САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

happyslacker

New Member
33fakis.jpg


Подробностите:

Reports: Liberty Reserve Founder Arrested, Site Shuttered (krebsonsecurity.com)
Сайт Liberty Reserve закрыт после ареста владельца
Digital currency Liberty Reserve shut down

Представете си да затворят банка, защото услугите ѝ са били ползвани от перачи на пари. Ако това беше обичайна практика нямаше да останат банки.

Причината не е официалната (защото услугата се ползва от перачи на пари и други престъпници). LibertyReserve е много сериозна конкуренция на банките, картовите картели (Visa/MasterCard) и PayPal.

Между другото, цената на Биткойн продължава леко да се повишава.

Дали OKPAY ще бъде следващият доставчик на платежни услуги, който ще бъде затворен? Вероятно не, защото те изискват верификация на акаунта чрез изпращане на сканирани копия (и даже хартиени документи по пощата - ако услугата се ползва за по-големи трансфери). Докато за отваряне на сметка в LR и ползването ѝ не се изискваха никакви документи (в повечето случаи).

Затварянето на LibertyReserve ще повиши интереса към Bitcoin. САЩ си вкараха голям автогол като атакуваха по-лесния за контролиране LibertyReserve (биха могли да убедят собственика да им осигури достъп до информацията за клиентите и транзакциите). След като потребителите на LR преминат към Bitcoin няма да има от кого да изискат тези данни - Bitcoin няма централен сървър, който да бъде спрян, няма собственик, който може да бъде заплашен докато даде достъп до данните и т.н.

[video=youtube;5CrOKDOyW-Y]http://www.youtube.com/watch?v=5CrOKDOyW-Y[/video]
 
Последно редактирано:
От: САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

Website Status.

LR, след като пуснаха опцията за fund-ване на портмонето с кинти от карта, то опцията бе(ше) достъпна единствено за хора, верифицирани по лична карта, и то услугата се предоставя не до кой да е, а явно до големите риби само, не до малките обикн. потребителчета. Така, че всеки случай имат „някакви“ данни. PayPal е ясно, че продават/дават direction данните от „верифицираните“ профили (scanned ID Card + Bank Statement + Bill) към US g0v3rn, както и IRS главно. За UK/DE/FR/ES/IT/AU/AUS не съм много и на 100% сигурен.

Ясно е, че подобен род услуги не трябва и не бива да бъдат в държави: регистрирани, опериращи, хоствани и прочие, различни от Северна Корея. Както и с домейн, различен от .com, .net, .org, etc. масовките, по възможност най-ДАЛЕЧЕН и невъзможен за „разбиване“ от ясно кого.

Надявам се там главните хора да пазят поне backups с базите данни и някой ден да се „възроди“ сайта, че доста хора имат в профилите си купища кинти, както и на доста хора бизнеса им е свързан изцяло и само с LR, без него не могат да оперират. Т.е. могат, но ще се пренасочи целия този „трафик“ към други децентрализирани системи (вече една от които и спомената вече). Дали тази „атака“ обслужва BitCoin и дали те са поръчители, не знам, но не изключвам и такъв конспиративен подход.

OKPAY не са E-Gold system, съответно \\care. Шансът за „удар“ там дори не бива и да си го помисля човек. Други останали providers са следните, от които за последния пише, че вече се „смучат“ данните от ясно кого отново, т.е. същото like PP/eB (един вид „e-gold“-а реално е контролируем такъв с ясни и знаещи се данни). Целта нали си е да си г-н Никой, получаваш транзакции от г-н Никой и изпращащ транзакции към г-н Никой, без кой да е от веригата да знае нещо повече за отсрещния, както и самата система да няма данни за тях (освен IPs/browser & flash cookies/useragents). И подобно на тракерите, с въвеждането на magnet връзките и още по-голямата (дистанцирана) им „децентрализация“ (дето вече и .t0rrent не е необходимо да се има), би следвало и най-логичнито и тук да се случи това. Но не, LR се „уядоха“, съответно си получиха подобаващата… бейзболна (баш този спорт не е написан „ей така“) бухалка в главата.

Други подобни системи и те видях, че започнаха да спират откриването на всякакви сметки от хора с данни от САЩ, независимо в коя държава се намират те (важното е да имат такова гражданство, ако да – не мож' имаш акаунт).

---

Не изключвам и вариант, че с „гръм и трясък“ може да се върнат, подобно на TPB и „Mega.co.nz“ (|), стига наистина да не са имали толкова немърлива администрация, и все някъде да има затънтени… .sql + source files. Домейна и хоста са лесни за техните възможности.
 
От: САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

LR, след като пуснаха опцията за fund-ване на портмонето с кинти от карта, то опцията бе(ше) достъпна единствено за хора, верифицирани по лична карта, и то услугата се предоставя не до кой да е, а явно до големите риби само, не до малките обикн. потребителчета. Така, че всеки случай имат „някакви“ данни.

