Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

SandoBG

New Member
Здравейте, исках да попитам някой който е наясно как стоят нещата с онлайн магазини. Идеята е следната - онлайн магазин, който ще продава видео файлове, направени от мен (то ест авторски неща), качват се в онлайн магазин и се продават само като даунлоад, без физически носители, също така сайтът ще има membership който ще струва определена сума за определен период от време. Сайтът е таргетиран за чужбина предимно. Разплащания ще стават с PayPal. Въпросът ми е: трябва ли да регистрирам фирма или може да се мине и без фирма, и какво друго ще трябва да се прави относно данъци и счетоводство? Дали ми трябва касов апарат и т.н.? Благодаря предварително.
 
Здравей. Определено ще ти е нужда фирма и в най-добрия случай да е там където е пазара ти. По-търстед и лесно е за всеки. По-скоро за потребителите там. Всичко е дигитално и може да им се пращат такива фактури, а бележн не е нужно. Все пак всичко минава по сметки, нали? Ако имаш на ръка пари, тогава ще са нужни въпростните бележки. Моят съвет е, ако не си проучил още:

– Да направиш PayPal акаунта фирмен, на името на фирмата. Или казано на друг език - Бизнес акаунт.

– Да предложиш повече от един начин за плащане. Ей така, хората да имат избор.

– Да изградиш силен сайт, който да има възможност да се ъпдейтва и да може да си интерактивен, най-малкото защото такова е естеството на бизнеса ти.

– Да се заредиш с добра база видеа, като към всяко да върви силен описателен текст, който да ги кара да купуват и купуват.

– Да имаш отметка с авто чардж, демек да може да се плаща всеки месец, като автоматично ги предопреждава първо с мейл и в срока да ги чарджва (това е в случай, че искаш по автоматизиран процес).

Другото в движение. Зависи какво още ще ти е нужно, за да го пуснеш и позиционираш на пазара, в който ще си.
 
От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

Благодаря много за съветите. Структурата на сайта вече съм я измислил, ще има доста неща, които си споменавал.
Щом трябва да регистрирам фирма, съм се спрял на ЕТ. Имам и PayPal акаунт, но за физ. лица, ще го направя фирмен в този случай. Не съм запознат с регистрирането на фирма в други държави, особено като дейността я извършвам от тук. За това въпросите ми са по-скоро за наше законодателство, а и при положение, че клиентите ще са от цял свят, е по-трудно да се избере някое определено място.
Въпросът ми е как точно ще се отчитат приходите, като са изцяло през PayPal и др. банкови разплащания, пред нашите данъчни? Купувал съм такива видеа от други сайтове и никога не са ми пращали фактура. Мога ли да мина без да издавам фактури (тези видеа са за физ.лица предимно, няма да ги купуват фирми)? То ест този вид сайт е предназначен за определен кръг от хора, от колкото за масовия потребител.
 
Ееее, това е кофи избор. По-добре ЕООД. По-добре е. Еми май за PayPal, ще трябва да е нов. Еми те приходите, за са стигнат до теб, минават през сметка в тукашна банка. При Windraw. Нямаш проблеми с това, пък и от акаунта винаги може да се извлече нещо като разписка, фактура. А получавал ли си нещо като дигитална разпечатка, с която се доказва, че си пазарувал от там. Все нещо трябва да си получавал. Не може без издаването им, няма как да си водиш разходите. Поне нещо като бележка, която издаваш. Иначе не знам как ще водиш читаво счетоводство. Ако някой е имал опит, може да даде мнение по темата.
 
От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

Можеш първоначално да пробваш в http://videohive.net/ или някой друг подобен сайт. При условие че продаваш екслузивно там (и никаде другаде) ти дават 50%. Верно доста взимат, но ще имаш възможност да видиш дали идеята ти е печеливша, без да се хвърляш на големите разходи още в началото.
 
От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

А как стои въпроса с фирмата при Афилиейта?!
1. Необходимо ли е да имаш такава?
2. Къде е най-добре да бъде позиционирана (в световен мащаб: Бг, САЩ, Унгария)
3. Как става отчитането на разходи и приходи?

Изобщо, къде може да се прочете повече по въпроса?!
 
От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

Да, това никога няма да навреди :)
Въпросът ми май се променя в тази насока: има ли някакъв вариант да се оправдаят по някакъв начин приходите пред данъчните, като физическо лице. Защото не е ясно как ще потръгне сайтът, ще има ли чак толкова печалби, че да се стигне до регистриране на фирма, а няма смисъл да се правят всичките тези неща, ако сайтът не потръгне. Това е въпросът ми.
 
Има, винаги има вариант. Но както каза счетоводителката ми, разликата е, че през форма може да имаш разходи и да си видиш читаво счетоводство, което от своя страна ще доведе и до оптимизиране на всички числа. Винаги може и да минеш като частно лице, но май данъците тук ще са много по-големи. Лощото при фирмите регнати в БГ, които отчитат приходи от чужбина е, че се засичат различни счетоводни системи. Едните държат на VAN номер (ДДС), другите не признават определени разходи като фирмени и цялта работа е един голям филм. Но се получава. Няма как иначе. Моя горещ съвет тук е да не се правят терикатии между двете счетоводства, защото може да даде засечка някъде при проверка. ;)

Еми ако не потръгне сайта, затваряш. За това първата година се смята, че компанията може да е и на загуба. Предвидено е и разрешено. Все пак има бизнеси, които толкова наливат в началото, че чак на след много време избиват, да не казвам колко разходи имат успоредно с управлението й. Но ето е печелившата система - вижте първо дали има потенциал и наистина си струва. Другото ще си дойде от самосебе си. Много мъка е, но това е бремето на бизнесмена, поне този започващ от нулата. Няма лесни неща.
 
От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

Да, прав си, няма лесни неща. Еми, ще дерзая все пак. Мерси за отговори.
 
Re: От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

Да, прав си, няма лесни неща. Еми, ще дерзая все пак. Мерси за отговори.
Моля. Ако имаш други въпроси, давай. :) Даже и да забиеш някъде навътре, все ще има някой, сблъсквал се с това. :)
 
От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

Може би, по-скоро ми трябва някой добър счетоводител, който е наясно с тънкостите на онлайн търговия. Ако някой познава такъв за консултация?
 
От: Спечифичен онлайн магазин, трябва ли да регистрирам фирма?

Щом правиш бизнес и търгуваш ти трябва фирма ако нямаш плащания в брой касов апарат не ти трябва, а само фирмена сметка
 

Горе