Стартиране на бизнес

От: Стартиране на бизнес

Второ Царско село за тея пари няма да стане, отделно си изтървал поне 5-6 души персонал и т.н.
 
От: Стартиране на бизнес

Персонал от 1 човек е напълно достатъчен. Тези 5-6 човека не мисля да ги впрягам да играят хоро около терена.
Факт е, че не съм наясно с цената на каквото и да било просто слагам някакви ориентировачни цени...
Благодаря за информацията относно как стоят нещата с имотите и различните начини за финансиране и сътрудничество с общината.
Относно конкуренцията как си представям аз нещата - като навлизаща фирма на пазара ще въведа някои иновации свързани с привличане на клиенти, които съм споменал в първия пост. Относно тенис корта, обмислях идеята да има или тенис корт или волейболно игрище, но тогава проекта се оскъпява двукратно... Идеята е да има кафенце, място за паркинг и автомивка с 2-3 клетки за миене.
Според мен едни 2500 лв. оборот месечно, без кой знае какви разходи(като изключим зимата отоплението на терена) е една добра цифра за такъв проект. Който е казал, че е недоходоносен бих му препоръчал да се завърти покрай едно такова игрище и да се поинтересува. Виждал съм изкуствени при които цената за час е 50лв. Да имам 2 запазени часа на ден се прави един преличен оборот.
 
От: Стартиране на бизнес

Много грешиш, с месечен оборот от 2500 лева трудно ще си покриеш месечните разходи, пък какво остава за възвръщаемост на инвестицията. Започни да мислиш за числата и ще видиш, че си много далеч от истината. Като за начало можеш да ползваш разходите, които съм включил в моя пост, също така и да си сметнеш началната инвестиция(дори без закупуването на земята).
 
От: Стартиране на бизнес

Приятелю, ти ако искаш да изкарваш по една минимална заплата по-добре ги намери парите и ги сложи на влог. Такива кокошкарски сметки излизат скъпо. Само ей това отопление на терена зимата, например, може да ти стопи печалбата от другите сезони. Колегите правилно те насочват към преосмисляне на вариантите и по-точни сметки. Успех.
 
От: Стартиране на бизнес

Ако смяташ че с 1 човек ще се оправиш си много далеч от истината, 24 часа ли ще висиш там или ще се пренесеш там да живееш, аз не бих оставил такава инвестиция без охрана нощем, отделно... абе каквото си го решиш
 
От: Стартиране на бизнес

Искам да попитам някой от вас играл ли е на такова игрище и въобще знаете ли за какво говоря? Не искам да се конфронтирам с някой потребители и техните постове, но къде сте виждали по такива терени охрана? Какво може да се задигне, чимовете с тревата ли? Другата тема е относно 24-часовото ми висене... според теб ще стоя ли там да очаквам дали ще изкочат някакви играчи с топка под ръце. Всичко става предварително по график. След като се свържат с мен и се запази час аз съм там на място да им отключа терена да им дам ако трябва топка, потници и т.н и естествено да взема наемната цена на игрището. Аз лично до сега не съм ставал свидетел на игрище което работи след 11 часа през нощта. Да не говорим, че сутрин е абсурдно да има човекопоток. Относно цените на всичко, което съм написал е факт, че не съм обръщал голямо внимание. Това е просто една идея дело на моят акъл... не съм седнал да разработвам бизнес план или каквото и да е било...просто исках да обмени къде опит, къде мнения и т.н.
@Ivan.Cekov - искам да те питам какви разходи виждаш ти през летния сезон чак в такива размери,че да ми се топи оборотът? Относно отоплението е по-сложно, но не искам вътре да го правя сауна. Едни 15-тина градуса мисля, че са поносими за спорт...Повечето закрити игрища са без отопление, а и след като ще има такова е логично да повиша и таксата за наем... Бих предлагал на клиентите дали искат отопление и дали не искат, спрямо техния отговор ще се определя цената за наем. Пак казвам не искам да конфронтирам с никого. Както вие ми предоставяте градивна критика така и аз ви контрирам с моите виждания и идеи. Честит празник на всички Йордановци и Ивановци!!!
 
