Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

От: Ситуацията е следната...

Според мен vbox7 печелят добри пари, почти съм сигурен, че са далече от загубите. Няма кой да ме убеди, че сървърите им ядели парите. Не са умрели от глад, вие едва ли не ги изкарахте някакви просяци бе, айде моля ви се... реклами постоянно се сменят, клипове се пускат, представяния, трейлъри и реклами преди началото на клипа, попъпи някой път- абе имат си рекламодатели, чесно, изкарахте ги най-големите просяци тия от нетинфо...
 
От: Ситуацията е следната...

Според мен vbox7 печелят добри пари, почти съм сигурен, че са далече от загубите. Няма кой да ме убеди, че сървърите им ядели парите. Не са умрели от глад, вие едва ли не ги изкарахте някакви просяци бе, айде моля ви се... реклами постоянно се сменят, клипове се пускат, представяния, трейлъри и реклами преди началото на клипа, попъпи някой път- абе имат си рекламодатели, чесно, изкарахте ги най-големите просяци тия от нетинфо...

Ами специално за Вибокс помня какво беше преди, виждам какво е сега - пълно с реклами на собствените им и партньорски сайтове, евтини гугълски реклами и част от музикалните клипове ги пускат безплатно, за да стимулират млади изпълнители. И много рядко нещо ново и платено. Това е моето мнение. Сайт с десетки хиляди онлайн какъвто е вибокс, трудно може да издържи с тези приходи.
 
От: Ситуацията е следната...

'Предприемачеството' не е за такива дето мислят че ще работят по 2 часа на ден и другото време ще броят пари. То е за такива, дето са готови да заменят 8-часовия работен ден с 14-часов такъв. Поне в началото.

Ето това е истината. Който осъзнае горното винаги има шанс! И не е задължително да се получи от първия опит...
 
От: Ситуацията е следната...

в само един от софийските молове, дневния оборот от консуматорите е няколко милиона лева пари.
няма кой да купува онлайн?
Ами вижте онлайн магазините? Как да купиш нещо от тях като са мизерия.

+ тва никой не ви пречи да направите сайт и да го продадете за да кажем 2 милиона лева (справла: един phpbb на бгмама). Ми не става ей така, да.

мога да изреждам до сутринта

Стягайте се батенца и стига сте ревали.
 
От: Ситуацията е следната...

Така е! Съгласен съм с Радев. Ако не се работи и се чака, няма какво да се иска освен нищо. Не може някакви молове, в които надцентака е над 100%, с оправданието, че се избива заради наема, да прави такива обороти, а онлайн магазин да не може да откине поне на някакви прилични обороти. И не ми казвайте, че е различно, защото от 100 места вече започнаха да ми предлагат да се включа в поръчки от SportDirect-a.

Време е сериозно да се стегнат повечето, а теми от този сорт не, че не са истина. Ама и да мрънкаме и да не мрънкаме, никой не ни пита. Ако седим и си ревек какво е, никога няма да намерим време да седнем и да почнем да правиме пари или каквото и да е креативно. И аз имам един познат, който днес прати няколко линк ексчейнд рикуеста (20-30) и това е. Каза ми, че от 3 седмици не пращал. Както почна така и приключи. Ако това е работа, много здраве има от мен.

Преди време пък бях чул и фразата, май и на скоро пак я чух, "много ми е досадно да събмитвам в директории". Ако беше приятно щяха да му викат удоволствие, а не работа. На въпросния пич може да му се каже само евалта пич. Ако не си ти, ще е друг - все на някой няма да му е досадно и ще направи повече от теб. Работата е не само начин на припитание, но и гради силна и здрава дисциплина. Колкото повече го правите, толкова повече се усеща колко организирани и добри ставате не само на професионално ниво. Хората, които работят се различават и отличават много от тези, които не си правят труда за каквото и да е. Лесно ще ги познаете - задайте им трудно нещо и вижте кой как ще ви отговори. Отговора на работещия е винаги положителен, докато този на мързеливия и сдухат търтей е в повечето случаи прични защо няма да стане.

