Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Test

Well-Known Member
По принцип не слагам тъпи заглавия на темите, които пускам, но този път ще направя изключение.

Годината е 2011. Държавата е България. На какъв хал е браншът? Пълна трагедия. Най-големите издъхват. Правят трафик, а приходи няма. Вбокс7 е най-посещаваният сайт в България. И кво? Нищо. Пари няма, едвам си покриват разходите за непосредственото съществуване. Не остава нито за развитие, нито за нищо. С останалите гиганти положението е същото - "Пари нема действайте".

Може би някакви смешни пари правят нашенските онлайн магазини, ама надали. Малкото свежи рекламни пари изтичат като водопад извън България в Адуордс и Фейсбук. Българските проекти работят на изпарения, мускули и волни пожертвувания. Малко по-добри пари правят боклукчави сайтове, които привличат много хора с крадено съдържание или със спам. Дори хората, които ги поддържат ги е срам да кажат с какво се занимават, затова участват активно по форумите без да казват кои са им сайтовете.

По предприемчивите правят сайтове на "eng". То хубаво, че правите сайтове на "eng", ама като не го знаете перфектно и не ви е роден как очаквате някой да ви вземе на сериозно, освен ако не се занимавате с пиратлък, фишинг или други престъпления? Пада от време на време по някоя заблудена продажба. И кво? Като дръпнем чертата пак излиза едно НИЩО.

Последната група е на фрийленсърите. Пишат като разпрани статии за по един -два лева и в суперуспешни дни печелят крупната сума от максимум 15 лв. Да, ама за да изкараш сума, която донякъде може да се нарече с думата пари трябва да работиш много, а като работиш много правиш грешки, темпото става ниско, качеството пада и накрая резултатът е едно... Какво? Да, познахте: Нищо.

Предприемчивите фирйленсъри излизат на "eng" пазара. Програмират, правят дизайн и туй онуй. Да, ама там не ги чакат усмихнати американци с кошници с пари. Индийците са навсякъде и цените пак са тип "Всичко по един лев". Я има няколко души в България, дето да имат успех, я няма. Значи и тук имаме резултат: Нищо.

Кво прайм от тук нататък? Вечер се правим, че сме предприемачи докато денем мятаме тухли/подноси с кафета/торби с цимент/(попълни вярното ако е друго) или стягаме куфарите за чужбина, където пак ще мятаме тухли/подноси с кафета/торби с цимент/(попълни вярното ако е друго), но за малко повече пари. Или си седим тука и чакаме Царя/Бойко/Синята брада/Тримата братя и златната ябълка/(попълни вярното ако е друго) да дойде и да ни оправи, и така остаряваме, след пенсионирането си взимаме 80 лв. щото навремето сме работили без осигуровки и си умираме в мизерия.

Ако греша за нещо някой да ме поправи.
 
Последно редактирано:
От: Ситуацията е следната...

Общо взето си прав. Мизерията се усеща навсякъде.
"Българче да се наричам, първа срама е за мене..."

ПП: Все още има пари в доста сфери, дори и в БГ
 
От: Ситуацията е следната...

По принцип ако си използвал хиперболизация за да подчертаеш проблема е ОК. Ако си имал това предвид, то мисля че е преувеличено.
1. Има големи сайтове в БГ, които правят пари - примера в Вбокс7 е ясен, те и Гугъл имаха/имат проблем и с монетизацията на Ютуб. Въпрос на иновативност, мислене и организация. Има как да се монетизира всичко.
2.Онлайн магазини - зависи какво имаш предвид под пари, някой правят, други не.
3.Парите изтичат да, тук няма как..нямаме мащаб.
4.За сайтовете на английски не си прав. Има хора много по-грамотни от средностатистически англоезичен, имат прилични сайтове правещи пари. Вярно че са малък процент, но ги има.
5.За статиите - писал съм преди. Без усилие се изкарват над 10лв на час за писане/превод на статии ако знаеш какво правиш. Ако си намериш сериозен проект, по който да работиш смятай колко може да се изкарат за ден.
6. За фрийлансърите на чуждия пазар - ами имам колега и много добър приятел американец, учили сме заедно от него имам много реална представа как са нещата в Щатите - те отдавна се конкурират и се борят, а не мрънкат. Някои от тях са в дори по-тежки условия от нашите, ако щете ми вярвайте. Просто хората бачкат, умно и упорито и за разлика от нас не се демотивират от факта "че някъде там по света е по-лесно", щото нали при тях уж е най-хубаво :).

