Проект "Електронен старт"

kris44

Member
Това е проект, който съвсем наскоро почнах да правя. Въпреки че не си личи от заглавието, то идеята това да е сайт в който да се регистрират разработчици: програмисти, електроинженери и предприемачи. Крайната цел е формирането в последствие на фирма за електроника.

Търся съдружници за този проект, защото си признавам че ми и първият. Ще обсъдим както началните инвестиции в проекта, начина на функциониране на проекта, а и също така конкретната причина защо съм се насочил точно към този проект.
 
Последно редактирано от модератор:
От: Сайт "Твоите умения"

Здравей,
Идеята ми харесва. Аз съм машинен инженер. Работя по функционално проектиране на битови уреди (подробности мога да ти кажа на лично). Занимавам се и с програмиране. Уменията ми в програмирането са:
- PHP и MySQL - добро ниво
- Bash и Linux на базово ниво
- Perl - базово ниво
- Dot NET - базово ниво. Основно десктоп приложения
- C/C++ - начално ниво
- JavaScript - базово ниво

Мога да участвам в проекта с професионалната си квалификация. Професионално се занимавам с инженеринг от 13 години. Ръководя проекти и съм участвал в проекти, като сътрудник и консултант. Модерирал съм FMEA-анализи.
Като програмист мога да се включа в проект с разпределени отговорности, базиран на MVC-модела. Напоследък за PHP-проекти основно използвам Laravel с artisan и Composer. Работил съм и с по-стари фреймуъркс, като Codeigniter. За front-end ползвам предимно Boostrap и Foundation ZURB. За развиване на стиловете Compass (или само SASS).
Мога да създавам отчетни таблици с макроси, презентации. Справям се добре с векторна графика, предимно използвам Inkscape. С растерна графика и фотография също се занимавам, като имам сравнително добри умения с Photoshop, GIMP и някои софтуери за HDR и RAW-редактиране на изображения.
Записвам се да следя темата. И ще се включа, ако преценя, че ще ми е интересно.
 
От: Сайт "Твоите умения"

С други думи искаш да направиш нещо като linkedin.com и probook.bg, като в последствие от регистрираните хора да си избереш хора за създаването на фирма?
Какъв е смисъла? След като целта не ти е развиването на уеб проекта, защо го започваш? Прави направо фирмата и действай :)
 
От: Сайт "Твоите умения"

@AMitrev: Това което правя е тотално по-различно от linkedin.com, а да не говорим че българският еквивалент probook.bg е вече практически мъртъв. Професионалната социална мрежа е нещо безформено, в което няма ясна конкретна цел. Това е по-скоро вид алтернатива / допълнение на личните страници, които хората си правеха. И в личните страници можеш да си пуснеш RSS за новините на дейността ти.
Тук става дума за сайт, осъществяват съвсем конкретна дейност. Ако в linkedin.com предложиш на някой "хайде да участваш в направата на фирма" - нормалният въпрос, който ще си зададеш е: Кой си ти, че да ми предлагаш (и най-вероятно дори няма да отговориш). В сайта за който говоря това ще е естествена функционалност и човек ще си задава вече много по-конкретни въпроси (нали затова се е регистрирал в сайта, за да получава подобни въпроси) и ще задава въпроси за предложението.
Вариант "Прави направо фирмата и действай" е пълна глупост. Така се прави фирма от кол и въже и резултатите от дейността й ще са плачевни. Чрез споменатия сайт можеш да планираш и подбираш много по-дълго и по-добре. А и ще има време да се опознаят хората, които планират да работят в бъдеще заедно.

@madseason: Изпратих ти лично съобщение с описание на идеите при изграждането на сайта. Все още това е начална чернова и затова все още не планирам да го поместя тук в темата.
 
От: Сайт "Твоите умения"

Както писах по-горе, идеята ми харесва. Имам познати електро инженери и в някой етап, като напредне идеята, ще им я споделя. За съжаления малко хора в БГ пишат софтуер за джаджи. Повечето правят визуално програмиране на контролери (примерно на Siemens step 7) и до там. Малко хора познавам да цъкат софтуер за Arduino да речем и не мога да си обясня защо няма интерес към подобни платформи. С една проста платка Arduino и няколко допълнителни компонента може да се контролира ротацията на слънчеви панели и какво ли още не. А цената на всичко необходимо на дребно не минава и 100 лв. Но подобни електронни управления се продават за хиляди левове. За друга идея с медицински джаджи ти писах на лично. Можеш да потърсиш за цени, да видиш за какво става въпрос.
Идеята има невероятно голям потенциал. Ще следя развитието.
Ако потрябвам по идейната част или за свършване на конкретна работа, ме имай предвид.
 
От: Сайт "Твоите умения"

@kris44 че то и в твоя сайт ако предложа на някой "хайде да участваш в направата на фирма" ще има отговор "Кой си ти".
Реално с linkedin спокойно мога да си намеря партньори, с които да се опозная по-добре и да стартираме фирма/проект/бизнес/етц.
Ще изчакаме да видим твоя сайт с какво ще се различава.

@madseason защото се исикзват знания, а не като в уеба всеки може да направи "продукт".
 
