Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

blackout8

Well-Known Member
Тези клипове, показват до къде се докараха "великите бели страни". Още ли искате д-вна релативност, която да се превърне във фашизъм?


[video=youtube;bYkl3XlEneA]http://www.youtube.com/watch?v=bYkl3XlEneA[/video]

[video=youtube;UYtbEJfQtDI]http://www.youtube.com/watch?v=UYtbEJfQtDI[/video]

Знам, че е са дълги клиповете, ама не става само с новините от ТВ-то нали :)?

Темата е сериозна, така че без спам моля :)
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Блеки такива клипове се правят хората да си наливат вода в техните мелници - всеки си гони някакви цели - не съм си правил труда да ги гледам защото като гледам картинката на вторият клип ми се струва че данните за безработицата не са реални - Ако ти се занимава извади евростат за 11 и 12г и ги свери - за мен не са действителни освен това не мисля че това е определящо за това кой е по зле ЕУ или УСА
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Манта гледай ги бе. Прав си, но не се налива вода, а се вадят Държавни Статистики, така че винаги едно на ум. Идеята с две думи, показва до къде води държавната регулация на икон. процеси. Пича говори как държавата се намиса да бори уж, глада и създава повече глад. Влиза да бори инфлация и става повече. Влиза да бори безработица и става батак. Като цяло се говори държавната силова намеса, води до обратен ефект. Като много добър пример дава с глада и безработицата, че именно държавата не е решението, а проблема. Говори, че фрее пазарите са решение, в пъти по-добро от д-вна регулация.

Знам че си бизнесмен, ама на света :D шегата на страна, така че клиповете са важни и за теб - по-малко държавност по-малко регулации, по-вече пазари и по-вече бизнес :) Така че на там налива
Става дума и за УК-ско но малко, ако държиш може ти дам нещо за вас, но и там си е същото.

Вчера, четох за Франция и законите им че нямаш право да уволняваш(ставаше въпрос за работниците в автоиндустрията), спрямо еди си кое и еди си що, почти мисия невъзможна. Направо се изпълних, до къде са се докарали. Но те са най-ЦоЦиалистическата д-ва от целия ЕС - 52% от БВП се преразпределят от Мосю Оланд и компания държавни паразити :)

А иначе за данни то си пише, явно си го изтървал - "Youth Unemployment"
Ето ти линк:
http://www.theatlantic.com/business...raph-greek-youth-unemployment-hits-55/263118/
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Блеки макар и голям фен на пазарната икономика трябва да ти кажа че без регулации не става - Няма как да вирее пазарна икономика в кристално чист вид - получават се дисбаланси монополи картели и тн.

Така че регулацията е необходима въпросът е кой и как я прилага.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Бих поспорил, но не сакам. Ако кажеш, в кои примери е така ще е добре. Иначе това с регулациите и либерализма го писахме в друга тема.
Говоря за тотална липса на д-вна немеса в икон. дейности. Д-вата да гарантира правото на лична собственост, правото на свободно и доброволно обеменя на стоки, да гарантира съдебната система, да гарантира границите и вътрешния ред. Ако това мислиш и аз съм съгласен. Но от там насетне .... НЕ

Нали знаеш, че огромна част от всички данъци - социалния, здравни и пенсии, медицински и квото се сетиш там при вас до преди 100 години не е съществуващо :) Ук е минало и била почти бог навремето по-време на индустирилната революция. САЩ за 100 години от плюнка стават мега сила - САЩ е типичен пример за фрее пазар. Защото през 19 век държавата е играла около 2% - нямало е Централна Банка - парите са били стока, която се определя от пазара и е нямало манипулации на лихвените нива. И за 100 години от нищо, стават най-силната икономика.

Ако това мислиш за регулации, супер. Но повече ..... почва се покварва. Но и така да е десетки пъти по-добре ще е от фашизма, който е сега. А за БГ да не говорим, то трагедията пълна в ЕС, ние няма къде да сме по-далече :D

A за регулации, кой ще регулира нашите регулатори и влизаме в един кръг. Затова по-голям регулатор от пазарните сили, не виждам ама честно - поне на този етап. До сега не съм видял правителство, което да не е покварено, корумпирано, работещо за едни и да не ограбва други :)
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Блеки защо пък държавата да се намесва в правото на лична собственост? обществен ред и тн.
Какво не му харесваш на дивият запад кой извади по бързо пистолета той взима мингизите.
Няма такова нещо като малко бременна жена - или ще има или няма да има регулации
Викаш много се развили американците 19в еми да върнат тогава робството ще има безплатна работна ръка и ще върви икономиката от къде на къде държавата ще те ебава да не ти дава да си имаш роби.

