Регистрация на фирма в САЩ

От: Фирма в щатите

Ако упражнявате дейностна територията на САЩ задължително плащате данъци тук (в САЩ). Освен посочените някъде по-горе в темата данъци, има и доста скрити данъци. Общо взето, доста по-добре е да се плащат данъци в България ( 10% там, срещу близо 40%). Когато декларираш доходи, декларираш и лихвите по сметките, които си получил ( дори и в размер на $2.30).Не забравяйте и счетоводното обслужване.

Чета и си мисля, че не сте наясно с целите на офшорните фирми- основно се използват за дейности извън САЩ ( за да не се плащат данъци).
 
От: Фирма в щатите

Ето една добре написана статия, в която най-общо е обяснено за компаниите от този тип в wikipedia

Едно от изискванията за използване на такава компания е да няма дейност на територията на която е регистрирана. Ако обаче има дейност, например продажба на територията на САЩ, веднага попада под ударите на щатското данъчно облагане. Не забравяйте, че освен федерални има и щатски закони Подаването на грешна или непълна данъчна информация е подсъдно, а тези тук не си поплюват. Глобите им са солени. Дадох пример, че за невключени лихви по сметки ( в размер на $2.30) съставят акт и си плащаш като поп.
Тези който сте регистрирали фирми по този начин прочетохте ли си сертификата за регистрация? Защо ви искат SSN - такъв имат само постоянно пoстоянно пребиваващите тук? Прочетох, че били съгласни да дадете на някой приятел SSN. Е този приятел трябва да е луд, ако Ви го даде. Всички задължения, ще се стоварят на неговата глава. Ако е наистина офшорна компания, регистрацията обикновенно е на името на агент, а вие действате с генерално пълномощно. Най-ниската годишна такса, за обслужване на такава компания беше над $1000/годишно.

Специално за Delaware ето линк към закона: ( за да публикувам линка, към закона ми трябват мин 10 публикации).

За какво примерно могат да се използват фирми от този тип. Например имам сделка ( купувам да кажем 5 контейнера с нещо). Ако насрещната страна е съгласна, една част от сумата се фактурира на офшорната ми компания, а др част на реалната ми компания например в България. И пак това е игра на острието на закона. Ако ме хванат, ще си платя данъци, че и глоби на цялата сума.
 
От: От: Фирма в щатите

За какво примерно могат да се използват фирми от този тип. Например имам сделка ( купувам да кажем 5 контейнера с нещо). Ако насрещната страна е съгласна, една част от сумата се фактурира на офшорната ми компания, а др част на реалната ми компания например в България. И пак това е игра на острието на закона. Ако ме хванат, ще си платя данъци, че и глоби на цялата сума.

Мисля, че не го обясни както трябва.

Примерно имаме фирма в Китай, която продава нещо. Китайската фирма продава стоката на офшорната фирма, която продава стоката на фирмата в съответната държава, където ще се внася. След това стоката се разпродава на локалния пазар и фирмата, която я разпродава има много малка печалба и съответно млаки данъци, защото стоката се е оскъпила когато е минала през офшорната фирма (реално стоката се праща директно - само документално минава през офшорката).

Нарушението на закона в случая е, че офшорната фирма и фирмата, която купува стоката от офшорната фирма са на един и същ собственик (свързани лица). А при свързани лица има ограничения какви сделки могат да се сключват и при какви условия. Собственикът може да се опита да прикрие това, че е собственик на офшорната фирма, но на практика е доста вероятно да го хванат.
 
От: От: Фирма в щатите

Не, повярвай ми обяснила съм го както трябва ( все пак това работя повече от 15 години). Офшорната фирма е регистрирана на трето лице - обикновенно това е адвокат или кантора. За това собственика на такава фирма оперира с генерално пълномощно. Точно при внос от там идва проблема, имала съм случай в който стока собственост на офшорна фирма, за да се продаде стоката на др офшорна фирма искаха пълномощно за представяне пред митницата ( смяната на собственността става в митн склад). Та за прословутото пълномощно се плаща допълнително - поне тогава ми взеха $250. Пълномощното е от собственика на фирмата - адвокатска кантора, нищо, че де факто собственика е лице живеещо извън САЩ ( лицето с генералното пълномощно). Това е и едно от предимствата на този тип фирми, т.к. са с различни собственици, няма как да се докаже, че са свързани лица според закона. Няма как да го хванат, документално собствениците са различни лица, който не могат да се третират според закона като свързани.