От: Стартиране на бизнес

струва ми се че не четеш на колегите мненията или не искаш да вникнеш в тях. има много важна и много нужна ти информация.

за охраната - може и да си прав, но като сложиш 100к лева на едно място с конкуренция от 3ма, 4ма би ли го оставил без охрана. не е важно какво могат да ти откраднат. важното е какво могат да ти съсипят, колко ще ти струва да го възстановиш и колко ще струва да бъде извършено деянието...

2500лв. на месец оборот е една заплата и за тези пари не трябва и да се замисляш да инвестираш повече от 2 до 10к лева, особено предвид факта че ти смяташ да работиш

смени цифрите, сметни отново.


пс. смятам че реално има бизнес в идеята ти, но е за човек със собствено финансиране и опит. доходността няма как да удовлетворява изискванията на млад предприемач.
 
От: Стартиране на бизнес

Не вярвам, че има чак такава човешка злоба...Това все пак не е конкурентен пазар на диаманти или петрол я. Всеки си собственото гърне. Защо не си работим в тясно сътрудничество с другите игрища, защо да обръщаме всичко на конкуренция. Бихме могли да направим един вид договореност като картел примерно. Според мен в България 2500лв. далеч не е една заплата и си е един приличен доход. Ако нямаше печалба в цялата работа надали в България за 3-4 години тези игрища щяха да бъдат толкова масови както сега. Давам пример за Варна - около 7-8 фирми на пазара, повечето от тях с по 2 изкуствени терена. Според вас какво щеше да стане ако всеки гледаше да прецака другия да открадне от него и т.н. Вярно че българина е завистлив, но да не забравяме че бизнеса е джентълменски занаят. Принципно планирам да не търся помощ от инвеститори, а да наблегна на оперативни програми като "Иновации и конкурентноспособност", "Млад предприемач" и т.н. И заедно с това да си сътруднича с Общината. Пак давам пример с Варна. Там има общинско предприятие наречено "Спорт за всички" и тя е изградила няколко футболни, тенис и волейболни игрища на територията на целия град и от 8:00 до 18:00 могат безплатно да се използват в полза на варненци тези игрища. След 18:00 става платено и тези пари отиват в касата на Общината и на предприемачите, които стоят зад проекта.
 
От: Стартиране на бизнес

Човешка злоба има и дано да не го научиш по трудния начин. Тези детски мечти за тясното сътрудничество, картели и т.н. можеш да ги оставиш в миналото. Когато ти направиш игрище и привличаш негови клиенти(а това няма как да не стане), ти автоматично ставаш негов конкурент и той ще се бори да върне клиентите си. Колкото до разходите, вече писах по тази тема, но ти явно не си прочел щом продължаваш да повтаряш, че няма големи разходи. Пак ти казвам - смятай в числа. Не може да казваш, че ще имаш печалба от 2500 лева и нищо не можело чак толкова да ти стопи оборота, без да не си си смятал разходите.
 
От: Стартиране на бизнес

Малко витаеш из облаците Тихомире, което не е изненадващо имайки предвид годините ти. Ще бъда директен, не се обиждай, нищо лично... никой няма да ти даде 100к, за да си направиш футболно игрище. Споменаваш някакви иновации в първия ти пост, но "събирането на точки" не е иновация, нито автомивката, нито кафето... Eleven търсят предимно екипи, които имат истински иновативен проект, който има потенциала за бърз растеж. Целта им е да излезеш на международния пазар и да продадат дяловете си на по-големи инвеститори. При теб това на този етап липсва. За Евро програмите... не съм сигурен дали въобще подпомагат стартиращи бизнеси... хората искат да инвестират, а не да ти намерят работа. Помисли още върху идеята си. Помисли за някаква социална ангажираност, за работа с деца, сираци... за спорта, защо точно футбол, защо да не е друг спорт, който не може да се практикува в момента във Варна... разработването на някакъв достъпен софтуер примерно, с чиято помощ ритнитопковците след края на мача да могат да видят, кой колко е бягал, колко калории е изгорил, какво му ефективността и тн. Think outside the box. Успех!
 