И като последно: И от БГ проект може да се изкарва с достатъчно упоритост. Намираш си хубава ниша със скучен анализ, а не гениално хрумване и почваш да работиш. Ако е блог то на 2рата година като минеш 300 + статии можеш да очакваш 1500-2000 посетители. Това са 150-200 лв от адсенс, ако не знаеш как по друг начин да вадиш пари. Тия 150-200 ги буташ в статии и ти повече не се занимаваш с тоя сайт. От там нататък той само ще расте и ще ти носи пари. Отделен въпрос е че 3000 уникални в хубава ниша могат да правят и 3000лв на месец ама не става само с ядене трябва и акъл :)
 
От: Ситуацията е следната...

Тани явно взимаш нещо хубаво сподели с другарчетата си кой е доставчика :)
Не знам какво те прави толкова голям оптимист но за мен ТЕСТ е напълно прав за онлайн бизнеса в БГ - просто тук риба няма
Да има и успешни проекти в БГ но те се броят на пръсти, а блогове дето две години ще им слугуваш за да чакаш някога да ти носят по 200лв некакси не ме радват. Имам много директен поглед и върху онлайн магазините и там е мъка страшна.
Според мен цялата работа идва от това че ни е малка локвата (пазара) и освен това е гърчава рибата (няма кинти) и съответно рибарите (рекламодателите) не си купуват стръв от нас (реклама) защото просто няма смисъл
А най лошото е че идват още по лоши времена
 
От: Ситуацията е следната...

Не че съм оптимист, просто ТЕСТ е описал малко крайно нещата. Съгласен съм обаче с последното и най-вече предпоследното изречение от поста ти. За 200те лева - това беше краен пример, мисля че може и по-добре. Истината е, че и аз съм се насочил към ЕН проекти, но съм си оставил 2-3 неща на БГ ей така за всеки случай, както и много хора от форума имат неща на БГ.
 
От: Ситуацията е следната...

По-лоши от това, което е било - не вярвам.
Просто пазара на продукти и услуги в България наистина куца и съм съгласен, че няма да се издигне изведнъж, но все някога ще стане.
Ясно е, че тези, които имат акъл, бягат навън. Никой не казва, че там те чакат с отворени обятия, но със сигурност е по-добре. Едва ли има някой, който не го знае..
Патриотизмът хляб не слага на масата.
Нека погледнем обаче по друг начин. Нека забравим за българското у себе си. Все гледаме, че някъде е по-добре, но рядко се замисляме за държавите, които са в пъти по-зле от нас. Плюем индийците, че подбивали цените. Ще ги подбиват, защото стандарта при тях е друг, а и всеки гледа да мине тънко(после излиза дебело, но кой да знае). Ние, с нашите цени, вярвам че също подбиваме нечий цени и отнасяме благословии.
Най-неприятното нещо обаче е, че в България интернет и хората, занимаващи се с него, са недооценени(в повечето случаи). От опит смея да заявя, че не малка част се дължи именно на българщината, към нея можем да добавим медиите с "брилянтните" им изказвания, както и разбира се самите нас, като хора, които не защитават позицията си достатъчно.
 
От: Ситуацията е следната...

по-навреме нямаше как да се появи тази тема ... днес имам $0.01 приходи ... нещо явно наистина нещата не са добре...
 
От: Ситуацията е следната...

Темата е наистина хубава, за да се направи нещо като равносметка на ситуацията. Много фактори се събраха, точно удари кризата, взеха да изчезват дадени реклами и рекламодатели.. аз лично очаквах обратния ефект, но не стана така. И точно намаляха рекламите и се появи Фейсбук и нови възможности за реклама в неговата платформа. От друга гледна точка, Фейсбук може да дърпа рекламодатели, но пък откри нови възможности за трафик, реклама и бизнес.
Съгласен съм с ТЕСТ, че някои от най-големите сайтове, които стартираха бурно първите години, сега въртят само гугълски реклами или дори реклами на техни сайтове, почти нямат рекламодатели. За сметка на това се появиха сайтовете за групово пазаруване, няма да казвам имена, но някои от тях станаха голям хит. И като гледам на месец имат хиляди/десетки хиляди продажби.. което говори, че все пазарът не е толкова замрял. Аз дори очаквам чрез сайтовете за групово пазаруване да се увеличи доверието в българина да пазарува онлайн и да се създадат много по-добри условия и обем на онлайн търговията у нас :)
 
От: Ситуацията е следната...