Между другото точно китайските фирми не са съгласни с този тип работа, с офшорки. От близо 2-3 месеца имат промяна в закона, а и предпочитания им начин на плащане е L/C. Нещо много трудно с този тип фирми.
 
От: Фирма в щатите

Е, радвам се че се намери някой спец тука да пообясни малко повече.Ще съм благодарен ( и не само аз ), ако пообясниш малко повече за тези неща.В случая за фирмата на въпрония, който е открил фирма съм съгласен, точно за това и питах, защото той на практива би трябвало да плаща данъци.

Ти с регистрации на такива фирми ли се занимаваш?Ако да, дай някакви координати.Пиши ми.

Ще задам няколкот въпроса, и ще съм благодарен да ме светнеш малко.От скоре започнах да се консултирам и да чета по темата.

Та до колкто разбрах от доста четене, офшорката сама по себе си е нещо напълно легално.Тя просто не плаща данъци поради факта че не извършва дейност на територията на дадена държава.Това се случва поради т.нар банкова тайна.И ето тук ми е първия въпрос.Надявам се да не прозвучи прекалено тъпо, защото до колкото чух имало няколко милиона офшорки по целия свят и тези хора там определено знаят какво правят, но все пак до колко тази банкова или фирмена тайна е протектирана.Например четох тука в гугъла доста статийки, където се казва че банковата тайна била досто сериозно атакувана от европа и америка, дори някои висши политици се изказвали че ще падне скоре време и тн...Та би ли било проблем ако след време наистина има удър...Тези всичките милионери и милиардери там би ли трябвало да имат причини да се притесняват ако не за сега, то поне след време?

И още нещо.В напа например прочетох че не само европейските държави но и доста островни такива имали спогодби с нас и др държави да репортват реалните собственици, с цел данъчно облагане.Сега не съм чел целите текстове, тъй като са доста дълги но ги има в напа.

Та другия ми въпрос е, който вече го попитах тука, как всъщност реалния собственик получава парите (легално), и как ги узаконява?Ако искам да си ги прехвърля в банкова сметка, или примерно искам да си купя апартамент, то как се узаконяват парите (имам впредвид да се узаконят по законов начин де, не някакви други изводи които биха се направили от използването на думата "узаконяват").Ако си прехвурля парите тук, не би ли трябвало да ги обложа(тогава каквъ е смисъла от самата офшорка въобще).

Ако тегля парите с карта, това не е ли на практива незаконно, тъй като все едно харча фирмени пари?

От всичките ми консулти с адвокати до сега стигнах до извода че офшорите сами по себе си са си нещо напълно легално, но това което не можаха да ми обяснят е как точно парите да стигнат до мен (пак легално)

Ще помоля който знае да ме посъветва какво да правя, че доста вариани обмислям.
 
Последно редактирано:
От: Фирма в щатите

Та до колкто разбрах от доста четене, офшорката сама по себе си е нещо напълно легално.Тя просто не плаща данъци поради факта че не извършва дейност на територията на дадена държава.Това се случва поради т.нар банкова тайна.

Не е така. Банката много добре знае кой е собственика. Не е добра идея да го криеш (ако не правиш сделки между свързани лица). Случаят когато се правят сделки между свързани лица не го разглеждам.

Това, което трябва да криеш е не собственика, а това, че собственика управлява фирмата от територията на държавата, където не желае фирмата му да плаща данъци. Защото ако собственикът управлява фирмата възниква място на стопанска дейност там, където е собственика и фирмата подлежи на данъчно облагане и се задължава да води счетоводство и става много сложно.

Банката няма как да знае от коя държава се управлява фирмата (къде е мястото на стопанска дейност).