От: Сайт "Твоите умения"

@madseason защото се исикзват знания, а не като в уеба всеки може да направи "продукт".
@AMitrev, така е. Личното ми мнение, че подобен проект няма почти никаква нужда от web-предприемачи. Не си представям, че можеш да създадеш фирма, базирана на пълнене с инфо на WP-сайтчета или сайтче от тип "запознанства". Такъв проект има нужда от хора от индустрията, истински програмисти, икономисти. Не че е сложно да пишеш на C за устройства, обикновено API-тата са елементарни, но се иска да имаш подобно мислене, подход, практика. А такива не се придобиват с пускане на WP-сайтчета. Да извадиш хардуера - от идеята до готовия продукт - е дълъг и сложен процес. На пръв поглед дребно нещо се създава с години. Конструиране, тестване на асемблитата, рисърч, оферти, избор на доставчици, прототипи, покриване на норми за безопасност и екологичност, софтуер, търговци, дилъри, следпродажбен сервиз... Тая работа не е като оная работа.
 
От: Сайт "Твоите умения"

@kris44 че то и в твоя сайт ако предложа на някой "хайде да участваш в направата на фирма" ще има отговор "Кой си ти".
Принципът на който ще функционира сайта не е точно такъв: предлагаш, приемаш. Затова предложения от подобен род няма да има. По-горе го казах съвсем ориентировъчно. Дали в linkedin или дори във форума тук можеш да си предлагаш, но това е по-скоро решение на сляпо (в много отношения) и е от вида човек-човек. Най-често на хора с близки области, а не примерно на предприемач с технолог. Накратко в linkedin се осъществяват естествени взаимоотношения, а създаването на фирма изисква доста по-сложна процедура на подбор и синхронизация.

Когато пусна сайта, то ще разбереш за какво става дума. Ще дам само кратък пример, който също е ориентировъчен - не е ясно в крайната версия на сайта дали ще е реализирано точно така. Предприемач помества част от идея за проект в сайта, която идея примерно се появява някъде като новина. Разработчиците ще я одобряват или не, в смисъл дали имат интерес да работят по такова нещо или не. По-нататък инвеститор одобрява идея на предприемач и му поръчва да направи екип. Предприемачът ще може да избира само измежду тези разработчици, които са одобрили идеята. И така нататък - механизмът на функциониране е дълъг и сложен и при това не е изцяло все още измислен. Между другото срещите на живо също ще е важен механизъм на сайта, който ще се прилага.
 
От: Сайт "Твоите умения"

@kris44 колкото и да го описваш все повече се убеждавам, че имаш предвид linkedin :), а часта с публичното публикуване на идеи няма да ти се получи, защото просто никой няма да го прави.
Човек може да намери контакти(примерно linkedin) и да говори с тях за да разбере ще го бъде или не. Никой няма да се надява сайт-гадател да му каже, че даденият човек е подходящ. Примерно това се случва и тук(има тема за създаване на фирма) - хората се намират, говорят, срещат, етц. и накрая разбират дали могат да стартират фирма/бизнес/проект.

Когато хора с пари имат идея те ще си намерят програмисти да им я реализират, когато някои последовател на Столман има идея ползва github, sourceforge и т.н.
Все пак ще чакаме твоето решение. Кой знае може да си измислил нещо ново :).
 
От: Сайт "Твоите умения"

@AMitrev: Относно забележките ти. Благодаря, те ми бяха много полезни. Основната ми грешка беше, че наблягам на детайлите, които ще се ползват в сайта, а не описвам цялостната "картинка" на крайния продукт и с това с което ще е полезен. Тази картинка вече няма нищо общо с linkedin. При по-горните описания на функционалността на сайта човек се губи в детали, коите не разбира веднага какви предимства имат. Вече си взех бележка и съм се заел в подобрения в тази насока (представяне на предимствата от цялостно изглеждащия проект) и дори съм добавил някои съществени подобрения в тази насока.
 
От: Сайт "Твоите умения"

Сайтът с който съм се заел е твърде голям проект и затова няма да почва да се пише директно. Идеята ми е отначало сайтът да представлява хибрид между крайния вариант и компоненти свързани с изграждането на самия сайт.

Ето тук планирам да сложа текущото съдържание на сайта:
http://elman.twomini.com/
Както виждате за момента има само една картинка, при това такава от която не се разбира много. Тази картинка ще бъде допълвана и дооправяна след време.

Като втора стъпка от развитието на сайта (на практика горната картинка трудно е да се нарече първа, но все пак...) планирам да сложа две препратки доля вляво и вдясно. Ще бъдат оформени като картинки.

Лявата препратка ще бъде за демонстрация на крайната завършена функционалност и нейните предимства. Ще бъде представено като отделен списък от възможности, като заедно с описанието на всяка предвиждам и демонстрация с видоклип.

Дясната препратка ще описва различните начинания от предприемачески характер, които следва да се осъществят при изграждането на сайта.

