Разучаване на алгоритъма на Google

gartar

Member
Докато преглеждах форума намерих едно много интресно изказване на georgimateev:

Най-голямата тайна е, че трябва да отбираш и от програмиране, за да знаеш кое е възможно и кое не е. Поставяш се от страната на Гугъл и си мислиш 'ако исках да избера най-релевантните резултати какво щях да търся'. След това се поставяш от страната на хакера/спамера - 'след като знам какво търси търсачката, как мога да направя моето да изглежда по тоя начин'. След което отново се връщаш от страната на програмистите от Г. 'какво би направил хакера, за да излъже търсачката, че е релевантен за тази дума, и как бих могъл да го огранича'. Чертаеш три кръгови графики и т'ва, което не се препокрие е това, което трябва да правиш :)

Като цяло нещата са много прости. Знаем какво иска Гугъл и как може да се изчисли алгоритмично. Ако за вас са известни някои черни техники, можете да сте сигурни, че те са известни и за инженерите от Г. Голяма част от тях, обаче, не могат да се пресеят автоматично поради една или друга причина и точно тях ние ползваме. Повечето такива похвати са широкоизвестни, но обикновено чак след като някой ги е изцедил. Всичко е във въображението.

Аз лично смятам че тук се крие истината.Идеята ми е да направим дискусия на тази тема, пък нещо може да се роди.

Много хора пишат това е така, това не е така.И много от тези неща са верни, но и много не са верни. Не в такава насока трябва да се търси истината според мен.

За да започна темата ще дам някои пояснения:

бяло seo - това е оптимизация, за която оптимизатора, оптимизира така сякаш машините не съществуват.Тук НЯМА манипулация.Може би само много елементарни неща се включват като: думи в title, събмит в няки основни търсачки, добавяне в някои основни директории и толкова, нищо повече.

сиво - това е точно нещото което се дискутира тук.Манипулация на машините.Това тук(във форума) не е бяло, а точно сиво.

черно - директно лъжене на машините.

Какво е спамър?(Не говоря за начинаещите).Това е "сив оптимизатор", който се мъчи да се представя за бял, т.е той прави всичко по естествен път, като се мъчи да манипулира.Той се мъчи прави всичко по естествен път.

Сега вижте следното твърдение:
"Инженерите на Google, се мъчат да търсят сайтове, които са колкото се може по добри за хората" Мислите ли че е вярно?

Глупости.НЕ Е ВЯРНО, разбира се.Това може да твърди само начинаещ в seo.

Това твърдение е били вярно преди много години.Тогава наистина са търсели точно това.Но ако приемем че е вярно сега , то къде отива спамъра?
Точно на N 1.А това е нещото, което инженерите на Google, не искат.

Т.е кое е вярното?Естествено че търсят по-добрите сайтове, но в момента ОСНОВНАТА работата на инженерите е да търсят РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СПАМЪРА И БЕЛИЯ ОПТИМИЗАТОР.Това търсят те.И ето защо сивия се мъчи максимално да имитира белия.

До тук добре.Но има и още "едно ниво" на разсъждения.Google много добре знаят seo играта.Тези неща, които се пишат в книги и се говорят по форуми, те много добре ги знаят.

И по този начин какво се получава?СЪЩОТО, което казах по-горе:
"Т.е кое е вярното?Естествено че търсят по-добрите сайтове, но в момента работата на инженерите е да търсят РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СПАМЪРА И БЕЛИЯ ОПТИМИЗАТОР."
Само че забележете, че тази разлика, между сивия и белия (като се има в предвид че те знаят какво ние говорим) вече става МНОГО, МНОГО, МНОГО по-тънка.

То че сивия търси добрия сайт е ясно, но въпросът е къде всъщност сивия ще премине границата.

Въпросът на този отговор не е лесен, но той би могъл да се "разгадае до някъде(не целия разбира се)", точно по тази логика, търсейки разликата между сивото и бялото.И кое те мислят за сиво и кое за бяло.

Та давайте идеи, според вас къде е тази разлика.Мислете за всеки етап от оптимизирането.

