Споразумение/договор/декларация за конфеденциалност?

white_pawn

Well-Known Member
Със сигурност всеки е ставал свидетел на разговори в които човека отсреща хич не се замисля, че споделя служебно инфо. Дали по невнимание, наивност или заради третата ракия.

Има ли някакъв стандартен нормативно обоснован документ за конфеденциалност, който може да се подписва заедно с трудовия договор? Това което не ми е ясно и дали такова нещо може да има някаква правна сила след прекратяването на трудовия договор, понеже става въпрос за наемане на служители само за летния сезон.

Да намираш всяка година все читави е трудна работа. Понякога просто вече не ти върши един и същи човек работа за новия сезон и го "препоръчваш" на някой колега, понякога сами отиват при конкуренцията с надеждата, че там ще има повече пари и т.н.
Естествено, че не можеш да запушиш устата на никого, (особено на тея дето са на третата ракия), и не става въпрос за държавните тайни, но не обичам да научавам неща за начините си на работа от някой съвсем страничен човек, понеже някой си е отворил скапаната уста. Не говорим да тръгнеш да плашиш служителите с "неустойки", или такива някакви щуротии, струва ми се пресилено и нереално, но и да не е някоя смехория която ще разсмее някой адвокат.

Инфото което намерих из правните сайтове ми се стори доста противоречиво, а и най- често обхваща периода, през който е валиден трудовия договор, а не след това.

Някой ако има нещо да сподели по въпроса? Приемам и насоки конкретно към някой, който може да ми състави такъв документ.
 
От: Споразумение/договор/декларация за конфеденциалност?

За да искаш от него да подпише договор за конфиденциалност за след периода на трудовия договор при условие, че може да бъде глътнат от конкуренцията, непременно трябва да му се плати повече, защото той реализира пропуснати ползи, тъй като ти не му осигуряваш работа, а той не може да работи за твоите конкуренти поради тази декларация.
А иначе такива декларации се пишат не чак толкова трудно. Написваш си в прав текст кой, какво, по какъв начин и за какъв период от време не трябва да разгласява. Ако става въпрос за IT или друг творчески вид труд е хубаво да се запознаеш със ЗАПСП. Ще няколко важни особености във връзка с авторския труд. Ако нямате официални трудови правоотношения, авторът може да ти предостъпи изключителни права за максимум 10 години без значение какво сте написали в декларацията/договора. Ако имате трудови правоотношения и даден авторски труд се създаде по време на тази работа, то изключителните права са на работодателя. При прекалено големи реализирани печалби от този труд авторът има право да поиска допълнително заплащане, но доколкото знам това е по-скоро теоретично положение, макар и правно обособено.
 
От: От: Споразумение/договор/декларация за конфеденциалност?

За да искаш от него да подпише договор за конфиденциалност за след периода на трудовия договор при условие, че може да бъде глътнат от конкуренцията, непременно трябва да му се плати повече, защото той реализира пропуснати ползи, тъй като ти не му осигуряваш работа, а той не може да работи за твоите конкуренти поради тази декларация.

Ами, то няма кой знае какво ноухау да разгласява, а и това не ме бърка. Дразня се да чуя "еди кой си какви пари прави", "Ползва един софта, който може да прави еди какво си"... Разбираш ли ме на къде бия? Такива неща ще попречат ли на някого да си върши работата на друго място?

А иначе такива декларации се пишат не чак толкова трудно.

Ясно, адвокат ще ми свърши работа, но понеже както казах изчетох доста противоречиви неща, та за това викам първо да питам...

Благодаря!
 
Здравейте, възможно е да се подпише споразумение за конфиденциалност към трудов договор, но е необходима информация за каква работа е сключен договора. Такива споразумения се сключват по-скоро за респект, отколкото с някаква реална цел, защото доказване на нарушение на подобно споразумение в съда е трудно. Има освен това основания за нищожност на подобни споразумения, които се установени от съдебната практика, затова изготвянето му трябва да бъде поверено на добър адвокат по трудово право.
 
Последно редактирано от модератор:

Горе