Северен поток 2

От: Северен поток 2

Нормално да са високи договорите, боко тиквата се хвали, че спрял толкова много руски проекти - не даже не е скъпо, аз ако съм на мястото на Путин, ще сложа 10 пъти по-висока цена, пък после да видя как боко ще се моли на американците да му спускат газ от самолети.
Плащаме високи цени, защото има много капути и продажници, които не могат да разберат, че България може да върви напред само с Русия, а не да се ебаваме с рашките и после да се чудим защо плащаме скъп газ.
 
От: Северен поток 2

Много съм си добре аз, пък ти му мисли, хващаш се за палците с блеки и клякайте на американците, нали и без туй се радвате, че нашите управници са спряли руските проекти и то само защото да сме приятни на краварите от ФАЩ
 
От: Северен поток 2

Тоя скъп газ го плащаме още преди Боко ама това са подробности.

Отностно газа.. тия неща за потреблението и тн, които говори @strana... важат, когато има пазарен принцип. Такъв в България няма, защото газ-та я взимаме само от едно място.. познайте от къде. Така се създава монопол и "братушките" ни цакат, колкото си преценят. Когато ги подписваш тия договори и нямаш друга алтернатива, какъв довод ще дадеш за да ти свалят цената? В Германия газа е по-евтин, не само защото потреблението е голямо, а защото взимат от няколко места. В същото време има хора, които си искат ЮП, който гарантира още 20-30 години монопол, понеже толкова е нужно за да го изплатим. Ходи ги разбери...
 
От: Северен поток 2

Все едно насила ви коли някой...

Да не сме ви вързали? Като ви забрани Маккейн (да-да, именно праснатият у тиквата Маккейн долетя специално, а не третият енергопакет, чрез който големите ЕС-батковци само мърмореха) да получавате руски газ директно през ЮП, то след като спре транзита през Украйна в 2019, ще го получавате през Северен поток -2. Вярно, накачулен с доста повече транзити, но любовта към Америка изисква жертви. Ако ви мирише неприятно руския газ - помолете за норвежки. Е братските ви по евросъдба прибалти също не искаха руски газ, чувстваха се зависими.. Сключиха договор с Норвегия и се задължиха да изкупуват конкретни обеми норвежки газ (вярно, че на бая по-скъпи цени, но пък не е гадния руски). Сега буквално плуват и се давят в газ, който няма на кого да пробутат и мисля, че веднага биха помогнали на братска България само със стотина евро по-висока цена от скъпия руски.

Внасяйте си го с кораби от Африка, както правят южноевропейските страни, вържете се към адриатическите тръби, молете Турция, помолете съседите румънци в края на краищата, на които съвсем наскоро им открихме огромни запаси в черноморския шелф... Никой не ви е вързал, пазарът на газ е огромен. Купувайте го от други доставчици, като не ви харесват руски такива.

Или, ако ви разрешат американците, за промишленост и отопление ползвайте въглища от техните Марици. Вярно, че ще ви бъркат с брикети и няма да е екологично, но пък варианти - бол.
 
От: Северен поток 2

Опитваш се да ме убедиш, че е по-добре да взимам газа само от едно място, а не няколко? Че е по-добре да имам монопол отколкото 2-3 фирми да се конкурират за пазара. Е докато го твърдиш това, недей да говориш за пазарни принципи и потребление.

Не е нужно някой да ни забранява, всеки нормален човек знае че ЮП си е заробване и монопол още 20-30г.
 
От: Северен поток 2

Каква е тази мания, че постоянно в нещо ви убеждаваме? Ние сме продавачи, а вие - купувачи. Ние предлагаме дадена стока на по-изгодна цена от останалите продавачи, а лично ваше решение си е откъде и каква стока да купувате. А това, че вашите решения ги посочват други батковци, си е най-вече ваш проблем.
 
От: Северен поток 2

Е допреди няколко поста ни убеждаваше, че газа ни е скъп, защото било ниско потреблението. Оказа се че не е така. Убеждавахте ни и за едни цени за ремонт на Миг-овете, а те се оказаха наполовина по-ниски. Така че къде било по-изгодно, ние ще си преценим. :)
 
От: Северен поток 2

Е допреди няколко поста ни убеждаваше, че газа ни е скъп, защото било ниско потреблението. Оказа се че не е така. Убеждавахте ни и за едни цени за ремонт на Миг-овете, а те се оказаха наполовина по-ниски. Така че къде било по-изгодно, ние ще си преценим. :)

Пак бъркаш топлото с дебелото. Цената на руския газ за България е висока по отношение на цената на руския газ в другите страни от ЕС, а не по отношение на неруския газ от другите доставчици. Ние предлагаме най-изгодните цени.

