Северен поток 2

От: Северен поток 2

Откак президент на РФ е Путин, повечето от по-съобразителните ни търговски и политически партньори успяха да проумеят, че предлагаме най-добрата оферта в началото. По-натам затягаме условията.

Теоретично погледнато, дори някога нещата за ЮП да тръгнат да се връщат в посока България (лично мен ме съмнява дори на теория, камо ли на практика, но все пак), то такива добри условия вече няма да има. И въпросът не е само в принципите на новата руска доктрина. Има си и всички обективни предпоставки за това:

1. Трите строящи се китайски газопровода, които ще поемат основния обем от ориентираните досега към ЕС находища,
2. Северен поток 2, който ще намали тежестта на товара от Турция, която в момента е принудена да прави салта-морталета между сегашната си вътрешнополитическа нестабилност и геополитически интереси, свързани със Сирия
3. Турския поток
4. Руската сделка с Иран "енергоносители срещу стоки" (вероятно, разбирачите не са запознати, че Русия освен износител е и един от най-големите вносители на енергоносители")
5. Договорът с Казахстан за разработването на Каспийските находища и разбирателството с останалите каспийски страни относно шелфа и общата екпортна стратегия
6. Съсипаният от американската политика Близък Изток
7. Агонията на ЕС между бюрократическата безотговорност, политическата нестабилност и икономическото боричкане между предлаганите съответно от САЩ и Русия съюзи.

... Има и други предпоставки, но ще стане много дълго за четене
 

Горе