Точно тези, които продават незаконни неща едва ли са си вързали дебитната/кредитната карта към LR - тоест не са си верифицирали акаунта със сканирани документи.

Дали тази „атака“ обслужва BitCoin и дали те са поръчители, не знам, но не изключвам и такъв конспиративен подход.

Няма как Bitcoin да са поръчители по същата причина, поради която няма как BitTorrent да са поръчители: Bitcoin и BitTorrent са протоколи. Няма как един протокол да е поръчител на нещо си.

За да се стигне до спиране на сайта и арест, вероятно собственикът на сайта е отказвал да сътрудничи на специалните служби (тоест отказвал е да наруши местното законодателство като предостави незаконно данни за клиентите и транзакциите на американските [тайни или не] служби, на които не им пука за законите на другите държави освен САЩ).
 
От: САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

лява ръка - десен джоб, як бизнес...и после се правят на жертви на атентати...
 
От: САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

Гледах новината в Инвестор.бг - САЩ разкриха най-голямата операция за пране на пари. Обърнете внимание на снимката - на няколко места казват "allegedly" (предполагаемо).

Liberty Reserve е "банката, която престъпният свят избира", пише в обвинителния акт, публикуван във вторник. 55 милиона трансакции са били обработени от тази институция, преди престъплението да бъде разкрито и банката да бъде затворена в началото на май. Според обвинението Liberty Reserve има около един милион клиенти от целия свят, включително 200 000 в САЩ.

А колко клиенти има Федералния резерв и колко транзакции са извършени с техните пари?

По-голямата част от прането на пари се извършва чрез американски долари, евро и други национални валути, както и чрез традиционните банки. Ползването на електронни пари за престъпления е много по-малко.

Приит Бхарара, отговарящият за случая американски прокурор в Ню Йорк, смята, че "по принцип всички клиенти, използвали Liberty Reserve, са използвали банката за престъпни цели“. Спазващите закона клиенти обаче имат право да поискат да получат обратно своите депозити.

Как така хем всички са престъпници, хем някои са спазвали закона (спазващи закона престъпници)?

Как точно спазващите закона клиенти ще си получат парите обратно? И как ще доказват, че са спазвали закона (по презумпция всички са престъпници - виновни до доказване на противното)?

Според обвинението Liberty Reserve е помагала за извършване на цялата гама от престъпни дейности, включително измами с кредитни карти, кражба на самоличност, измами с инвестиции, хакерство, детската порнография и разпространение на наркотици. Престъпниците са осъществявали сделки с помощта на цифровата валута "LR". Системата е непрозрачна и Liberty Reserve умишлено е правила потребителите анонимни и е заличавала следи, смята прокуратурата.

Ами създателите на американските долари? Те умишлено са създали валута, с която може да се правят анонимни транзакции. Защо Федералния резерв не е затворен, защо Европейската централна банка не е затворена?

Това да се перат пари с "анонимни" електронни пари е аматьорско, истинските професионалисти в прането на пари (както и тези, които имат поне две мозъчни клетки) перат пари като ползват най-близката банка за целта и фирма регистрирана в същата държава, където е лицето, което трябва да покаже законен доход.

Liberty Reserve се появи в заглавията на вестниците в началото на май, след като стана ясно, че осем предполагаеми онлайн банкови крадци са откраднали номера на кредитни карти и в рамките на няколко часа са задигнали 45 милиона долара от банкомати. Според прокурора най-малко един от заподозрените има сметка в Liberty Reserve, в която да прикрива част от плячката си.

А когато някой престъпник си държи парите в банка (повечето престъпници, които имат достатъчно пари имат банкови сметки) защо не затварят банката?

Гледам доста хора ползват LibertyReserve. Ще стане забавно когато българските власти получат списък с български клиенти на LibertyReserve - по новините ще кажат, че хиляди българи са ползвали услугите на нелегална банка за извършването на своите престъпни дейности:

измами с кредитни карти, кражба на самоличност, измами с инвестиции, хакерство, детската порнография и разпространение на наркотици

Анкета: Колко пари изгубихте след като LibertyReserve беше затворен?
 
Последно редактирано:
От: САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

Мислех да си правя акаунт да си продавам биткоините... добре, че не събрах достатъчно за да почна :).
 
От: САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

"най-голямата демокрация" ви прави на идиоти
 
От: САЩ атакуваха LibertyReserve - сайтът е спрян (за сега), собственикът е арестуван

В условията на идиотизъм, демокрацията е идиокрация.

[video=youtube;BBvIweCIgwk]http://www.youtube.com/watch?v=BBvIweCIgwk[/video]

[video=youtube;icmRCixQrx8]http://www.youtube.com/watch?v=icmRCixQrx8[/video]
 

Горе