Пункт за изкупуване на цветни метали

Desp3rado

New Member
Здравейте!
Някой интересувал ли се е по обстойно от бизнеса с изкупуване на метали?
Понеже в моя град има само един такъв пункт, макар и града да не е голям (около 8000 души), мисля, че ще има евентуален интерес, естествено с добър маркетинг на фирмата и добро местоположение в града.
Какво мислите като цяло за подобен вид бизнес?
 
Идеята е добра, но си трябва инвестиция и доста документация по повод на пускането в експлоатация. Първо трябва да избереш площадка, която да не попада в жилищна зона, поне новите наредби са такива, тоест да има отстояние далеко от жилищни сгради, къщи, училища и т.н., най-добре е да е в промишлена зона на мястото, където живееш. Преди да започнеш процедурата по издаването на лиценза трябва да си наел по договор площадката или да е твоя собствена. Хубаво е да си наемеш Еколог за подготвяне на документацията, защото сам ще е абсурдно да го направиш и ще ти откажат лиценз. Избираш си кодовете, по които ще работиш, те са много, затова трябва да го обсъдиш с Еколога, който ще ти бута документите. Хубаво е да се впишат по-голям брой, защото не знаеш, кой какво може да ти предава като отпадък. Това са всякакви черни и цветни метали, пластмаси, акумулатори, картон и хартия, за морга (излезли от употреба МПС) мисля че е отделно но не съм сигурен. Внасяш 30 000 лв на държавата, като банкова гаранция, след това подаваш там каквито документи се изискват от РИОСВ, такси не мога да ти кажа, защото са много, но нещо от сорта на 1500-2000 лв. Еколога и той взима около толкова за да избута документите. Вече от там ми е тъмна Индия, понеже аз съм вадил лиценз само за отработени масла и отпадъчни нефто продукти. Но със сигурност ще искат отделни контейнери или обособени места за различните отпадъци. Кантари калибровани от Метрологията, ще ти трябва и някаква техника навярно. Със сигурност някаква хидравлична преса за балиране на пластмасата и хартията, товарно разтоварна техника предполагам. И вече най-важното от цялата операция е да се свържеш с някой ТОП играч на пазара, който ще ти изкупи отпадъците и то директно от площадката ти, защото ако тръгнеш да ги превозваш ще си на загуба.
Преди това разбира се проучваш пазара. Конкурента ти на каква цена изкупува и можеш ли да го пребориш или да си на по-комуникативно и удобно за хората място. За да не се разчита само на физически лица, които предават отпадъци е хубаво да проучиш всички предприятия в околността ти, те са големи генератори на отпадъци. Фирми, които металообработват ( отпадъци от стружки), картон и хартия, гумаджийници и тем подобни. Задължително се прилапват комуналните услуги, като цяло ти трябват ромите, които събират боклука, защото те са ежедневни клиенти.
 
Последно редактирано:
Съжалявам, леко ми е остаряла информацията. Има промени в банковата гаранция, новата е 15 000 лв за фирма + 5000 лв за всеки брой площадка, тоест 20 000 лв.
 
Защо не пробваш нещо като франчайз. Ако се разбереш с някой от големите играчи, едно че ще си имаш пазар и второ инвестицията ти ще е по малка.
 

Горе