5. "Място на стопанска дейност" е:

а) определено място (собствено, наето или ползвано на друго основание), посредством което чуждестранно лице извършва цялостно или частично стопанска дейност в страната, като например: място на управление; клон; търговско представителство, регистрирано в страната; офис; кантора; ателие; завод; работилница (фабрика); магазин; склад за търговия; сервиз; монтажен обект; строителна площадка; мина; кариера; сонда; петролен или газов кладенец; извор или друг обект на извличане на природни ресурси;

б) извършването на дейност в страната от лица, упълномощени да сключват договори от името на чуждестранни лица, с изключение на дейността на представителите с независим статут по глава шеста от Търговския закон;

в) трайно извършване на търговски сделки с място на изпълнение в страната, дори когато чуждестранното лице няма постоянен представител или определено място.

6. "Трансфер между място на стопанска дейност и друга част на същото предприятие" е всяко предаване на вещи, осигуряване ползването на нематериални блага, фактическо извършване на услуги или предоставяне на парични средства между място на стопанска дейност на територията на страната и друга част на предприятието, разположена извън територията на страната.

Значи е достатъчно само някой, който е упълномощен да сключва договори от името на фирмата да се намира на територията на страната когато сключи договор (напр. купи уеб хостинг от името на фирмата) за да възникне място на стопанска дейност.

А изключението не го разбирам.

Разбира се може и да не го тълкувам правилно. Най-добре питай счетоводителя си как се тълкува закона в този случай.

Та другия ми въпрос е, който вече го попитах тука, как всъщност реалния собственик получава парите (легално), и как ги узаконява?

Единствения лесен начин е като не криеш кой е собственика. По този начин собственикът ще може да си плати данъка върху дивидента 5% и да си харчи парите спокойно. В случай, че не декларира, че е собственик нарушава закона и освен това размера на дължимите данъци (ако декларира, че е продал услугите си на фирмата) е по-голям - 10% върху приходите плюс осигуровки. Ако българска фирма получава парите от офшорната фирма данъците са 10% данък печалба плюс 5% данък дивидент. И се обезсмисля регистрацията на офшорната фирма - по-добре директно българската да получава парите от клиентите.

Данъкът от 10% върху печалбата на фирмата е смешно малък и прави неизгодно регистрацията на офшорна фирма в повечето случаи. Обаче разходите по поддръжка на фирмата в България може да надвишат значително цената на офшорната фирма, защото се налага водене на счетоводство и плащане на глоби (защото не неизбежно да възникнат грешки при водене на счетоводството). Налага се собственикът да контролира счетоводството за да е сигурен, че няма проблеми, което му излиза много скъпо (времето е пари).

Въпрос на избор е как ще избереш да организираш дейността си - дали с офшорна фирма или с българска.

Ако тегля парите с карта, това не е ли на практива незаконно, тъй като все едно харча фирмени пари?

От всичките ми консулти с адвокати до сега стигнах до извода че офшорите сами по себе си са си нещо напълно легално, но това което не можаха да ми обяснят е как точно парите да стигнат до мен (пак легално)

Това да си теглиш парите от банкомат без да плащаш данъци е голяма глупост. Става за малки суми, обаче за по-големи просто няма смисъл, защото не може да ги харчиш.

Затова писах, че най-лесното решение е фирмата да плати на собственика си дивидент и собственикът да плати данък върху дивидента 5%. Така вече ще може да си харчи парите.


Разбира се четеш това на свой риск и щетите от четене на това са за твоя сметка. Това не е правен съвет, нито счетоводен съвет.
 
От: Фирма в щатите

ок, разбрах ти идеята, но собственика не може да се покаже дори и да иска пред реалната си държава, защото той по закон няма право да е собственик там, защото законите на повечето офшорни юрисдикции не го позволяват, те изискват собственици да са само местни лица

банката също може да се скрие, т.е при този случай твоето име не фигурира и там, само че излиза по скъпо

за мястото на дейност се гледа не от този закон, а от закона за ддс член 21 (дето нито един данъчен не го знае), по този член ние всички извършваме дейност при получателя на услугата т.е извън общността, и затова и не подлежим да ддс.този член е попроменен от тази година и може и други гадорийки да са насложили

а какво за сделките между свързани лица? те незаконни ли са?

