Продажба на храна / кафе онлайн? Изисквания относно разрешителни и лицензи?

mysirak

New Member
Привет!

Доста потърсих, но не намерих тема, казваща накратко, какви биха били изискванията за продажба / абонамент за доставка на храна и кафе от онлайн магазин или нещо подобно.

Интересно ми е, каква би била разликата, ако стоките са внасят от и от извън ЕС. Освет етикетите на български, какви са изискванията за безвредност на храната / кафето и какви проблеми могат да бъдат срещнати?

П.П. Ако хранта има дълъг срок на годност, кафето също.

Благодаря много предварително!
 
Има доста (и то наскоро плъзнаха) такива магазини. Една от причините е ниската цена, която не могат да дадат подобни магазини. Големият плюс е удобството. А иначе е нужно да имаш всички документи, с които са се снабдили самите търговски вериги, продаващи храни, кафе и други подобни продукти. Не съм много запознат. Запознат съм само с това какво е симпатичното и не до там симпатичното около този тип бизнес, защото мои познат имаше желание да го прави, но за жалост сметките му не излизаха добри и определено не беше конкурентен на пазара. Говоря и за офлайна. за вече съществуващите - някои са с много добри условия, другите са прикачени към вериги. Това гледай в началото. Ако си ОК, направо премини към набиране на документите.

http://www.lawsbg.com/proceduri/722-registracia-obekti-hrani.html
 
От: Продажба на храна / кафе онлайн? Изисквания относно разрешителни и лицензи?

Благодаря за отговора!

Имам конкретна идея, която не искам да разкривам, но включва продажбата на един определен дълготраен тип хранителни стоки онлайн. Та тази продажба изисква разрешителните/лицензите и преминаването на изискванията за безвредност, които притежават всички останали магазини, които продават тези продукти (физически)?
Може ли също има малко разянение за "(не)симпатичността" на този тип бизнес? :)

Благодаря много предварително!!
 
Под "(не)симпатичност" разбирай стока, която има нужда от специален тип транспорт, съхранява се на подходящи места и се третира като продукти със специален статус. И определено изисква специални документи, за да може да търгуваш с тях. Мисля, че всичко това допринася все по-малко хора да имат интерес към подобен тип бизнес. Но в това число не влизат хора с ясна идея и вече измислена схема и подготовка. А вече и ако са с избрана селекция от продукти, които няма да ги ангажират толкова много с гореспоменатото, то вече нещата биха могли и да придобият и друг вид.
 
От: Продажба на храна / кафе онлайн? Изисквания относно разрешителни и лицензи?

Здравей, за да продаваш кафе и всякакви пакетирани хранителни продукти ( чипсове, солети, шоколади, ядки и т.н.) няма никакъв проблем това да се продава и доставя онлайн безпроблемно, НО ако ще предлагаш храни с ограничен срок на годност, както и от животински произход (месо, мляко и т.н) нещата доста се усложняват, особено с последните промени които бяха приети за този тип онлайн търговия - трябва да имаш специално оборудвани превозни средства с хладилници, климатици и т.н. , също така на всеки един продукт - месо, кашкавал, салам и т.н. трябва да има ясно упоменато кой е доставчика, как ти го е доставил, срок на годност, произход и т.н. , за да може след това в случай ,че доставиш на някой такава храна и има някакъв проблем с потребителя, да може да се търси отговорност от този ,който е доставил въпросната храна и да се знае целият път по веригата от производителя, до посредника и до крайният клиент !! Така че, ако храните ,които ще предлагаш са такъв тип се приготви за доста и разнообразни изисквания, документи и лицензи , които ще трябва да си извадиш и да притежаваш ! Надявам се да съм бил полезен :)
 
Здравейте, регистрирах се тук с надеждата да открия отговорите на въпросите си:
Предстои пускането на онлайн магазин, който ще доставя хранителни продукти, алкохол и промишлени стоки.( ще бъдат закупувани от магазин и доставяни, не и съхранявани)
Въпроси:
Какви разрешителни трябва да имам за да функционира магазина законно?
Разрешение за алкохол?
Разрешителни от РИОКОЗ?
Регистрация като администратор на лични данни?

Описвам нещата за които съм чувал, може да е глупав въпроса ми, но ми е важно, за което предварително Благодаря.
 
Здравейте!
И аз да попитам същото. Искаме да продаваме онлайн букети с цветя от хартия и бонбони. Бонбоните, съответно, ще се вадят от кутията и слагат във всяко цвете. Някой има ли идея, дали е необходимо да се регистрираме някъде при това положение и да осигуряваме някакви по-специални условия за съхраняване и т.н.
 

Горе