От: Стартиране на бизнес

Здрасти, Тишо,

Изчетох темата ти. :) Доскоро работех в Ефбет като рекламодател съм изръшкал немалко такива терени из БГ, говорейки със собствениците им, споделяйки опит и идеи как да се популяризират.
Самият аз също имам подобна идея, а и смея да кажа, при добър бизнес план и готово финансиране, но не съм работил целенасочено върху нея все още.

Личното ми мнение е, че има потенциал в това, особено ако се разработи добре. Българите имат нужда от спорт!

Ако искаш да поговорим, може да оставиш някакви координати - било то скайп или фейсбук.
Аз лично съм впечатлен от възрастта ти и начинът, по който мислиш.
 
От: Стартиране на бизнес

Аз също подкрепям Тихомир, давай все напред и ще успееш! Но проучи всички възможности и изчисли внимателно сметките, да не си на загуба и да не се наложи да изплащаш 15 години инвестицията. Поздрави!
 
От: Стартиране на бизнес

Така и аз да се включа по-темата. Защото преди години сме е обсъждали с приятели, специално за Бургас защото наистина нямаше тогава такива игрища, сега не знам как е.

Първият важен момент е със земята. Казваш, че си намерил подходящ терен, но по-цената (за голям град) ми се струва, че няма да е на централно място, в добрият случай ще близо до града. Как ще накараш хората да дойдат при теб, при положение че да кажем конкуренцията е с по-добро място? Тук ти знае къде е конкуренцията и дали това проблем, ако това е така, ще трябва да компресираш с нещо - като по-традиция българина гледа най-напред цената, основно това ще ти предимството. Това с мястото е от важно, аз специално играя от 4 години на едно и също място в София, което е едно от скъпите и едно от най-смотаните, но е най-удобно за всички за след работа.

Вторият момент и най-важен момент за парите. Коментираш колко би струвало, но не споменаваш инвестицията от къде ще дойде ? Ако разполагаш със собствени средства, каквото и да става, можеш да опиташ и съм сигурен, че успееш. Но ако трябва да търсиш финансиране от банка. Имаш едно 10 % ГПР годишно ако върху сумата която си взел за кредит. (дори много оптимистичен процент ). За 10 години за 100 000 лв -трябва да върнеш 200 000 (или сума близка то тази) и само от тук имаш един 1700 лв / разходи на месец. На тези години , почти съм сигурен че никоя банка няма да ти даде подобен кредит.

Други явни разходи - ще трябва да имаш фирма задължително, ако не си счетоводител, ще ти трябва човек който да прави тази работа - грубо едни 100 лв/м за малка фирма. Дори само ти да вършиш цялата работа, ще трябва да се осигуряваш като управител или каквото е там необходимо - не съм много наясно но едни 200 лв имаш всеки месец.

Охрана - задължително ще ти трябва за вечерните часове примерно от 00:00 - до 8:00. Защо ? Да оставим конкуренцията, като вредител (което би трябвало да е нормалния случай). Купуваш си кола за 100 000лв и ще оставиш ли на улицата само заключена без аларма или без застраховка ? Достатъчно е да влязат няколко недобросъвестни индивида - да вземат топки, мрежи, да праснат някои прожектор ей така за спорта, да направят мизерия по тревата и ограждаща конструкция и си готов за нула време с щети за 1000 лв.

Комунални разходи - ако ще имаш топла вода с душове, ток и прочие - като стойност 150 лв/месечно което е нищо.

Аз какво получих:
-кредит - 1700 лв
- фирма,осигуровки - 300 лв
- охрана - 100 лв поне
- режийни - 150 лв
---------------------------
2250 лв

Основното което исках да ти кажа е да си прецизираш много добре сметките, настина много добре. Защото ти гледаш колко ще струва самото изпълнение, има проектиране, плащане в община за издаване на скица, въвеждане в експлоатация, и куп други неща. Не казват че струват милиони, но изискват и време и финанси и трябва да си наясно с тях.

