Съвети за блогърите

Митака

New Member
Може да се каже, че от известно време съм блогър. Научих много неща за кратно време. Вече знам как да пиша търсени статии (виж "Как да пишем търсено съдържание?"), знам как да ги форматирам и какви трикове да прилагам, за да бъде блогът ми успешен.

Наистина не е лесно човек да се открои от милионите блогове в интернет. За да го направиш, вече не ти трябва единствено желанието - трябва опит и умения, които натрупваш постепенно. Тук желая да споделя някои съвети за блогърите, които съм извадил от опита си.

  • Пишете редовно. Може би любимия ми съвет: и посетителите, и уеб търсачките обожават ново съдържание. Особено когато то е уникално (или поне подобно се намира много трудно). Затова ви препоръчвам да пишете от веднъж до три пъти на ден.
  • Мислете в аванс. Защо казах до три пъти на ден? Защото трябва да пазите за утре. В началото може да ви се струва, че ще напишете хиляда статии за блога ви безпроблемно, но може би след петдесетата нещата ще се преобърнат. Затова винаги предопределяйте поне по една статия за утре. А ако я напишете, още по-добре за вас.
  • Внимавайте с Digg.com и Del.icio.us. Може да ви се струва лесно да се индексирате на първата страница на който и да е сайт за социален букмаркинг, но още след първия събмит ще разберете, че въобще не е така. Пускайте в такива сайтове статии, за които сте сигурни, че са уникални и полезни. Иначе можете да отнесете и бан на адреса на блога ви.
  • Четете преди да пишете. Проучването е може би най-важната част от писането на статия за блог. Намерете материал по темата, принтирайте го и го прочетете. Много често професионалните блогъри съветват, че писането на статия отнема от 50 до 90 минути. Цикълът е ясен - проучване, писане, редактиране. За да достигнете върха, трябва да обучавате. А за да обучавате, първо трябва да научите, да знаете.

Прилагайте тези трикове и следете как блогът ви става все по-популярен. Поне при мен този ефект бе ясен. Успех!
 
Мерси бате, това са нещо като нещата които трябва да се знаят и прилагат често. :)
Аз бих допълнил да си размяняте линкове и артикъл линкове с други сходни на вашият блог тематика. Така ще се заформи контент мрежа, надявам се това да помага до някъде. :wink:
 
Не създавайте страхотен блог. Създавайте блог, който е страхотен за вашите посетители.

Имайте в предвид, че пишете блог за вашите посетители, а не за вас самите. Целта на един блог е целият свят да види вашето мнение.

Поразгледайте други блогове. Забележете това, което ви харесва, и това, което не ви харесва. Така мислите като посетител. Добавете добрите функции във вашия блог и премахнете ненужните, каквито сходни виждате в чуждите блогове.

Фокусирайте на създаването на добро съдържание.

Съдържанието е сърцето на вашия блог. Всеки ден пишете поне един пост, като се старайте да изгладите грешките и недосмислиците, предоставяйки качествено (в най-добър случай единствено) съдържание с добър правопис.

Знам, че просто натискането на "Рublish/Публикувай" бутона е много изкусително, но отделяйте по пет минути на пост, за да го прочетете в готовия вариант и съответно - редактирате.

Създавайте редовно добро съдържание, промотирайте го ефективно и резултатите ще дойдат.
 

Горе