Във връзка с дясната колонка, то ето например едно от нещата, което трябва да се осъществи:

Трябва да се рекламира сайта, чрез подходящи закачени теми в различни форуми:
predpriemach.com - От тук се търсят предприемачи и инвеститори. Например в този подфорум "Успей с нас" е добре да има съответна закачена тема.
bgdev.org - Оттук ще се търсят програмисти.
mcu-bg.com - Оттук ще се търсят електроинженери.
Разбира се, закачането на теми не е нормално да е безплатно. Трябва да се направи проучване къде по колко се иска за такъв вид закачена тема. Интересно ми е например тук в predpriemach.com каква би била цената?
 
От: Сайт "Твоите умения"

По-добре недей с тази картинка започва каквото и да било.
Купи си домейн, който ще е подходящ за идеята ти. Вземи си хостинг.
Като не може да изградиш сайт или да намериш хора да ти помогнат избери някоя безплатна CMS система, която има потребителски модул с групи.
Така лесно ще се генерират страниците за Инвеститори/Бачкатори/Етц. :D
 
От: От: Сайт "Твоите умения"

Сайтът с който съм се заел е твърде голям проект и затова няма да почва да се пише директно. Идеята ми е отначало сайтът да представлява хибрид между крайния вариант и компоненти свързани с изграждането на самия сайт.

Ето тук планирам да сложа текущото съдържание на сайта:
http://elman.twomini.com/
Както виждате за момента има само една картинка, при това такава от която не се разбира много. Тази картинка ще бъде допълвана и дооправяна след време.

Като втора стъпка от развитието на сайта (на практика горната картинка трудно е да се нарече първа, но все пак...) планирам да сложа две препратки доля вляво и вдясно. Ще бъдат оформени като картинки.

Лявата препратка ще бъде за демонстрация на крайната завършена функционалност и нейните предимства. Ще бъде представено като отделен списък от възможности, като заедно с описанието на всяка предвиждам и демонстрация с видоклип.

Дясната препратка ще описва различните начинания от предприемачески характер, които следва да се осъществят при изграждането на сайта.

Във връзка с дясната колонка, то ето например едно от нещата, което трябва да се осъществи:

Трябва да се рекламира сайта, чрез подходящи закачени теми в различни форуми:
predpriemach.com - От тук се търсят предприемачи и инвеститори. Например в този подфорум "Успей с нас" е добре да има съответна закачена тема.
bgdev.org - Оттук ще се търсят програмисти.
mcu-bg.com - Оттук ще се търсят електроинженери.
Разбира се, закачането на теми не е нормално да е безплатно. Трябва да се направи проучване къде по колко се иска за такъв вид закачена тема. Интересно ми е например тук в predpriemach.com каква би била цената?

Плана които трябва да следваш според мен е:

1) Купу си домейн хубав(elman не е лошо, но на безплатен поддомейн е малко...), а
2) Направи си дизайн(или си купи, ако не можеш). Тази картинка само ме кара да не влизам повече във сайта, просто няма никакъв смисъл.
3) Изграждане на платформата. Ако не можеш да си я направиш сам, използвай някоя CMS с модификации, ако не ти се дават пари за програмисти. Ако желаеш може да наемеш някой да ти го направи.

Това ще успее да развие проекта, след това ще трябва вложиш и много усилия за да го популяризираш(пък и пари).

Успех ти пожелавам!
 
От: Сайт "Твоите умения"

Ха, тези отговори съм ги чел на 1000 места, ама точно тези точки копирани 1:1.
Така да се кажете дали сте ми механичен отговор "по default", без да вникнете нищо в същността на проекта. Без без вземете под внимание стадия на развитие (в момента не се прави сайта, защото дори не е ясно как ще е подреден, така структурата не е ясно, а за дизайн още по-малко), без да яснота за текущия стадий на изграждане, който осъществявам (правя станица в която да се обсъждат само предприемаческите инициативи), без да отчетете структурата на сайта (не е от тип плоско информационно сайтче и затова CMS система е направо смешно да предлагате) и без да отчетете че това тук е предприемачески форум, на такъв за уеб програмиране.
 
От: Сайт "Твоите умения"

Ха, тези отговори съм ги чел на 1000 места, ама точно тези точки копирани 1:1.
Така да се кажете дали сте ми механичен отговор "по default", без да вникнете нищо в същността на проекта. Без без вземете под внимание стадия на развитие (в момента не се прави сайта, защото дори не е ясно как ще е подреден, така структурата не е ясно, а за дизайн още по-малко), без да яснота за текущия стадий на изграждане, който осъществявам (правя станица в която да се обсъждат само предприемаческите инициативи), без да отчетете структурата на сайта (не е от тип плоско информационно сайтче и затова CMS система е направо смешно да предлагате) и без да отчетете че това тук е предприемачески форум, на такъв за уеб програмиране.

Явно не си си пускал ти темата, понеже в заглавието ясно пише "Сайт". Това дали си ги чел на друго място още повече показва нуждата им. Изобщо не е смешно да се предлага CMS понеже с него можеш да направиш всичко, е стига ти да го можеш, де. Тук голямата база потребители точно с това се занимават с уеб програмиране, така че :)

Пускате нещо и веднага като не харесате отговорите почвате да овъртата, да се опитвате да се измъкнете по толкова елементарен начин.
 

Горе