С подобни постове най-много да донавиеш някой отчаян кандидат предприемач да се метне под първия автобус. Според твоя обзор в нищо няма хляб. Истината е, че от романтичната идея да почнеш онлайн бизнес/сайтче/магазин до реализацията на печалба има много работа. По много публикации се цитират цифри колко малък процент от онлайн предприемачите успяват. Причината е, че се отказват преди успеха.

Да обърнем внимание на БГ пазара. Няма много ниши, но има достатъчно и ниши и търсене на услуги. Ако ти е тясно EN пространството също е твое.

То хубаво, че правите сайтове на "eng", ама като не го знаете перфектно и не ви е роден как очаквате някой да ви вземе на сериозно

Лесно няма. Като си излязъл там, за да успееш ще го научиш или ще намериш хора/начин да ти помогнат да те вземат на сериозно - копирайтъри и прочие.
Ако има някой да е вложил 1-2 години труд да се развие ама наистина да се е трудил да си намери мястото да ми каже, че греша и че не прави пари.

Ще дам пример с 1 приятел. Преди 2 години правеше сайтове с web page maker. Сега е дизайнер, хтмл, пхп малко и там каквото нужно и заплатата му е 1200лв и не говорим за София даже.

Така, че ако нещата не вървят не се отказвайте и търсете причината да тръгнат.
 
От: Ситуацията е следната...

Мда... като се има в предвид и как бурно се развиат технологиите/интернет... аз съм оптимист за бъдещето на всички, които сега изкарват по 2 стотинки на клик. Според мен нещата ще си дойдат на място :)
 
От: Ситуацията е следната...

Целта е да не задълбаваш - знам, че звучи малко несериозно, но пробвайте да правите сайтове, да ги работите 2-3 месеца и да ги заебавате, тоест да ги оставяте на автопилот и тук там да им пускате някой линк. Просто намерете ниша - има хиляди, стотици хиляди такива ниши с малка конкуренция, само трябва да не ви мързи колкото мене ;). Може би и малко инвестиции за Know-how и софтуер.
 
От: Ситуацията е следната...

Целта е да не задълбаваш - знам, че звучи малко несериозно, но пробвайте да правите сайтове, да ги работите 2-3 месеца и да ги заебавате, тоест да ги оставяте на автопилот и тук там да им пускате някой линк. Просто намерете ниша - има хиляди, стотици хиляди такива ниши с малка конкуренция, само трябва да не ви мързи колкото мене ;). Може би и малко инвестиции за Know-how и софтуер.

ПРАВ Е!
Нямам нито един сайт който иска ежедневна поддръжка... / бати тъпата дума с две д-та ли е верно?/ а имам мноогоооооооо:)

имам периоди в които ги заебавам за месеци... а в най работливите ми периоди им отделям по 1 час седмично :)
Не е работа това да блъскаш 12 часа на ден за някакъв сайт...
да мъкнеш суровини, да преработваш...
струва си да но да си хубава голяма медия
а за такива като нас... остава мързеливата ниша :)
врете се някаде и си чешете мадурлацията докато сайтовете си чешат
 
От: Ситуацията е следната...

Вбокс да се спасява, да си променят малко тарифите за реклама и може да поизкарат някои лев и от по нормалните хора държащи уеб сайтове.
 
От: Ситуацията е следната...

Примера с бокса не е удачен, защото и ютуб не са цъфнали и вързали. Вярно е че в бг се изкарва много по-малко отколкото да "играеш" за чужбина, но пък и конкуренцията е по-малка. Онлайн + офлайн е най-добре на родна почва според мен. Като ги гледам как се състезават за "хамали" си мисля че си струва.
Скоро си писах с един човек държащ няколко бг информационни сайта с приличен трафик, намерил уникален начин за монетизация и си печели кинти, сигурно 10 пъти повече което може да изкарва с адсенс, ако не и повече.

