Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Това е лява пропаганда дето го пишеш.

Все едно цитираш Маркс и класовата борба.

Забрави ги тия глупости. Никой не ограбва обикновените хора освен държавата с хилядите си безумни регулации.

Истинския капитализъм е в свободната търговия на стоки и услуги. Никоя корпорация не може да се обогати без помощта на държавата.
Комунистическите идеи не с лоши като цяло. Просто трудно се реализират, а досегашните опити с режима от преди 1989-та са комична версия на оригиналните комунистически идеи.
А ограбването не е трудно. Големия има по-голям ресурс. Ако няма контрол, той може продължително време да работи на загуба докато фалират другите и после в положението си на монополист да поставя каквито поиска цени. Големите печалби на корпорациите не падат от небето. Те идват от нас. Въпросът е посоката, в която отиват тези пари и ресурси. Ако не отиват в нашата икономика, сме прецакани. Ние им даваме ресурсите си на безценица, като срещу това получаваме огризки.
max, с много неща в икономиката не си запознат.
Това, което е нужно на всеки обикновен човек, датира от дълбока древност - правото на труд, като задължение на държавата е да създаде благоприятни условия. За да бъдем точни това право ни е уж гарантирано в чл. 48, ал. 1 от Конституцията. С камарата бюрокрация държавата не изпълнява Конституцията и саботира трудът на хората. Вместо да подкрепя дядо Петкан, който изкарал 10 литра мляко от кравите си на пазара и така не занимава никого с безработица и помощи, държавата го тормози и му пречи. Точно затова по-назад в темата предложих да се опростят правилата за по-дребните играчи, които и без това не спазват настоящите (поради невъзможност). Човек трябва да може да се труди за да може с плода от труда си да осигури на себе си и семейството си достоен живот.
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Всеки може да прави каквото си иска на който не му харесва знаете репликата :ДДД
 
От: От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Здравейте,

Темата е интригуваща, но няма ясно изразена линия, по която да се движи диалога (или по-точно "многолога") и ми е трудно да се включа по същество, но ще направя тук-там някои забележки по мненията Ви, които ми направиха впечатление, и ще коментирам кратко първия пост.

Реално погледнато, не е нужно да имаш фирма за да издаваш фактура. Всеки, който извършва услуги като физическо лице може да издава такава и тя се признава счетоводно.

Да, физическо лице може да издава фактура, но трябва най-малкото да е регистрирано като самоосигуряващо се такова в НАП и като лице, упражняващо свободна професия (ЛУСП) или лице, изпълнител по граждански договор в Регистър Булстат към Агенцията по вписванията. В противен случай, за да бъде документално обоснован подобен разход, то с лицето трябва да бъде сключен т. нар. граждански договор (договор по ЗЗД), заедно с произтичащите от това задължения на фирмата да удържа данък и евентуално осигурителни вноски. И в двата случая лицето пък е длъжно да декларира тези доходи с годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и съответно да плати дължимите данъци и евентуално осигуровки. На два пъти казвам "евентуално", защото такива не се дължат във всички случаи.

Житието определя битието в държава в която да поддържаш дори и неработеща фирма трябва да платиш над 3000лв на година не можеш да очакваш хората които печелят под 12 000 на година да работят легално.

Това го коментирахме с теб и в друга тема, но ще повторя, че за да поддържа собственик икономически неактивна фирма, годишните разходи са не повече от 100 - 200лв. В общия случай това са 50лв такса (ако се ползва електронен подпис, таксата е 25лв) за публикуване на ГФО в Търговския регистър (ЕТ без дейност са освободени от това задължение), както и евентуално 50 - 100лв за услугата по съставянето на годишния отчет на неактивното предприятие от отговарящо на условията на Закона за счетоводството лице. Предвид горното, годишният разход за поддръжка на ЕТ без дейност е точно 0лв. Ако пък в тези 3000лв визираш някакви осигуровки, то е нужно да добавя, че управителите на икономически неактивни предприятия нямат задължение да се осигуряват.