"Това да си теглиш парите от банкомат без да плащаш данъци е голяма глупост."защо без да плащаш, имаш впредвид като физ лице ли?тя фирмата си плаща (макар и символични)

от твоята логика излиза че онези хорица там дето държали няколко трилиона всички са нелегални

незнам може пък и прав да си ... кой знае ... ако някой знае нещо повече да включи.
 
От: Фирма в щатите

ок, разбрах ти идеята, но собственика не може да се покаже дори и да иска пред реалната си държава, защото той по закон няма право да е собственик там, защото законите на повечето офшорни юрисдикции не го позволяват, те изискват собственици да са само местни лица

Излъгали са те. Всички офшорни юрисдикции позволяват собственикът на фирмата да е лице от всяка друга държава. Само защото е собственик не дължи никакви данъци (ако няма приходи - фирмата му може да печели милиарди, обаче докато не плати на собственика дивидент, собственикът не дължи никакви данъци).

Може да си българин, който живее в България и да си купиш акции на Google, Microsoft, e-Bay и т.н., които са американски фирми. Това, че притежаваш (части от) чужди корпорации (акционерни дружества) не води до задължение на корпорациите да плащат данъци. Обаче ти дължиш данъци, ако получиш приход от акциите (изплатят ти дивидент). Ако ги продадеш и си на печалба мисля, че пак дължиш данък върху разликата между цената на продажба и цената на купуване по фиксинга на БНБ, обаче не съм много сигурен - прочети ЗДДФЛ за всеки случай.

банката също може да се скрие, т.е при този случай твоето име не фигурира и там, само че излиза по скъпо

Банката задължително изисква да се разкрие истинския собственик. Изисква да и се покаже документа "Declaration of Trust", в който номиналният акционер ("фиктивен" собственик му казват, въпреки че не е коректно да се нарича така) декларира кой е собственика на фирмата.

за мястото на дейност се гледа не от този закон, а от закона за ддс член 21 (дето нито един данъчен не го знае), по този член ние всички извършваме дейност при получателя на услугата т.е извън общността, и затова и не подлежим да ддс.този член е попроменен от тази година и може и други гадорийки да са насложили

Този член е само за ДДС-то. И данъчните много добре го знаят - иначе сега хората щяха масово да реват на умряло (знаеш ли колко лица от България работят с фирми в САЩ и декларират доходи без да плащат ДДС, защото по закон са длъжни да не плащат ДДС при тези сделки?).


а какво за сделките между свързани лица? те незаконни ли са?

В някои случаи не са незаконни, ако можеш да убедиш данъчните, че са сключени по такъв начин, по какъвто биха се сключили, ако лицата не бяха свързани и се работеше на пазарни цени. Данъчните имат право да си измислят какво е това пазарна цена и да кажат, че твоята цена не е пазарна (т.е. виновен си до доказване на противното, което лекичко противоречи на други закони, обаче в България това на никой не му прави впечатление - свикнали сме).

"Това да си теглиш парите от банкомат без да плащаш данъци е голяма глупост."защо без да плащаш, имаш впредвид като физ лице ли?тя фирмата си плаща (макар и символични)

от твоята логика излиза че онези хорица там дето държали няколко трилиона всички са нелегални

Не е незаконно тегленето от банкомат и винаги си е било законно (иначе банките нямаше да предлагат банкови карти).

Незаконно е примерно фирмата ти да спечели пари, да си плати данъците и после ти да теглиш от фирмените пари без да платиш твоите данъци. Данъците, които ти дължиш нямат нищо общо с данъците на фирмата. Фирмата плаща данък върху печалбата (или, ако е регистрирана в офшорна зона - държавна такса, която не зависи от печалбата). Физическото лице (български гражданин, пребиваващ в България) обаче плаща данък върху доходите си (за дивиденти, наеми и дарения 5%, за други 10%).