Има и такъв, който се сдухва от бачкане и пак не е много дръпнал, но поне има прогрес. С всеки ден той катери, не може иначе. Не ми се струва логично да работиш и да няма резултати. Резултати няма само при 2 положения: или не се работи или не се работи правилно. Другото колкото и да ме обеждават са си оправдания - криза, кофти клиенти, не знам си какво. Не чак толкова криз пък да ходят голи хората, нали и те имат нужда и си ги задоволяват от някъде. И тук идва въпроса, защо не е от при някой от нас - я храна, я дрехи (с примера на Радев), я хранителни добваки (ако щете), я бижута.

А Вибокса от яко време насам не са правили нищо за себе си, или по себе си. Ето един нагледен пример как като не се прави нищо - нищо и не трябва да се очаква. Това не важи само за тях, това е по принцип за всичко. Важното е е едно - да се има и мотивация, тя идва от резултатите, които пък идват от добре свършената работа. Всичко е логично и добре свързано. Другото са глупости и лиготии. ;)
 
От: Ситуацията е следната...

Вбокса все повече изостават, за пример едни и същи тъпи клипове се въртят в топ40 и т.н. Няма нищо стойностно
 
Re: Ситуацията е следната...

Абе не исках да се намесвам в темата, ама има доста неща които мога да кажа, а и други да потвърдят (а и вече са го направили).
Мразя песимизма. А точно с песимизъм се почна темата. Защо - защото от него няма полза! Всеки тръгнал с мисълта - тука няма лев, се е издънил, не защото действително няма пари в начинанието, а защото не си е дал зор за да изкара пари от него.
Всеки реве от ниските цени за клик - докарайте повече трафик бе - повече трафик - повече кликове - повече пари. Свит ни е пазара, малко са рекламодателите, нисък е бюджета, да, но пък и таргетираната аудитория си цъка на рекламите. Ще ме прощават голяма част от писалите, но не трафика е най-важното, нито пък страната - ще се обоснова с прост пример - сайт с 360 у/д прави 12 700 лв (продажба на стоки) месечно и съответно сайт с 10к у/д прави 380 лв (etarget). Намирате ли разлика? Да това е разликата от избраната нисша. Ако добре разположите рекламите си, както и се таргетирате в подходящата група - всеки сайт може да изкарва пари, стига да намерите начина, ако намерите възможност да съчетаете онлайн + офлайн бизнес - още по-добре.
Без копане не става, без четене също. Има само 3-4 неща които са нужни за да постигнеш нещо:

1. Мотивация
2. Желание
3. Упоритост
4. РАБОТА!

Е който не отговаря на горните 4 критерия, ще си мъкне торбите като докер из някой склад. Гадно е, но е факт. А още по-гадно е, че това не се отнася само за онлайн бизнеса, нали?

Дядо ми винаги ми е повтарял една приказка - като ти е слаба главината, да ти е здрава гърбината. Наистина не знам от къде точно идва, но си значи - като нямаш акъл за пет стотинки, ще бъхтиш като роб.

Не съм нито някое СЕО гуро, нито претендирам, че разбирам нещо от това, но винаги е по-важно да проучите пазара и да премерите какви инвестиции ще ви трябват, да направите рекапитулация - инвестиция-бъдеща печалба = ??, а след като го направите това, да сметнете същото за бъдещ период.
Проблема при нас е, че ни е страх да рискуваме или по-точно да влагаме пари в бизнеса си. Страх ли е, стиснатост ли е, надежда всичко да потръгне без вложени пари ли е - не знам, но така определено не става.

At the end of the day - ако не работиш като хората върху проекта си - ще духаш супата. (Това е най-вече за песимистите, защото с едни Angry Birds и рекламите в играта, да речем, хората печелят в пъти повече от колкото 1/3та от форума взети заедно).