Всъщност, аз фактура за под 50лв не вземам ... по простата причина, че ако направя над определен брой фактури, счетоводителя ще иска допълнителни парички за всяка фактура. Това е и причината за услуги от по 5лв даже и да не питам за фактура

Колега, нямам представа с колко ти се увеличават счетоводните разходи при увеличението на документооборота (като цяло съм против ценообразуването, спрямо средномесечния документооборот, като основен фактор, но това е една друга тема на разговор), но имай предвид, че ако си, например, (Е)ООД, регистрирано по ЗДДС и формиращо печалба, за всяка една "спестена" данъчна фактура от 6.00лв в общия случай губиш по 1.00лв ДДС и 0.50лв корпоративен данък. Оставям настрана останалите проблеми, които възникват от това, като "набъбването" на касата и т. н. Аз лично и фактури за 30 стотинки осчетоводявам, но е истина и, че има доста колеги, които фактури под 10 - 15лв ги "осчетоводяват", както жаргонно го наричат в счетоводните среди, в "кръглата папка". Хората с раздвижено въображение, предполагам, ще се досетят коя е тази кръгла папка.

А що се отнася до "темата на темата", мога да кажа, че напълно разбирам колегата lqllqlq и споделям мнението му, че някак си е ... неправилно ... да сочиш с пръст, колко е празна кацата при положение, че и една капка не си сипал вътре, а в същото време си "цоцал" години наред. И понеже знам, че веднага у много от Вас веднага ще се надигне фразата "че к'во ми е дала на мен държавата", ще Ви посъветвам да погледнете колко би струвало едно 12-годишно обучение в частно училище, пък било то и най-калпавото. Сигурно не са много младите хора (които всъщност са най-активно критикуващата група), които могат да се похвалят, че са внесли тази сума под формата на данъци и осигуровки. А това съвсем не е всичко. Сигурен съм и, че ако повечето от Вас хванат който и да било учебник по публични финанси и го поразлистят, ще осъзнаят всъщност колко много са направленията, по които отиват платените от нас такси, данъци и осигурителни вноски и как на практика сме свикнали да живеем с всяко едно от тези блага, приели ги за даденост, без да си даваме сметка, че реално не си ли ги "купуваме", оставаме без тях. Осигуровките, например, колеги, не са 100-процентово бреме - те пораждат и права, макар на някои да се струват твърде далечна инвестиция.

Естествено, в живия свят няма нищо толкова просто, както се опитват да внушат на масата "специалисти" от всички страни. Разни глобални формули за всеобщо благополучие, събиращи се в едно - две изречения (за съжаление ги срещам и във форума) от сорта на "да спрат тока и социалните на циганите и ние ще се оправим" или "да не закача държавата дребния бизнес и ще станем богати" са нищо друго, освен мощно оръжие в ръцете на жадния за слава, власт и други богатства политик. Та в този ред на мисли съм съвсем наясно, че нещата не са така прости - правя си фирма, изпълнявам поръчките на клиентите, плащам си данъците и осигуровките и си въртя синджира, като пич. Истината е, че при доход под 400 - 500лв месечно си е чиста хамалогия, да не кажа мазохизъм, да поддържаш фирма и да играеш по всички правила. Имам такива клиенти, които правят фирма, плащат няколко месеца всичко, както си трябва, и после просто издъхват, а фирмите си стоят така без дейност и само им подавам декларации за липса на дейност. И въпреки всичко казвам евалла на такива люде, които имат вяра и уважение към настоящата икономическа и данъчна уредба и действат така, както би действал един финландец, например, в неговата си страна. Казвам евалла, обаче и на онези, които, оказва се в настоящата обстановка в страната са по-находчиви (предполагам, че това е и най-многобройната група, тук, във форума), побутват оттук-оттам, пробват, "налазват", завъртят леко алъш-вериша, па се закучи, па пак пробват, колкото да изкарат някой лев отгоре, а и да понаучат нещо ново, покрай цялата работа. И това е нормално. И най-честният данъкоплатец надали си е декларирал първата спечелена ябълка. Някои се отказват, други го карат така кокошкарската цял живот, други пък наистина успяват. Въпросът е до нагласата на последните. В България повече от 20 години именно заради огромната част от тези, последните, които набарали веднъж мекото на хляба, решили да карат така до край, сме на това дередже сега. Та перяха си те през просото, правиха сивата икономика все по-сива и по-черна, станаха първи приятели с държавата, която уж трябва да ги хока, и ето го резултата. А сега, когато държавата почна лека полека да си влиза в правомощията на регулиращата и контролиращата страна, къде под натиск на ЕС, къде заради друго (не искам да обръщам темата на политическа, но е факт, че през последните години, все по-малко фирми се осмеляват да въртят онези далавери, които са въртели доскоро), бръкнаха в на Ганя кесийката и той пропищя. Както и да е, разводних темата и аз достатъчно...