Пожелавам ти успех в начинанието.
 
От: Стартиране на бизнес

Още нещо доста важно се сетих. Задължително към терена си направи малко заведение. Било то дори кафенце с 5-6 маси. Продавай само най-вървежните неща - скара, бира, пържени картофки и обичайните дреболии за едно кафе - вафли, кафе, чай, дъвки и т.н. То от там ще ти дойде добрата печалба, щото след мача всички ще седнат на биричка...
 
От: Стартиране на бизнес

Само да вметна , аз не играя футбол, но имам приятели доста, които го правят. В София имаше момент, в които примерно залата на НСА беше пълна след шампионска лига играеха!!!!
Бирата е добър вариант, но ти трябват разрешителни, както и готвач, ХЕИ едно друго.

Стартирай първият си бизнес с малко пари. С голяма вероятност ще фалираш. Казвам го от личен опит. Аз малко се поизхвърлих и си платих добре за уроците.
 
От: Стартиране на бизнес

Стартирай първият си бизнес с малко пари. С голяма вероятност ще фалираш. Казвам го от личен опит. Аз малко се поизхвърлих и си платих добре за уроците.

Ти си фалирал, защото си бил глупав, не защото ти е бил първия ти бизнес. Аз не фалирах първия си бизнес, даже беше доста успешен.

Трябва да осъзнаете, че можете да се учите от грешките на другите и да получите същите уроци, които може да получите, ако сами направите грешките.
 
От: Стартиране на бизнес

Ще те помоля да се въздържаш от квалификации,
Кой глупав, кой умен, размахът е важен , не да се бориш за 1000 лв доход.........


Не целя да си ги меря, но такива снизходителни приказки ги пробувай на аверите си в кафето в квартала, дето сигурно те смятат за голям баровец........
Малкото хората, които познавам и изкарват повече пари от мен никога не подхождат така надменно, та съм почти 100 % убеден че си някаква дребна риба с 2-3к доход на месец и си мислиш , че си хванал господ за шлифера
 
От: От: Стартиране на бизнес

Ще те помоля да се въздържаш от квалификации,
Кой глупав, кой умен, размахът е важен , не да се бориш за 1000 лв доход.........


Не целя да си ги меря, но такива снизходителни приказки ги пробувай на аверите си в кафето в квартала, дето сигурно те смятат за голям баровец........
Малкото хората, които познавам и изкарват повече пари от мен никога не подхождат така надменно, та съм почти 100 % убеден че си някаква дребна риба с 2-3к доход на месец и си мислиш , че си хванал господ за шлифера

:D е нали богатите не бяха надменни?

Кажи ми че не си бил глупав от бизнес гледна точка. Щом си фалирал, значи си бил, какво толкова?
 
От: От: Стартиране на бизнес

Ще те помоля да се въздържаш от квалификации,
Кой глупав, кой умен, размахът е важен , не да се бориш за 1000 лв доход.........


Не целя да си ги меря, но такива снизходителни приказки ги пробувай на аверите си в кафето в квартала, дето сигурно те смятат за голям баровец........
Малкото хората, които познавам и изкарват повече пари от мен никога не подхождат така надменно, та съм почти 100 % убеден че си някаква дребна риба с 2-3к доход на месец и си мислиш , че си хванал господ за шлифера

2-3 к не е дребен доход. :) Той се изказа глупаво, но и твоя аргумент е неприятен. Живеем в държава, където минималната заплата е 360 лв. Много хора могат само да мечтаят за 2-3 к на месец.
 
От: Стартиране на бизнес

добре, да кажем че подходих малко афектирано, извинявам се за което

Ами бях неопитен и се оставих във 50:50 партньорство, което блокира фирмата,

и си платих за това, но смятам, че бях поне малко умен и го прекратих на 8мия месец, вместо да наливам пари в надежда.

А статистиката че 90 % от бизнесите фалират не е случайна.
 

Горе