Регулации трябва да има както казах и в по горният пост въпросът е кой и как ги прилага - А това зависи от хората които ходят да гласуват

Всяка партия предлага модел на управление - Десните партии предлагат ниски данъци по малка намеса на държавата по малко отговорности на държавата - Левите предлагат по високи данъци повече социални придобивки - реално погледнато това са изкусителни неща и би трябвало навсякъде левите да управляват - Е да ама не - щото на много места както казах тези регулации не се прилагат като хората и каруцата се обръща.

Въпросът е да се избират партии които предлагат реални неща и имат капацитет да ги изпълнят - Често във форума съм се чепкал с хора дето са фенове на ГРОБ или АТАКА точно поради тази причина - обещават неща които даже и не мислят да ги изпълняват а и да искат нямат човешки ресурс да го направят.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Абе направете процента на БВП преразпределяното от държавата под 15-20% и ще сме в пъти по-добре.


Въпроса обаче не е само в икономиката. Въпроса е най-вече в законите и приложението им.

И най-добрата система ще рухне ако държавата не налага законите, които защитават бизнеса и хората.



И недейте с това робство вече. Това няма абсолютно никаква връзка с икономическата система. В конституцията на САЩ много добре е описано, че всички хора са равни и никъде не пише бели или черни.

Ако държавата си беше свършила работата на времето изобщо нямаше да има робство в САЩ. Не е виновен икономическия модел, за робството и всякаква дискриминация.

Свободния пазар дава еднакъв шанс на хора от всички раси, полове и религии.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Макс - % БВП разпределян от държавата няма голямо значение - презумпцията е че понеже държавните пари се управляват некачествено за това трябва да е по нисък този процент - Добре де ами ако този процент се управлява разумно - не ми се рови но в скандинавските държави не мисля че този процент е малък - просто го управляват правилно.

Та значи пак идваме до проблема с регулациите е не че ги има а кой как ги прилага - Ако се прилагат като в БГ по добре да ги няма.

Защо мислиш че робството не оказва влияние на икономическият модел - Евтината работна ръка води до по ниска себестойност и до по конкурентни стоки - Не случайно наскоро бяха погнали ИКЕА че в някои страни са използвали труд на затворници за производство на мебели.

Викате в УСА било по добре за бизнеса - ами за хората - там ако нямаш здравна застраховка си умираш като куче

Свободният пазар дава еднакъв шанс за всички - Така е обаче на много от хората природата не им е дала достатъчно за да са конкурентно способни с останалите - тия хора трябва ли да мизерстват и да живеят под мостовете?

Така може да продължаваме до утре сутрин факт е обаче че в страните от ЕУ в които процента разпределян от държавата е висок и се управлява сравнително добре се живее добре - В държави като нашата какъвто и да е процента ще се живее зле - Извода е процента няма значение - регулациите нямат значение - Има значение кой и как ги управлява.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Не само процента на разпределение има значение. Има значение и количеството закони, които трябва да се (не) се спазват за да си вършите работата. Ако ще и до нула да намалят данъците, пак ще е мизерия, защото гражданите ще плащат данък "счетоводство" и данък "правни консултации". Каква е файдата, че данъка е нула, ако трябва да се дават 90% парите за спазване на законодателството (счетоводство, правни консултации, изучаване на промените в законодателство с цел да (не) се спазват законите и т.н.).
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Хепи го е казал много точно - и 0% де преразпределя държавата пак ще е мизерия ако не се управлява добре.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Само да вметна в иначе приятната тема, УСА са това, което са, благодарение на WWI и особено на WW2. За неразбралите - активен спонсор на всички намесени във войните страни :).
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

@mantaman - Хората създават робството, не икономическия модел. Тъкмо обратното икономиката не търпи дискриминацията и я наказва.

И не си прав за здравеопазването в САЩ. Там спешната медицинска помощ е безплатна за всички граждани или не, със и без застраховка.

Аз съм живял там няколко месеца. На минимална заплата си плащах данъците, застраховката, храната, квартирата, излизах по кръчми през ден и пак ми оставаха по $1000-1500 чисти.


@тео - не си прав за САЩ и войните. САЩ е била богата преди тях, и след тях. Просто преди тях е била доста затворена и не се е интересувала толкова от Европа и Стария свят.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Дали?