Та след всичко това, мога да заключа, че, да, макар и в случая не това да е точно идеята на свободния пазар, има място за всички. За фрийлансърите, работещи за по някой лев отгоре е непосилно да поддържат фирми и си работят на черно. Съответно с всички потенциални рискове и за двете страни - качество, отговорност, срокове и т. н. Който търси по-ниската цена и е готов да поеме тези рискове, търси фрийлансърите. Който държи на останалите екстри, си ги купува със съответната "надценка". Аз например, ако нещата вървят по план, след няколко месеца ще търся копирайтър за по 30 - 60 статии на месец, което си е сериозен ангажимент, и предпочитам документално нещата да са уредени (граждански договор с ясно изразени цени, задължения, права, отговорности, срокове и съответно удържане на данъци и евентуално осигуровки). Та за тази работа изцяло ще изключа оферти от колеги, които не желаят да работят на светло, и работата най-вероятно ще я грабне някой по-находчив, готов да жертва част от печалбата си в името на шанса за по-мащабна професионална реализация.
 
От: От: От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

А що се отнася до "темата на темата", мога да кажа, че напълно разбирам колегата lqllqlq и споделям мнението му, че някак си е ... неправилно ... да сочиш с пръст, колко е празна кацата при положение, че и една капка не си сипал вътре, а в същото време си "цоцал" години наред.
Няма такива хора, които да не плащат яко данъци. Най-доходоносният данък за държавата е ДДС. Ако ще да си наркотрафикант или сводник, който няма и един работен ден извън най-черната възможна икономика пак даваш 20% от парите си на държавата като пазаруваш в магазина, сипваш си гориво в колата и т.н. Данъкът на данъците го плащат всички - от бебетата до старците. Другото е майтап работа и несъбраните социални осигуровки и други стотинки от фрийленсърска работа са капка в морето. С тях или без тях... все е тая за държавния бюджет. Бистришките тигри ще си летят с правителствения самолет, а здравната каса ще тъне в лукс с огромни бонуси към заплатите и супермодерни офиси за сметка на бедняците, които си внасят последните отрудени левчета всеки месец.
 
Re: От: От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

А що се отнася до "темата на темата", мога да кажа, че напълно разбирам колегата lqllqlq и споделям мнението му, че някак си е ... неправилно ... да сочиш с пръст, колко е празна кацата при положение, че и една капка не си сипал вътре, а в същото време си "цоцал" години наред. И понеже знам, че веднага у много от Вас веднага ще се надигне фразата "че к'во ми е дала на мен държавата", ще Ви посъветвам да погледнете колко би струвало едно 12-годишно обучение в частно училище, пък било то и най-калпавото. Сигурно не са много младите хора (които всъщност са най-активно критикуващата група), които могат да се похвалят, че са внесли тази сума под формата на данъци и осигуровки. А това съвсем не е всичко.

