Разходи за онлайн магазин

Renne

New Member
Здравейте, известно време Ви чета форума до сега съм се занимавал с друго, но заради положението се ориентирах към онлайн продажби. Имам достъп до добра стока, която не е масово известна, изчислявам разходи, приходи, данъци и т.н. тия основни сметки съм си ги направил, НО идеята ми беше първо да пробвам как се продава през амазон, етси или ибей, защото таргета ми ще са западноевропейски потребители след като разбрах че дори за да продавам в тия платформи трябва да се рег. по ЗДДС взех да се чудя понеже искам само да пробвам как ще продава продукта без да правя излишни разходи, а след това ООД, собствен сайт и онлайн пост терминал, но вече не знам как да направя този тест.
Вторият ми въпрос е какви са средните постоянните и променливи разходи на един сайт изграден на някоя платформа от типа на шопифай, клаудкарт или подобна примерно нещо средно като абонамент за тези платформи, нещо средно за реклами в социалните мрежи( в тях мисля да инвестирам за реклама ксто за начало и да са ми основния акселератор за трафик), също така колко онлайн магазина мога да регистрирам на едно ООД?
Идеята ми е преди да направя първата крачка да съм изчислил всичко като разходи поне приблизително, понеже с онлайн магазини нямам никакъв опит освен като клиент и съм като риба на сухо в момента.
И още един въпрос в коя платформа може да интегрирам пост терминал на Райфайзенбанк понеже гледам никъде не пише дали работят с нея
 
Последно редактирано:
Мога да се включва на втория въпрос, поне с моят скромен опит. :) Така, платформата ще ти струва колкото е едногодишния план, ако ползваш точно такъв тип магазини под формата на SaaS платформи. ;) Не може никой да ти каже, защото всеки план, обслужват даден бизнес с определени интереси. Зависи от твоите, и кой точно план ще ти подхожда най-добре, ще задоволява нуждите ти. Има и алтернативи, разбира се. Това са опен сорс платформите като Opencart, Woocommerce, Prestashop, Magento (има и платена), и още много. Там изработката варира от 600-700 лв. до може би 3-5К, може и да отиде и повече, в зависимост от какво се иска освен основните и задължителни неща. Имаш един домейн от има няма 30-70 лева на година, и хостинг, който зависи от големата на магазина, но може би от 60-200 на година поне в началото, дай боже да ти стане 200+ лева на месец, което значи голям магазин.

Има и трети вариант - къстам -> писана за теб специално, но там вече отиваш на от над 2К лева, като това дори не знам дали покрива минималните нужди.

Рекламата ти може да от от 0 лв, ако сам си правиш повечето неща, които не включват спонсорираните реклами и купуването на материали (съдържание, изображения, графични), до колкото прецениш. Имай предвид, че ако няма да се занимаваш с това, освен рекламни бюджет е нужно да сметнеш и едни пари, които ще дадеш на човека/фирмата, която ще ги управлява. Но няма да се разминеш без реклама. ;)

Специално за Райфайзен банк, woocomerce има плугин: https://www.mojomarketplace.com/item/wc-payment-gateway-woocommerce-raiffeisen-bank-payment-gateway

Както и останалите: https://extensadev.com/bg/магазин/модул-за-разплащане-през-системата-борика-е-магазин/

Приблизителните цени....може би като събереш оферти от тук или други места, ще имаш вече и точна представа, не само приблизителни цени.

Колкото до старта, почни, опипай малко средата и действай според това каквото ти покаже идеята ти в развитие. ;)
 
Благодаря за отговора! Ако съм разбрал правилно изработката на магазина ми е горе долу равна на годишната подръжка
Знам че няма да се размина без да платя за реклама, но предпочитам да науча сам да го направя за това ще се захвана сериозно и по бавно да ги проуча всичките неща понеже бързо се адаптирам, когато отделя време.
В крайна сметка все пак няма как да почна това начинание без да проуча целевите ми потребителите и отношението към моята стока понеже разбирам че разходите са горе долу равни или по-големи сравнени с физическата търговия, а това не го предполагах докато не попаднах в вашия форум.
 
Да, опипай добре. Пресметни. И виж колко ще ти струва един потребител, да стане твои клиент. Не знам как ги смяташ нещата, но определено ще нужно да почнеш леко, да се ориентираш кое ще ти е нужно, освен да разбираш от маркетинг. Имам един познат така почна, лека полека и в момента магазина му прави доста солидна част от печалбата на бизнеса му. Има и офлайн магазин. Сега сам си управлява фейсбук и гугъл рекламките, обработва си сам поръчките, с помощ от негови служители де, и си поръчва статии, продуктови описания, а брат му си взе дори професионален фотоапарат, изкара няколко курса и прави професионални продуктови снимки за магазина си. Абе луда работа, но като им харесва, правят го хората.
 
Като цяло не очаквам много като да стана милионер от онлайн търговията, но поне да изхранвам и да не се лишавам, като няма да е единственото с което ще се занимавам и за това не искам да вляза с големи разходи и да последват големите разочарования и да мигрирам в чужбина заради това
Но виждам голяма възможност в онлайн търговията и като цяло виждам че бъдещето е основно това, просто имам доста неща за изясняване и осъзнавам колко време трябва да отделя.
Радвам се че форума и вас Ви има, тук човек може да научи страшно много неща и да се развие чрез вашия опит.
 
За постоянните разходи, мисля че може да включиш и месечна поддръжка на сайта, ако е на opencart, woocomerce. Хостинг и домейн също. Ако сайта е на cloudcart и подобни платформи тогава постоянните ще са ти месечната такса за сайта.Това са по сайта, а за маркетинг, и като цяло всички постоянни разходи като, счетоводител, данъци и тнт ти вече ги знаеш.
Ако някой се сеща да допълва или ако греша да ме поправи.
 
Благодаря, сега се опитвам да проучвам тези платформи, но като цяло за начало май ще отложа собствения сайт докато не ми се изясни всичко и не събера още финанси, а за сега и ще се насоча към ибей, етси, амазон та дори вече гледам условията и на емаг.
 
Правилно решение.
Собствен онлайн магазин е по-скоро за големи търговци. Сериозният онлайн магазин е с много по-големи разходи от цитираните по-горе. Ако нямате отделен минимален месечен бюджет за счетоводство, осигуровки, реклама, фотография, поддръжка, администрация и т.н. от 1500+ по мое мнение е безсмислено. Оттам нататък следват: непродадена и залежала стока, гаранционно обслужване, доставки и т.н.
За всяка търговия е задължителна регистрацията по ДДС, формата дали е ЕООД или ООД не е определящо.
Простата сметка показва, че ако нямате предвид разлика 'приходи - разходи > 5000' е неоправдано начинание. Все пак и за вас трябва нещо да остане :)

За 'бизнес' е нужен капитал, другото е чешене на клавиатурите.
 
Ако някой се сеща да допълва или ако греша да ме поправи.
По-скоро да те допълни. Но това, което спомена са основните и постоянни. Има и такива, които си ги има, но не са регулярни. Най-често е свързано с доработките (извън поддръжката за сайта), някакви материали - банери, текстове (непредвидени в маркетинга микса му).
 

Горе