И още нещо да кажа, на тези които само четат.Вместо да четете дайте идеи, защото ако един каже едно, друг може да се сети за друго и така да се понареди малко пъзела.(Все пак това е български форум и тук едва ли влизат специалисти от Google).

Също много би било полезно мнение на начинаещ, защото той няма "сиви-seo" мисли и би помогмал много за развитието на тази тема.Неговото мислене е 100% натурално.(Аз от доста време се занимавам и честно да ви кажа ми е много трудно да се представя от тази гледна точка).

Не казвам днес, но помислете няколко дни, седмици и може нещо да се сетите.

Давайте, сега е ваш ред.
 
Мдам поста е добър но не съм напълно съгласен относно дефиницията на бялото сео

Да кажем че има една дефиниция според която бяло сео е само това което казваш да си направиш сайта и да го събмитнеш в основните директории и да чакаш ....


Това което мат кътс го смята за бяло а според теб отива към сивото го има тук: SEO Tips For Blogers feat Matt Cutts


Аз не съм от големите фенове но в случая съм съгласен с шефчето на Г аниспам тима :)
 
Някои казват че сиво = "агресивно бяло"

ОК така да бъде за бялото.Така или иначе всичко по тази тема ще е игра на думи и зависи от определението за бяло, което е много трудно да бъде намерено в оригиналния си вид.Просто зависи кой какво е чел(съответно кай какво е писал).

Така или иначе не са важни определенията, а това което исках да каже е да се търси как нашата работа да изглежда като на такъв, който не знае какво е SEO.Ако искате му викайте син, зелен, червен.За мен няма значение.

Когато започнах да се занимавам с seo, едно от първите неща беше точно това, което то казваш coolice, но така или иначе цветът не е важен, а принципите.Давайте за тях.

Давайте по същество.
 
Какво според мен е бяло SEOто - ами това е контент рич сайт с качествена онпеидж оптимизация съобразена с Уебмстър Гуиделаинс + Линк билдинг

И да направя едно включване за линк билдинг засега, както всички знаем купуването на лнкове е забранено от Г, размяната на линкове частично разрешена но само със рилеитед саитове и все пак трябва да се избягва...

Та на въпроса как Г си представят линк билдинга в бялото сео. Ами със създаване на много, качествен и уникален контент по дадена тема който в последствие хората да линкват в други саитове. Тоест линкбаитовете са си чисто бяло сео въпросът е че са трудни за изпълнение в нишите с продукти. В секцията за книги и курсове има една статия за 10 най-успешни линк баита на сеомоз (който иска да погледне) Дори и да не се получи от първият път продължавате трупате контент, който хората да линкват, а ако се питате как да и намерят в самото начало затова са социалните мрежи диг и тнт...

Техника която отива към сивещите но според мен си е бяло е Горила Маркетинга (не спамърската му версия ) ами говоря за случаите в които имате контент рич сайт по дадена тема обикаляте по форуми за да търсите хора с проблем на който има решение във вашият сайт.... и да постнете линкче към решението. Тоест вие сте им от полза с този линк (дори и да има нофолоу ще го

Събмита в директории - е класика в жанра разбира се нон стоп има сигнали че му се отдава все по малко значение но без него не може.....

Коментари по блогове и фруми: ами ако всичко е в рамките на разрешеното сте нп да имате полезно ликче и от такива места

Артикълте - интереснотое че качествено написна статия сбмитната докарва и продажби а не само + да е линкчето което дават да добави към нея)

Комбинация от гореизброените техники е напълно достатъчна за да ви избута на топ позиции след известен период от време ( може да отнеме години понякога) ама ние сме навлезли тук за да останем дълго така че това не е проблем...
.

За спамърите - Ами цлета им е с даден софтуер да се напълнят 20 000 блога / форума с линкове което ако мине ще им свърши доста добра работа но на доста места не им се получава номера... С няколко думи спестяват си труда за линк билдинг както и времето което отнема хората да открият качественият контент които имате и да го линкват

стига толкова засега да продължи някои друг......
 