Тук си в много голяма грешка и няма да си първия които ще оборя за това :) при това съвсем простичко с няколко изречения - много объркваш хората някой е успял да те обърка преди това теб че си длъжен

Значи НЕ се появила първо държавата и казала ще ви дадем образовнание безплатно а вие след това ще плащате данъци... първо са се появили хората направили са държава дали са и пари а тя се отплаща на на следващото поколение...

"Безплатното" е част от социалния пакет за родители тоест всичко за твоето безплатно образование е платено от данъците на твоите родители живота го започваш на чисто а не с дълг никой нищо не дължи надържавата си разсъждаваи върху това :) Държавата може да каже на родителите че например няма да има повече безплатно нищо за децата ама ще им взима данъци и тогава избор на родителите е да идат в друга държава да живеят и работет където срещу платените данъци ще получат безплатно образование за децата си... и там да си ги гледат там и да плащат данъци (освен ако не затвориш границите)

та такам надявам се ме разбра защо е грешно и защо никой нищо не дължи за нещо което вече е платено... само ми е интересно кой е успял да те обърка така като счетовдството доста го чаткаш...
 
  • Like
Реакции: bizz
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Ако изкарваш 310 лв на месец, то с толкова малко пари със сигурност ги изхарчваш всичките, което означава 62 лв ДДС (20%). Умножено по 12 това прави 744 лв за година. Това е изчисление ако плащаш само ДДС и ако си на минимална работна заплата. Ако си на повече, държавата получава повече от теб. Тук е моментът да вметна, че ти освен данък, с тези си покупки заплащаш суровини и труд свързани със стоките, които закупуваш. Това ще рече работни места. Ако чужди гиганти са завладяли нашия пазар (визирам ЕРП-тата) тези работни места, които осигуряваш, са в някоя друга държава.
Няма човек, който да не плаща данъци. Дори и да не го осъзнава, той винаги плаща поне основния и най-печеливш за държавата данък (ДДС).
Ето данни от бюджет 2013-та. Общият приход от данъци е 18'403'617'000 лв като от тях 7'884'200'000 лв са от ДДС, 4'310'000'000 лв от акцизи и 1'719'465'400 от неданъчни приходи (държавни такси, приходи и доходност от собственост, глоби и т.н.). Можете да сметнете, че тези данъци и такси формират почти целия приход на държавата (останалото е малко над 4 млрд лв от общо над 18 млрд лв). Приходите от доходи от физически лица е 2'516'696'700. Ако се опрости бюрокрацията, дори и да се намали процентът на този данък, то държавата ще получи по-голям приход от тази част.
За повече справки във връзка с данъците и какво плащаме на държавата и тя какво плаща може да прочетете тук:
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=71189
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Test, coolice, уважавам много мненията Ви, но допускате една фундаментална грешка в съжденията си.

<<< Запазвам си тук мястото да Ви кажа какво имам предвид. Ще пиша по-късно днес, че задачите ме зоват. Успешен ден! >>>
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

@Unwise - ти сам стигаш до извода, че държавата пречи. Това автоматично зачерква социализма/комунизма които се характеризират с изключително тежка бюрокрация неспособна да регулира пазарите адекватно.

Тоест бюрокрацията е тази, която създава проблемите в днешно време с постоянната си намеса - ДКЕВР поддържа монополите в България. FED - помпа балона в банковия сектор в САЩ и тн.

Решението е либерализация на пазара, съкращаване на бюрокрацията и въвеждането на върховенство на закона, вместо върховенство на бюрокрацията.

Тоест връщане към истинския капитализъм и свободни пазари, не към сегашния пост-комунизъм.



Много е интересно да те гледам как разсъждаваш. Хем си фен на левите идеи понеже звучат много добре, хем в разсъжденията си искаш чисто десни мерки за подобряване на живота на хората.
 
Re: От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Test, coolice, уважавам много мненията Ви, но допускате една фундаментална грешка в съжденията си.

