Сайтовете ви мърдат ли

hatre

Active Member
Преди мислих че ще временно но вече минаха 3 месеца един сайт седи на 10-13 място и не отива на 1-ва страница. Преди месец един от конкурентите от 3-та страница отиде на 2-ра и те същата работа никой не отива на 1-ва, въпреки че там има много сайтове, които даже нямат фирми нямат нищо. Дори аз имам 2 които от 2-3 години стоят на 1-ва страница а аз нищо не добавям в тях. Това ми се струва че е масово, някакви смотани сайтове дето не се барат стоят на 1-ва страница без обяснение.
 
Здравей. Преместих темата ти в подходящата секция. ;)

Така, първо - най-лесно е да видиш какво е направил конкурента, след това да сравниш с миналото му и от там да прецениш по-лесно какво повече или под-добро можеш да направиш. Но доста често се случва това "минаване" да се дължи на някои офлайн фактори. Ако е онлайн, е тогава ти си на ход, в много случаи и добър капитал, може да го минеш успешно. Естествено, важно е да се има някаква идея какво се прави, а не да се бухат ресурси ей така. ;)
 
Re: От: Сайтовете ви мърдат ли

Блинки, как мога да проверя какво е правил конкурента ми ? Някакъв туул или ахреф ?

Ако присъства в уеб архива, може от там, но дано може някои минимални промени да засече. ;) Но като цяло си е един тула, да си ги следиш и отваряш всеки ден или поне месец / седмица. Това е ключът. ;)

Другото е със специални софтове, които имат опция прибавяне на конкурентни сайтове - за сравнение. WebCEO го имаше, мисля че и MOZ. ;) И май продуктите на Ассиста. ;) Вече за промяна на контент и структура, надявам се с нещо като уеб архива, но както споменах - най-добре е детайлно следене на регулярна база. ;)
 
От: Сайтовете ви мърдат ли

На мен направо нищо но не ми се проверява, моя конкурент се дигна по време на ъпдейт, аз от 10-та на 2-ра се дигнах по време на ъпдейт, ако някой сайт мръдне, без да е имало ъпдейт то не може да се разбере защо. Има сайтове които мърдат 3-4 месеца след като съм правил нещо, а понякога и ей така от нищо. Няма такава мъгла. В нишите при които сайтовете са с по 100-200 странични е така.
Някои викат социални сигнали, единия сайт има 20к таргетирани фена 1 снимка във ФБ и влизат 1к човека. Колегата взе да качва нови неща в сайта си и във ФБ от 2-ра на 4-5-та страница. Аз в моя сайт нищо не съм слагал за това не съм паднал.
 
От: Сайтовете ви мърдат ли

Имам сайт, който не е обновяван от години :oops: и не пада от 1-ва страница по една фраза. Всякакви фирми се появяваха, рекламираха, оптимизираха, фалираха, моя си стои на 3-та, често на 2-ра и даже 1-ва позиция. И фразата не е "Зелен балон носи розови слонове".
 
От: Сайтовете ви мърдат ли

Моят го изкарах на първа страница, но нещо не се качва на първа позиция. Само втора-трета. Имам малко свободно време сега и ще поогледам конкурента.
 
Резултатите на първа, втора и топ страниците са идея по-чувствителни от тези на 10-та, 2-та и т.н. И за това реално разместванията или т.нар. "танцувания" са нещо нормално и не е нужно да има конкретни причини като ъпдейтите например. Тези размествания се случваха реално и преди тях, и това се дължеше на самия оптимизационен процес около сайтовете, гонещи първите позиции.

Днес сте на 2ра страница, но след алгоритмичен преглед на Google, примерно е установил 2 силни линка водещи към вас, както и ново съдържание. Това в доста голяма степен е сигнал за тях, че нещо се случва около вас, а от там и правейки сравнителна база с конкурентите ви, шанса да изпреварите с няколко места не е никак малък. Дори доста голям. Има си едно такова чувство всеки оптимизатор в дадена ниша, който сякаш сетивата му ги говорят тия неща - знае кога е добре да добави линк, от къде и какво съдържание да напише и да го подреди в сайт си с цел да скочи с някоя друга позиция без да остане забелязан от Google, че е малко по-агресивен от останалите в нишата и с цел този скок да стане с перманентни резултати.