.... Finally, the war's global scale severely damaged every major economy in the world except for the United States, which thus enjoyed unprecedented economic and political power after 1945....

Почети, интересно е:

http://eh.net/encyclopedia/article/tassava.WWII
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

И още нещо интересно, през 2006 УК прави последната си вноска по кредита отпуснат от САЩ за ВВ2 :)

What's a little debt between friends?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4757181.stm
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Огромната разруха в Европа помага САЩ да стане основен производител на някои неща, но също така има огромни негативни ефекти - унищожени блага във войната за стотици милиарди долари, разорени страни и хора , които иначе биха били потенциални клиенти и тн и тн...

Никоя страна не печели особено, когато половината и клиенти са избити, а другата половина са разорени.

Хората масово бягат в САЩ много преди ПСВ и ВСВ. Сещай се че има нещо много уникално, което е двигателя на успеха в САЩ. Причината е вътрешна, не външна.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Огромната разруха в Европа помага САЩ да стане основен производител на някои неща, но също така има огромни негативни ефекти - унищожени блага във войната за стотици милиарди долари, разорени страни и хора , които иначе биха били потенциални клиенти и тн и тн...

Никоя страна не печели особено, когато половината и клиенти са избити, а другата половина са разорени.

Хората масово бягат в САЩ много преди ПСВ и ВСВ. Сещай се че има нещо много уникално, което е двигателя на успеха в САЩ. Причината е вътрешна, не външна.

И един мармот завива шоколад.... Я се стегни - планът Маршал за какво е? Алтруизъм?!? Щатите не се отказват от войната като стимулатор на икономиката си. За тях единственото, което е в минус е живата сила. Ама тя е for free :)
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Това са псевдоикономически разсъждения.


Ако погледнеш БВП на САЩ много ясно се вижда продължителния устойчив растеж.

Причините за успеха на САЩ са вътрешни, не външни. Причините са в Конституцията, законите и хората, които живеят там.

Ако ПСВ и ВСВ не се бяха случили САЩ пак щяха да са най-силната икономика и дори щяха да са по-богати.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Манта, добри социлани доводи даваш - както от сорта на застраховките и невъзможността всеки да има конкурентни предимство. А и за регулации да не забравя.
1во всеки може да си купи застраховка и при възникване на проблем да намери най-доброто спрямо това което плаща. Виж в БГ, как е здравните са безумни а качеството е още по безумно. Това какво ти говори, че нито д-вата няма никъв стимул да предоставя нещо насреща, а от др страна държавно делегираните болници нямат никъв стимул да те лекуват. Супер!
При частни здравни, частни болници и т.н - ти сам избираш на какво да те застраховат, кой да ти е застрахователя и на каква премия - сумата става много по различно от това което е е сега:

[video=youtube;7DhJ73JuWJY]https://www.youtube.com/watch?v=7DhJ73JuWJY[/video]

Страшно добро видео именно за този проблем, как да се реши в САЩ. А ние сме 100 години на зад.
А по линия на бедността, именно фрее маркета е решението, когато има нужда от евтин труд веднага се наема, докато стане дефицитен после по нормалните пазарни закони компенсацията на труд се увеличва. Отделно всеки има право да започне прозиводство, бизнес или каквото и пожелае. Сега такива неща не минават, имаме МРЗ, имаме профсъюзи имаме тонове регулации и накрая имаме тотален монопол. Как да има прогрес като нямаш гъвкавост.

Иначе при наличието на свободен пазар, винаги са играли ръка за ръка с благотворителните фондове. Това, че има някой с не толкова конкурентен човешки капитал, спрямо друг не е фактор да не работи - винаги може да работи ниско платени работи и да трупа квалификации. Но всичко е на личен стимул за развитие.

Нима, ще ми кажеш че си удолетворен от милионите мангали дето паразитират и ги храним с нашите данъци? Нима някой има, който да мисли че добре се управляват държавни пари за каквито и да е цели. Нима няма тука хора, които биха управлявали в пъти по-добре държавните пари, като биха се конкурирали едни с други? Или някой е доволен, че ГЕРБ са на власт, като му бъркат в гъза или че БСП са на власт и пак му бъркат в гъза, а той не е нито за едната партия. Това, че трябва се съгласява с тях не е ли чист монопол, над неговите дейностти. Нима пазара, да не бъде по-добро място където всеки избира това което иска, а не което му дават. На времето е имало 2-3 бонбона и д-жавта е мислила това е оптимално, но всеки знае че не е. Това е цялата работа с преразпределенията на БВП, че д-вата не умее ефективно да разпределя ресурси

Държавна ненамеса означава именно не намеса - без данъци, регулации и т.н в икон. сфера. Тя само трябва да гарантира правата по конституция и да ги спазва - колко сложно е? Всичко друго може частния сектор да го мине.