<<< Запазвам си тук мястото да Ви кажа какво имам предвид. Ще пиша по-късно днес, че задачите ме зоват. Успешен ден! >>>

И аз ти уважам мненията ама за това не си прав

OK ще изчакам да видим ама няма грешка държавите обещават различни социални пакети за родители за да седят родителите в тях и да плащат данъци :) от там нататък всеки родител може да избере в коя държава да седи и какво ще получи за децата си... примерно 45 години се трудиш тук плащаш си данъците ще получиш пенсия като остарееш а децата ти ще получат безплатно образование....

има ще го нарека Нулево поколение - което още е живо (да са живи и здрави) на което НЕ е получило безплатно образование родителите на което са плащали данъци.... ама за да учи детето селските семейства всяка година са продавали я по едно теле я по няколко овце, я жито или царевица а по богатите и градските семейства са вадели пари от спестяванията си или са отмизерували обучението на детето... за тяхното образование е платено от родителите въпреки данъците (данъци не е преставало да има още от турско) когато на това поколение почва да плаща данъци е въведен социалния пакет за родидели със безплатното образование за децата ... затова не са длъжни децата

да не казвам че има социална прослойка при която не само че родителите не са плащали данъци за социалния пакет ами и родителите получават пари (социални помощи) ако дето ходи на училище...

затова е много гадно да казваш че са задължени на системата като всъчшност системата се точи от други... а те са деца на редовни платци внасяли в системата и нищо не дължат... след това те може да си изберат да останат в България и да плащат данъци тук и да получат тукашния социален пакет за децата си или да си изберат да идат в друга държава и да работят там да плащат на сътоветната държава данъци и да получат съответния социален пакет там... след това децата им може да се върнат тук да почнат да плащат тук за да може внуците да получат социалния пакет тук или да си останат там... ако тукашната държава си мисли че децата са длъжни за това което им дава...

това е правилното расъждение затова ми е интересно кой ти е казал че не е правилно... трябва да е някой който поставя не на първо място хората а държавата което е тотално невярно

Държавата съществува за да служи на хората а не хората съществуват за да служат на държавата... и по това мога да споря и да докажа че съм прав и ако една държава не служи добре на хората си хората ще си тръгнат и ще работят и ще си плащат данъците и ще отглеждат децата си в друга държава която им служи по добре - лошо служещата държава ще се стопи като население и ще фалира или направо ще изчезнае поради отказа на родителите да си отглеждат децата на такова място...единствения избор за такава държава е да затвори границите и да разстрелва тези който се опитват да тръгнат за да отглеждат децата си на по добро място....
 
Последно редактирано от модератор:
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

@Unwise - ти сам стигаш до извода, че държавата пречи. Това автоматично зачерква социализма/комунизма които се характеризират с изключително тежка бюрокрация неспособна да регулира пазарите адекватно.

Тоест бюрокрацията е тази, която създава проблемите в днешно време с постоянната си намеса - ДКЕВР поддържа монополите в България. FED - помпа балона в банковия сектор в САЩ и тн.

Решението е либерализация на пазара, съкращаване на бюрокрацията и въвеждането на върховенство на закона, вместо върховенство на бюрокрацията.

Тоест връщане към истинския капитализъм и свободни пазари, не към сегашния пост-комунизъм.



Много е интересно да те гледам как разсъждаваш. Хем си фен на левите идеи понеже звучат много добре, хем в разсъжденията си искаш чисто десни мерки за подобряване на живота на хората.
С прекалено много глупави теории за ляво и дясно се занимаваш. Тези теории се пишат за масата овце, за да ги убедят в разни глупости и така да не се занимават с реалните проблеми. Истината е проста и мисля, че я казах вече. На човек му трябва възможност и свобода да се труди и да може да се храни от труда си. Това включва по-малка бюрокрация и тормоз, за да може дребните производители по-лесно да изкарват произведеното от тях на пазара и така да се изхранват и да живеят нормално.
Ролята на държавата е да прибира някакви дребни данъци по ПРОСТ начин (т.е. с минимум бюрокрация), да осигурява равнопоставени условия на пазара (т.е. да прецаква всякакви опити за нелоялна конкуренция) и да осигурява стандартните социални услуги с по-голямата част от приходите от данъци.
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