Тая материя ми е доста тъмна, и лошото е че нямам времето да я разуча, и следвам шаблонните сео инструкции дето ги срещам тук там....нямам и време да направя сайтове с качествен контент, и затва съм взел разни мащабни шаблони и съм размесил думите в съдържанието на страниците, като 1-2 пъти месечно повтарям манипулацията, и предполагам че ботовете се лъжат - не разчитам на повторни посетители, така че това си го оправдавам......контента ми не излиза на Копискейпа като повтарящ се - излизат отделни фрази само, но не и изречения.....един от сайтовете ми излиза на първа страница в MSN.com при една дума, и мисля че това е добре, интересното е че имам още поне 20 сайта с същия контент, но те не се радват на това там, http://www.ineedhits.com - ползвал съм тия, и предполагам че на това се дължи това....
Изобщо това ми е доста интересно - как можем да се надлъгваме с търсачките, и мога само да чета и експириментирам, но не и да давам собствени заключения, затва ще следя темата с интерес.....
 
Според мен за да стигнем до резултат в тази дискусия, трябва всички да споделят впечатления, подплътени с факти. За да има качествен анализ, трябват много факти и статистика. Поста започна добре като отворена дискусия, а надолу отново се споделиха мнения вместо факти. Колко от вас са готови да "отворят" по един свой сайт за всички останали и да обяснят какви техники са употребили и те до какви резултати са довели?
 
Ами да споделя тогава какъв беше резултата от това което описвам като бяло сео (много униклаен контент ) + линк билдинг както го описвам и не сме купували линкове...


По флагмана на нашата фирма беше работено 1,5 години. С остепено катерене за малки киурди и стигна до големите като последните почти 8 месеца доминирахме топ 10 за главният киурд в една от хербал нишите -в последните два почна играе м/у топ 10 -30 (май сме били на ръба на алгоритама) Освен това имахме позиции от топ 10 - топ 50 за още около 342 keywords свързани с нишата :mrgreen: (според сеодигър) Които ни познава знае за какво говорим.... :)

Разбира се прецаквашия фактор игра и при нас когато в началото част от сайтовете на ГБ, Г ги деиндексира без видима причина ни деиндексираха и нас :( :x шитава история ама сега гледаме да я оправим....

та толкова за резултата сега развиваме още няколко сайта по този начин и си знаем че просто отнма време....
 
Е то мисля не може да знае със сигурност кое колко точно влияе важното е че като спазват правилата може да се развива сайт които лонг търм да носи $$$$ или повече
 
На кой му пука за алгоритъма, никога не съм се интересувал и почти нищо не съм чел за SEO, напълно достатъчно ми е да знам, че търсачките работят логично и адекватно, защото зад тях работят хора мислещи логично и адекватно. :)
 
Здравейте господа
w нaчалото на 2007 се абонирах за платен SEO форум 15 000 долара на година.
Действително научих безценни нещта за това как функционира интернет и тарсачките.
Информацията която приех от там беше исключително обемна и интересна.
В момента саита ми от никаде, е на 1 странница Гугъл на 1во и второ място за най търсените кейуърдс в моя бизнес.Включително и във имадже сърча.

Банковата ми сметка набъбва със около 30-40 000 евро печалба месечно :D

Това което мога да ви кажа за гугал е че хората там си знаят работата и моето мнение е че класирането се определя от това колко интересен е определен саит а това се определя от посещтенията в него и най вече повтаряниата от един и същ IP address.

Просто казано ако един саит ви харесва вие вероятно го посещавате отново и от това става ясно на гугъл кой сайт има качественна информация.

Моя сайт действително има по уникална и по полезна информациа най вече снимки тъй като се занимавам с интериорен дизайн.

с ниаколко думи наи важните фактори са:

title
h1 , h2 tag
Линк от яахоо бизнес директория!
още няколко яки линка от сайтове с релативна информация дори и платени


и най вече качественна информация или продукти които да предлагате , работете най вече варху това.


PPC е начина по които можете да стартирате но търсете ниша първо.
Използваите за това Keyword tool na Adwords.

Надяавам се че инфото е полезно.
 
Могъл си изкарал си :)

Ок за платеното инфо ако е качествен продукта получаваш много ноу хау в синтезиран вид... Не е като да започнеш деня с кафе и 3 часа четене на сео блогове и форуми :)

Иначе съвети те са добри

ПП Аз на твое място щях да си пусна още няколко проекта в други ниши ;)
 

Горе