Има прекалено много социални и икономически проблеми, които аз не мога ги отговоря нито никой от нас, но при наличие на свободен пазар и конкурненция, доборовнлна размяна и взаимна изгода ще стигнем до крайното решение. Много добре се знае, че монопол не е решение. А държавата има монопол, над парите и компенсацията над парите, демек лихвата. Е до 1913 САЩ е нямало това, макар че е имало два опита но бърза са ги потушавали. Защото по конституция, няма права на монопол над парите им.

Ето много добро пак дълго видео, конфронтиращо фрее пазара и държавата:

[video=youtube;KXNRzI64L9Q]https://www.youtube.com/watch?v=KXNRzI64L9Q&list=PLAFeZatGpUS8aDFE4587lMVKxjV8rwwbD[/video]


@Тео, приятелю хич не си прав този път - САЩ са били станали световна икономическа сила до преди войните. А иначе след това стават и военна и жандарм. Както сега над 60% долара е резервна валута. Най-важните суровини са в долари и това има дава неограничените възможностти да печатат хартийки и да купуват реални стоки. Като ни надуват цената на нас. И ако това не е тотален световен монопол, не знам кое да е!

П.С. Момчета и момичета, давам една метафора - ако д-вата е трабант, а фрее пазара бугати, при 2торо ще имаме в пъти по-бърз прогрес. Но ако сравняваме бугатито с абсолютината истината(скоростта на светлината) то има още ляб да ядем. Казвам, че фрее пазара е пътя към прогреса, не д-ватата!
 
Последно редактирано:
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Понеже видях snapshot-a на първото видео на blackout8 - в днешно време е доста по-трудно да се прави истински startup. Не говорим за бизнес примерно да направиш магазин, това май не се води стартъп.
В голяма част от нещата са достигнати доста голям лимит от към технологични възможности и нещата се развиват бавно. Няма ги големите технологични скокове както преди, няма и голяма част от иновацията. Все пак има огромно значение какво може да се постигне технологично в даден момент.
На ниво "чипове" в момента това,което правят е да правят енергопестящи продукти (или т.нар. nm технологии, от 65nm отиват на 45nm,после на 32nm,28nm,etc). Реално много рядко има технологично подобрение като иновации.

Другото е,че пазара в момента се диктува от няколкото големи, поради стадният инстинкт на хората - ако не правиш продукти за Apple в момента си аутсайдер. Това е модерно, това трябва правиш ако искаш да те уважават и да те считат за startup guy. Рядко може да се направи технологичен startup,без да се намери голямо име или да правиш (по принцип) каквото искаш както беше преди.

Не претендирам за икономически познания, но за технически смятам съм запонат.
 
От: Реалността в САЩ и ЕС! Найс,а ? Или крахът на западния социалистически модел!

Държавна ненамеса означава именно не намеса - без данъци, регулации и т.н в икон. сфера. Тя само трябва да гарантира правата по конституция и да ги спазва - колко сложно е? Всичко друго може частния сектор да го мине.

Как точно ще гарантира правата на хората, ако не събира данъци? Нали трябва да плаща заплата на полицаи, съдии, прокурори и т.н.?

Иначе след няколко века, когато технологиите напреднат до нивото на "Стар Трек" или "Десет на минус девета" (ако това изобщо се случи), държавата би могла да съществува и без данъци - защото при толкова ефективни технологии ще се обезсмисли събирането на данъци - държавата ще може да произведе машини за производство на всичко и да ги раздаде на "бедните" (или ако "бедните" са толкова тъпи, че не могат да натиснат бутона "старт" и да кажат на машината какво искат - държавата би могла директно да ги храни като им дава храната в устата с лъжичка и им сменя памперса). Ако технологиите са толкова ефективни, кражбата на стоки/услуги/пари ще се обезсмисли. Ще има само престъпления свързани с неща, които не могат да се купят с пари. Тоест технологиите ще позволят да построим нещо подобно на комунизма, за който много хора мечтаеха и продължават да мечтаят.

Разбира се преди това може човечеството да се самоунищожи или да не успее да се предпази от поредния астероид, който ще унищожи 95% от живота на Земята...
 

Горе