximal, темата ме интересува живо, получи ли някакви отговори, има ли нужда от допълнителни документи? Аз тепърва се насочвам към внос на стоки от чужбина, но освен фактура, транспортен документ + митническа декларация / ако е внос от държава извън ЕС/ и евентуално договор с външният доставчик, при по-дълготрайно сътрудничество не знам да се изисква друго.
Разбира се, добре е да си на ясно в кои държави имат представители с ексклузивни права, ако имат такива, за да не влизаш в конфликт на интереси.
 
Въпросът ми е има ли за какво да се притеснявам? Аз си мисля, че няма при положение, че ще си имам фактури за поръчаните дрехи и т.н. и никой нищо не може да ми забрани при положение, че си имам фактура от производителя.
Здравей,

Мне, само ако имаш документи за оригиналност на марката, зад която седят те; документи на стоката; фактури и други доказателства за извършена търговия; договори и всичко, което не нужно, за да станеш техен представител. Не ставай дистрибутор на съмнително производители. Но като цяло, що имат сайт, бизнес и компания зад себе си, шанса да са некви ментари е малък, но все пак има такъв. Не знам сега за какво точно става дума:

- За големи брандове, които те дистрибутират и имат разрешение (или не)
- За малки (техни) брандове, които искат ти да ги представляваш тук или там където оперираш

Но и в двата случая са нужни договори, документи за автентичност и лиценз, фактури и др. Знам случай, в който един човек не може да си отвори онлайн магазин, защото пазарува от Турция и там не му дават фактури и тук просто нямат нищо, което е масова практика по сергиите на Женския пазар.

Моя кратък съвет е: Проучи всичко, за да видиш общата картинка.
 

Горе