Бях впечатлен от един потребител тук, който доста приятно ме изненада. Прави големи проекти и ги продава - поне това видях като модел, който е успешен за него. Той реално знаеше колко търсения има в даде ниша, обема на нишата и горе долу по негови планове колко % след колко време ще може да вземе като пазарен дял. И доста му се получава. Още не е пуснал официално проекта си и има трафик. Направо съм впечатлен от някой хора. ;)
 
От: Сайтовете ви мърдат ли

То добре сайтовете в топа не се разместват защото са в топа, но те повечето (поне по мое мнение) отиват дам по време на ъпдейти и ако се застои 1 месец остава за 1-2 години. И друго че като са там с нищо не са по различни. На каквито и сайтове да гледам линковете, те програмите ми показват само директории. Пробвал съм да пиша имена на фирми, урл, адреси, телефони, мейли и в различни търсачки, само директории. Някакъв ужас, а друг е въпроса че може сайт със 100 лика, само 5 от тях да го дигнат.
 
Re: От: Сайтовете ви мърдат ли

То добре сайтовете в топа не се разместват защото са в топа, но те повечето (поне по мое мнение) отиват дам по време на ъпдейти и ако се застои 1 месец остава за 1-2 години. И друго че като са там с нищо не са по различни. На каквито и сайтове да гледам линковете, те програмите ми показват само директории. Пробвал съм да пиша имена на фирми, урл, адреси, телефони, мейли и в различни търсачки, само директории. Някакъв ужас, а друг е въпроса че може сайт със 100 лика, само 5 от тях да го дигнат.

А какво представляват и самите сайтове, дизайн, структура, полезност, код, зареждане, и някакви други технически неща. Не знам дали си успял да минеш през всичките си конкуренти, но да речем - направи един такъв (onpage) анализ на топ 3, примерно, и лесно може да стигнеш до извод защо са там и какво ги държи в топ резултатите. Обзалагам се, че има нещо (може би няколко) силно изразени при всички. Това е така, тъй като рядко може да се види двама сериозни конкуренти с едни и същи оптимизации - onpage & offpage. И това, че повечето са в директори ти е един голям плюс - има много по-качествени и авторитетни сайтове, от които можеш да вземеш линкове. Сигурно се чудиш, но няма нищо толкова учудващо. В момента имам един познат, който директно му казах, че е по-силен в няколко аспекта от конкурентите си в топ 10, но има 2 неща, които може да направи и ще успее да се намърда там. За жалост само ме чу и нищо не направи и пак събира дъното на втора страница за топ думичките си. За другите си е силен, но до кога. ;)

И това всичкото извън обхвата на офлайн рекламата. Винаги топ топ конкурента в нишата (средна или голяма) си налива и някакъв бюджет извън онлайн "вселената". Но няма нищо чудно, дори се забелязва и другия грозен за SEO оптимизаторите синдром. Някакъв толкова грозен, остарял, зле оптимизиран сайт да излиза на първи позиции, но не заради друго, а защото има много силно офлайн присъствие, което освен бранд аларнес е донесло и завидно количество онлайн присъствие, пак под формата на споменаване на бранд. Минат ли в SEO лентата, обикновено стават непоклатими. Адски трудно е да ги бутнеш и в повече случаи забравят в тази ниша, че има №1 място, започваш от №2. :) Естествено, ако не направи нещо глупаво SEO-то им там или който се занимава с това. ;)
 
От: Сайтовете ви мърдат ли

На мен единия ми сайт се премести от 4 позиция на 2 но си загубих импресиите и кликовете , преди бях на 1 позиция и получавах доста кликове. Като правя нещо и губя ключови думи , преди имах много.

На другия ми сайт също нямам много ключови думи.
 
От: Сайтовете ви мърдат ли

Тези дни има мърдане, сложих 10 линка и се дигнах по една дума даже на 3-4. Струва ми се че като се сложат линкове след 9 месец или година след като е взет домейна е най добре и като се омешат социялки, дир и форуми ГГ почва да дига, но без никакви ключов думи в анхорите. Така с малко линкове става по-добре от колкото нов сайт със стотици линка.
 

Горе