Няма никакъв проблем фирмата да ти изплати дивиденти (или хонорари за консултация примерно) в личната банкова сметка, да си платиш данъците и след това да си ги теглиш от банкомат или да си ги изтеглиш на каса и да ги консервираш в буркани.
 
Последно редактирано:
От: Фирма в щатите

Е, радвам се че се намери някой спец тука да пообясни малко повече.Ще съм благодарен ( и не само аз ), ако пообясниш малко повече за тези неща.В случая за фирмата на въпрония, който е открил фирма съм съгласен, точно за това и питах, защото той на практива би трябвало да плаща данъци.

Ти с регистрации на такива фирми ли се занимаваш?Ако да, дай някакви координати.Пиши ми.
Не не се занимавам с регистрация на фирми,. Специалността ми е Trade and Compliance Consultant - в общи линии преведено на български, правя анализи, на база закони- търговски споразумения, закони, местни данъци и такси, къде е най-добре (най-евтино), да се изнесе напр производство, или какви са изискванията към съответните стоки ( сертификация, качество, материали), как да се избегне плащането на мита и др от този сорт. най- общо казано външно-търговски консултант.

Питай каквото те интересува, само да предупредя, че ще отговарям по-бавно ( имам малко бебе, а и работя все пак).

Относно банковата сметка - тя е на името на трето лице ( може и баба ти съвсем образно казано), различно от лицето на което се води регистрирана фирмата. Много от европейските такива сметки са например в Унгария ( не ме питай защо, идея си нямам), но си мисля, че таксите за обслужване на сметките са по-ниски.

За узаконяване на парите малко трудно по-начините по които си описал. Банките са длъжни да подават информация за преводи над мисля 5000 лв ( не съм точно сигурна за сумата, но беше нещо в този диапазон). В такъв случай попълваш декларация за произход на парите - тук попадаш под ударите на закона за мерките срещу пране на пари.

Място на стопанската дейност (по бг закони) е съвсем различно от "да не осъществява дейност на територията на страната" ( по щатските закони). Не смесвайте двата закона. Говорейки за продажби на територията на САЩ попадате под удара на щатските закони.
 
От: Фирма в щатите

Относно банковата сметка - тя е на името на трето лице ( може и баба ти съвсем образно казано), различно от лицето на което се води регистрирана фирмата.

Банковата сметка на фирмата е на името на фирмата. Това кой има достъп до банковата сметка вече е отделен въпрос. Обикновено собственикът има достъп до онлайн банкирането и дебитната карта към сметката (ако има) се дава на собственика (дебитната карта не се ползва за теглене на пари, а да се плаща на доставчиците, които продават услуги на фирмата - по-удобно е в някои случаи от банков превод). При всички положения банката иска да знае кой е собственика като и се покаже "Declaration of Trust". А това дали ще се лъже банката е отделен въпрос (не е добра идея да се лъже).
 
От: Фирма в щатите

Трябва да пробвате да си направите банкова сметка на името на трето лице,за да видите дали въобще е възможно.Толкова много документи и доказателства,че фирмата е твоя трябват,че ми отне една година да ги направя за да се съгласят най накрая.Всичко което казвате много се променя,ако решите да приемате плащания на кредитни карти виза например.Те имат 6 региона в света и фирмата,трябва да се намира точно в региона където ще се извършва плащането.Фирмата в щатите не ми беше необходима да се крия,а за да е въобще възможно да имам бизнес там.Данъка ми в момента е твърда ставка и търговията се извършва по принцип само на територията на щатите.Преди две седмици ми поръчаха парфюм от БГ и мина успешно границата и си стигна до клиента.Обаче като поръчаха от България куфар,клиента трябваше да си го вземе от пощата в митницата.
 
От: Фирма в щатите

Данъка ми в момента е твърда ставка и търговията се извършва по принцип само на територията на щатите.

Това не е ли за фирмите, които нямат дейност в САЩ (предполагам, че си я регистрирал в Delaware)? Останалите фирми не плащат ли данък, който зависи от печалбата? И как с такава фирма продаваш на клиенти в България (какво ще рече "по принцип само на територията на щатите")?