За ен. няма какво да говорим. Няма да те вземат на сериозно ? Ти си поръчай контента от някой нейтив спиикър, изкарай го на първо място по ключовата дума пък да не те вземат на сериозно. Кой ще те разбере че си от България ?
Ако си си направил ландинг пейджа/блога/сайта както си трябва в ниша в която хората търсят спешно решение на проблема нямаш проблеми
 
От: Ситуацията е следната...

За България - не знам, нямам ни 1 сайт на български.

Но извън българския пазар има много пари, дето могат да се докопат. Обаче никой не ги дава тия пари просто ей така. 'Предприемачеството' не е за такива дето мислят че ще работят по 2 часа на ден и другото време ще броят пари. То е за такива, дето са готови да заменят 8-часовия работен ден с 14-часов такъв. Поне в началото.

Защо масата българчета не успяват? Защото просто нямат потенциала. Пре**ана образователна система, кофти социална среда, кофти ценностна система, чалга, тълпи псевдо-мутри с лизингови X5-ици,... Та един такъв младеж дълбоко вярва в тарикатщината, посредствеността и съответно търси тънката лайсна - я оттук ше краднем нещо и ше го продадем, я оттам ше излъжем тия балъци да ми станат реферали, я тука тоя 'як' домейн ше продадемЕ за 200х покупната цена,...

Допреди 3 години си нямах хал-хабер какво аджеба е домейн и за какво служи. В момента се справям доста добре на висококонкурентни пазари.

Начинът винаги е 1 и същ: Просто си харесваш някоя зелена ливадка, забиваш си колчетата, изчиташ каквото има относно зелените ливадки, ограждаш нивичката и започваш да копаш...
 
Последно редактирано:
От: Ситуацията е следната...

Както беше казал coolice - в нета всички са с равен старт независимо от националността си (не цитирам точно, но нещо такова беше) и вие пак намирате начини да ревете, че другите били по-добре. Еми по-добре ще са щото бачкат, а не реват. Забили сте се в този адсенс мизерния и не виждате другите възможности (за ЕН - CPA, affiliate и тем подобни). В България бил зле пазара, ами направете на английски сайтове...а не там няма да ви вземат на сериозно, дай ще мъкнем чували - там ще ни вземат на сериозно.

Аз дето съм любител уебмастър си правя доволно пачка от нета, вие дето сте професионалисти ревете. "Не мога да ва рАзбера", честно. В това нямало хляб, в онова нямало хляб ами в кое има? Да ходим всички с това да се занимаваме. Уесно нема никъде! :wink:

PS: АрхиХейтърски пост написах...хаха:DАко има обидени, сори майна ама такова е положението даге! (малко съм крив, че нещо ми се е преевал диска с бозата, преинсталирах лаптопа и ся не е у ред нещо, ще трябва пак да го бастисам с друга боза) :)
 
Последно редактирано:
От: Ситуацията е следната...

както написа ganster - естествено че нишите са много и за всички има хляб..Чаакайте..за какво унивате..няма място за това..Упорит да си е много важно и действия а не само дела.Действия + упоритост = успех.
100% формула която работи,ако искате вярвайте..Не ав отказвайте пред проблемите а мислете как да ги преодолявайте..винаги има начин..Оптимист съм да..нищо че съм без работа и не работя от 4 месеца и се чудя как да свържа двата края..ноо засега.имало е и добри времена..пак ще дойдат.
 
От: Ситуацията е следната...

реално ситуацията е такава каквато си я направим и ние. аз леко ще пооцветя малко с мойте виждания по темата:

в БГ:

Тук рекламните къщи / агенции и какви ли не паразитни посредници взимат голям % от рекламния бюджет на малките сайтове или големите мрежи, като пет пари не дават за това дали клиента си е повишил популярността си или продабните. важното в заданието е да се карат кайени и да се взимат сапарета по чалготеките, за да може да се обеснява на едноклетъчните силиковнови еуглени с колко голям бизнесмен си пие разреденото уиски. защо е така се питате....не знам. факт е, че е така. бях свидетел точно на такова нещо преди една година, не мисля че положението се е променило. даже е станало по-зле, защото са се овълчили, пък и вече излезе и новата база на колите.