Преценявайте си, разбира се, но нали баш фенобастъра под вънкашност нова цяла нощ рИва на предишните страници и питаше що така. Вие мърморите защо за вас е най-скъпа в сравнение с останалите купувачи на руски газ, а аз ви обясних защо. Изобщо не ви убеждавам и, честно казано, дори не ми дреме, ако избягате в гората и се отоплявате със съчки.

За МИГ-овете, извинявай, но е тема поне за отделни 5 страници. Пък и не съм съвсем сигурен дали си струва да разсейвам и тамошната мъгла от непотвърдени слухове, витаеща в подозрителните ви натури.

Та сериозно ли си мислите, че щяхме да строим огромен трансевропейски проект само за да продаваме по-евтина газ на малка черноморска страна?

В проекта ЮП България ни интересуваше само като допълнителна входна точка в ЕС и транзит към Южна и Централна Европа, към захранване на огромните газови хранилища в Унгария. Никой не е карал България да ползва този газ, ако не иска - просто щеше да си получава транзитните такси. България щеше да е входна точка на ЮП, но никой нямаше да й попречи да купува газ ако ще и от Гренландия, а не от прекия доставчик чрез морските тръби. Щеше да е глупаво, безспорно, подобно решение, но това си е решение на България какъв газ да ползва и дали изобщо да ползва газ.
 
Последно редактирано:
От: Северен поток 2

Колко пъти да ти го кажа? Да, висока е... и то защото нямаме друг избор за разлика от другите европейски страни. Панимаеш? Едно е да водиш преговори за договор, когато имаш още 3 места от които взимаш газ, съвсем друго е да нямаш избор и щеш-нещеш взимаш на кавато цена ти кажат. Затова ти казвам, недей да говориш за пазарни принципи и потребление.

ЮП ни заробва не защото ще ползваме газта от него, а защото тая "инвестиция" щяхме да я избиваме 20-30г. Та при това положение от къде викаш ще си позволим алтернатива?
 
От: Северен поток 2

Колко пъти да ти го кажа, че имате избор. Да не смяташ, че живеете в някаква пещера и са ви оковали с вериги? Има пазари, има борси, има доставчици. Като не искате руски - купувайте друг. Само че не искате да се набутвате по-скъпо за друг, а в същото време квичите, че ви изнудват да ползвате руски газ.

Дадох ти вече пример с прибалтите. Те също бяха наплашени от зависимост и затова диференцираха доставките, закупувайки по-скъпия норвежки газ. Решение ли е това и за България? Решение е. Има ли България избор? Има. Ама не иска да се набутва за по-скъп газ? Е аз какво да направя?

P.S. Понякога се чудя как може да е такава каша в главите ви.... Сега пък "инвестиция в ЮП щяли да избиват". Каква инвестиция според теб щяхте да правите пък вие, освен да си клатите краката и да усвоявате руските пари?
 
От: Северен поток 2

До колкото си спомням спора беше, защо "братушките" ни продават най-скъпия газ. До скоро твърдеше, че било заради потреблението но се оказа друго. Това че не сме взели от прибалтите не е повод Русия да ни продава на завишени цени. Така ли доказваме, че сме "братушки" ... Ако стане енергийния съюз дали ще го взимаме пак на тази цена? :)

P.S. Понякога се чудя как може да е такава каша в главите ви.... Сега пък "инвестиция в ЮП щяли да избиват". Каква инвестиция според теб щяхте да правите пък вие, освен да си клатите краката и да усвоявате руските пари?

Честен ли си ? От 3.3 милиарда, стана 3,8 милиарда, после 4,8 милиарда. Преди БЕХ да изплати заема от Газпром за изграждането на българския участък от ЮП България няма да получава дивиденти от газопровода.

„Трябва да се знае, че този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 години. Премиерът Орешарски заяви, че няма да бъде даден един лев от бюджета за проекта. Но реално държавната хазна ще се лиши и от приходите от газопровода за един дълъг период от време“

Тези мантри за клатенето на краката ги насочи към електората на Бялата златка. :)
 
От: От: Северен поток 2

До колкото си спомням спора беше, защо "братушките" ни продават най-скъпия газ. До скоро твърдеше, че било заради потреблението но се оказа друго. Това че не сме взели от прибалтите не е повод Русия да ни продава на завишени цени. Така ли доказваме, че сме "братушки" ... Ако стане енергийния съюз дали ще го взимаме пак на тази цена?