Преди две седмици ми поръчаха парфюм от БГ и мина успешно границата и си стигна до клиента. Обаче като поръчаха от България куфар,клиента трябваше да си го вземе от пощата в митницата.

Няма ли опасност така да възникне място на стопанска дейност на територията на България и фирмата ти да дължи данъци тук? Чел ли си спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане между България и САЩ?

Гледам, че си навътре в бизнеса. Какво ще кажеш за това предложение?
 
Последно редактирано:
От: Фирма в щатите

Чел съм спогодбата да .Парите ги приемам в щатите.Спазвам всички правила.Постарах се доста да проуча нещата,преди да го направя.Как мислите дали като си купите нещо от амазон те идват да платят данък тука.Фактурата ми отива в щатите със EIN там.Осчетоводяват се там.Какъвто и друг данък да имам ще го платя там.Сделката е извършена пак там.Счетоводителя работи там.Темата ти е хубава ,но незнам дали ще успееш.В момента слагам доста ниски надценки само за да продавам.Ако решиш да продаваш тук от мое име,трябва да сложиш по висока цена и никой няма да купи нищо.Все пак доставката до бг на един парфюм е 19 долара с проследяващ номер.Което прави оригиналния парфюм с около 30 процента по евтин от колкото е в магазините.Тук всеки би предпочел да си купи менте за 30 лева.На никого не му се дават пари.Труда който ще положиш да направиш сайт който да се класира добре в търсачките ще ти дойде малко безмислен без да се опиташ да работиш само за себе си.Иначе аз за да го направя,първо трябва добре да проуча законите,какви лицензи точно са ми необходими за да имам право да имам афилейти.
 
От: Фирма в щатите

Как мислите дали като си купите нещо от амазон те идват да платят данък тука.

За услуги като уеб хостинг съм проверявал - длъжни са да се регистрират по ДДС в някоя държава от ЕС (по избор) и да плащат ДДС за продажбите, които правят на клиенти, които не плащат ДДС (физически лица, нерегистрирани по ДДС). За физически стоки предполагам, че клиентите сами се занимават с митници и ДДС-та.

В момента слагам доста ниски надценки само за да продавам.Ако решиш да продаваш тук от мое име,трябва да сложиш по висока цена и никой няма да купи нищо.Все пак доставката до бг на един парфюм е 19 долара с проследяващ номер.

Изобщо нямам предвид България. Става въпрос да се продава само на клиенти в САЩ.

Иначе аз за да го направя,първо трябва добре да проуча законите,какви лицензи точно са ми необходими за да имам право да имам афилейти.

Щом фирмата ти има право да си купува хостинг и домейни (услуги) няма начин да няма право да купува всякакви други услуги, които са свързани с бизнеса (напр. реклама). В случая като плащаш на афилиейтите ти в същност плащаш за реклама.

Възможно ли е фирмата ти да купува услуги (напр. хостинг и домейни) от фирми извън САЩ и това да се признава за разход (без да усложнява много бюрократичните неща)?
 
От: Фирма в щатите

Питай каквото те интересува, само да предупредя, че ще отговарям по-бавно ( имам малко бебе, а и работя все пак).

ами аз питах вече, бебенцето няма да пречи ;)
------------------------------------------------------
Ще задам няколкот въпроса, и ще съм благодарен да ме светнеш малко.От скоре започнах да се консултирам и да чета по темата.

Та до колкто разбрах от доста четене, офшорката сама по себе си е нещо напълно легално.Тя просто не плаща данъци поради факта че не извършва дейност на територията на дадена държава.Това се случва поради т.нар банкова тайна.И ето тук ми е първия въпрос.Надявам се да не прозвучи прекалено тъпо, защото до колкото чух имало няколко милиона офшорки по целия свят и тези хора там определено знаят какво правят, но все пак до колко тази банкова или фирмена тайна е протектирана.Например четох тука в гугъла доста статийки, където се казва че банковата тайна била досто сериозно атакувана от европа и америка, дори някои висши политици се изказвали че ще падне скоре време и тн...Та би ли било проблем ако след време наистина има удър...Тези всичките милионери и милиардери там би ли трябвало да имат причини да се притесняват ако не за сега, то поне след време?