С прекалено много глупави теории за ляво и дясно се занимаваш. Тези теории се пишат за масата овце, за да ги убедят в разни глупости и така да не се занимават с реалните проблеми. Истината е проста и мисля, че я казах вече. На човек му трябва възможност и свобода да се труди и да може да се храни от труда си. Това включва по-малка бюрокрация и тормоз, за да може дребните производители по-лесно да изкарват произведеното от тях на пазара и така да се изхранват и да живеят нормално.
Ролята на държавата е да прибира някакви дребни данъци по ПРОСТ начин (т.е. с минимум бюрокрация), да осигурява равнопоставени условия на пазара (т.е. да прецаква всякакви опити за нелоялна конкуренция) и да осигурява стандартните социални услуги с по-голямата част от приходите от данъци.

Това си е класическото описание на една пазарна икономика.
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Аз ще го кажа просто... от гледната точка на един фрилансър.

Ако имах възможноста да не плащам един куп пари, които да отидат при някакви други хора, които нямат нищо общо с мен, бих си регистрирал фирма и бих си плащал данъка върху изработеното, бих ти издавал фактури и всякакви други документи и документчета, даже счетоводител щях да имам.

В сегашното положение, за мен е НЕрентабилно да предлагам такива "бонуси". Имам желанието да го правя, просто предприемачеството се учи "на улицата" и то бавно, следователно и добрите приходи идват бавно.

Оттук въпросът, добре... как никой не се е развил дотам, че да предлага такива "бонуси"?

Ами, много просто... писане/преводи/събмит/и тн. са "преходни" услуги. Нещо с което почваш... отваряш си очите и продължаваш в онлайн бизнеса(или се отказваш, респективно). Просто е НЕрентабилно да продължаваш да работиш в тази сфера, поради високата конкуренция и респективно ниски цени.

Това Е предприемачество. Да продадеш една ябълка, с парите да купиш 2, да ги продадеш и с парите да купиш 4... това е предприемачеството. Данъци/фактури/бюрокрация/тъпокрация нямат нищо общо с тази дефиниция.

Успех в начинанията! :)
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Не му е може би мястото тук, но заглавието ми се видя подходящо да изразя възмущение от това, че предприемачи масово не искат да вземат пари и в този форум и другаде.
Уж, пусне обява, че нещо предлага а после като стигнат нещата до там, той да свърши работа, а ти да му платиш си рече "въй, ама мен тез пари ша ма покварят" и си спомни ФБ статуса според който с пари може да си купиш къща, но не дом, секс, но не любов и т.н. От там насетне почват секви врътки само и само да не го набуташ с мръсните си капиталистически банкноти . "ама кой си ти", "ама може ли да не се чуваме по телефона", "ама ти не ма уважаваш". Е как да стане бизнес? Насила ли да им буташ мангизите?
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Аз ще го кажа просто... от гледната точка на един фрилансър.

Ако имах възможноста да не плащам един куп пари, които да отидат при някакви други хора, които нямат нищо общо с мен, бих си регистрирал фирма и бих си плащал данъка върху изработеното, бих ти издавал фактури и всякакви други документи и документчета, даже счетоводител щях да имам.

В сегашното положение, за мен е НЕрентабилно да предлагам такива "бонуси". Имам желанието да го правя, просто предприемачеството се учи "на улицата" и то бавно, следователно и добрите приходи идват бавно.

А хрумвало ли ти е, че съществува вариант една работа да бъде свършена и по граждански договор? На 100лв се падат 5-6лв удръжка. И на теб ще ти е по-спокойно, а клиентите ти няма да се чудят от къде сега да намерят поредната ф-ра за 100лв. В крайна сметка цените тук се въртят в границите до 150-200лв макс.