Що се отнася до vbox - модела изгоря и не виждам бъдеще за подобен род сайтове, поне на българския пазар, освен ако те не са тясно нишови. Vbox губи, а и ще продължи да губи от едно единствено нещо - огромни разходи за трафик. Каквито и рекламодатели да имат (макар, че нямат), няма да имат възможност да си избият разходите към amazon, дори да си ограничат трафика само за София, както в момента е ограничен само за България. Грешна политика, бавно развитие, малки приходи от рекламодатели - ей това закопава всеки.

Заключение - ПЕСИМИЗМА Е МАЙКА И БАЩА НА МИЗЕРИЯТА!

Добавка - абе правя си някои експерименти в последно време и нещата все повече накланят везната.
Първоначално бяха форумите - юзер генерейтед контент, да ама голяма част от тях умряха.
След това дойдоха блоговете - гост блогъри, да ама и това не помогна.
Какво е следващото ниво - фрее блогване? Пробвах го преди 2 месеца - сайта скочи с 200 уп/дневно само заради 4 статии. Ще го приемете като articles directory - да ама не. Ако блога има добър он-пейдж сео + добре подбрана нисша + някоя добавка за мотивация на писателите, нещата седят по съвсем различен начин :)
(това е само хинт (бонбони не пием)).
 
Последно редактирано:
От: Ситуацията е следната...

Последните два коментара ми прозвучаха в стил вица за двете сестри дето се прибирали нощес от дискотека и в тъмното ги хванали десет юнака и им казали че докато не им направят по една свирка няма да ги пуснат да си ходят и големата ревнала а малката и вика - како давай да се захващаме за работа щото тия куреве нас ни чакат. :)
 
От: Ситуацията е следната...

Аз не мога да ви рАзбера какво ви грее въйбокса на печалба ли са, на загуба ли са? Проблема си е техен! :)

Онези от моловете скоро реваха, че не можели да си избият парите за наема така, че скоро очаквайте ново разследване на Трътките по Бунак ТВ Йекшън за лошият интернет или как онлайн магазин измами Гуню Простия, като му прати маратонки, които не му стават. :lol:

Не чак толкова криз пък да ходят голи хората, нали и те имат нужда и си ги задоволяват от някъде. И тук идва въпроса, защо не е от при някой от нас - я храна, я дрехи (с примера на Радев), я хранителни добваки (ако щете), я бижута.

По две причини:
1. Съмнявам се БГ онлайн магазин да прави добри пари на този етап
2. Като почнат да ти звънят свине майки, малограмотници (както казва Алан), Бай Асан братчето ми се обажда "търся акамулатор" и изкукали лелки ще ти се ще да се "самообесиш и да изчезнеш безкрайно". :lol:
 
Последно редактирано:
От: Ситуацията е следната...

В първия пост от темата няма песимизъм, а само суров реализъм. Разликата е съществена. В България има много примери за оптимисти, които са изгаряли с 4-5 цифрени суми. Нета е пълен с .bg домейни, на които виждаме провалени проекти, където е налят един кош пари => прекомерният оптимизъм = фалит. Най-важно е човек да бъде реалист.
 
От: Ситуацията е следната...

Да, ама ти така си обяснил - всичко било зле. Еми не е зле навсякъде... Тука има доста хора дето са успяли с интернет магазини например. Виж SPY, определено той е лидера тук с онлайн магазините и опита там.
На всичкото отгоре има хейт и за en проекти ;) . Еми дай цял живот така да казваме, пък какво ще стане накрая...
 
От: Ситуацията е следната...

В първия пост от темата няма песимизъм, а само суров реализъм. Разликата е съществена. В България има много примери за оптимисти, които са изгаряли с 4-5 цифрени суми. Нета е пълен с .bg домейни, на които виждаме провалени проекти, където е налят един кош пари => прекомерният оптимизъм = фалит. Най-важно е човек да бъде реалист.
4 страници и само това ?
И в САЩ е пълно с хора, които са изгаряли с 7-8 цифрени суми. Това е част от играта.
 