И още нещо.В напа например прочетох че не само европейските държави но и доста островни такива имали спогодби с нас и др държави да репортват реалните собственици, с цел данъчно облагане.Сега не съм чел целите текстове, тъй като са доста дълги но ги има в напа.

Та другия ми въпрос е, който вече го попитах тука, как всъщност реалния собственик получава парите (легално), и как ги узаконява?Ако искам да си ги прехвърля в банкова сметка, или примерно искам да си купя апартамент, то как се узаконяват парите (имам впредвид да се узаконят по законов начин де, не някакви други изводи които биха се направили от използването на думата "узаконяват").Ако си прехвурля парите тук, не би ли трябвало да ги обложа(тогава каквъ е смисъла от самата офшорка въобще).

Ако тегля парите с карта, това не е ли на практива незаконно, тъй като все едно харча фирмени пари?

От всичките ми консулти с адвокати до сега стигнах до извода че офшорите сами по себе си са си нещо напълно легално, но това което не можаха да ми обяснят е как точно парите да стигнат до мен (пак легално)

Ще помоля който знае да ме посъветва какво да правя, че доста вариани обмислям.
 
От: Фирма в щатите

Delaware Offshore Incorporation

The main attractions of Delaware as a jurisdiction in which to incorporate a limited liability corporation or LLC are that it is tax advantageous for non-US residents, it is a politically and economically stable and ‘safe’ jurisdiction and it is governed by strict codes of practice which protect the LLC members and their assets, making Delaware offshore incorporation attractive for a growing number of business owners.

The limited liability aspect of incorporating a business entity in Delaware has particularly positive far reaching benefits for LLC members and makes a Delaware offshore company a useful tool for those seeking to protect their assets from creditors, liabilities and excessive taxation for example. This article examines the main potential benefits afforded those who incorporate their business in Delaware.

Those who form and own a limited liability corporation in Delaware are known as ‘members’ rather than ‘partners’ and the LLC itself is a distinct legal entity, separate from those who establish it. This means that LLC members are able to limit their risk and liability to their initial investment made into the corporation which means that the Delaware offshore incorporation of an LLC allows for far reaching personal asset protection. In addition to these clear benefits a Delaware offshore company is not required to report its assets which removes an additional layer of transparency and makes it even less a likely target for speculative creditors.

There are clear taxation advantages to establishing a limited liability corporation in Delaware, for example such an entity can use various clever schemes to legitimately reduce its overall taxable income. Such schemes include establishing for the benefit of members and employees of the company things like pension schemes, profit sharing schemes and even the provision of insurances to employees such as medical and life insurance is a tax deductible action for a Delaware offshore company.

Another reason why Delaware offshore company incorporation is such an attractive way of establishing a tax efficient business structure is because such a company is allowed to own shares in another company and profit from dividends with eighty percent of the profit remaining one hundred percent tax free. State sales tax or value added tax is not payable by a Delaware LLC, non-resident members are not required to pay state income tax and if the corporation conducts its business and income generating activities outside the state of Delaware then the company’s profits are free from state income tax as well.

Finally, for business owners considering their estate planning options a Delaware offshore company could assist them when it comes to ensuring their business will continue uninterrupted even after the death of key members. This is because a member’s shares in an LLC can be willed, transferred and distributed very easily.
 
От: Фирма в щатите

И още нещо.В напа например прочетох че не само европейските държави но и доста островни такива имали спогодби с нас и др държави да репортват реалните собственици, с цел данъчно облагане.Сега не съм чел целите текстове, тъй като са доста дълги но ги има в напа.

Затова консултантите по данъчни въпроси препоръчват сметката да е на името на фирмата, а не на името на физическо лице. Това, че физическото лице е упълномощено да ползва онлайн банкирането не е проблем.

Ако тегля парите с карта, това не е ли на практива незаконно, тъй като все едно харча фирмени пари?

Точно така. Незаконно е, ако не си платиш данъка, който дължиш.