Нищо не разбрах.

Спор нямаше. Обяснявах на фенобастъра защо България купува руски газ на цена по-висока от тази за Германия. Какво "друго се оказало"?

Цената на газа за България не се формира от цената на газа за прибалтите. Дадох ти пример как, когато некой се шашка от зависимости до степен шизофрения, може лесно да ги избегне, купувайки същата стока от друга страна на по-висока цена.

Какъв е този енергиен съюз, който ако щял да става?

Наричаш "избиване на инвестиции" това, че за определен срок няма да получавате дивиденти от нещо, за което не сте дали и стотинка? Та в какво сте щели да инвестирате не разбрах, би ли повторил пак?
 
От: Северен поток 2

Да си разбрал. Не ми се занимава да пиша едно и също нещо по 10 пъти.

Ми да бяхте инвестирали наистина. Както прави Германия, както прави Турция... Инвестирай и тогава ми говори за избиване на инвестиции. А тука му изграждаш газопровод, който минава през територията на цяла държава и от който постоянно ще получава пари за в бъдеще, а то рИве, че нямало да получава дивиденти от чужда питка няколко години... при това го нарича "инвестиция".. Ми само за това, че Северозападна България щеше да грейне вместо да тъне в мизерия както сега, трябваше да черпиш от сутрин до вечер съгражданите си, а не да плачеш на чужда трапеза.

И 100 пъти да го напишеш, няма икономист, който да те разбере.
 
От: Северен поток 2

Финансирането на участъка е 70% заемен капитал и 30% собствен. Този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 години. Да, от бюджета няма да дадем 1лв но реално се лишаваме от приходи към бюджета от страна на БЕХ. Дано вече ти светне лампичката.

Да преведа, че явно ти е трудно - 22 години (да не кажа повече) сме с вързани ръце. Докато минат може и да сме анексирани вече...


Виж какъв парадокс, държавата няма да даде 1лв ами БЕХ ще обслужва заема, а БЕХ е държавна собственост.
 
От: От: Северен поток 2

Финансирането на участъка е 70% заемен капитал и 30% собствен. Този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 години. Да, от бюджета няма да дадем 1лв но реално се лишаваме от приходи към бюджета от страна на БЕХ. Дано вече ти светне лампичката.

Да преведа, че явно ти е трудно - 22 години (да не кажа повече) сме с вързани ръце. Докато минат може и да сме анексирани вече...


Виж какъв парадокс, държавата няма да даде 1лв ами БЕХ ще обслужва заема, а БЕХ е държавна собственост.

Тези 22 години бяха преди да увеличат руснаците с близо 20% цената проекта(то това е запазена марка неква приемлива цена в началото и докато почне проекта близо двойно става, а докато се завърши може и тройно) - последно по техните сметки го смятах минавахме 30+ години.
 
От: Северен поток 2

Горките разбирачи... 20-30 години нямало да получават дивиденти от вложените нула лева "инвестиции".. Ми да бяхте се включили с милиардите, както направиха Германия, Турция, Китай и т.н. и щяхте да почнете да получавате веднага след завършването... Може би трябва да почнем да ви съжаляваме за това?

Истината е, че нямаше да дадете нито лев и щяхте да имате хем евтин газ, хем приходи, хем развитие на цялата околна инфраструктура, намаляване на безработицата, купища фирмени поръчки и спомагателни проекти покрай основното изграждане. Ако смятате, че след като Маккейн ви забрани това, сте по-добре - ОК, няма да споря, абсолютно всеки народ има правото сам да си избере съдбата. Но и не ми се оплаквайте от тази нерадостна съдба - не съм чак толкова жалостив, когато несгодите са породени от най-обикновена глупост и незачитане на националните си интереси в полза на други държави..
 
От: Северен поток 2

След фалита на комунизма приемниците на строя разграфирха и дофалираха икономиката като за да е по-сигурно всичко нулираха цялата икономика с хиперинфлация. Малко трудно да сме като изброени от теб страни, но това са типично наши проблеми.
Както и типично наши мизерии, че Р.Ов. сключи най-забатачващите енергийни договори - газа дериват на нефта, нищо общо с фючърса на газа ... затова и писах по-горе за черно море дано са намери в нашата екватория, както и балъците да навържат интерпретаторкитe със съседите.
 

Горе