От: Ситуацията е следната...

Човекът тества почвата.
И аз бих пуснал подобна тема тип лека провокацийка ако правя рисърч на пазарната конюнктура и се чудя да се мятам ли или по-скоро не.
Или просто ми е любопитно.
 
От: Ситуацията е следната...

За боксито - тях не ги мисли...тоя трафик сега ще е златен утре, не знам дали го осъзнава някой това :) А и реално сега им излиза в пъти по евтин, от колкото би им излизал в ония времена. Да не говорим с такъв трафик как се оправят други "от кошницата" при нужда :)


За всичко друго - има една дума и тя е – глобализация. Хубаво я запомнете. Всяка самостоятелна иниациатива ще бъде смачквана до положение в което няма да влиае на определените интереси по никакъв начин.
Фрилансерите ще станат изчезващ вид, освен тези които нямат избор (хора с увреди, инвалиди и подобни – надявам се никой да не обиждам). Другите предприемачи ще имат избора: 1во – да станат мъченици, при положение, че твърдо и инатливо откажат да приемат действителността. Тоест да продължат със себеубеждението, че са достойни да берат сами плодовете на труда си.; 2ро- да бъдат погълнати от акулите, и то само при положение, че са достатъчно способни и ...тихи.; 3то – Да се преориентират, преквалифицират един вид.
"Предприемач" скоро ще бъде древна дума...утопия! Просто трябва да се съгласите, че съвременната икономическа политика няма никакъв интерес от каквито и да е частни иниациативи, способни предприемачи и тн... многознайковци дето с 200лв могат да направят 200К..това са глупости, никой не го желае това, пък камоли да се поощрява...програми..глупости – позьоршини на търкалета. Идеята е всичко да се глобализира. Хайде погледнете нещата от към фактите въз основа на развитите страни, третия свят и тн. Виждаме, че в развитите страни реално няма малки фирми..има занаятчии, има малки ферми, супер специализирани малки производства, селскостопански.. но малки производства няма, малка дистрибуция няма, малки бизнеси..къде?? Изчезват или са изчезнали вече. Няма естествено и малки търсачки, малки (силни) сайтове, малки (силни) софтуерни компании и тн. В така нареченият трети свят пък е точно обратното. Малкият бизнес там е доминиращ и освен че се поощрява, дори на много места е освободен и от данъци. Това обаче е строго в разрес с глобализацията. Правете си изводите защо напоследък е толкова интересен за великите (глобални) сили... едва ли щото едното село мразело другото и видиш ли са, понеже ние сме по-умни от туземците трябва да се намесим да влеем малко акъл и справедливост.
Както и да е..Идеята ми е, че малкият (независимо дали е способен) предприемач, както и всичките му форми на частна иниациативност, фриилансерство и тн тотално ще бъдат погубени...Както се казва – надежда всяква оставете. Обаче до като стане това ще срещаме естествено и все по-често така наречените "клакьори" ахахаха дето "абе как, аз много печеля..екстра съм" – Пичелиш бате, аме не ти, а шефа ти..и не той, а шефа му :)
 
От: Ситуацията е следната...

Еми така е
в америка като кажеш имам собствен бизнес и те викат ?
Уаууууууууу умате собствен бизнес?

А тука кат кажеш имам собствен бизнес И си викат мошеник... връзкарин...

При тях малко хора успяват да пробият щото глобализацията е много висока
тук е рано още...
имаме още няколко петилетки да се мъчим :)
 
От: Ситуацията е следната...

Много глупости написа... Това ли ти е оправданието да се спотайваш?
 
От: Ситуацията е следната...

@madgooglebot ти изби рибата ве майна! :D Имам чувството, че си гледал някакъв филм за бизнес ама субтитрите са вървели много бързо и си хванал отгоре-отгоре за какво иде реч. :lol: Без лоши чувства ама ме уби от смях просто. :)
 

Горе