Ако искам да си ги прехвърля в банкова сметка, или примерно искам да си купя апартамент, то как се узаконяват парите (имам впредвид да се узаконят по законов начин де, не някакви други изводи които биха се направили от използването на думата "узаконяват").

От всичките ми консулти с адвокати до сега стигнах до извода че офшорите сами по себе си са си нещо напълно легално, но това което не можаха да ми обяснят е как точно парите да стигнат до мен (пак легално)

Банков превод от фирмената в личната ти сметка е добър начин да ги получиш. Банковите преводи все още не са забранени (затова всяка банка предлага тази услуга без да се страхува, че ще дойдат ГДБОП и ще арестуват служителите на банката). След това си плащаш данъка, който дължиш и се молиш да не дойдат да те обират или отвличат за откуп.

Няма начин хем да си анонимен, хем да получаваш пари и всичко да е законно. Ако толкова те е страх да покажеш висок доход просто трябва да си ограничиш бизнеса така, че да имаш малки приходи (или фирмата ти да раздава голяма част от печалбата на благотворителни организации, но и това е рисковано).

Ако си прехвурля парите тук, не би ли трябвало да ги обложа(тогава каквъ е смисъла от самата офшорка въобще).

Разбира се, че ще дължиш данъци за тези пари.

Фирми не се регистрират с цел избягване плащането на дължими данъци (ако не искаш да плащаш данъци не ти трябва фирма; много по-удобно се крият дължими данъци, ако нямаш фирма).

Фирмите се правят за да може изобщо да извършваш някаква търговска дейност. Забранено е на физическите лица да извършват търговска дейност по занятие.

Офшорните фирми са приложими, ако нямат място на стопанска дейност на територията на страни, където има високи данъци и голямо количество ненужни бюрократични пречки. Тогава няма изискване да водят счетоводство и да плащат данъци върху печалбата (плащат само държавната такса).

Данъкът от 10% е твърде малък за да е аргумент в полза на офшорната фирма (ако печалбите не са големи). Реалните аргументи са други - конфиденциалност (не анонимност), липса на бюрократични пречки (водене на счетоводство) и др.

В някои случаи е възможно да се ползват за данъчно планиране - това е намаляване на дължимите данъци (това е съвсем различно от неплащането на дължими данъци). Не съществуват закони, които да казват, че стопанската дейност трябва да се организира по такъв начин, че размерът на данъците, които фирмата дължи да са максимални. А което не е забранено от закона е разрешено.

Например в някои случаи е по-изгодно за собствениците на български фирми да получават минимално възнаграждение за положения труд като по този начин ще могат да получат повечето пари под формата на дивиденти. Това не е незаконно да се прави. И на практика се прави при малки печалби на фирмата (напр. 2000 лв месечно ще се плаща 10% данък печалба на фирма + 5% данък дивидент + минимални осигуровки). Ако фирмата печели по 1000 000 лв месечно става по-изгодно заплатата на собственика да се вдигне до максимум (като по този начин печалбата на фирмата, данъка върху печалбата на фирмата и дивидентите се намаляват до нула тъй като заплатите са разход на фирмата) - така данъчно-осигурителната тежест става малко над 10%, защото при големи заплати осигуровките са нищожен процент от заплатата тъй като има облекчения за получаващите над 2000 лв.
 
Последно редактирано:
От: Фирма в щатите

Хубаво си посочил нещата за офшорната компания, но:

Non-resident members are liable for taxes on income derived from the US.
 
От: Фирма в щатите

Относно банковите сметки, не съм чувала такива фирми да използват банкови сметки в Български банки. Дори ( това съм го проверявала), не се прехвърля кредитна история или др такава банкова, между различните държави. Казах по-горе, че доста българи за този вид бизнес използват сметки в Унгария. Имайки такава сметка е много лесно да се направи трансфер по електронен път и парите да влязат в бг сметка. Посочих, че има закони според които банката изпраща информация до НАП. Попълва се декларация за произход на парите.

Естественно, данъчните администрации никъде по света не харесват офшорните фирми.
 

Горе