това се получава защото:

1. големите рекламни агенции са завладяли параза и новите мрежи, медии и т.н. не се допускат поради факта, че не е важно какво иска клиента им, а каква е далаверата за тях, което винаги е било в основата на бг бизнеса. монопола и тук е от комунистическо ниво. виждал съм адски грозни истории от големните рекламни агенции, които правят медия планинг-а на големите, като въобще не мислят кой реално им е потенциялния клиент. пример: може ли да рекламираш бира между детските предавания? или за простата пред цяла България? не ми се вярва даже 1% от населението да го има като проблем.....порното става по грубо с това, че реалния клиенти, който трябва да види реклама изисква малко мисъл, за да се стигне. получва се така, че все едно рекламудатекля поръчва курва на кастрирани хемафродити.

2. на големите рекламодатели, като МТел, Глобул, Кока-Кола и други не им пука, защото са преценили, че тази година бюджета за маркетинг и реклама е хххххх хххххх, а дали ще се гонят паразни %-ти или продажби, промоция на нов продукт / услуга, идва на второ място. това става ясно още, като видите какъв шушляк седи на позицията маркетинг директор. в момента даже си имат и оправдание = кризата.

3. малките фирми се правят на големите "оптимизатори" на рекламен бюджет, като плащат на клик, защото имресията била еди каква си и не случайно ги виждаме по замунди, дейтинг сайтове и не знам си на какви сайтове, на които човек ще купи само ако направи няколко грешни клика или сефте вижда компютър. мислят, че като дават по 10 ст. на клик правят няй-добрата реклама в съотношение показвания / пари. и там положението е мам си джейс.

4. кенфните ни медии нон стоп хранят колко е зле интернета, как там има само мошеници, педофили и каква ли не сган, която чака обикновения потребител само да се появи онлайн, за да го мине / прецака. и то се получава така, че лайняните големи телевизии и вестници са си подписали солидните договори с пиавиците от рекламните агенции всичко се завърта ама не в посока на рекламодателя.

сами си правте извода колко си струва тук да се прави нещо.

на вън:

в момента се усеща, че има криза и параза не е толкова силен като преди 2-3 години. сега всеки се бори, подобрява и оптимизира. няма лабаво, но тук се бориш за клиенти от цял свят. но като цяло положението е повече от благоприятно за правене на бизнес, малко продажби, по-малко се дава за реклама, но в факт това, че всеки е равен.

на сайтове като Yahoo виждам реклами на Рено, Пежо, Тойота, което е в рамките на логичното, както и кредитни планове даже. в бг ще видя кредити за коли само по телевизята или на листовка в някой мол. рекламния пазар е организиран така, че реално търсят ефекта на ефективната реклама, докато тук е обраното, търсят рекламата да е обутваця, за да покажат на рекламодателя, че трябва да киха повече за да има ефект, което не е много вярно.

вчера си говорих с афф. мениджър на програма за билки (от тук споделените във форума) и ми сподели, че сега правят нещата по-оптимизирани, както и никога не са били по-организирани. това се дължало не само на кризата, но и на силната конкуренция последно време. трябва да си една крачка пред другите, за да може да си на върха, ми сподели също така. това е максимата на успешния бизнес. афилиейтите продават, не като преди, но е факт, че сериозните и старите кучета пак са по техните класации на топ пърформър на месеца и сумите им, като приходи са паднали, но пак не са малки, както на практика очакваше и той, след това нещо за "голяма" криза.

това мога да кажа. ако трябваше да избирам, пак бих избрал навън да се рпавят проекти и сайтове. тук е има много чистка да се прави, за да се появи адекватна рекламна обстановка, в която всеки ще може да помогне икономически. за това тук ни трябва не криза, ами масови фалити, за да може да се стигне до истински оптимизации. иначе все ще си е така.
 
От: Ситуацията е следната...

Много негативно. Във всяко нещо трябва да се предлага навременно иновация, иначе замира. ВБОКС7 имат трафик, но при тях няма свежа плът, която да влиза за първи път в сайта им. Ако направят нещо ново и различно, с добра реклама ще навлязат нови герои в трафика им и рекламите им ще са по-успешни. При положение, че всеки юзър, посетил повече от стотици пъти даден сайт, знае перфектно къде са рекламите и как изглеждат, как да има кликаемост. Според мен, загубите идват от немърливостта на собствениците на сайтове, а не от потребителите.
 

Горе