До тук много се изказаха колко е трудно да си на свободна практика, други - колко не им се занимава с бумащина за дребни суми. Ами ако не е ваша фирмата? Ако трябва да отчетете 1000лв разходи, но понеже сте ербап и фактури за по 20лв не са фактури и в края на месеца ви се "губят" документи за 300лв какво правите? Не ми казвайте, че ще бръкнете в джоба и ще ги възстановите, нали? Защото няма много място за маневри ако не можеш да отчетеш на шефа си пари, които са похарчени.
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

@lqllqlq разбирам го това. До вчера не знаех, че може да се процедира по такъв начин. Да, моя работа е да го знам това.

Като цяло исках да кажа, че ако не беше утежнена бюрокрацията и осигуряването до такава степен, много повече хора щяха да са на светло и да работят по "коректният" начин. Респективно и може би повече пари щяха да влизат в хазната от данъци.

Аз приключвам до тук с тази тема, мисля че е безсмислено да се обсъжда на база конкретното статукво.
 
От: От: От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Да, физическо лице може да издава фактура, но трябва най-малкото да е регистрирано като самоосигуряващо се такова в НАП и като лице, упражняващо свободна професия (ЛУСП) или лице, изпълнител по граждански договор в Регистър Булстат към Агенцията по вписванията. В противен случай, за да бъде документално обоснован подобен разход, то с лицето трябва да бъде сключен т. нар. граждански договор (договор по ЗЗД), заедно с произтичащите от това задължения на фирмата да удържа данък и евентуално осигурителни вноски. И в двата случая лицето пък е длъжно да декларира тези доходи с годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и съответно да плати дължимите данъци и евентуално осигуровки. На два пъти казвам "евентуално", защото такива не се дължат във всички случаи.

Значи, както аз разбирам тези регистрации, първо се прави регистрация по БУЛСТАТ на някакво основание (може да бъде "свободна професия", може да бъде "упражняване на граждански договор"). След това възниква задължение същото лице да ходи и в НАП и там да подава още една декларация (във връзка пак с това, че има регистрация по БУЛСТАТ и ще плаща осигуровки). След като лицето има вече една регистрация по БУЛСТАТ (няма значение на какво основание), то може да върши всяка друга дейност, за която се изисква регистрация по БУЛСТАТ (като законът забранява едно лице да има повече от една регистрация по БУЛСТАТ, независимо колко дейности, водещи до задължение за регистрация, върши това лице).

Това с гражданския договор не го разбрах как точно става без никаква регистрация по БУЛСТАТ. И как става плащане на осигуровки в размер под минималния? Примерно ако лицето извърши услуга за 20 лв колко лева ще бъдат удържаните осигуровки?

Самото извършване на някаква професионална дейност на свой риск и за своя сметка - примерно на граждански договор - не води ли до задължение за регистрация по БУЛСТАТ в срок 7 дена от датата на започване на дейнсотта? Изобщо съществува ли начин да извършваш каквато и да е дейност на свой риск и за своя сметка (всяка дейност може да се нарече "професионална") без да попаднеш под ударите на закона и да дължиш глоба (ако те хванат) за това, че не си подал заявление за регистрация по БУЛСТАТ в съответния срок)?

"Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Чл. 3. (1) В регистър БУЛСТАТ се вписват:
(...)
9. физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;
(...)
Чл. 12. (...)
(2) В 7-дневен срок от започване на дейността, съответно от наемането на
физически лица, закупуването на имота или промяната в обстоятелствата по чл. 7, ал. 2, лицата по чл. 3, ал. 1, т. 9 - 11 подават заявление за регистрация по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, в съответната служба по
вписванията.
(...)
Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Който не изпълни в срок задълженията си по чл. 12, се наказва с глоба за физически лица в размер до 700 лв. или имуществена санкция за юридически лица в размер до 1000 лв.

(2) При повторно извършване на нарушението по ал. 1 наказанието е в размер от 50 до 3000 лв.

Значи за да се регистрирам по БУЛСТАТ трябва да упражнявам свободна професия. За да упражнявам свободна професия трябва да съм самоосигуряващ се. А за да се самоосигурявам трябва да съм регистриран по БУЛСТАТ (защото осигуряването възниква в резултат на тази регистрация - като се регистрираш трябва да ходиш в НАП и там да подаваш още една декларация, където декларираш, че ще се осигуряваш).

А професионална дейност е всичко, за което се сетите (защото няма дефиниция). Според речника:

Професия. Вид трудова човешка дейност за препитание, изискваща определени теоретични знания и практически навици, които се придобива в резултат на обучение и практически опит.

Един хитър начин да се преборите със системата е да се регистрирате по БУЛСТАТ като пишете основание "осигурител". После може да не осигурявате друг, обаче вече имате една регистрация и ви е забранено да си правите нова регистрация за всяка друга дейност, която извършвате. Тоест решавате си проблема с регистрацията (няма нужда да носите подписан и подпечатан граждански договор за да ви регистрират, няма нужда да доказвате с диплома нещо си и т.н.). Има случаи когато може да напишете "писател" и ви регистрират без излишни въпроси, но има служители на Агенцията по вписванията, които ви отказват да ви регистрират като "писател" - нямате документи, с които да го докажете (това, че сте си написали заявлението за регистрация не е доказателство, това, че имате диплома за средно образование - пак не е доказателство).

има доста колеги, които фактури под 10 - 15лв ги "осчетоводяват", както жаргонно го наричат в счетоводните среди, в "кръглата папка".

Това не е ли незаконно? После от НАП като дойдат и като видят, че едната страна си има фактура (че и даже подпис, който доказва, че фактурата е получена), а другата страна не е осчетоводила същата фактура, собственика на фирмата с "кръглия" счетоводител няма ли да плати глоба и да си намери нов счетоводител?
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Хепи, на граждански договор те наема фирмата Х, като в този договор е упоменато заплащането. На база това заплащане се изискват и данъците. След като се приключи работата се прекратява договора и всичко пито-платено.
Просто трябва да се пуска и ГДД след това за предходната година.

П.П. Аз лично по тази схема съм изработвал сайт, само че беше с договор за поръчка, ако не се лъжа (беше преди 4-5 години). Дори си спомням, че типа дейност, за който беше поръчката, се признаваха до 40% от сумата като разходи и върху остатъка само дължах данък.
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

Няма такова понятие "граждански договор" в законите, това е просто наименование на договор, който се сключва между фирма и физическо лице. Това си е просто договор за извършване на услуга с личен труд.

Интересно ми е защо изпълнителят на гражданския договор не е длъжен да се регистрира по БУЛСТАТ - нали извършва професионална дейност на свой риск и за своя сметка (на свой риск и за своя сметка е извършил дейността по намиране на фирма, която да му възложи някаква дейност). И защо осигуровките (които се удържат) може да са под минимума (100 лв и някакви стотинки). Или не може.

Втория начин да се регистрирате в регистър БУЛСТАТ е да покажете "граждански договор".

Значи можете да се регистрирате, ако имате граждански договор. А дали е задължително и защо?
 
От: Сори, че ще го кажа ама това не е предприемачество!

И защо осигуровките (които се удържат) може да са под минимума (100 лв и някакви стотинки). Или не може.

Още по-хубаво е. Никакви осигуровки не се удържат ако договорът е авторски, а по тази линия могат да минат повечето фрийленсърски дейности. Да не говорим, че такива глупости като регистрация по БУЛСТАТ също не са нужни. Плащаш си минимален данък и здравните, и нищо друго не те интересува. :) Всичко е законно.
 
Последно редактирано:

Горе